Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά με Πρόεδρο ΓΕΩΤΕΕ

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σωτήρη Λαμπρόπουλο, όπου συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις όσον αφορά στο νέο Οργανόγραμμα του ΥπΑΑΤ, το οποίο πρόκειται σύντομα να επικυρωθεί με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή. Το οργανόγραμμα προβλέπει σημαντικές αλλαγές στη διάρθρωση των κεντρικών και περιφερειακών δομών του Υπουργείου, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση τις οργανικές θέσεις των γεωτεχνικών. Από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η συγχώνευση της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής με τη γενική Δ/νση Ζωικής Παραγωγής, και η απάλειψη σημαντικών δομών για την πρωτογενή παραγωγή και την αειφόρο ανάπτυξη, όπως αυτές των Γεωργικών Εφαρμογών και της Βιολογικής Γεωργίας, τα αντικείμενα των οποίων απορροφώνται από άλλες δ/νσεις.

Ο κ. αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την άποψη ότι σε κάθε περίπτωση η αναδιοργάνωση των δομών του ΥπΑΑΤ θα πρέπει να είναι τέτοια που να ενισχύει τον αναπτυξιακό, εφαρμοστικό και ελεγκτικό του ρόλο, αλλά επίσης να ενισχύει τις επιστημονικές δομές, κεντρικές και περιφερειακές, που υποστηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή και τον έλεγχο των τροφίμων.

Άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν το σχέδιο Νόμου για τα δάση με το οποίο επιχειρείται να δοθεί λύση σε χρονίζοντα θέματα, όπως ο αυτόματος αποχαρακτηρισμός αγροτεμαχίων καλλιεργούμενων πριν το 1945. Ταυτόχρονα όμως εγείρονται και ερωτηματικά, με την εισαγωγή νέων όρων (όπως “Δημόσιες γαίες”) ως προς το άνοιγμα νέων χρήσεων και αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις υπαγόμενες στη δασική νομοθεσία εκτάσεις.

Τέλος, ο κ. αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικείμενη πρόσληψη ερευνητών στον ΕΛΓΟ Δήμητρα. Σύμφωνα με την εκδοθείσα ΚΥΑ και τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργού κ. Τσαυτάρη. Το γεγονός αυτό, τόνισε, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για την ικανοποίηση του χρόνιου αιτήματός της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την επιστημονική στελέχωση του Εργαστηρίου για τη “διαπίστευση δοκιμών και την πιστοποίηση της ποιότητας ελαιολάδου” στο Ινστιτούτο Ελαίας & Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, το οποίο θα συμβάλει καταλυτικά στη στήριξη του ελαιοκομικού τομέα της Πελοποννήσου.

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : Δελτίο τύπου