Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Στη Βουλή το αίτημα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την έκρηξη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Να στηρίξει το κράτος, με οικονομικά και άλλα μέτρα, τους καταστηματάρχες του κέντρου της Καλαμάτας, οι οποίοι είδαν τα μαγαζιά τους να παθαίνουν καταστροφές από την έκρηξη που σημειώθηκε στην οδό Κολοκοτρώνη, από φιάλη προπανίου, το Μεγάλο Σάββατο το πρωί. Αυτό ζητάει, με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος….

Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών και ο Θανάσης Πετράκος σημειώνει μεταξύ άλλων:

Με δεδομένα ότι:

  • Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν τις ζημιές των πληγέντων αφού κανένα κατάστημα δεν είχε ασφαλιστεί για το συγκεκριμένο αίτιο.
  • Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τραγική κατάσταση λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και συνεπώς αδυνατούν να καλύψουν τα τεράστια έξοδα επισκευής των καταστημάτων και αντικατάστασης των εμπορευμάτων και του εξοπλισμού.

Για όλους αυτούς τους λόγους επιβάλλεται:

  • Να εξεταστεί η δυνατότητα εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για την λειτουργία της επιχείρησης από ειδικά κονδύλια του προϋπολογισμού ή άλλων χρηματοδοτικών μέσων που προορίζονται για έκτακτες καταστάσεις και καταστροφές μετά από σχετική εισήγηση των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας Πελοποννήσου
  • Να εξεταστεί η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου για την επισκευή των ζημιών όπως ζητά και το Επιμελητήριο της Μεσσηνίας.
  • Να προωθηθούν ρυθμίσεις έτσι ώστε: Να παγώσουν οι οφειλές προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Να νομοθετηθεί αναστολή καταβολής δόσεων των δανείων προς τις τράπεζες για εύλογο χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  • Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξεύρεση λύσης, για αυτές τις περιπτώσεις επιχειρήσεων η καταστροφή των οποίων προκλήθηκε από αλλότρια υπαιτιότητα, με την θέσπιση φορολογικών εκπτώσεων στο ύψος της πιστοποιημένης δαπάνης που απαιτείται για επαναλειτουργία της επιχείρησης;
  • Θα προχωρήσουν στις αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να υπάρξει απαλλαγή των οφειλών τους για ένα σημαντικό και εύλογο χρονικό διάστημα προς το Δημόσιο, τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και τις Τράπεζες;


Πηγή : kalamata journal