Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκρίθηκε η σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας και εστάλη προς το υπουργείο Ναυτιλίας για υπογραφή το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη σύστασή του! Με την απόφαση μεταφέρονται οι αρμοδιότητες που ασκεί το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας και συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τριφυλίας». Μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, αυτό θα αποσταλεί ξανά στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΕΣ. για περαιτέρω ενέργειες, ώστε να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας. Το σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ. φέρει ημερομηνία 13-8-2013 και παρελήφθη και πρωτοκολλήθηκε από το Δήμο Τριφυλίας τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Θυμίζουμε πως στις 25 Ιουλίου 2012 ο Δήμος Τριφυλίας με έγγραφό του προς τα συναρμόδια υπουργεία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας, ενώ είχε λάβει και ομόφωνα απόφαση σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, με μοναδικό θέμα αυτό, στις 27 Ιουλίου 2012. Με την απόφασή του το Σώμα «γνωμοδότησε θετικά για την άμεση και επιτακτική ανάγκη της Ίδρυσης ∆ημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας και εισηγείται στο ΥΠ. ΕΣ. και στο ΥΠ.Α.Α.Ν. την τροποποίηση του Π.Δ. 173/2001 (Α’149) και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου Ν. Μεσσηνίας που αφορούν στο Δήμο Τριφυλίας στο Δήμο αυτό, προκειμένου να συσταθεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τριφυλίας”, το οποίο θα λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 410/95 (Α΄231) και θα ασκεί τις αρμοδιότητές του σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 2738/99, όπως ισχύει». Ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος Έργων, Παναγιώτης Τσίγγανος, σε εκείνη τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, είχε τονίσει:

«Από παλαιότερα, ως τέως Δήμος Κυπαρισσίας, επιθυμούσαμε την ίδρυση Λιμενικού Ταμείου στον τόπο μας και είχαμε κάνει αντίστοιχη συζήτηση σε τότε Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν υπήρχαν, όμως, οι κατάλληλες υποδομές να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της σύστασης του Λιμενικού Ταμείου. Σήμερα έχουμε πολλούς λόγους να επιθυμούμε και να υποστηρίζουμε θερμά τη σύσταση ενός Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, με βασικότερους τους κάτωθι:

α) το λιμάνι Κυπαρισσίας, για το οποίο έχει ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης εκπόνησης του Master Plan (Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο Λιμένα),

β) το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης, για το οποίο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εξομοίωσης του χώρου και ο καθορισμός της χερσαίας ζώνης,

γ) το λιμάνι του Αγρίλη, για το οποίο ετοιμάζεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Αγρίλη (ΟΦΑ), ο φάκελος για την προώθηση της διαδικασίας εξομοίωσής του και

δ) το λιμανάκι της Αγίας Κυριακής για το οποίο ξεκινά η διαδικασία ορισμού χερσαίας ζώνης. Η σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας θα αποτελέσει μεγάλο αναπτυξιακό “εργαλείο” για την περιοχή μας. Να αναφέρω εν συντομία εδώ και μερικούς από τους σκοπούς του:

α) η οικονομική διαχείριση των λιμενικών τελών,

β) η εκτέλεση διάφορων λιμενικών έργων με αυτεπιστασία,

γ) η συντήρηση, επίβλεψη, ανακαίνιση και λειτουργία των εγκαταστάσεων,

δ) η διευκόλυνση ελλιμενισμού σκαφών και πλοίων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και, προπάντων, καλής ποιότητας νερού και

ε) η επιμέλεια και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή δικαιοδοσίας του ∆ημοτικού Λιμενικού Ταμείου». Με γνωστά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, πρωτίστως, το λιμάνι Κυπαρισσίας, μετά την κατάρρευση τμήματος του προσήνεμου μόλου και τον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής του, καθώς και με «ανοιχτά» ζητήματα για τα αλιευτικά καταφύγια της Μαραθόπολης, της Αγίας Κυριακής και του Αγρίλη, όπως και της διαχείρισης και αισθητικής ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Κυπαρισσίας, η δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας όλοι ευελπιστούν πως θα δρομολογήσει θετικές εξελίξεις!


Πηγή : tharros news