Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Φεστιβάλ μεσογειακής διατροφής στην Κορώνη

Για τρίτη συνεχή χρονιά η «καρδιά» της Μεσογειακής Διατροφής χτυπά στην Κορώνη. Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος τιμώντας και υποστηρίζοντας έμπρακτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά την απόφαση της Unesco, για την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και την ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα, διοργανώνει για μια ακόμα χρονιά ένα διήμερο στοχευμένων δράσεων αφιερωμένο στην ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων ή του πολιτισμού της διατροφής του Δήμου μας και τη σύνδεσή τους ή του με την κοινή κληρονομιά των λαών της Μεσογείου. Ειδικά φέτος οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εντάσσονται στα πλαίσια των «Θεσμοφορίων 2013», την αναβίωση ενός γνωστού αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού.

Τα Θεσμοφόρια ήταν γιορτή η οποία τελούνταν σε πολλές περιοχές της αρχαίας Ελλάδας, προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης. Οι γιορτές διαρκούσαν σχεδόν πέντε ημέρες και έπαιρναν μέρος σε αυτές αποκλειστικά γυναίκες. Οι τελετές των Θεσμοφορίων ήταν στενά συνδεδεμένες με τη γη, τους καρπούς της, την ανάπτυξη της γεωργίας και γενικότερα ήταν ένας ύμνος στη γονιμότητα. Η Μεσογειακή Διατροφή δεν αφορά μόνο αυτό που φτάνει στο πιάτο μας, αλλά εμπερικλείει πολλές πτυχές του πολιτισμού κάθε χώρας. Τα κοινά στοιχεία που συναντά κανείς στις χώρες που βρίσκονται περιμετρικά της λεκάνης της Μεσογείου, οι παραδοσιακού τρόποι καλλιέργειας που διατηρούν, η αδιαμφισβήτητη συμβολή των γυναικών στη διατήρηση και διαφύλαξη των ηθών και των εθίμων αλλά και του τρόπου προετοιμασίας του φαγητού, συνετέλεσαν στην αναγνώριση του συγκεκριμένου τρόπου διατροφής ως βασικό στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συμμετοχή των Υπουργείων Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης των τεσσάρων χωρών που υπέβαλαν την πρόταση υποψηφιότητας στην Unesco, ήτοι της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Μαρόκου. Οι ομορφιές της Μεσσηνιακής γης, μιας από τις περιοχές της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, σε συνδυασμό με τις διατροφικές συνήθειες και τις γαστριμαργικές προτάσεις της τοπικής κουζίνας, είναι αποτέλεσμα της εύφορης γης και της φροντίδας των Μεσσηνίων για τις παραδόσεις τους. Στόχος είναι η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, συνδέοντας τα με την τοπική παράδοση κάθε περιοχής και προβάλλοντας γευστικούς και τουριστικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα


Πηγή : pylos news