Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ανενόχλητοι «κυνηγοί μετάλλων» και κλεπταποδόχοι «σκραπ» θησαυρίζουν

Προκαταρκτική από εισαγγελέα

Της Βίκυς Βετουλάκη

Σε πληγή έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η κλοπή σιδήρου και άλλων ευγενών μετάλλων (χαλκού, αλουμινίου κ.λπ), με την ελκυστική τιμή αγοράς και πώλησής τους να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των μικροεγκληματιών και ιδιαίτερα των τσιγγάνων, για αρκετούς εκ τους οποίους αποτελεί κύρια «επαγγελματική» δραστηριότητα. Οι «κυνηγοί μετάλλων» έχουν να κερδίσουν πολλά από αυτή τη δραστηριότητα, καθώς οι τιμές είναι υψηλές. Για παράδειγμα, στο χαλκό, που είναι και από τα πιο ακριβά μαζί με το αλουμίνιο, η τιμή του τόνου κάποιες φορές ξεπερνά και τα 4.000 ευρώ.

Ολόκληρες σπείρες έχουν εξαρθρωθεί και τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί είναι από κλοπή απλών σιδερικών, ακόμα και από περιφραγμένα οικόπεδα, έως ξήλωμα μετασχηματιστών από κολώνες της ΔΕΗ και αμέτρητων μέτρων καλωδίων. Όλα αυτά τα παράνομα αποκτηθέντα υλικά, όμως, από κάποιους αγοράζονται. Οι δε αξιωματικοί της Αστυνομίας πιστεύουν ότι οι κλεπταποδόχοι αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς μπορεί να είναι από εταιρείες «σκραπ» που λειτουργούν νόμιμα μέχρι «επιχειρήσεις» που κανείς δε γνωρίζει την ύπαρξή τους, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φορτώνονται ολόκληρα φορτηγά και αναχωρούν με άγνωστο προορισμό.

Μεσσηνία

Στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, λειτουργούν νόμιμα, με άδεια λειτουργίας, δύο και μόνο επιχειρήσεις ανακύκλωσης: η «Περιβάλλον ΑΕ» δίπλα στο αεροδρόμιο και η «Τσούκαλης Ε. - Καράμπης Π. Ο.Ε.» στη Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά.

Ωστόσο, η Διεύθυνση Ανάπτυξης γνωρίζει και άλλες δύο τέτοιες επιχειρήσεις, οι οποίες χρόνια τώρα λειτουργούν χωρίς άδεια, μία κοντά στο αεροδρόμιο και μία στο Αριοχώρι. Η Αστυνομία έχει ζητήσει και εγγράφως να σφραγισθούν, κάτι που όμως δεν έχει γίνει, καθώς ακόμα αναζητείται ποια υπηρεσία είναι αρμόδια. Από την πλευρά της, η Εισαγγελία Καλαμάτας έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα για τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ώστε να εξετασθεί αν όφειλε να προχωρήσει στο σφράγισμα των παράνομων επιχειρήσεων και αν υπάρχουν άλλες ευθύνες.

Πάντως, σε δύο περιπτώσεις που πρόσφατα κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για κλεπταποδοχή τέτοιων προϊόντων, αθωώθηκαν. Είναι δε χαρακτηριστική δήλωση συνηγόρου υπεράσπισης σε τέτοια υπόθεση: «Οι τσιγγάνοι έχουν δικό τους ανακυκλωτήριο στο Αριοχώρι».

Ποιος κάνει τι…

Η Αστυνομία δε σταματά να περνά χειροπέδες σε δράστες που σκόπευαν να θησαυρίσουν από την πώληση κλοπιμαίων σκραπ, αλλά και χιλιομέτρων καλωδίων που περιέχουν χαλκό. Καμπάνες εκκλησιών, σιδηροδρομικό δίκτυο, οικοδομές, αποθήκες, σπίτια, αντλιοστάσια και ό,τι περιέχει μέταλλο μπαίνει στο στόχαστρο. Δεν είναι, δε, λίγες οι φορές που έχει στείλει στο Αυτόφωρο και επαγγελματίες για την αγορά των κλοπιμαίων μετάλλων.

Σύμφωνα με αξιωματικούς, η υπηρεσία που αδειοδοτεί τις επιχειρήσεις αυτές είναι αρμόδια και για τη σφράγισή τους. Η Αστυνομία βεβαιώνει και κοινοποιεί τις παραβάσεις και ήδη η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας έχει εισηγηθεί στη Διεύθυνση Ανάπτυξης το κλείσιμο τέτοιων επιχειρήσεων. Τι γίνεται, όμως, όταν η εν λόγω επιχείρηση δεν έχει άδεια λειτουργίας, άρα δεν έχει αδειοδοτηθεί από την αρμόδια Διεύθυνση; Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, «δεν μπορεί να αφαιρέσεις μια άδεια που δεν έχεις… δώσει και να σφραγίσεις την επιχείρηση». Έτσι, χρόνια τώρα οι παράνομες αυτές επιχειρήσεις συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους, με επιβολή προστίμων, τα οποία προφανώς μετά χαράς πληρώνουν, καθώς, όπως προείπαμε, το κέρδος είναι μεγάλο.

Άλλωστε, όσο πιο υψηλές στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων είναι οι αποδόσεις των βασικών μετάλλων, όπως του χαλκού και του σιδήρου, τόσο πληθαίνουν τα κρούσματα παρόμοιων κλοπών. Η έξαρσή τους βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εντυπωσιακή άνοδο της τιμής των πολύτιμων μετάλλων στη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ στη μαύρη αγορά, όπου καταλήγουν τα κλοπιμαία, οι τιμές ανεβαίνουν διαρκώς.

Οι υπηρεσίες, όμως, αυτές και, κυρίως, η Αστυνομία, δεν είναι και οι μοναδικές που έχουν λόγο στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς αφορά και στο ΣΔΟΕ λόγω οικονομικών εγκλημάτων, αλλά και Διευθύνσεις Περιβάλλοντος. Κι αυτό, επειδή πολλά υλικά, όπως τα υγρά από μπαταρίες, είναι επικίνδυνα. Πρόσφατα, η Οικονομική Αστυνομία έκανε έφοδο σε «σκραπ» της Μεσσηνίας, βεβαιώνοντας τέσσερις παραβάσεις και συλλαμβάνοντας δύο ιδιοκτήτες.

Προκαταρκτική

Όσο για την αδειοδότηση μιας τέτοιας επιχείρησης, δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς, μεταξύ άλλων, πρέπει να εγκριθούν περιβαλλοντικές μελέτες από την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να προσκομίσουν συμβάσεις για το πού θα διαθέτουν τα υλικά που αγοράζουν. Έτσι, επιλέγουν να λειτουργούν χωρίς άδεια, ώστε να είναι πιο εύκολη και η παράνομη δραστηριότητά τους, κυρίως όσον αφορά στην αγορά κλοπιμαίων.

Ελέγχους κάνει και η Διεύθυνση Ανάπτυξης, επιβάλλοντας πρόστιμα που ξεκινούν από 500 ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως και 200.000 ευρώ. Κανείς, όμως, από τις υπηρεσίες δεν αναλαμβάνει να βάλει πραγματικό λουκέτο στους παρανόμους. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης μπορεί μόνο να αφαιρέσει την άδεια, η Αστυνομία βεβαιώνει τις παραβάσεις και ενημερώνει τους αρμόδιους. Ποιος, όμως, είναι αυτός που κατεβάζει τα ρολά της παράνομης επιχείρησης; Όσο κι αν ψάξαμε και ρωτήσαμε, απάντηση δεν πήραμε.

Πάντως, τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά και οι διαμαρτυρίες της Αστυνομίας οδήγησαν τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημ. Σταύρου να διατάξει πριν από λίγο καιρό προκαταρκτική έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες στη Διεύθυνση Ανάπτυξης. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Ως τότε, όμως θα συνεχίζεται κανονικά η ανεξέλεγκτη και παράνομη αγοραπωλησία ευγενών μετάλλων σε ολόκληρη τη Μεσσηνία...


Πηγή : tharros news