Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Οικισμοί Μεσσηνιακής Μάνης

Η Καρδαμύλη

Βρίσκετε 35 χιλ από την Καλαμάτα . Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό το και επίκεντρο της δυτικής Μάνης. Ιστορικό τόπος με καλοδιατηρημένη την παλιά Καρδαμύλη με τους κύριους πύργους της, χρονολογημένοι από το 1600. Παρόλη την τουριστική ανάπτυξη της δεκαετία του ΄80 με ιταλούς και αυστριακούς στο μοναδικό κάμπινγκ της περιοχής σήμερα έχει κυρίως εξοχικές κατοικίες κατοίκων της Αθήνας και της Καλαμάτας, καθώς και ένα ικανό αριθμό κλινών σε ξενοδοχεία ξενώνες όλων των κατηγοριών. Φημίζετε επίσης και για το καλό φαγητό με ντόπια φρέσκα υλικά στις πολλές ταβέρνες εστιατόρια που βρίσκονται κατά μήκος του κεντρικού δρόμου και δίπλα στις μοναδικές παραλίες της.


Τσέρια

Τσέρια

Έξι διαφορετικοί οικισμοί απαρτίζουν τον πιο ορεινό χωριό της περιοχής με θέα που φτάνει ως το πρώτο πόδι της Μεσσηνίας και την Κορώνη. Χτισμένο στους πρόποδες του Ταϋγέτου σε υψόμετρο από 650 μ ως 750 μ με βασικό στοιχείο τα πέτρινα σπίτια και τα ιδιαίτερα καντούνια του τα πέτρινα σκαλοπάτια του αποτελεί την αφετηρία των περισσότερων μονοπατιών της περιοχής του άλλοτε δήμου του Λεύκτρου. Αξίζει να θαυμάσει κανείς το σημείο του Κατσαλί από όπου μπορείς να δεις την κορυφή του Ταϋγέτου και παράλληλα την θάλασσα απάνω από το φαράγγι του Βυρού.

Προσήλιο

Το χωριό με τα κόκκινα χώματα τα σκαλοπάτια και την επιβλητική εκκλησιά φωτισμένη κάθε βράδυ , αδύνατον να μην αιχμαλωτίσει το βλέμμα του ταξιδιώτη αφού είναι το πρώτο χωριό που συναντάς από αυτήν την πλευρά της δυτική Μάνης . ελαιοπαραγωγική η οικονομία της περιοχής και ένα από καλοδιατηρημένο ελαιοτριβείο - πύργος στην πλατεία του χωριού απέναντι στο παραδοσιακό καφενείο – παντοπωλείο.


Καρυοβούνι

Στούπα

Ίσως το τουριστικότερο και πιο γνωστό χωριό της Μάνης σε όλο το μήκος της, με επισκέπτες από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο. Μεγάλος αριθμός δωματίων κλεισμένα από οικογένειες και ζευγάρια από την κεντρική και βόρια Ευρώπη. Βασικός προορισμός των νέων της Καλαμάτας και όχι μόνο, τα σαββατοκύριακα με πόλο έλξης την μοναδική παραλία της Καλογριάς. Με πλούσια ποικιλία σε μαγαζιά , εμπορικά ,καφέ ταβέρνες με θέα την θάλασσα.


παλιά Καρδαμύλη

Τραχήλα

Το πειρατικό χωριό με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των σπιτιών που θυμίζουν χωριά της Νότιας Μεσογείου… χτισμένη ανάμεσα στα βράχια που την πλαισιώνουν τόσο στη στεριά όσο και στην θάλασσα. Σημείο αναφοράς είναι οι πλάκες μια φυσική πισίνα που σχηματίστηκε δίπλα στον οικισμό.

Πύργος

Το μικρό στολίδι της Μάνης με θέα στην Στούπα και τον Μεσσηνιακό κόλπο με στενά σοκάκια και πέτρινα σπίτια. Δίχως πολλούς μόνιμους κατοίκους αλλά πάντα φιλόξενο και ιδιαίτερο αφού εδώ παρασκευάζονται μαρμελάδες γλυκά του κουταλιού και σαπούνια με Άρωμα Μάνης.


Τσέρια

Εξεχώριον

Μοναδικά χτίσματα, σοκάκια, πέτρινα μονοπάτια, ξεχωριστές γεύσης παραδοσιακά καφενεία στους οικισμούς του χωριού αυτού με μοναδική θέα προς τον βουνό την θάλασσα και στα γύρω χωριά. Ειδικότητα του χωριά σε τοπικές γεύσεις όπως η μοναδική σφέλα, ντόπια κρέατα καθώς και ο μοναδικός πανήγυρης στο προαύλιο της εκκλησίας της.

Καρυοβούνι ή Αράχοβα

Μικρός οικισμός καλά κρυμμένος στις πλαγιές των βουνών της περιοχής ανάμεσα σε τρεχούμενα νερά πάντα δροσερά να σε ξεδιψάσουν κάτω από τον μεγάλο πλάτανο της πλατείας απολαμβάνοντας τον καφέ του ή την μπύρα τους

Άγιος Νικόλας ή Σελίνιτσα

...για τους ντόπιους , ένα μοναδικό ψαροχώρι που ίσως θα θυμίσει και νησί στου επισκέπτες αφού έχει στη σειρά της καρέκλες και τραπέζια πάνω από το γραφικό λιμανάκι της. Επίσης στην είσοδο του οικισμού δεσπόζει και το μοναδικό νυχτερινό club της περιοχής όπου κάθε βράδυ σχεδόν ανοστίζετε η νεολαία της περιοχή.

Κείμενο - φωτογραφίες: Ιωάννης Τζανετέας (φωτογράφος)


Πηγή : messinia portal