Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Κομισιόν: Ανακάλεσε την απόφαση για το χύμα ελαιόλαδο στα εστιατόρια

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΘΕΜΙΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Την απόσυρση της απόφασης σχετικά με τους νέους κανονισμούς για τη διάθεση ελαιολάδου στα εστιατόρια, αποφάσισε η Κομισιόν, λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίησή τους και μετά την κριτική που δέχθηκε για αθέμιτη παρέμβαση. Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι από τον επόμενο χρόνο θα απαγορευθεί στα εστιατόρια να σερβίρουν ελαιόλαδο σε μπολάκια ή επαναχρησιμοποιούμενα μπουκαλάκια. Αντίθετα, για να προστατευθούν από ενδεχόμενη νοθεία οι καταναλωτές, τα εστιατόρια θα πρέπει να χρησιμοποιούν σφραγισμένα μπουκαλάκια μίας χρήσης που πρέπει να πετάγονται όταν αδειάζουν.

Οι κανονισμοί προκάλεσαν επικριτικά σχόλια από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ολλανδίας στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron κατηγόρησε την Κομισιόν για περιττή παρέμβαση. Ανακοινώνοντας την αναδίπλωση αυτή στους δημοσιογράφους χθες, ο Επίτροπος Γεωργίας Dacian Ciolos είπε ότι η απόφαση ελήφθη μόλις έγινε ξεκάθαρο ότι οι καταναλωτές δεν ήταν υπέρ αυτής απόφασης.

«Αυτό είναι σημαντικό κατά την άποψή μου, άρα αποφάσισα να αποσύρω αυτή την πρόταση και να μην την υποβάλω προς υιοθέτηση», είπε. Πρόσθεσε ότι θα προτείνει νέους κανόνες για την προστασία των ελαιοπαραγωγών και των καταναλωτών ύστερα από νέες διαβουλεύσεις με τους παραγωγούς, τις οργανώσεις καταναλωτών και τους εστιάτορες, ενώ υποσχέθηκε να αποφευχθεί η περιττή γραφειοκρατία.

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που προέκυψαν μετά την παρουσίαση της απαγόρευσης, ήταν με ποιο τρόπο ακριβώς θα εφαρμοζόταν, με τους επικριτές να αναρωτιούνται εάν θα συστηνόταν ειδικό σώμα «αστυνομίας ελαιολάδου» που θα κυκλοφορεί τα βράδια για να ελέγχει τα εστιατόρια.

Ένα άλλο ερώτημα ήταν εάν σκοπός ήταν πράγματι η προστασία των καταναλωτών ή η στήριξη των ελαιοπαραγωγών στη Νότια Ευρώπη, όπου πλήττονται από την οικονομική κρίση. Και ενώ οι υπέρμαχοι υποστήριζαν ότι στόχος ήταν να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα νοθείας, ειδικοί επισήμαιναν ότι πολλές φορές το ελαιόλαδο νοθεύεται πριν ακόμα φθάσει στο τραπέζι των εστιατορίων, με τους παραγωγούς να αναμειγνύουν ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας με άλλο κατώτερης και να το χαρακτηρίζουν «αγνό παρθένο».


Πηγή : tharros news