Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Κατσίβελας: "Όχι μόνο δεν υποβαθμίζεται, αλλά ενδυναμώνεται το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας"

Όχι μόνο δεν υποβαθμίζεται, αλλά ενδυναμώνεται το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, επισημαίνει ουσιαστικά μιλώντας στο «Θ» ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας παράλληλα πως διορίζονται γιατροί και διασυνδέεται με το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Ζαχάρως.

Τον τελευταίο καιρό στην Τριφυλία επικρατεί αναστάτωση και ανησυχία σχετικά με τις δομές υγείας της περιοχής, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των μονάδων υγείας, η οποία βρίσκεται, εδώ και καιρό, σε εξέλιξη, καθώς και την αξιολόγηση των δομών που, όπως λέγεται, σε ολόκληρη τη χώρα, θα επιφέρει συγχωνεύσεις, «λουκέτα» και αλλαγή χρήσης σε μονάδες.

Η αναστάτωση εντάθηκε και η ανησυχία πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας, το βράδυ της Τετάρτης, όπου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας και γιατρός στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, προ ημερήσιας διάταξης, έθεσε θέμα «για την επερχόμενη λαίλαπα στην Υγεία», τον κίνδυνο κλεισίματος ή περαιτέρω υποβάθμισης του νοσοκομείου Κυπαρισσίας και το κλείσιμο των Κέντρων Υγείας.

«Επίκεινται σοβαρές ανακατατάξεις στις δομές της Υγείας σ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και στη δική μας περιοχή, που βέβαια μας αφορά. Μέχρι το τέλος του μήνα, άντε τον άλλο, θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα, που σημαίνει ότι μπορεί να χουν κλείσει Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία… Είμαστε σ’ αυτή τη φάση. Το λέω στο δημοτικό συμβούλιο τόσο τραγικά γιατί έτσι είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σωτηρόπουλος.

Εμείς, για να ενημερώσουμε υπεύθυνα και έγκυρα τους αναγνώστες και κατοίκους της Τριφυλίας, επικοινωνήσαμε με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Τάκη Κατσίβελα, και μιλήσαμε σχετικά με τις δομές υγείας στην περιοχή. Ο κ. Κατσίβελας, δεν έκρυψε τη σφοδρή ενόχλησή του για όλα όσα ακούγονται, κάνοντας λόγο για παραφιλολογία, ενώ άφησε και σαφέστατες αιχμές για όσα είπε και ο κ. Σωτηρόπουλος και, αφού επεσήμανε πως πρέπει να σταματήσει η κατατρομοκράτηση των εργαζομένων, τόνισε με έμφαση πως, «το νοσοκομείο, θα παραμείνει νοσοκομείο!».

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε διορισμούς γιατρών που θα γίνουν και, για πρώτη φορά, ανακοίνωσε επίσημα τη διασύνδεση του Κέντρου Υγείας Ζαχάρως με το νοσοκομείο Κυπαρισσίας! «Τον τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία ότι κλείνει δήθεν η μία νοσηλευτική μονάδα ή καταργείται ή υποβαθμίζεται η άλλη ή ότι οι εργαζόμενοι απολύονται και οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Και αυτό, από ανθρώπους που οφείλουν, εκτός των άλλων, να είναι υπεύθυνοι και των λόγων τους! Πόσο μάλιστα, όταν δεν έκαναν καν το κόπο να έχουν μια επίσημη πληροφόρηση», τόνισε αρχικά ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ.

Ακολούθως, σημείωσε με έμφαση πως, «πρέπει να γίνει σαφές ότι το νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία της αλλαγής της υφιστάμενης δομής και κατά συνέπεια οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να μπουν στην διαδικασία «αξιολόγησης –κινητικότητας – διαθεσιμότητας» και καλό είναι να σταματήσει η κατατρομοκράτησή τους. Οι όποιες μικρές μεταβολές προκύψουν στο νοσοκομείο, θα προέλθουν από τη διαδικασία της ενοποίησης που και αυτές δεν θα αλλάξουν ως προείπα το χαρακτήρα του νοσοκομείου. Θα παραμείνει νοσοκομείο».

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ ενημέρωσε πως, «απελευθερώθηκε ο διορισμός ενός μόνιμου καρδιολόγου και τον επόμενο χρόνο θα διοριστούν και όλοι οι γιατροί που έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις τους». Η «είδηση» είναι ότι, το Κέντρο Υγείας Ζαχάρως διασυνδέεται με το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, κάτι που επίσημα λέγεται για πρώτη φορά, αναφέροντας συγκεκριμένα πως, «προχωράει η λειτουργική διασύνδεσης του Κ.Υ Ζαχάρως με το νοσοκομείο Κυπαρισσίας και εγκρίθηκε από το Κεντρικό συμβούλιο Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) η θεσμοθέτηση του αστικού τύπου Κ.Υ Καλαμάτας». Για, δε, το νοσοκομείο Καλαμάτας, είπε ότι, «από την αξιολόγηση προέκυψε ότι είναι το καλύτερο νοσοκομείο της υγειονομικής περιφέρειας στην κατηγορία του».

Τέλος, για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, σημείωσε πως, «επέρχονται αλλαγές που θα είναι προς όφελος των πολιτών και αφορούν, κατά κύριο λόγο, τη μεταφορά του ΕΟΠΥΥ στην αρμοδιότητα του ΕΣΥ και τα Κ.Υ . θα αποδεσμευτούν από τα νοσοκομεία και θα υπαχθούν απευθείας στην υγειονομική περιφέρεια. Επίσης, άμεσα επανέρχεται η υποχρεωτικότητα του αγροτικού ιατρού, ώστε να στελεχωθούν και πάλι τα Ιατρεία και να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών. Αλλά αυτή η συζήτηση θα αρχίσει αργότερα και θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε διεξοδικότερα».

Θυμίζουμε πως, ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο «Αναδιαρρύθμιση Ισογείου του κτιρίου των Εξωτερικών Ιατρείων-Διοίκησης του Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας», Π/Υ 1.246.407,20€ και σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ολοκλήρωση της μελέτης για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων ώστε και αυτό το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news