Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Ζητά παρέμβαση Σαμαρά ο Νηλέας για το παρακράτημα 2%

Επιστολή για την Διαχείριση παρακρατημάτων της ενιαίας ενίσχυσης απέστελλε σήμερα η ομάδα παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με την οποία του αναφέρουν την κακοδιαχείριση που γίνεται με το παρακράτημα 2% υπέρ των Ελαιουργικών φορέων που σαν στόχο του έχει να λειτουργήσει ανταποδοτικά στην ελαιοκαλλιέργεια.

Στην ενημέρωση τους επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα κριτήρια του ΥΠΑΤ η διαχείριση γίνεται από μεγάλες οργανώσεις όπως την πρώην ΕΑΣ η οποία μετά απο μια δεκαετία και πακτωλό χρημάτων τα αποτελέσματα είναι μηδενικά. Κάνουν έκκληση στον Αντώνη Σαμαρά, να παρέμβει για να μην χαθούν άλλα χρήματα, αλλά και για να αξιοποιηθούν επιτέλους για την ποιότητα και για το περιβάλλον με διαφανή κριτήρια.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Θέμα: Διαχείριση παρακρατημάτων ενιαίας ενίσχυσης

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ

Με την τρέχουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική (2003-2013) γινόμαστε ως ελαιοπαραγωγοί κάθε χρόνο μάρτυρες μιας απίστευτης κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης των πόρων που προέρχονται από παρακρατήσεις στην ενιαία ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, δηλαδή πρόκειται για την αναδιανομή και δικών μας χρημάτων. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στο παρακράτημα 2% υπέρ των ελαιουργικών φορέων (ΟΕΦ). Στόχος του μέτρου είναι μέσω δράσεων και προγραμμάτων να λειτουργήσει ανταποδοτικά στην ελαιοκαλλιέργεια, κυρίως μέσω των κατευθυντηρίων αξόνων της ΚΑΠ για το περιβάλλον και την ποιότητα, αλλά και για να προετοιμάσει τους παραγωγούς για τη μετά τις επιδοτήσεις εποχή.

Σύμφωνα όμως με τα κριτήρια του ΥΠΑΑΤ η διαχείριση αυτών των πόρων ανατίθεται μόνο σε γιγάντιες οργανώσεις (πρώην ΕΑΣ) σε κλίμακα δηλαδή που είναι αδύνατον να διαχειριστούν ούτε το περιβάλλον, ούτε και την ποιότητα του ελαιολάδου. Ιδιαίτερα, αφού το κριτήριο είναι μόνο το πόσο προϊόν παράγεται από τα μέλη των τεράστιων οργανώσεων, ενώ αυτές ελάχιστο από αυτό το προϊόν συγκεντρώνουν/διαχειρίζονται, ώστε να μπορούν να επηρεάσουν είτε την ποιότητά του, είτε το περιβάλλον. Αξίζει να σας πληροφορήσουμε επίσης ότι ο ΝΗΛΕΑΣ εντέχνως και σκοπίμως έχει αποκλειστεί από τη συμμετοχή του στα προγράμματα των ΟΕΦ από την ΕΑΣ Μεσσηνίας.

Ύστερα από μια δεκαετία λοιπόν διαχείρισης των εν λόγω προγραμμάτων στο νομό μας -τα οποία μονοπώλησε η ΕΑΣ Μεσσηνίας με πακτωλό χρημάτων που διαχειρίστηκε από παρακρατήσεις ημών των παραγωγών- ουδείς αμφιβάλει ότι τα αποτελέσματα είναι μηδενικά. Ο Μεσσηνιακός τύπος μάλιστα αλλά και πολλοί φορείς (μεταξύ αυτών και ο ΝΗΛΕΑΣ) έχουν πολλές φορές τοποθετηθεί για την αναποτελεσματικότητα την κατασπατάληση και κακοδιαχείριση των πόρων από τα προγράμματα των ΟΕΦ. Πρόσφατα μάλιστα, τα μεσσηνιακά ΜΜΕ μιλούν για παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής στο πρόγραμμα μαμούθ της ΕΑΣΜ ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει μπλοκάρει. Από ότι φαίνεται μάλιστα τα χρήματα του πρώτου έτους χάθηκαν (δεν απορροφήθηκαν), ενώ είναι πολύ πιθανόν να χαθούν και τα υπόλοιπα για τα επόμενα δυο έτη.

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του τόπου μας, με την γεωργία να φαίνεται ότι μπορεί να παίξει έναν κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο για τη διέξοδο από την κρίση, επιβιώνουν πρακτικές από το παρελθόν που μας οδήγησαν στο σημερινό τέλμα. Σας απευθύνουμε έκκληση ως πρωθυπουργό και Μεσσήνιο πολιτικό . Είναι έγκλημα να χάνονται πολύτιμοι πόροι που μπορούν να αξιοποιηθούν συμβάλλοντας σε ένα μέλλον που όλοι οραματιζόμαστε. Πολύ δε περισσότερο όταν προέρχονται από χρήματα των ελαιοπαραγωγών.

Με εκτίμηση
Το ΔΣ της ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ


Πηγή : filiatra news