Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ο Όμιλος Ξυλορακέτας για την απαγόρευση των ρακετών στην Καλόγρια της Στούπας

ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ

Αρνητικές εντυπώσεις σε όλη την Ελλάδα έχει προκαλέσει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης, για την απαγόρευση των ρακετών στην παραλία της Καλόγριας στη Στούπα. Να επανεξεταστεί το θέμα ζητάει με ανοιχτή επιστολή του ο Όμιλος Θαλασσίων-Παρακτίων Αθλημάτων και Ξυλορακέτας Καλαμάτας «Τρίτων»…

Όπως πρώτο το «KalamataJournal» έγραψε, οι ρακέτες απαγορεύτηκαν για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ύστερα από αίτημα του Συλλόγου Επαγγελματιών Στούπας και του Συνδέσμου Καταλυματιών Δυτικής Μάνης. Ο Όμιλος «Τρίτων» υποστηρίζει ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι υπερβολική, άστοχη και πέρα από τη νομιμότητα, τονίζει ότι οι ρακέτες συμβάλουν στην τουριστική κίνηση στην περιοχή και επιπλέον οι ρακέτες διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της πλαζ απέναντι σε άλλες δραστηριότητες με ιδιωτικό κέρδος.

Η ανοιχτή επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Ομίλου, Θ. Μουτεβελής και Χρ. Κανελλόπουλος, έχει ως εξής:

«Σαφέστατα δεν επικροτούμε όσους συμπεριφέρονται ανεύθυνα και χωρίς να σέβονται τα δικαιώματα των υπολοίπων που απολαμβάνουν την παραλία. Όμως σε καμία περίπτωση η ενδεχομένως ακραία ή και παραβατική συμπεριφορά μεμονωμένων ατόμων δεν σημαίνει ότι η ρακέτα στην θάλασσα μπορεί να στοχοποιείται και να δίνεται η εντύπωση ότι αποτελεί επικίνδυνη δραστηριότητα, αφού κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ιδίως δε στην αθλητική της μορφή, όπου οι παίκτες στην πλειοψηφία τους είναι συνειδητοποιημένοι και ουδέποτε εμπλέκονται σε καταστάσεις επικινδυνότητας, πόσο δε μάλλον σε ατυχήματα. Ο μέσος αθλητής ρακέτας σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον, είναι συνήθως χειμερινός κολυμβητής ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν το θαλάσσιο και παραθαλάσσιο οικοσύστημα, φροντίζει έμπρακτα για την καθαριότητα στην παραλία όλους τους μήνες του χρόνου, υπηρετεί ένα άθλημα που συνεχώς εξελίσσεται και προσελκύει νέα μέλη δίνοντας τους υγιείς διεξόδους, καλλιεργεί το αίσθημα της υγιούς άμιλλας και συνεργασίας κ.ο.κ.

Αν παρόλα αυτά, εμφανιστεί κάποια μεμονωμένη περίπτωση αποκλίνουσας συμπεριφοράς και προκληθεί έστω και το παραμικρό ατύχημα, τότε υπάρχουν σχετικές διατάξεις στον Ποινικό Κώδικα οι οποίες μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή εναντίον των συγκεκριμένων παραβατικών ατόμων και σαφώς όχι εναντίον ενός ολόκληρου αθλήματος. Συνεπώς, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει νομοθετικό κενό, η εν λόγω απόφαση του Δ.Σ. περί γενικής απαγόρευσης της ρακέτας στην παραλία είναι άνευ χρησιμότητας και αντικειμένου. Δημιουργεί δε την αίσθηση σε αρκετούς από εμάς ότι από αυτήν θα επωφεληθούν κυρίως όσοι στοχεύουν στην υπερεκμετάλλευση της εν λόγω παραλίας. Πιθανότατα ο χώρος που καταλαμβάνουν οι ρακετίστες στην παραλία να μην αποφέρει τα αναμενόμενα κέρδη ενώ ίσως ο ήχος της ρακέτας να ενοχλεί κάποιους ιδιαίτερα ευαίσθητους, αλλά αυτό δεν τους καθιστά ούτε επικίνδυνους, ούτε δίνει στον καθένα το δικαίωμα να τους κηρύσσει ανεπιθύμητους και παράνομα να τους αποκλείει στο όνομα δήθεν της προστασίας των λουομένων.

Διότι αν θεωρήσουμε ότι όντως η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λήφθηκε λόγω υπερβολικής ευαισθητοποίησης για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, τότε το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να απαντήσει αν έλαβε εξίσου ακραίες και κάθετες δράσεις σε μία σειρά σημαντικότερων θεμάτων όπως αυτό της εγκατάστασης ναυαγοσωστικών σταθμών καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, των υποδομών για άτομα με ειδικές ανάγκες, των ελέγχων υγιεινής και ασφάλειας, της οριοθέτησης του χώρου που καταλαμβάνουν οι ξαπλώστρες στην παραλία, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της τήρησης της παραχώρησης του 50% της παραλίας, της οργάνωσης της στάθμευσης, της κατασκευής επαρκών πεζοδρομίων ώστε να είναι ασφαλής η μετακίνηση από και προς την παραλία κ.ο.κ. Σημειώνεται ότι η παράθεση των παραπάνω παραδειγμάτων, σε καμία περίπτωση δεν έχει ως σκοπό να υπονοήσει οποιαδήποτε αδράνεια ή αναποτελεσματικότητα του έργου της Δημοτικής Αρχής, διότι και εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα περισσότερα εξ αυτών είναι εξαιρετικά δυσεπίλυτα, όμως τα αναφέρουμε αντιπαραβαλλόμενα της δυσανάλογης και σαφώς ιδιαίτερα «αυστηρής» αντιμετώπισης του κατά πολύ μικρότερου ζητήματος που έχει προκύψει σχετικά με την ρακέτα. Όσον αφορά δε στην νομική πλευρά του θέματος, κατά την γνώμη μας το Δ.Σ., προφανώς εξέδωσε μία απόφαση χωρίς να έχει σχετική δικαιοδοσία, ενώ η απόφαση στην ουσία της στερείται νομιμότητας και εν τέλει συνταγματικότητας. Υπερβαίνει δε τα όρια της παραχώρησης της απλής χρήσης του αιγιαλού στους Δήμους διότι δεν αποτελεί απλό επιτρεπτό περιορισμό αλλά πλήρη κατάργηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα της παραλίας. Είναι δε εκτός των άλλων πρακτικά μη εφαρμόσιμη, διότι όποιος προσπαθήσει να την εφαρμόσει κινδυνεύει ο ίδιος να διαπράξει σωρεία ποινικών αδικημάτων (αναλόγως του τρόπου εφαρμογής) γεγονός που το επισημαίνουμε από τώρα, ώστε όποιος πάρει σοβαρά την απόφαση και απερίσκεπτα προσπαθήσει να την εφαρμόσει με λανθασμένο τρόπο να μην επικαλεσθεί μεταγενέστερα –ίσως σε κάποια δικαστική αίθουσα- ότι δεν γνώριζε τις πιθανές ποινικές και αστικές του ευθύνες.

Θεωρούμε ότι ο γενικός αποκλεισμός όσων ασχολούνται με το άθλημα της ρακέτας είναι υπερβολικός, δυσαρεστεί μεγάλη μερίδα πολιτών, δημιουργεί εν τέλει προβλήματα στον τουρισμό διότι οι ρακετίστες συνήθως είναι αυτοί που διευρύνουν την τουριστική περίοδο αφού η δραστηριότητά τους εκτείνεται κατά μεγαλύτερη χρονική περίοδο από ότι αυτή των υπολοίπων τουριστών και γενικά είναι αποδοκιμαστέα αφού παραπέμπει σε κοντόφθαλμες και καιροσκοπικές τακτικές που καλό θα ήταν ο ελληνικός τουρισμός να απαλλαγεί από αυτές. Τέλος αν ο Δήμος εμμένει να δέχεται την άποψη όσων στοχοποιούν τις αθλοπαιδιές στην άμμο ως επικίνδυνες, ας λάβει συνετά και όχι δυσανάλογα μέτρα κατασκευάζοντας προστατευτικές υποδομές (δίκτυα κλπ), ώστε να αποκλείσει οποιοδήποτε (σπάνιο) δυσάρεστο φαινόμενο από την άθληση στην παραλία, η οποία περιλαμβάνει εκτός της ρακέτας και πολλά άλλα αθλήματα όπως το βόλεϊ κλπ. Εμείς πάντως ως Σύλλογος καθώς και η Ομοσπονδία μας ήμαστε στη διάθεση του Δ.Σ.

για εποικοδομητικό διάλογο και επίλυση όλων των προβλημάτων, όπως έχουμε πράξει και στην έδρα μας στην Καλαμάτα, όπου έχουμε ιδιαίτερα παραγωγική συνεργασία με την Δημοτική Αρχή. Εν κατακλείδι παρακαλούμε για την άμεση αναθεώρηση της επίμαχης απόφασης ώστε η παραλία της Καλόγριας να συνεχίσει να προσφέρει σύμμετρη και ακώλυτη απόλαυση προς όλους τους θαμώνες της, όπως την προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια και να διατηρήσει την ποικιλομορφία και την δυναμική που την έχουν αναδείξει ως μία από τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως».


Πηγή : kalamata journal