Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Τα Φιλιατρά το τρίτο μεγαλύτερο θερμοκηπιακό κέντρο της Ελλάδας

Το 3ο Κέντρο θερμοκηπίων στη χώρα βρίσκεται στα Φιλιατρά με δυναμική προοπτική για το μέλλον. Όπως δηλώνει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλος τα Φιλιατρά αποτελεί το κέντρο παραγωγικής δραστηριότητας με παραδοσιακούς ελαιώνας με μεγάλο όγκο παραγωγής ενώ το μεγαλύτερο θερμοκήπιο της Πελοποννήσου βρίσκεται στην τριφυλιακή πόλη με μέσο όρο έκτασης 8-10 στέμματα.

Η περιοχή, έχει επενδύσει κατά πολύ, σε αυτά με 1500 στρέμματα να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο με ρυθμό αύξησης ετησίως κοντά στο 10%. Η παραγωγή είναι ιδιαιτέρα ικανοποιητική με τους αγρότες να δουλεύουν σκληρά και το αποτέλεσμα να τους αποζημιώνει όπως σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος στο Radio936 Greece, ενώ υπάρχουν 20 μονάδες με έκταση έκαστη 25 στρεμμάτων.

Πρόσθεσε ότι η πρωιμότητα της περιοχής με καλές καιρικές συνθήκες και το μεράκι των παραγωγών με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις έχουν αναδείξει την Τριφυλίας πρώτη τόσο στο πεδίο της εφαρμοσμένης έρευνας όσο και στο πεδίο της αξιολόγησης νέων υβριδίων και ποικιλιών με σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της καλλιέργειας. Μίλησε για την χωροταξία των θερμοκηπίων έγινε χωρίς ζωνοποίηση με άμεσο στόχο να οριοθετηθούν οι χρήσεις γης για να μην έχουμε προβλήματα με τις ζώνες τουριστικής ανάπτυξης, ενώ έχει ενδιαφέρον ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής με επίκεντρο των κλάδο των πρώιμων κηπευτικών στην περιοχή της Τριφυλίας. Τέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του τόπου που βρίσκεται σε ένα υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και παραγωγής....

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936