Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Έργου farmsUP!, για την προώθηση και την ανάδειξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, διοργανώθηκε συνέδριο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με τίτλο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου!», την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στο Ναύπλιο στο ξενοδοχείο Αμαλία και στόχο έχει την ενημέρωση των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, μέσω της παρουσίασης 22 Ευρωπαϊκών Έργων που προσφέρουν δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό και προωθούν την αγροτική επιχειρηματικότητα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν με σύντομες εισηγήσεις, ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Αργύρης Περουλάκης, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδος, κ. Τάσσος Χειβιδόπουλος, καθώς και η Πρόεδρος της Μίλητος Α.Ε. και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων, κα. Όλγα Σταυροπούλου, η οποία συντόνισε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης.

Λαμβάνοντας το λόγο, η κυρία Σταυροπούλου, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η αγροτική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, μπορεί να προωθηθεί περαιτέρω, αρκεί ο Έλληνας αγρότης να συνειδητοποιήσει ότι είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίας, να δοκιμάσει νέα μοντέλα δράσης και να γίνει ατομικά, κοινωνικά και επιχειρηματικά εφευρετικός, μέσω της γνώσης ή οποία, όπως τόνισε, αποτελεί δύναμη. Επιπλέον, καταδεικνύει ότι η εξωστρέφεια, όπως παρατηρείται από την αύξηση των εξαγωγών, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία δυναμικής διεύρυνσης του αγροτικού κλάδου. Ο κύριος Αντωνακόπουλος, ως θεσμικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε την ανάγκη διεξαγωγής αντίστοιχων συνεδρίων, με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της αγροτικής επιχειρηματικότητας σε χώρες όπως η Ελλάδα, ενώ τόνισε επίσης, τη σημασία των πρωτοβουλιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα στην Ευρώπη.

Κλείνοντας, ο κύριος Αντωνακόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι, σε μια χώρα που πλήττεται από την ανεργία και την οικονομική κρίση, οι πολίτες θα κατανοήσουν την ολοένα αυξανόμενη σημασία του εκλέγειν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετέχοντας στις Ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μαΐο. Εκπροσωπώντας το θεσμικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κύριος Περουλάκης, αφού αναγνώρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλη την οικονομική συγκυρία, συνεχίζει σταθερά τη χρηματοδότηση του Ελληνικού πρωτογενούς τομέα, μέσω της ΚΑΠ, προέτρεψε τους αγρο-επιχειρηματίες να μην επιλέγουν τις εύκολες λύσεις και προτάσεις, που τελικά, οδήγησαν σε λάθη. Αντιθέτως, η οικονομική κρίση πρέπει να γίνει μάθημα, μέσα από το οποίο θα διαμορφωθούν οι τάσεις εκείνες που θα καθορίσουν τελικά, το τι Ευρώπη θέλουμε.

Ο κύκλος των χαιρετισμών του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου, έκλεισε με τον κύριο Χειβιδόπουλο, ο οποίος, συμφωνώντας με την κυρία Σταυροπούλου, ότι η γνώση είναι δύναμη, έκανε λόγο για το μεγάλο όγκο των ελληνικών εξαγωγών, που όμως περιορίζεται σε μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών. Συνέχιζοντας, ο κύριος Χειβιδόπουλος, εστίασε στην ανάγκη εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, ειδικά σε τοπικά προϊόντα, μέσω καναλιών διανομής, αλλά και τυποποίησης, παροτρύνοντας τους νέους αγρότες να πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να βοηθήσουν, τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και τον τόπο τους. Σε αυτή την προσπάθεια, η τοπική αυτοδιοίκηση, αν και δεν έχει συμβάλλει τα μέγιστα, οφείλει να στηρίζει τέτοιου είδους προσπάθειες, μέσω ενημέρωσης και πληροφόρησης. Το ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου», συνεχίζεται με τις προγραμματισμένες ομιλίες ειδικών του χώρου, τις οποίες θα ακολουθήσουν τα παράλληλα εργαστήρια, καθώς και οι πραγματικές ιστορίες αγροτικής επιτυχίας, με τις οποίες θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση αυτή.

ArgolidaPortal.gr


Πηγή : messinia portal