Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Μείωση του ΦΠΑ στη Τριφυλία - Πιζικές αλλαγές ζητούν οι επαγγελματίες - παλεύουν με μειώσεις για επιβίωση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Η πρεμιέρα μείωσης του ΦΠΑ στην Τριφυλία αποτέλεσε μια ευκαιρία για να τονωθεί η τουριστική κίνηση αλλά οι επαγγελματίες τονίζουν ότι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να επιβιώσουν και για αυτό απαιτούνται πρόσθετα μέτρα όπως η μείωση του χονδρεμποριου στην αγορά πρώτων υλών.

Ο ιδιοκτήτης ταχυγαφείου Δημήτρης Μπαρτζελιώτης στη πλατεία Κυπαρισσίας τονίζει ότι τα καταστήματα προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα με τη Κυπαρισσία να παραμένει μια οικονομική πόλη, ενώ ήδη οι τιμές έχουν μειωθεί εδώ και 4 μήνες περιορίζοντας το εμπορικό κέρδος με σκοπό ο καταναλωτής μετά από τις μειώσεις που υπέστη να ξοδέψει έστω λίγα χρήματα στην αγορά επιβιώνοντας σε αυτή τη κρίση. Συμπλήρωσε ότι η μείωση στο κατάστημά 'Γειά σου' ήταν ως 50% στο τελικό καταναλωτή όπως ένα σουβλάκι γύρο έχει 1,5 ευρώ ενώ προ μηνών ήταν στα 2,30 ευρώ. Εξάλλου είπε ότι το βασικό είναι να έχουμε βιώσιμες επιχειρήσεις για να διατηρηθούν οι 5 θέσεις εργασίας που έχουμε σε 24ωρη βάση, ενώ παλιότερα ήταν περισσότερες με την προυπόθεση ότι "πρέπει κι εμείς οι επιχειρηματίες να βάλουμε μυαλό, να ρίξουμε τις τιμές και να βοηθήσουν τον καταναλωτή".


ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΟΝΔΕΜΠΟΡΙΟ Η ΛΥΣΗ...

Ο ιδιοκτήτης του καφέ Ονόρε στη κεντρική πλατεία που ξεκίνησε προς ετών από το ίδιο καφέ ως εργαζόμενος Δημήτρης Μπινίσκος υπογράμμισε ότι η Κυπαρισσία φημίζεται για το καλό καφέ και εξυπηρέτηση ενώ οι επενδύσεις στο χώρο της εστίασης τα τελευταία χρόνια ήταν μεγάλη, ενώ εξήγησε ότι η Μεσσηνία είναι φθηνή περιοχή για τη χώρα μας αλλά οι επιχειρήσεις απορρόφησαν όλες τις απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ. Θεώρησε ότι η κατάσταση αλλάζει μόνο με μείωση του χονδρεμπορίου προσπάθώντας να πουλήσουν φθηνά διότι έρχονται σε άμεση επαφή με το κόσμο. Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι το ΦΠΑ αλλά ότι δεν έχει χρήματα και ότι οι τιμές στις πρώτες ύλες είναι πανάκριβες μαζί με τα πάγια έξοδα μιας επιχείρησης όπως η ΔΕΗ που έχει διπλασιαστεί. Κατέληξε λέγοντας ότι το ΦΠΑ άργησε πολύ την ώρα που έχουν κλείσει πολλές επιχειρήσεις.


Πηγή : radio 936