Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Διαμαρτυρίες στο Αγρίλι για τα εξωκκλήσια χωρίς μυστήρια-Σε επιτροπή του Δήμου τέθηκε θέμα

Αγρίλης, 3/9/2013 Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας Κύριον Κύριον Χρυσόστομον Κυπαρισσία Σεβασμιότατε Προτού γίνει ο νέος διαγωνισμός για την εκμίσθωση του κέντρου «Μπαράκα» στον Αγρίλη, επιτρέψτε μου, με όλο το σεβασμό, να σας εκθέσω κάποιες προσωπικές μου απόψεις γύρω από το θέμα αυτό, μια και είμαι από τους ανθρώπους εκείνους, που το 1968 έγιναν επαίτες, για να συγκεντρωθούν όλα τα χρήματα που χρειαζόντουσαν, προκειμένου να αναγερθεί στον Αγρίλη ένα σύγχρονο όμορφο κτίριο, για να στεγάσει το ερειπωμένο από τα χρόνια «στέκι» όλων των Αγριλιωτών αλλά και πολλών Φιλιατρινών, την αγαπημένη τους …«Μπαράκα»!

Το κέντρο αυτό, που ανήκει στην «Παναγία την Αγριλιώτισσα», έγινε με σκοπό αφενός μεν να εξυπηρετεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Αγρίλη, αφετέρου δε για να υπάρχει ένα πάγιο έσοδο, προς συντήρηση της γραφικής αυτής βυζαντινής εκκλησούλας, αλλά επίσης και για την καθαριότητα και ευπρεπισμό όλου του γύρω από την εκκλησία, κοινόχρηστου εξωτερικού χώρου. Η κακή εμπειρία από κάποιους απ’ τους προηγούμενους μισθωτές, επιβάλει σ’ αυτό το νέο διαγωνισμό, να καταβληθεί –με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο- σοβαρή πλέον προσπάθεια, ώστε να επιλεγούν οι πιο κατάλληλοι για το κέντρο αυτό επαγγελματίες (φερέγγυοι, έμπειροι, έντιμοι, ευγενικοί και ευσυνείδητοι), προκειμένου αυτό, να μην έχει την τύχη των προηγουμένων χρόνων. Καλό θα ήταν επίσης, ο διαγωνισμός να γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για τις απαραίτητες ανακαινίσεις και τον απαιτούμενο εξοπλισμό της «Μπαράκας». Η τρέχουσα οικονομική κρίση, δεν επιτρέπει πλέον να εκμισθώνεται το κέντρο αυτό με -δυσβάστακτα για τους μισθωτές- υψηλά ενοίκια και θα πρέπει το θέμα αυτό να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Αυτό βέβαια συνεπάγεται όπως είναι φυσικό, μια μεγάλη μείωση των εσόδων της εκκλησίας, που είναι απαραίτητα, τόσο για τη συντήρησή της όσο και για τον ευπρεπισμό του γύρω χώρου, γεγονός που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, αναγκαστικά πλέον, με την αναθεώρηση προηγούμενης απόφασής σας, με την οποία απαγορεύονται να τελούνται γάμοι και βαφτίσια στα εξωκλήσια της Ιεράς Μητροπόλεως Τ.&Ο.

- Το θέμα αυτό επιτρέψτε μου να πω ότι έχει δυσαρεστήσει πάρα πολύ, όλους τους Αγριλιώτες, οι οποίοι ανέκαθεν τηρούσαν την ωραία παράδοση των προγόνων τους και ήθελαν να παντρεύονται και να βαφτίζουν τα παιδιά τους, στο αγαπημένο τους εκκλησάκι …«της Κυράς της Αγριλιώτισσας»! Πέραν όμως των μειωμένων εσόδων της εκκλησίας, η απαγόρευσή σας αυτή είχε δυσμενέστερες ακόμη συνέπειες και για την «Μπαράκα». Το κέντρο αυτό, δεν έχει πλέον τις ευκαιρίες να ετοιμάζει εορταστικά «τραπέζια» για γάμους και βαφτίσια, που του άφηναν «τα καλά» κέρδη. Η απαγόρευσή λοιπόν αυτή, επέφερε όπως ήταν επόμενο, καίριο βαρύ πλήγμα και στα έσοδα της «Μπαράκας», κυρίως όμως επέφερε ένα μεγάλο μαρασμό, σ’ ολόκληρο τον Αγρίλη. Φοβάμαι δε πολύ, πως εξ αιτίας της απαγόρευσης αυτής, πολλοί από τους υποψήφιους μισθωτές, θα είναι τώρα αρκετά φειδωλοί στην προσφορά τους για το ενοίκιο, ίσως δε και πολύ επιφυλακτικοί, στο αν θα συμμετάσχουν τελικά στον διαγωνισμό. Παίρνω λοιπόν το θάρρος, με όλο τον σεβασμό που σας έχω, να σας παρακαλέσω προσωπικά και εκ μέρους πάρα πολλών Αγριλιωτών και Φιλιατρινών, να ανακαλέσετε την απόφασή σας και να εξαιρέσετε το εκκλησάκι της Αγριλιώτισσας από την απαγόρευση αυτή, γιατί αυτό ξεχωρίζει στην όλην περιοχή, όχι μόνο γιατί είναι ένα πολύ όμορφο ιστορικό μνημείο για τα Φιλιατρά, αλλά κι επειδή συνδέεται στενά με τις από αιώνες ωραίες Φιλιατρινές παραδόσεις και θρύλους που το συνοδεύουν. Ως εκ τούτου, το εξωκλήσι αυτό χρειάζεται πολλά χρήματα, για μια συνεχή και απρόσκοπτη φροντίδα, συντήρηση και ευπρεπισμό.

Σεβασμιότατε συγχωρέστε μου την παρέμβαση αυτή, αλλά η αγάπη μου και το ενδιαφέρον μου για τον Αγρίλη, δεν μ’ αφήνουν αδιάφορο, παρά τη λύπη, πίκρα και απογοήτευση που μου πρόσφεραν πολλοί από τους συμπολίτες μου. Με τον προσήκοντα σεβασμό, ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΣ Κοινοποίηση: κ. Κ. Κόλλια - Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Αν. Πούλο - Αντιδήμαρχο Κοιν. Διαμ. Φιλιατρών Κα Βάσω Μπακούρου-Χάραρη - Πρόεδρο Ομίλου Φίλων Αγρίλη Μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Αγρίλη


Πηγή : kyparissiotis