Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Σύγχυση στα ονόματα ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα και Kalamata Olives δημιουργεί προβλήματα στις εξαγωγές μας στην Ιταλία

Η σύγχυση των ονομασιών ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» και «Kalamata Olives» φαίνεται ότι δημιουργεί προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών της γνωστής ποικιλίας στην Ιταλία, όταν προέρχονται από άλλες (εκτός Καλαμάτας) περιοχές. Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών - Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) διαμαρτύρεται για αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε καταγγελία της ότι στην Ιταλία επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εισαγωγείς και εκφράζει την ανησυχία της ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλες χώρες. Σε επικοινωνία που είχαμε με εκπρόσωπο της ΠΕΜΕΠΕ μας ανέφερε ότι: «υπάρχει ένα πρόβλημα με την ονομασία “Kalamata Olives”. Σαν εμπορική ονομασία οι Έλληνες εξαγωγείς το χρησιμοποιούν αποδεδειγμένα (με τραπεζικά έγγραφα) από το 1950. Από το 1979 με εθνική νομοθεσία (Προεδρικό διάταγμα 221) τους υποχρεώνουν να το γράφουν πάνω στις συσκευασίες. Υπάρχει ειδικό άρθρο (άρθρο 3) το οποίο αναφέρει ότι της ποικιλίας Καλαμών προτάσσεται η ονομασία “Kalamata Olives”. Το Προεδρικό Διάταγμα ισχύσει μέχρι σήμερα. Το 1993 γίνεται η αναγνώριση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα “Elia Kalamata”».

Και προσθέτει «Το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί άπειρα κρούσματα και στην Ελλάδα που δεν δίνουν ποιοτικό έλεγχο στις ελληνικές εξαγωγές και πρόσφατα παρουσιάστηκε και το κρούσμα στην Ιταλία που έριξαν πρόστιμα στους Ιταλούς εισαγωγείς των ελληνικών προϊόντων που εμπορεύονταν προιόν με την ένδειξη “Kalamata Olives” με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να κλείσει για την Ελλάδα η αγορά της Ιταλίας. Μετά από όλα αυτά, ένας εισαγωγέας με πολύ απλά λόγια θα σταματήσει να αγοράζει από την χώρα μας ελιές Καλαμών αν πρόκειται να πέφτουν πρόστιμα και θα προτιμήσει μια άλλη αγορά. Επιπλέον, διατρέχουμε τον κίνδυνο να επεκταθεί αυτό το πρόβλημα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όλα αυτά θα έχουν όμως αντίκτυπο στον Έλληνα παραγωγό. Στείλαμε επιστολή για το θέμα στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ιδιαιτέρως η Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας Τμήμα ΠΟΠ, αδιαφόρησαν εντελώς. Ενώ αντιθέτως το Υπουργείο Εξωτερικών επέδειξε ενδιαφέρον χωρίς όμως να έχει βρεθεί λύση μέχρι τώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτραπέζια ελιά Καλαμών φέρνει στην χώρα από 80 έως 120 εκατ. ευρώ το χρόνο αφού το 80% του προϊόντος εξάγεται».

Αίτημα ακύρωσης

Υπενθυμίζουμε ότι στις 22/03/2013, κατατέθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αίτημα ακύρωσης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) επιτραπέζιας ελιάς: «Καλαμάτα» - Ελιά Καλαμάτας, η οποία, όπως υποστηρίζουν οι μεταποιητές, δεν λειτούργησε σύμφωνα με τον προορισμό της και δεν ωφέλησε τους παραγωγούς ή την εθνική οικονομία. Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΤΕ «η ελιά Καλαμάτας στις αγορές του εξωτερικού έχει ταυτιστεί με την ποικιλία. Αυτή τη στιγμή η ετήσια παραγωγή ΠΟΠ επιτραπέζιας ελιάς «Καλαμάτα» ανέρχεται σε μόλις 800 - 1.000 τόνους. Όλοι οι ελαιοκομικοί νομοί που παράγουν ελιές ποικιλίας Καλαμών (Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα κ.α.), έχουν καταθέσει αίτημα προς το ΥπΑΑΤ για ένα εθνικό ΠΟΠ. Αν γίνει το ΠΟΠ με βάση την ποικιλία και όχι τη γεωγραφική περιοχή, τότε η ετήσια παραγωγή θα ανέλθει στους 40.000 τόνους».

Όπως επισημαίνει η ΠΕΜΕΤΕ «από το 2003 καταβάλει συνεχείς προσπάθειες, με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και προς κάθε αρμόδιο φορέα για την ανεύρεση λύσης, σχετικά με την ομαλή διακίνηση της ταυτόσημης - δημοφιλούς εμπορικής ονομασίας Kalamata olives, που κυκλοφορεί νόμιμα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα στις αγορές του εξωτερικού. Δυστυχώς, λόγω των τελευταίων εξελίξεων κατέστη σαφές ότι, το Αίτημα Ακύρωσης της Π.Ο.Π. «Καλαμάτα» - Ελιά Καλαμάτας, αποτελεί την αναγκαία και σύννομη λύση, προκειμένου να μην αυξηθούν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις εξαγωγές του προϊόντος το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα:

(1) Την μείωση του εισερχόμενου συναλλάγματος από τις πωλήσεις του στις διεθνείς αγορές
(2) Τον διαφαινόμενο κίνδυνο απαξίωσης του προϊόντος, με άμεσο αντίκτυπο στους Έλληνες αγρότες - ελαιοπαραγωγούς
(3) Την απώλεια της προστιθέμενης αξίας από την χώρα μας, καθώς την καρπούνται άλλες χώρες κάνοντας την μεταποίηση, τυποποίηση, επεξεργασία και συσκευασία του προϊόντος εκτός Ελλάδας
(4) Την παρακώλυση της ελεύθερης κυκλοφορίας του προϊόντος σύμφωνα με τους κανόνες του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού».

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr


Πηγή : messinia portal