Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

"Πόλεμος" τυποποιητών ελαιολάδου για το ΠΟΠ Καλαμάτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΝΑΚΗ ΣΕ ΓΥΦΤΕΑ

Επίθεση στον εξαγωγέα Δημήτρη Γυφτέα, για το αίτημά του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να ανακληθεί ο φάκελος για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο το Νομό εφόσον δεν απαγορευτεί η τυποποίησή του εκτός Μεσσηνίας, εξαπολύει ο τυποποιητής Ηλίας Κανάκης

Ο Ηλίας Κανάκης τονίζει ότι αυτό που ζητάει ο Δημήτρης Γυφτέας δεν αποτελεί και αίτημα του Επιμελητηρίου, όπως ισχυρίζεται ο δεύτερος και πως ουδέποτε το Επιμελητήριο συζήτησε το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπονοεί ακόμη ότι ο Δημήτρης Γυφτέας επιχειρεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της επιχείρησής του ενδεχομένως σε βάρος του γενικού συμφέροντος, αφήνει αιχμές για τη στάση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δημήτρη Μανιάτη, ενώ ζητάει να έρθει το θέμα για συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου.

Ειδικότερα, ο Ηλίας Κανάκης σε επιστολή του με τίτλο «οι μάσκες στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας έπεσαν» σημειώνει τα εξής: «Οργή και αγανάκτηση, έχει προκαλέσει στον παραγωγικό και επιχειρηματικό κόσμο της Μεσσηνίας, η ενέργεια του συμβούλου του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και εξαγωγέα κ. Δημήτρη Γυφτέα, να στείλει επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με θέμα: «Απόσυρση τρέχοντος αιτήματος επέκτασης ζώνης ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και υποβολή νέου ολοκληρωμένου φακέλου».

Στην ουσία αντικαθιστά με την πράξη του αυτή και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημ. Μανιάτη, που είναι ο καθ ύλη θεσμικός εκπρόσωπος και δημιουργεί μείζον ζήτημα στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Έκπληξη και ερωτηματικά επίσης, έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο υπογράφων την επιστολή ως Πρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ουδέποτε συγκάλεσε το αρμόδιο τμήμα για να συζητήσει και να λάβει απόφαση, ούτε φυσικά ρώτησε να μάθει για την άποψη που έχουν οι εξαγωγείς, οι Ομάδες παραγωγών και οι Συνεταιρισμοί του νομού μας, που είναι και μέλη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Ψεύδεται επίσης και προσβάλει τον Επιμελητηριακό θεσμό στο σύνολό του όταν επικαλείται στην επιστολή του ότι επανέρχεται σε ένα αίτημα που αποτελεί και πάγια θέση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Η απαράδεκτη και με σκοπιμότητες ενέργεια του εξαγωγέα κ. Δημ. Γυφτέα, σε μια περίοδο Οικονομικής και Κοινωνικής κρίσης που μεταξύ άλλων δοκιμάζεται σκληρά και ο παραγωγικός και επιχειρηματικός κλάδος της χώρας μας, δημιουργεί τεράστια ερωτήματα που πρέπει άμεσα να απαντηθούν από όλους τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες της Μεσσηνίας, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Ερωτηματικά όπως:

  • γιατί σιωπά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας; Θα ανεχθεί την υποβάθμιση του θεσμικού του ρόλου ως Προέδρου;
  • μήπως η ενέργεια του κ. Δημ. Γυφτέα, εξυπηρετεί τα προσωπικά του συμφέροντα και της εταιρείας του ως εξαγωγικής εταιρείας ελαιολάδου;
  • έχουν τις ίδιες απόψεις οι εξαγωγείς, μέλη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας; Οι ομάδες παραγωγών; οι συνεταιρισμοί κ.α;

Επειδή το θέμα είναι μείζον πρέπει άμεσα να έρθει προς συζήτηση στο Δ.Σ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και να ληφθεί δημοκρατικά σχετική απόφαση, διαφορετικά την ευθύνη αποκλειστικά θα φέρει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημ. Μανιάτης».


Πηγή : kalamata journal