Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Επισκέψιμα από το καλοκαίρι του 2014 τα Ενάλια Αρχαιολογικά Πάρκα Μεθώνης και Ναυαρίνου

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Επισκέψιμα θα είναι το επόμενο καλοκαίρι τα ενάλια αρχαιολογικά πάρκα της Μεθώνης και του Ναυαρίνου. Στο Δήμο Πύλου - Νέστορος επικρατεί ενθουσιασμός και υπογραμμίζεται ότι με την ίδρυση των δύο αυτών πάρκων, των πρώτων στην Ελλάδα, θα αυξηθεί κατακόρυφα η επισκεψιμότητα στην περιοχή…

Από το Δήμο ανακοινώθηκε ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση των δύο ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων. Όπως επισημαίνεται, οι επισκέπτες θα ξεναγούνται στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με ειδικά θαλάσσια σκάφη που έχουν διαφανή πυθμένα, αλλά θα μπορούν και οι αυτοδύτες να επισκεφθούν τα αρχαία αντικείμενα.

Σύμφωνα πάντα με όσα σημειώνει ο Δήμος, στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης, πλησίον της νήσου Σαπιέντζα, στην άκρα Σπίθα, όπου βρίσκονται τα παγκόσμια γνωστά αρχαία ναυάγια με τους κίονες από το περιστύλιο του ναού του Ηρώδη και τις γλυπτές σαρκοφάγους της Τροίας. Στον θαλάσσιο χώρο εντός του κηρυγμένου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου στον Κόλπο του Ναυαρίνου, από το 1978 είναι βυθισμένο το δεξαμενόπλοιο Irene Serenade, ένα από τα μεγαλύτερα επισκέψιμα ναυάγια του κόσμου.

«Ο βασικός συντελεστής και η κινητήρια δύναμη της ίδρυσης των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων υπήρξε ο Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, δίνοντας στον Δήμο την ιστορική πανελλήνια πρωτοπορία σε μία νέα οικολογική και αειφόρο μορφή ανάπτυξης, ικανή να μεταμορφώσει το τουριστικό τοπίο της χώρας», τονίζεται σε δελτίο Τύπου του Δήμου, στο οποίο υπογραμμίζεται επίσης: «Το έργο εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον Αύγουστο 2012 στο πλαίσιο των εγκαινίων της επανέκθεσης της συλλογής του Γάλλου Φιλέλληνα Ρενέ Πυώ στην οικία Τσικλητήρα και της περιοδικής έκθεσης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων «Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: Ίχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοποννήσου» στο Κάστρο της Πύλου. Με την έκδοση της ΚΥΑ ο Πρωθυπουργός απέδειξε, ότι εννοεί τα λεγόμενά του». Επιπλέον ο Δήμος Πύλου - Νέστορος σημειώνει: «Την εθνικής εμβέλειας σημασία του θέματος κατανόησαν αμέσως η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και η Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κα Αγγελική Σίμωσι. Ενεργώντας ταχύτατα και αποφασιστικά, με ανοιχτόμυαλη στάση και αποτελεσματικότητα πρωτόγνωρες μέχρι πρόσφατα για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση, σχεδίασαν, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου - Νέστορος και προώθησαν κατά απόλυτη προτεραιότητα το συγκεκριμένο έργο, που μέσα σε σύντομο χρόνο επικύρωσαν οι δύο Υπουργοί - κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Βαρβιτσιώτης - με τις υπογραφές τους, εγκαινιάζοντας ένα νέο ελπιδοφόρο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό και πολιτισμό. Νομικός σύμβουλος και πρωτεργάτης του όλου εγχειρήματος υπήρξε ο φίλος και συνεργάτης του Δήμου Δημήτρης Μαρκάτος, δικηγόρος ειδικευμένος στα θέματα καταδύσεων και καταδυτικών πάρκων και Πρόεδρος της Ένωσης Φίλων Καταδυτικών Πάρκων «Τριαιναστήρ».

Τέλος, ο Δήμος τονίζει ότι τα πάρκα αυτά θα προσφέρουν «στην περιοχή της Μεσσηνίας ουσιώδες συγκριτικό πλεονέκτημα στην διεθνή τουριστική αγορά, καθώς και νέες θέσεις εργασίας, αφού γύρω από τα πάρκα θα αναπτυχθούν με βεβαιότητα καταδυτικά κέντρα και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης των επισκεπτών, όπως από ανάλογα επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού έχει αποδειχθεί, ότι συμβαίνει. Η σπουδαία αυτή ιδέα, που με ελάχιστες επενδύσεις παράγει εθνικό και τοπικό πλούτο, προστατεύει το περιβάλλον χωρίς να το αναλώνει, αναδεικνύει τον πολιτισμό και συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ίδρυση και λειτουργία των δύο αυτών επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα, με τα μοναδικά νερά της, σε Καραϊβική της Ευρώπης αλλά και να βρει μιμητές σε ολόκληρη την χώρα».


Πηγή : kalamata journal