Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Τη Δευτέρα ξεκινά το Θερινό Σχολείο για τα ελληνόπουλα της ομογένειας

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ

Αρχίζουν τη Δευτέρα τα μαθήματα στο Θερινό Σχολείο της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας, ένα πρόγραμμα μεγάλης σημασίας για την ομογένεια, αφού μαθητές και φοιτητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν καλύτερα τις ρίζες τους, τη γλώσσα και την ιστορία του τόπου των γονιών ή των παππούδων τους…

Ωστόσο η επίσημη εκδήλωση έναρξης του προγράμματος θα γίνει την Τετάρτη στις οκτώ το βράδυ, στο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου.| Η Σχολή εφαρμόζει φέτος το πρόγραμμα, το οποίο είναι πρότυπο για πολλές άλλες περιοχές της χώρας, για όγδοη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά. Σκοπός του Θερινού Σχολείου είναι κυρίως η σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η γνωριμία των μαθητών με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, η κοινωνικοποίηση των νέων σε αμιγές ελληνικό περιβάλλον και η ενίσχυση της ελληνικής τους συνείδησης.

Στο Πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου για νέους Μεσσήνιους Ομογενείς του τρέχοντος έτους θα συμμετάσχουν 25 ομογενείς μαθητές και φοιτητές από 18 έως 24 ετών καθώς και 4 συνοδοί – δάσκαλοι της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Τα μαθήματα που θα διδαχθούν θα είναι: Ελληνική Γλώσσα (η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας θα πραγματοποιείται σε δύο επίπεδα αρχαρίων και προχωρημένων), Ελληνική Ιστορία και Ελληνικός Πολιτισμός – Ελληνική Λαογραφία. Τα μαθήματα αυτά επιπρόσθετα θα ενισχυθούν με εκπαιδευτικές επισκέψεις – επιτόπια μαθήματα σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία της Μεσσηνίας, της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου καθώς και στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Επιστημονική Υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου 2012-2013 είναι η καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, συνεπικουρούμενη από τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, καθηγητή Αλέξιο Σαββίδη. Υπενθυμίζεται ότι η Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου οργάνωσε και επόπτευσε τη λειτουργία του Θερινού Σχολείου όλα αυτά τα έτη.


Πηγή : kalamata journal