Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Παρέμβαση Ν.Δ. για την αποτροπή χωροθέτησης εργοστασίου σκουπιδιών στην Καλλιρρόη

ΠΕΡΙΠΛΕΚΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Περιπλέκεται το ζήτημα με τα σκουπίδια της Πελοποννήσου, τα οποία η Περιφέρεια έχει αναθέσει σε ιδιωτικό όμιλο να διαχειρίζεται. Οι κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας διαμαρτύρονται έντονα για τη χωροθέτηση ενός εκ των εργοστασίων για τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη, ενώ η Νέα Δημοκρατία της Μεσσηνίας καλεί τον υπουργό Περιβάλλοντος να αποτρέψει τη συγκεκριμένη χωροθέτηση…!

Σήμερα εκατοντάδες κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας είχαν δυναμική παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου προειδοποίησαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν την κατασκευή του εργοστασίου στην Καλλιρρόη. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήθηκε σχετική επίκαιρη ερώτηση των περιφερειακών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, Σωτήρη Παναγιωτόπουλου και Αριστείδη Σταθόπουλου, που προέρχονται από το Δήμο Οιχαλίας. Ωστόσο αναλυτική συζήτηση του θέματος θα γίνει σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, πιθανότατα την επόμενη Δευτέρα, παρουσία και της «ΤΕΡΝΑ», της αναδόχου δηλαδή του έργου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, Περικλής Μαντάς, σε επιστολή-παρέμβασή του στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ζητάει για το συγκεκριμένο θέμα: «Το τελευταίο διάστημα, έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, μια τεράστια προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την οριστική επίλυση του κρίσιμου ζητήματος που αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων. Όλοι οι φορείς της Περιφέρειας, ανακουφίστηκαν με την θετική εξέλιξη του διεθνούς διαγωνισμού και την δρομολόγηση του σοβαρού αυτού ζητήματος για την περιοχή μας, που ταλανίζει ολόκληρη την χώρα τα τελευταία χρόνια. Η οριστική λύση που δρομολογήθηκε, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, ύστερα από την επίσημη δημοσιοποίηση των προθέσεων της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο, να εγκαταστήσει μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένη περιοχή, στο Δ.Δ. Καλλιρρόης του Δήμου Οιχαλίας. Κι αυτό θα συμβεί, διότι σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής αντιδρούν σε αυτή την εξέλιξη, προβάλλοντας ισχυρούς περιβαλλοντολογικούς, κοινωνικούς και άλλους λόγους. Όσο κι αν προσπαθήσουν οι «ειδικοί» επί του θέματος να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους και να αντικρούσουν τους λόγους που επικαλούνται οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής, δεν θα καταφέρουν να πείσουν κανέναν στο ότι μια μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, 300 μόλις μέτρα από τα σπίτια τους, δεν θα επιφέρει καμία αρνητική διαφοροποίηση στην καθημερινότητα τους.

Αντιλαμβανόμενοι πλήρως, α) την ανάγκη για την οριστική επίλυση του πολύ σημαντικού θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, β) την πίεση χρόνου που υπάρχει για τη συμμόρφωση της χώρας μας σε σχετικές κοινοτικές οδηγίες, γ) να τελειώνουμε επιτέλους με την επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων στους δήμους, αλλά και δ) τις δικαιολογημένες φωνές διαμαρτυρίας των πολιτών και φορέων της περιοχής, σας καλούμε να ασκήσετε κάθε επιρροή που έχετε ώστε να αποφευχθεί η εγκατάσταση του εργοστασίου στον προτεινόμενο χώρο του Δ.Δ. Καλλιρρόης και να υποχρεωθεί η ανάδοχος εταιρεία να εγκαταστήσει τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπονται από τον διαγωνισμό, σε περιοχές στις οποίες θα υπάρχει ένα χιλιομετρικό όριο ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές. Η γρήγορη και σωστή υλοποίηση ενός τέτοιου σημαντικού έργου, θα πρέπει πάση θυσία να τύχει της αποδοχής της κοινωνίας στις περιοχές εγκατάστασης. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει στόχο και για την ανάδοχο εταιρεία η οποία οφείλει να προτάξει τα κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά κριτήρια από τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη μιας καθόλα άτυχης επιλογής».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ

Η απάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, στην παρέμβαση του προέδρου της ΝΟΔΕ ΝΔ Μεσσηνίας ήταν άμεση και γραπτή: «Το τεράστιο αυτό εγχείρημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να δώσει οριστική λύση στο μείζον ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων που επί πολλά έτη την βασανίζει, βαδίζει πλέον στο τέλος του. Είμαστε εξαιρετικά κοντά στην ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού και αυτό σημαίνει ότι όλοι οι Πελοποννήσιοι πρέπει να νοιώθουμε βαθιά υπερήφανοι, αφού, αν και εκκινήσαμε τελευταίοι στην λίστα της ντροπής των χωματερών, πρώτοι αλλάζουμε σελίδα προκειμένου να προσεγγίσουμε τα ευρωπαϊκά στάνταρντ περιβαλλοντικής προστασίας. Και αυτό το επίτευγμα δεν ανήκει ασφαλώς μόνο στην Περιφερειακή Αρχή, αλλά επιμερίζεται στο σύνολο των φορέων και των πολιτών της Πελοποννήσου. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες και κοινές σκέψεις για την πορεία του έργου και κυρίως βέβαια την απαρασάλευτη θέση ότι το έργο πρέπει με βεβαιότητα να προχωρήσει. Ο Διεθνής Διαγωνισμός που η Περιφέρεια Πελοποννήσου "έτρεξε" με σφικτά χρονοδιαγράμματα και απόλυτη συνέπεια φέρνει δύο καινοτομίες στο μοντέλο που διέπει τα δημόσια έργα: την Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) και την Ιδιωτική Χωροθέτηση. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει υποβάλλει η προσωρινή ανάδοχος, ΤΕΡΝΑ, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ θα αναρτηθεί εντός των ημερών για δημόσια δίμηνη διαβούλευση.

Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα σε κάθε τόνο ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα λάβει μέρος με εξαιρετικά ενεργό και δυναμικό τρόπο στην διαβούλευση αυτή, προκειμένου το έργο να πληροί τους πλέον φιλοπεριβαλλοντικούς όρους, στόχο που υπηρετήσαμε με ιδιαίτερη επιτυχία από την αρχή του σχεδιασμού μας. Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι εμείς είμαστε αυτοί που βάλαμε το πλαίσιο και προδιαγράψαμε ένα έργο εξαιρετικά περιβαλλοντικό, με εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ η τεχνολογία που επιλέχθηκε είναι η πλέον οικολογική (κομποστοποίηση). Με την ολοκλήρωση του έργου θα είμαστε πια σε θέση να προσφέρουμε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον στους πολίτες μας, θα πάψει η αναίσχυντη διασπάθιση δημόσιου χρήματος για μεταφορά σκουπιδιών σε ρέματα και δάση, θα δοθεί μια διέξοδος για το σύνολο της χώρας σχετικά με τα επαπειλούμενα πρόστιμα, θα πλήξουμε καίρια την "μαφία των σκουπιδιών". Έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ο εγγυητής του σημαντικού αυτού έργου. Οι περιβαλλοντικοί όροι είναι οι πλέον σκληροί, ενώ η κάθε αστοχία στο έργο θα βαρύνει βάσει της διαγωνιστικής διαδικασίας τον ανάδοχο και όχι τον πολίτη. Προασπιζόμαστε με αυτόν τον τρόπο απόλυτα το δημόσιο συμφέρον. Αφενός με την δυναμική συμμετοχή μας στην διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ για την ΜΠΕ με στόχο την διόρθωση/βελτίωση αστοχιών της και αφετέρου με την διατύπωση ενός άμεσου αιτήματος προς την προσωρινή ανάδοχο για ενδελεχή ενημέρωση των Πελοποννησίων πολιτών είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε την κοινωνική συναίνεση για αυτό το έργο, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για την Πελοπόννησο, αλλά για την χώρα».

ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, η Εκτελεστική Επιτροπή με ομόφωνη απόφασή της εξουσιοδότησε τον περιφερειάρχη να διαχειριστεί το ζήτημα της εξέλιξης του διαγωνισμού για τα σκουπίδια ως αποκλειστικά αρμόδιος για το θέμα. Σημειώνεται σχετικά: «Ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στη διευρυμένη σύνθεσή της με τη συμμετοχή όλων των Αντιπεριφερειαρχών, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Εκτελεστικού Γραμματέα, αποφάσισε: «Επαναλαμβάνει την απόλυτη προσήλωσή της στην επίτευξη του στόχου της άμεσης και οριστικής επίλυσης του ντροπιαστικού για τους πολίτες της Περιφέρειας καθεστώτος των ανεξέλεγκτων χωματερών. Ο Δημόσιος Διεθνής Διαγωνισμός, που εισέρχεται με πλήρη διαφάνεια στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης για την περιβαλλοντική αξιολόγηση και αδειοδότηση του έργου, αποτελεί τον μόνο ασφαλή δημοκρατικό δρόμο για την μετατροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Αειφορίας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή εξουσιοδοτεί τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρο Τατούλη, να είναι ο μόνος αρμόδιος να διαχειριστεί τα ζητήματα που άπτονται της εξέλιξης της διαγωνιστικής διαδικασίας, μέχρι και την συμβασιοποίηση του έργου. Η Εκτελεστική Επιτροπή δεσμεύεται να εξακολουθήσει να εργάζεται προσηλωμένη στον στόχο της, χωρίς ίχνος λαϊκισμού και ιδιοτέλειας».


Πηγή : kalamata journal