Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Εικαστική έκθεση «Ανακυκλώνοντας την ιστορία»

Εικαστική έκθεση «Ανακυκλώνοντας την ιστορία» 27 Σεπτέμβρίου – 11 Οκτωβρίου 2013

H εικαστική ομάδα του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ σε συνεργασία με τη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίαςδιοργανώνει εικαστική έκθεση με τίτλο «Ανακυκλώνοντας την Ιστορία» στο Αρχαιολογικό μουσείο Μεσσηνίας.

Με μια καλλιτεχνική ματιά επηρεασμένη από τη σύγχρονη πραγματικότητα, οι δημιουργοί πάτησαν στο παρελθόν, στα εκθέματα του Μουσείου και δημιούργησαν έργα από υλικά που πετάμε στην καθημερινότητα μας. Τα μέλη του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ καταπιάστηκαν με τα ευρήματα του Μουσείου, μελέτησαν και με τη βοήθεια της εθελόντριας εικαστικού Αστάρτης Μαρκοπούλου, γέννησαν νέα έργα, με στόχο να ανοιχθεί ένας διάλογος ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο.

Έτσι δημιουργήθηκε ένας προβληματισμός σε σχέση με τα «παλιά», τα χρησιμοποιημένα ή «άχρηστα» αντικείμενα. Σε μια πρώτη ανάγνωση ένας διάλογος σε σχέση με το αντικείμενο, πως δηλαδή από κάτι που θεωρείται άχρηστο μπορεί να παραχθεί κάτι αξιόλογο, ακόμα και τέχνη. Και σε ένα δεύτερο επίπεδο ένας βαθύτερος προβληματισμός που προκύπτει από την περιθωριοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως αυτή διαμορφώνεται στη σύγχρονη κοινωνία.

Πολύ περισσότερο μέσα από τη δική τους εμπειρία που προέκυψε από τη στενή συνεργασία και βοήθεια από τους αρχαιολόγους της ΛΗ΄ Εφορείας, τα μέλη της εικαστικής ομάδας καλούν τους νέους ανθρώπους μεταδίδοντας τη δική τους γνώση και δείχνοντας πως το μουσείο δεν είναι αποκλειστικά χώρος για διανοούμενους ή ιστορικούς, αλλά μπορεί να δώσει έρεισμα για δημιουργία και καλλιτεχνική έμπνευση σε όσους το αναζητούν.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 20:00, στην Αίθουσα Δραστηριοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το συγκρότημα JazzSteps, των μαθητών του τμήματος jazz του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Διάρκεια έκθεσης : 27 Σεπτέμβρίου – 11 Οκτωβρίου 2013

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

Δευτέρα : 13:30-20:00
Καθημερινά : 08:00-20:00

Πληροφορίες:

ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ
Κουμουνδούρου 3 Καλαμάτα
Τηλ: 2721032872
e-mail:info@kethea-kyttaro.gr

ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Μπενάκη και Παπάζογλου 6, Καλαμάτα
Τηλ.: 27210 63100, 27210 26410
e-mail: lhepka@culture.gr
Πληροφορίες: M. Τσουλάκου, Π. Τσακανίκου, Κ. Τζαμουράνη


Πηγή : Δελτίο τύπου