Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Απο το 2007 παραμένει χωρίς παρέμβαση το ποτάμι της Νέδας

Εδώ και χρόνια και συγκεκριμένα από το 2007 έχει να καθαριστεί ο ποταμός Νέδα, με αποτέλεσμα τα κλαδιά, τα δέντρα και οι έντονες βροχοπτώσεις που όπως είναι λογικό αναμένονται κατά την χειμερινή περίοδο να δημιουργούν φόβους για υπερχείλιση του ποταμού.Οι καλλιέργειες της γύρω περιοχής θα καταστραφούν, τα σπίτια θα υποστούν ζημιές και φυσικά οι ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν. Σε ζούγκλα έχει μετατραπεί ένα μεγάλο τμήμα της Νέδας, που βρίσκεται στα όρια Ηλείας-Μεσσηνίας.

Τα καλάμια και τα δέντρα έχουν ολοκληρωτικά καλύψει αρκετά σημεία του ποταμού και σε όλο το υπόλοιπο μήκος του συγκεκριμένου τμήματος, το πλάτος των όχθων έχει μικρύνει κατά πολύ από την πυκνή άγρια βλάστηση. Φόβοι για υπερχείλιση εκφράζονται εξαιτίας της χρόνιας έλλειψης της απαραίτητης συντήρησης και όπως τονίζουν έντρομοι οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες καλλιεργήσιμων εκτάσεων, πρόκειται να συμβούν μεγάλες καταστροφές εάν δεν δράσουν εγκαίρως οι αρμόδιοι για τον καθαρισμό του ποταμού. Γίνεται λόγος για καταστροφές καλλιεργειών από τις οποίες ζουν τόσες οικογένειες, καταστροφές οικιών, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που ζουν μόνιμα στην περιοχή και το σπουδαιότερο είναι ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στις καλλιέργειες και τα σπίτια της συγκεκριμένης περιοχής βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το ποτάμι, πράγμα που σημαίνει ότι εάν η στάθμη του νερού ανέβει και το ποτάμι υπερχειλίσει ο μόνος συνδετήριος δρόμος με την Εθνική Οδό Πύργου-Κυπαρισσίας δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους περίοικους. Μεγάλο παράπονο των κατοίκων και των καλλιεργητών της περιοχής αποτελεί το γεγονός ότι εδώ και χρόνια έχουν έρθει επανειλημμένως σε επαφή με τους υπεύθυνους για τον καθαρισμό του ποταμού και παρ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια για την βελτίωση της κατάστασης την στιγμή που ο Ν. Μεσσηνίας, μετά την υπερχείλιση του ποταμού πριν ένα-δύο χρόνια, ενεργοποιήθηκε εγκαίρως, δημιουργώντας ένα τοίχος από ογκόλιθους για την αποφυγή παρόμοιου περιστατικού.


Πηγή : radio 936