Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ολοκληρώθηκε το δημόσιο έργο ηλιοθερμίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ολοκληρώθηκε χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και σε διάστημα μόλις 2 μηνών το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στη χώρα μας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό και πρωτοποριακό έργο που έρχεται να προσδώσει πολλαπλά οφέλη τόσο στην εξοικονόμηση της ενέργειας και στην μείωση της οικονομικής δαπάνης του νοσηλευτικού ιδρύματος για την προμήθεια πετρελαίου όσο και στη προστασία του περιβάλλοντος με την καθοριστική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2.

Το έργο εντάχθηκε πριν από 1 χρόνο, ύστερα από την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης της Διοίκησης του Νοσοκομείου στο Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ συνολικού προϋπολογισμού 776.130 € με το τίτλο "Μερική υποκατάσταση πετρελαίου με ηλιοθερμική ενέργεια, κατασκευή νέας θερμομόνωσης όπου θα εγκατασταθεί το ηλιακό πεδίο και επέκταση-αναβάθμιση του ΒΕΜS".

Ειδικότερα πρόκειται για την προμήθεια και την εγκατάσταση του ηλιοθερμικού συστήματος στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την θέρμανση των χώρων και την παραγωγή Ζεστών Νερών Χρήσης. Συγκεκριμένα το έργο των ηλιοθερμικών περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός πεδίου ηλιακών συλλεκτών, (235 τεμάχια) συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 535 τ.μ., στις στέγες του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Το ηλιακό πεδίο έχει διασυνδεθεί με ένα δίκτυο μονωμένων σωληνώσεων, το οποίο και μεταφέρει το παραγόμενο θερμό νερό από τους ηλιακούς συλλέκτες προς το λεβητοστάσιο του Νοσοκομείου. Εκεί έχουν εγκατασταθεί θερμοδοχεία αποθήκευσης νερού, εντός των οποίων θα αποθηκεύεται το παραγόμενο θερμό νερό από τα ηλιακά.

Από το έργο αυτό, στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, αναμένεται:

συνολική ενεργειακή εξοικονόμηση που εκτιμάται συντηρητικά στο 38,3% της σημερινής κατανάλωσης σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα ή περίπου 350.000€ ετησίως. Ενώ εκτιμάται ότι από την ηλιοθερμική εγκατάσταση θα παράγονται περί τις 1.615.411 KWh θερμότητας ετησίως για τις ανάγκες του Νοσοκομείου για θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης. Οι δε εκπομπές CO2 θα μειωθούν κατά 546,2 τόνους ετησίως.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος δήλωσε:

« Δύο 2 χρόνια τώρα μαζί με τους συνεργάτες μου δίνουμε καθημερινά έναν μεγάλο αγώνα ώστε ωριμάζοντας ολοκληρωμένες προτάσεις να αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ που μπορούμε μέσω της μοναδικής χρηματοδοτικής δυνατότητας των κοινοτικών πόρων.

Είμαστε περήφανοι και ικανοποιημένοι, διότι αυτό που οραματιστήκαμε τότε σήμερα αποτελεί πραγματικότητα.

Το οικονομικό όφελος για το νοσοκομείο από αυτό το σημαντικό έργο θα είναι μεγάλο. Τα πρώτα δείγματα απόδοσης - από τον Ιούλιο που έχει τεθεί σε μερική λειτουργία- θα έλεγα ότι είναι εντυπωσιακά. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, ότι αποτελεί υπερβολή έως και πρόκληση στην πιο ηλιόλουστη περιοχή της Ευρώπης να δαπανάς ετησίως 1.000.000 ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου. Αυτό πια τελείωσε, αποτελεί παρελθόν. Σε αυτή τη φάση προχωρούμε στη μερική υποκατάστασή του πετρελαίου και σε λίγο στην ολική με την έλευση του φυσικού αερίου. Συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες μου. Ο αγώνας και η συλλογική προσπάθεια συνεχίζεται με ακόμα πιο εντεινόμενους ρυθμούς».


Πηγή : kalamata journal