Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Πρόληψη πυρκαγιών και ασφάλεια συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Αρκετές επισημάνσεις από τους διοικητές των υπηρεσιών - Μην μένουμε μόνο στα λόγια

Πρόβλημα με τις χωματερές που συνεχίζουν να είναι ανεξέλεκτες και προκαλούνται πυρκαγιές αλλά και τη ΔΕΗ που δεν καθαρίζει τα δίκτυά της

Η πυροπροστασία και η ασφάλεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτέλεσαν το θέμα της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Συνεδρίαση με παρόντες όλους τους ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Αεροπορίας και του Στρατού των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στη συνεδρίαση μίλησαν ο Περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Κωνσταντίνος Γιόβας, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου Ηλίας Γεωργόπουλος και ο επιτελάρχης της IV Μεραρχίας Πεζικού Θεόδωρος Δρακόπουλος.

Ο κ. Γιόβας αναφέρθηκε και στις ελλείψεις που υπάρχουν και στα προβλήματα που έχουν διαπιστώσει ενώ ειδική αναφορά έκανε για τα θέματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση (δυστυχώς απουσίαζαν οι δήμαρχοι) και κυρίως στις χωματερές που αποτελούν και ένα μεγάλο πρόβλημα στην έναρξη πυρκαγιών. Βέβαια και η ΔΕΗ δεν καθαρίζει τα δίκτυά της και γενικά υπάρχουν πολλά ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή.

Ο κ. Δρακόπουλος μίλησε για τη συνεισφορά του στρατού στα θέματα πυροπροστασίας όπου συμμετέχουν σε μεικτά κλιμάκια αλλά και σε αμιγώς δικές τους περιπολίες όταν ο κίνδυνος είναι υψηλός, ενώ ο στρατός θα επανδρώσει το πυροφυλάκιο της Τσεμπερούς και ένα πυροφυλάκιο στη Λακωνία.

Ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στα θέματα ασφάλειας και στις δράσεις της αστυνομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δράσεις που είναι επιτυχείς παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν ενώ θα πρέπει όπως ειπώθηκε να ενισχυθεί η αστυνόμευση γιατί υπάρχει μία γενικότερη αύξηση της εγκληματικότητας.

Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν και διάφορα επιμέρους ζητήματα και οι διοικητές των υπηρεσιών απάντησαν στα ερωτήματα που έθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, ενώ ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τόνισε ότι σκοπός της ειδικής συνεδρίασης ήταν να δουν και το σημείο συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και όχι να γίνουν εισαγγελείς ή να κάνουν πολιτική πυροπροστασίας και ασφάλειας αφού δεν είναι βουλή, ενώ επεσήμανε πως η Περιφέρεια δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ για δράσεις πυροπροστασίας σε αντίθεση με τους δήμους αλλά προσπαθεί να ανταποκριθεί με άλλους τρόπους στα θέματα που προκύπτουν.

Δήλωσε δε πως αν μέχρι τέλη Ιουλίου δεν έχουν απορροφηθεί τα 2 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εξασφαλίσει για δράσεις στην ασφάλεια από το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη θα αναγκαστούν να τα πάρουν πίσω και να τα εντάξουν στο πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Όσον αφορά το Ταμείο Μολυβιάτη, μετά τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενεργοποιήθηκε ένα «νεκρό» ταμείο και εξασφαλίστηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ για τη Μεσσηνία, την Αρκαδία και τη Λακωνία σημείωσε ο κ. Τατούλης ενώ τέλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο προσωπικό της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για το έργο που προσφέρουν.

Το θέμα εισηγήθηκε η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε σχέση με την περσινή περίοδο κυρίως στον τομέα της πυροπροστασίας είναι πιο θωρακισμένη και γενικά είναι πιο συντονισμένοι με την τοπική αυτοδιοίκηση.

ε.τ.


Πηγή : messinia portal