Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Φιλιατρά: Έκθεση Κειμηλίων από τη συλλογή του Χρήστου Κατσαμπάνη

H Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας θα συνδιοργανώσουν ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ με παλαιότυπα από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα, άρματα της Επανάστασης του 21 και παραδοσιακές φορεσιές από την ιδιωτική Συλλογή του συλλέκτη Χρήστου Κατσαμπάνη.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων της ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, από την Κυριακή 27 Οκτωβρίου μέχρι και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στα Φιλιατρά στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 27 στις 7.00 το απόγευμα και για τις επόμενες μέρες θα λειτουργεί από τις 8.30 ως τις 14.00 και 17.00 ως τις 22.00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η συλλογή του Χρήστου Κατσαμπάνη είναι μοναδική στο είδος της και ανεκτίμητης αξίας. Περιλαμβάνει μεγάλης ιστορικής αξίας χαρακτικά, βιβλία που τυπώθηκαν πριν από αιώνες, εκπληκτικά άρματα του Αγώνα του ’21 και παραδοσιακές φορεσιές.


Ο Χρήστος Κατσαμπάνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Ταξίδεψε για χρόνια ανά τον κόσμο σαν ναυτικός, για να επιστρέψει στη γενέθλια πόλη του και να συμβάλει καταλυτικά στην αρχική οργάνωση του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης. Παράλληλα άρχισε να χτίζει «γέφυρα» για να ενώσει τη σημερινή Ελλάδα με αυτήν της εποχής της Επανάστασης του 1821. Είναι μανιώδης συλλέκτης και μελετητής σπάνιων και μοναδικών κομματιών εκείνης της εποχής.

Για να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα ξόδεψε πέρα από ανεκτίμητο χρόνο και μια περιουσία. Κίνητρό του υπήρξε το συναίσθημα που τον κυριεύει όταν αγγίζει αντικείμενα με τα οποία έχουν συνδεθεί οι πρόγονοί μας και έγραψαν με αυτά την ιστορία του τόπου μας. Η συγκέντρωση των αρμάτων του '21 έχει να κάνει με τον θαυμασμό του για τους πρωτεργάτες Έλληνες που θυσιάστηκαν στον Αγώνα.

Το πιο παλιό χαρακτικό του είναι ένα χαρακτικό του Σέντελ, από το 1497, ενώ έχει πολλά ακόμη προηγούμενων αιώνων. Τα έχει αποκτήσει, κυρίως, από δημοπρασίες στη Γερμανία. Εκτός από χαρακτικά, έχει και βιβλία προηγούμενων αιώνων. Τα άρματα είναι όλα από τους αγώνες του ’21, τουρκικά κυρίως. Πρόκειται για καριοφίλια, μακρύκαννα πυροβόλα, σπαθιά.


Όλα είναι χειροποίητα και μοναδικά, εκτός από ένα γαλλικό, του 1777. Η συλλογή περιλαμβάνει ακόμη εξαιρετικές φορεσιές, δεν είναι όλες παλιές, είναι όμως θαυμάσιες και από πολλές περιοχές της Ελλάδας, όχι μόνο από τη δική μας.

Η συλλογή αυτή αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ του σήμερα και της ελληνικής επανάστασης του 21. Ένα διαχρονικό βιβλίο όπου μαθητές και ενήλικες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την επανάσταση του 21 μέσα από έναν απρόσμενο ρεαλισμό για τα ελληνικά δεδομένα.

Έχει παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και έχει ενθουσιάσει όσους την είδαν.

Η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Πηγή : filiatra net