Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος ναός της Μεταβυζαντινής περιόδου στην Ηλεία

Ένας από τους μεγαλύτερους –ίσως ο πιο μεγάλος– ναούς της Μεταβυζαντινής εποχής ανακαλύφθηκε στην περιοχή του «Ασκητή» στο Γούμερο και την Πέμπτη έγινε η αρχική του παρουσίαση.

Όπως ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, δεν έχει ξανασυναντήσει τόσο μεγάλο ναό, ενώ είπε ότι ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο επακριβής χρόνος κατασκευής του. Πάντως είναι του 16ου ή 17ου αιώνα. Ο ναός ανακαλύφθηκε προ ημερών τυχαία από τον ιερέα π. Γεώργιο, ο οποίος ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό και μαζί με το εκκλησιαστικό συμβούλιο έκαναν τις πρώτες εργασίες για την αποκάλυψή του.

Ο Μητροπολίτης κ. Γερμανός, ο οποίος παρευρέθηκε την Πέμπτη στην παρουσίαση, εξέφρασε τη μεγάλη του ευχαρίστηση γιατί διαπιστώθηκε άλλη μια φορά η θρησκευτικότητα των Ηλείων αλλά και για την ανακάλυψη του ναού. «Είναι εξαιρετικής σημασίας μνημείο, η ανακάλυψη του οποίου οφείλεται στην προσπάθεια του εφημέριου π. Γεωργίου και στους κατοίκους που αγαπούν το μνημείο του Ασκητή», τόνισε ο Σεβασμιότατος.

Τη χαρά του εξέφρασε και ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα σημαντική για το Γούμερο και την περιοχή της Ωλένης. Οι εργασίες αποκάλυψης του ναού θα συνεχιστούν υπό την επίβλεψη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

newpost.gr


Πηγή : news messinia