Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Βιολογικός καθαρισμός Χώρας

Ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης ενημερώθηκε από τους υπευθύνους της εταιρείας, ENVITEC, για την εξέλιξη του μεγάλου έργου «Βιολογικός καθαρισμός Δ.Κ. Χώρας».

Η εργολήπτρια εταιρεία η οποία κατασκευάζει το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων και τον υποθαλάσσιο αγωγό, έχει ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου στο Κορυφάσιο, ενώ έχει επίσης τοποθετηθεί ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός. Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν οι προβλεπόμενες δοκιμές για τη λειτουργία της μονάδας και διαπιστώθηκε ότι το εργοστάσιο είναι έτοιμο να υποδεχτεί και να επεξεργαστεί λύματα.

Ο προϊστάμενος του έργου Δημήτρης Ρέππας επιβεβαίωσε τον Δήμαρχο ότι τον προσεχή Αύγουστο θα είναι δυνατή η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού τόσο για την Δημοτική Κοινότητα Χώρας όσο και την τοπική Κοινότητα Ρωμανού.

Η Δημοτική Αρχή από το 2011 έκανε και συνεχίζει να κάνει σκληρό αγώνα για να ξεπεράσει τα προβλήματα που κληρονόμησε το έργο από την διαδικασία της τελικής έκπτωσης του εργολάβου, την επιμέτρηση και εκτίμηση του υπολειπόμενου έργου, τη διόρθωση και αποκατάσταση των κακοτεχνιών, την αγορά των οικοπέδων για την κατασκευή των αντλιοστασίων, την ένταξη στις 11/3/2013 του υπολειπόμενου έργου στο ΕΣΠΑ με το ποσό του 1.706.000€. Μετά από εντονότατη προσπάθεια της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που αρχικά φαίνονταν ανυπέρβλητα, και όλα αυτά κάτω από την απειλή των ελεγκτικών οργάνων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Ε.Ε για απένταξη του έργου και επιστροφή των χρημάτων από το Δήμο.

«Ξεπερνώντας όλες αυτές τις δυσκολίες, μετά από συνεχή και επίμονη προσπάθεια, σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να πληροφορήσω τους Δημότες της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος, ότι στις 23 Απριλίου 2013 δημοπρατήσαμε το υπόλοιπο του έργου των δικτύων και εντός των ημερών θα υπογράψουμε το συμφωνητικό με την ανάδοχο εταιρεία. Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αποπερατωθεί τα αποχετευτικά δίκτυα και τα αντλιοστάσια. Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω μια ακόμα σημαντική εξέλιξη στο έργο, την ένταξη των αποχετευτικών δικτύων των Τ.Κ Κορυφασίου και Ρωμανού στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 3.020.000€. Ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου επιδιώκει τη σύνδεση των δυο τοπικών κοινοτήτων με το βιολογικό καθαρισμό Χώρας, προκειμένου να ολοκληρωθεί έτσι η μεγάλη αυτή περιβαλλοντική παρέμβαση. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί καταφέραμε να προσπεράσουμε πολλά εμπόδια, τα οποία έχουν επιφέρει τη χρονική καθυστέρηση αποπεράτωσης του έργου. Μένουμε στη δέσμευση της κατασκευάστριας εταιρείας για έναρξη λειτουργίας τον Αύγουστο και παρακολουθούμε στενά την πορεία του έργου, καθώς η σημασία του για την υγεία, τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας αλλά και την εν γένει προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου είναι βασικές μας προτεραιότητες» τόνισε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος.


Πηγή : messinia portal