Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

TEDxKalamata 2013: Οι ομιλητές καθήλωσαν, προβλημάτισαν και συγκίνησαν

Στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, κάτω από τον έναστρο ουρανό ολοκληρώθηκε προχθές Σάββατο το 2ο TEDx που άρχισε την Παρασκευή στο Κάστρο της Καλαμάτας.

Ομιλητές, τη δεύτερη και τελευταία βραδιά της πρωτοβουλίας -που καθήλωσαν, προβλημάτισαν, συγκίνησαν και παρέσυραν το κοινό στον κατάμεστο χώρο- ήταν ο ακούραστος αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης επικεφαλής της ανασκαφικής και αναστηλωτικής προσπάθειας στην Αρχαία Μεσσήνη, ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Φρεντ Πιρς, η Σαφάκ Παβέι βουλευτής του τουρκικού Κοινοβουλίου, η πρώτη γυναίκα ΑΜΕΑ που εξελέγη στη γειτονική χώρα, ο Ανδρέας Ραπτόπουλος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Matternet.us, ο Φώτης Αντωνόπουλος επικεφαλής της καινοτομίας στην ATCOM και ιδρυτής του OliveShop.com, ο Kώστας Πολυχρονόπουλος δημιουργός της πρωτοβουλίας ''O Αλλος άνθρωπος'' και ο Κώστας Μάλλιος αντιπρόεδρος της Intellectual Ventures στις ΗΠΑ.

Απλός και περιεκτικός ο Πέτρος Θέμελης δήλωσε παντοτινός εθελοντής στο σκοπό που έχει αναλάβει για την ανάδειξη και το ζωντάνεμα της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ σε μια αποστροφή της ομιλίας του εξέφρασε πικρία για τον πόλεμο που -όπως είπε- εξακολουθεί να δέχεται ακόμα και τώρα, στα 77 του χρόνια, από μεμονωμένους οι οποίοι του αποδίδουν ιδιοτέλεια. Στη σιωπηλή επανάσταση των γυναικών σε όλο τον κόσμο, η οποία σε μερικές δεκαετίες θα οδηγήσει στην ουσιαστική καθήλωση -και σταδιακή μείωση στη συνέχεια- του υπερπληθυσμού στον πλανήτη μας αναφέρθηκε ο Φρεντ Πιρς, εξηγώντας ότι παγκόσμια οι γυναίκες επιδιώκουν πλέον οικογένειες με ένα ή το πολύ δύο παιδιά.

Μια απόπειρα να εξηγήσει τι “παίζεται” αυτή τη στιγμή στην Τουρκία μετά τα γεγονότα στην πλατεία Γκεζί της Κωνσταντινούπολης -αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας- ήταν η ομιλία της ξεχωριστής Σαφάκ Παβέι, η οποία καθήλωσε το κοινό και με ιδιαίτερο χιούμορ περιέγραψε τις βαθιές αντιθέσεις στη γειτονική μας χώρα, καταδεικνύοντας παράλληλα πόσο ίδιοι -αλλά και πόσο διαφορετικοί ταυτόχρονα- είναι οι Τούρκοι και οι Ελληνες. Τη δυνατότητα για μια νέα διάσταση στις μεταφορές μικρών, αλλά σημαντικών, φορτίων σε περιοχές δυσπρόσιτες ή με μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα, μέσω αυτόματων, ιπτάμενων οχημάτων. Πρακτική που ήδη έχει δοκιμαστεί με επιτυχία, στην Αϊτή, όπως και στην Αφρική -στο Λεσότο και άλλες χώρες.

Την έμπνευση για το επιτυχημένο πρότζεκτ OliveShop.com και τους σκοπούς του περιέγραψε ο εμπνευστής του Φώτης Αντωνόπουλος, ο Κώστας Πολυχρονόπουλος μίλησε για τον βαθιά κοινωνικό ρόλο της κίνησης που δημιούργησε, ενώ στον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής και της επιχείρησης αναφέρθηκε ο Κώστας Μάλλιος. Ευχάριστη και πρωτότυπη έκπληξη αποτέλεσε η ''παρεμβολή'' από τους "Hang Massive" ενός μουσικού ντουέτου από τον Βρετανό Ντάνι Καντ και τον Σουηδό Μάρκους Γιόχανσον, που παίζοντας το νέο μουσικό όργανο ''χανγκ'', ταξίδεψαν το κοινό σε άλλους ήχους και άλλες διαστάσεις...

Β.Γ.Μ.


Πηγή : eleutheria online