Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ξεκιναει ''εμφυλιος'' στη Τριφυλια; Aς προσεχαν οσοι ανοιξαν ''τους ασκους του Αιολου΄΄ - Πρωτη κοντρα Καλονεριτων με Αρχελων!

«Όχι στον εξοβελισμό του ανθρώπου από τον τόπο του, ναι στην αρμονική συνύπαρξη με τη θαλάσσια χελώνα»,

είπαν το απόγευμα της Κυριακής, σε συγκέντρωση – συζήτηση που πραγματοποίησαν, κάτοικοι και επαγγελματίες του Καλού Νερού στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε ο Οικολογικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Καλονεριτών και κατά τη διάρκεια της συζήτησης αντηλλάγησαν απόψεις για τον τρόπο δράσης και αντίδρασης απέναντι στα μέτρα που έχουν ληφθεί και προωθούνται για την περιοχή από Κυπαρισσία μέχρι τη Νέδα, τα οποία θεωρούν ότι είναι καταστροφικά για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, καθώς και για την ανάπτυξη της περιοχής.

Μάλιστα, όπως έλεγαν, τα μέτρα, οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί δεν προστατεύουν το οικοσύστημα και τη θαλάσσια χελώνα. Αντίθετα, εξοβελίζουν τον άνθρωπο και καταστρέφουν την περιοχή, οδηγώντας την σε ερημοποίηση, με μεθοδευμένες καταγγελίες και σκοπιμότητες. Τα πυρά τους στράφηκαν κατά του «ΑΡΧΕΛΩΝ», αλλά και κατά όσων, είτε από άγνοια είτε από πρόθεση, με αποφάσεις ή παραλείψεις τους βάζουν ταφόπλακα στην περιοχή και δη την τουριστική της ανάπτυξη.

Αίσθηση προκάλεσε η ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου για τα διαχειριστικά μέτρα που πρότεινε ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» για την περιοχή του Καλού Νερού και τα οποία προωθούσε στο ΥΠΕΚΑ η γενική γραμματέας, Μάρω Ευαγγελίδου, σύμφωνα με τα οποία τα κιόσκια στην παραλιακή ζώνη θα ξηλώνονταν, η κίνηση των οχημάτων στον παραλιακό δρόμο θα απαγορευόταν, ενώ θα έμπαιναν περιορισμοί για τις ομπρέλες και ξαπλώστρες. Αναφορά, επίσης, έγινε και στο γεγονός ότι μέχρι τώρα το ΥΠΕΚΑ δεν έχει δώσει έγκριση για καντίνες στην Ελαία, τον Αγιαννάκη και το Βουνάκι της Δ.Ε. Αυλώνος, καθώς και το Σεργιάνι και τον Καρτελά της Δ.Ε. Κυπαρισσίας, που βρίσκονται εντός των ορίων της Natura 2000.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Οικολογικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Καλονεριτών, Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος, σημείωσε: «Αυτό που γίνεται δεν είναι εναντίον του οικοσυστήματος, αντιθέτως είναι κάτι που πραγματικά εκφράζει τη γνήσια οικολογία! Η γνήσια οικολογία είναι η συνύπαρξη, η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με όλα τα είδη οικοσυστήματος. Αντιθέτως, η μονομερής προσπάθεια διατάραξης αυτής της ισορροπίας επιφέρει πάντοτε δεινά και για τους ανθρώπους, κυρίως, αλλά ενδεχομένως και για τα ίδια τα ζώα, δεδομένου ότι χωρίς τον άνθρωπο δεν υπάρχει οικολογία. Ο άνθρωπος είναι αυτός ο οποίος δημιουργεί την οικολογία, είναι αυτός που προστατεύει βεβαίως τη φύση, το περιβάλλον, τα είδη του οικοσυστήματος αλλά και τον εαυτό του, γιατί χωρίς τον άνθρωπο – είπαμε – δεν υπάρχει οικοσύστημα.

Στην προκείμενη περίπτωση επιχειρείται διατάραξη της συνύπαρξης των ειδών στην περιοχή από Κυπαρισσία έως και Νέδα. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τους κατοίκους της περιοχής, δεδομένου ότι επί σειρά ετών, πριν οι όψιμοι προστάτες τους το ανακαλύψουν, υπήρχε αρμονική συνύπαρξη όλων των ειδών του οικοσυστήματος και κυρίως της θαλάσσιας χελώνας με τους ανθρώπους της περιοχής! Αυτοί τη σεβάστηκαν, αυτοί επέτρεψαν και ουσιαστικά βοήθησαν να υπάρξει η ανάπτυξή της! Οι ίδιοι οι άνθρωποι οι οποίοι εμφανίζονται ως προστάτες της θαλάσσιας χελώνας, δηλαδή ο “ΑΡΧΕΛΩΝ”, παραδέχονται ότι υπάρχει ανάπτυξη της θαλάσσιας χελώνας, υπερδιπλασιασμός της, ισχυρίζονται ότι είναι εκατοντάδες οι φωλιές. Επομένως, εάν πραγματικά όλοι εμείς που γεννηθήκαμε σ’ αυτό τον τόπο είμαστε εναντίον της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, δε θα αυξανόταν με τους ρυθμούς που ο ίδιος ο “ΑΡΧΕΛΩΝ” παραδέχεται ότι αυξάνεται και, κατ’ επέκταση, είναι δεδομένο ότι όλοι μας, όχι απλώς σεβόμαστε, αλλά θεωρούμε κατάκτηση για το φυσικό περιβάλλον και τα είδη του οικοσυστήματος, που τα θεωρούμε πλούτο, τη χελώνα, γι’ αυτό και θέλουμε να υπάρχουν και να συνυπάρχουμε στον τόπο μας».

Ο κ. Παπακωνσταντόπουλος έστρεψε τα πυρά του στον «ΑΡΧΕΛΩΝ», λέγοντας: «Δε μπορούμε να δεχθούμε τις μεθοδευμένες καταγγελίες σε βάρος της περιοχής μας, που μεμονωμένα ενδεχομένως περιστατικά προσπαθούν να γενικευτούν, ούτως ώστε να εξοβελίσουν τον άνθρωπο από τον τόπο του και να υπάρξουν μόνον διάφορα είδη και εν προκειμένω η θαλάσσια χελώνα! Καταγγέλλουμε τον αποπροσανατολιστικό ρόλο του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή. Ενώ εμφανιζόταν, τόσα χρόνια που υπάρχει στην περιοχή, με διακηρύξεις στην τοπική κοινωνία ότι θέλει τη συνύπαρξη των ειδών, την πρόοδο του ανθρώπου και την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης από τους ανθρώπους - και θέλω να τονίσω ότι οι πρώτοι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ ήταν άνθρωποι της περιοχής–, ξαφνικά βλέπουμε να υπάρχουν μεθοδευμένες καταγγελίες σε βάρος της περιοχής μας, να εκδίδεται Αιτιολογημένη Γνώμη της Ε.Ε. σε βάρος της περιοχής και της Ελλάδας και να ξεκινούν από εκεί πιέσεις και καταστάσεις που έχουν οδηγήσει στην έκδοση μιας υπουργικής απόφασης με την οποία αναστέλλεται κάθε οικοδομική δραστηριότητα από το Μπραζέρι έως τη Νέδα, μια περιοχή εννιάμισι χιλιομέτρων… Είναι σαφές ότι οι κάτοικοι της περιοχής δε θα δεχτούν ποτέ κόκκινες ζώνες, απαγορεύσεις και εξοβελισμό της δραστηριότητάς τους εις βάρος της ποιότητας της ζωής τους και της ανάπτυξης του τόπου!».

Στη συγκέντρωση και συζήτηση συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι, Γιάννης Φιλντίσης και Παναγιώτης Τσίγγανος, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Καλού Νερού, Σπύρος Παπαηλιού και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Σωτήρης Μπακούρος.


Πηγή : tharros news