Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Εισβολή του μπλε καβουριού και στον Μεσσηνιακό κόλπο !

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΙΣΟΥ !

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει στον Θερμαϊκό Κόλπο ο πληθυσμός του μπλε καβουριού, ενός αλλόχθονου είδους που έχει εισαχθεί από τον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό και έχει εγκατασταθεί με επιτυχία στις ελληνικές θάλασσες. Επιτακτική, ωστόσο, θεωρούν οι επιστήμονες την περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση της βιολογίας του αλλά και για την καταγραφή των επιπτώσεων της παρουσίας του στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις έγιναν στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων, που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για συμπεράσματα από τη μελέτη για την πληθυσμιακή δομή του μπλε καβουριού στον Θερμαϊκό Κόλπο και συγκεκριμένα στον Όρμο της Μεθώνης που υλοποίησαν οι Κοσμάς Κεβρεκίδης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και Κυριακή Αβράμογλου, Ιωάννης Ευσταθιάδης και Χαρίτων Χιντήρογλου από το Τμήμα Bιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, ύστερα από δειγματοληψίες του είδους, προέκυψε αύξηση του πληθυσμού του τη θερμή περίοδο και γενικότερα, σημαντική εξάπλωση στο Β. Αιγαίο. Μάλιστα, σχετικά στοιχεία για τη διετία 2010-2011, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καταγράφουν ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται από 50 έως 80 τόνους για την περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου (στοιχεία ιχθυόσκαλας Θεσσαλονίκης) καθώς, ως αλίευμα, έχει υψηλή διατροφική αξία για τον άνθρωπο παρά τη συγκριτικά χαμηλή του τιμή πώλησης (3-5 ευρώ).

"Εντούτοις, η απουσία δεδομένων σχετικά με τη δυναμική των φυσικών αποθεμάτων του μπλε καβουριού στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με τον πολύπλοκο μεταναστευτικό του κύκλο, αλλά και με τα έντονα προβλήματα που προκαλεί σε πληθυσμούς άλλων αλιευμάτων και σε μονάδες μυδοκαλλιεργειών, αναδεικνύει την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης των πληθυσμών του στο πλαίσιο μιας ολιστικής στρατηγικής διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου" αναφέρουν οι ερευνητές.

Το μπλε καβούρι στην Ελλάδα

Το μπλέ καβούρι (Callinectes sapidus Rathbun) είναι αυτόχθονο των ανατολικών ακτών της Αμερικής και περιλαμβάνεται στα 100 πιο εισβολικά είδη της Μεσογείου. Έχει εγκατασταθεί στην Μεσόγειο - ενδεχομένως ήδη από τη δεκαετία του 1930 - και η παρουσία του έχει καταγραφεί σε 12 χώρες μέσω πολλαπλών εισαγωγών με το έρμα των πλοίων. Πρόκειται για κυρίαρχο θηρευτή που ασκεί ισχυρή πίεση σε πληθυσμούς οστράκων και ψαριών, ενώ καταναλώνει και νεκρούς οργανισμούς.

Στοιχεία για το μπλε καβούρι έδωσε στο Συνέδριο ο Κώστας Περδικάρης από το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, τονίζοντας ότι οι πρώτες αναφορές παρουσίας στις ελληνικές θάλασσες χρονολογούνται από το 1935 για τον Θερμαϊκό Κόλπο και από το 1948 για τις εκβολές του Πηνειού.

"Κατ' επέκταση, οι λιμνοθάλασσες και οι παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, αποτέλεσαν τις περιοχές πρωταρχικής εγκατάστασης του είδους, το οποίο και παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη αφθονία σήμερα. Η παρουσία του έχει επίσης διαπιστωθεί στο Ν. Αιγαίο (Ρόδος) και στις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου & εκβολών Αχελώου, στον Αμβρακικό και τις παρακείμενες λιμνοθάλασσες, στη Ν. Πελοπόννησο (εκβολές Πάμισου), και στις εκβολές του Καλαμά" ανέφερε ο κ. Περδικάρης.

Στις προτάσεις του για τον έλεγχο του είδους - καθώς είναι αδιερεύνητες ακόμη οι επιπτώσεις από την παρουσία του στα αυτόχθονα είδη αλλά και η πιθανή διασπορά ασθενειών και παρασίτων - περιλαμβάνονται η συστηματική καταγραφή των νέων θέσεων παρουσίας του και η παροχή κινήτρων στους αλιείς για αύξηση της αλιευτικής πίεσης, ιδιαίτερα κατά την αναπαραγωγική περίοδο.


Πηγή : news messinia