Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Θετικό το μέτρο που θα ανάγκαζε τα εστιατόρια να χρησιμοποιούν τυποποιημένο ελαιόλαδο

Θετικό, χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας μας, το μέτρο, που πρόσφατα απέσυρε η Κομισιόν, για τη διάθεση του ελαιολάδου στα τραπέζια των επιχειρήσεων εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.α.), σε ειδικές φιάλες μιας χρήσης. «Ένα τέτοιο μέτρο δεν πρόκειται σίγουρα να λύσει όλα τα προβλήματα του ελαιοκομικού τομέα αλλά κινείται προς μια θετική κατεύθυνση», επισημαίνουν στον ΑγροΤύπο. Στο μεταξύ η πρώτη εικόνα για την αναμενόμενη φετινή παραγωγή ελαιολάδου δείχνει ότι στη Μεσσηνία η υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα δημιουργήσουν προβλήματα αυξημένων προσβολών από το δάκο, ενώ στην Κρήτη αναμένεται να υπάρχει μείωση της παραγωγής λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων την περίοδο της ανθοφορίας.

Μια καλύτερη εικόνα της παραγωγής όμως θα φανεί από τον επόμενο μήνα. O πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας, κ. Νίκος Προκοβάκης δήλωσε τα εξής: «το μέτρο, που θα ανάγκαζε τα εστιατόρια να χρησιμοποιούν τυποποιημένο ελαιόλαδο, θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό. Η τυποποίηση θα βοηθούσε το προϊόν να αποκτήσει υπεραξία αλλά και θα προφύλαγε τον καταναλωτή από νοθείες. Κυρίως αφορά στην προστασία του καταναλωτή, αφού θα είχε στο τραπέζι του ένα ελαιόλαδο, που τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του θα είναι αυτά που θα αναγράφει η ετικέτα στη φιάλη.

Για μένα ήταν ένα πολύ θετικό μέτρο και είναι κρίμα που η Κομισιόν το πήρε πίσω. Σαν μέλος της Διεπαγγελματικής ελαιολάδου, θέλω να σας επισημάνω ότι έχουμε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση εδώ και χρόνια να λάβει ένα τέτοιο μέτρο, που διασφαλίζει τον καταναλωτή, προασπίζει τον παραγωγό και ανταποκρίνεται στις εξαγγελίες για τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων». Ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του «Νηλέα», ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «θα είναι πολλαπλά τα οφέλη από ένα τέτοιο μέτρο, αφού γίνεται εφικτή η σύνδεση του αγροτικού προϊόντος με τον τουρισμό. Θα έπρεπε στη χώρα μας ο κάθε τουρίστας να μπορούσε να έρθει σε επαφή με όλα τα τοπικά προϊόντα της περιοχής που επισκέπτεται. Οι αιτιάσεις της Κομισιόν για τους λόγους που το απέσυρε θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον φαιδρές.

Η «κατεύθυνση» της Ευρωπαϊκή Ένωσης είναι να κυκλοφορούν τα προϊόντα σε συσκευασίες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξαφνικά δημιουργείται περιβαλλοντικό πρόβλημα από τις συγκεκριμένες φιάλες του ελαιολάδου. Εκτιμώ ότι το πρόβλημα δημιούργησαν κάποια πολύ οργανωμένα συμφέροντα, που προωθούν την ιδιωτική ετικέτα και θέλουν να αποξενώσουν τον παραγωγό από τον καταναλωτή και δεν θέλουν όταν αυτός κάνει διακοπές να έρχεται σε επαφή με τοπικούς παραγωγούς ελαιολάδου. Από την πλευρά μας σε συνεργασία με τον δήμο Πύλου Νέστωρος προσπαθούμε να στήσουμε ένα τοπικό συμφωνητικό ποιότητας, που θα βασίζεται σε ένα δίαυλο γνωριμίας των τοπικών προϊόντων με τους επισκέπτες της περιοχής μας».


Πηγή : kyparissiotis