Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Αγορά ακινήτων Τριφυλίας: Ενδιαφέρον μόνο για ελαιοπερίβολα

Σε ακινησία βρίσκεται η αγορά ακινήτων στην περιοχή της Τριφυλίας, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να έχει μειωθεί κατακόρυφα για αγορά κατοικίας και οικοπέδων, αν και οι τιμές τους έχουν σημειώσει σημαντική πτώση. Το μοναδικό ενδιαφέρον που υπάρχει είναι για ελαιοπερίβολα, καθώς είναι αρκετοί που θέλουν να επενδύσουν σε γη, από όπου θα έχουν και ένα εισόδημα.

Η οικονομική κρίση με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, αλλά και οι πολλοί φόροι που επιβαρύνουν πλέον τις κατοικίες είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που έχουν συμβάλει να υπάρξει καθίζηση στην αγορά κατοικίας, αν και όπως μας αναφέρουν μεσιτικά γραφεία της περιοχής, οι τιμές έχουν πέσει αρκετά, κατά 30 – 50 %, από τα επίπεδα που ήταν προ κρίσης, τα οποία χαρακτηρίζονταν ως υψηλά. Χαρακτηριστικό της τελευταίας χρονικής περιόδου είναι το ενδιαφέρον που έχει προκύψει για την αγορά ελαιοπερίβολων, χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη προσφορά. Οπως μας εξηγούν, το ενδιαφέρον αυτό υπάρχει κυρίως από Ελληνες, αφού φαντάζει ως μια καλή επένδυση που μπορεί άμεσα να τους δώσει έσοδα. Εξάλλου τα χρήματα που απαιτούνται για μια τέτοια αγορά είναι αρκετά λιγότερα από ό,τι για ένα σπίτι, και αρκετοί το βλέπουν ως μια ευκαιρία να τοποθετήσουν κάπου τα χρήματά τους. Το ενδιαφέρον ωστόσο επί το πλείστον είναι για ελαιοπερίβολα μικρής έκτασης και σε σχετικά χαμηλές τιμές. Χωρίς όμως να λείπει και το ενδιαφέρον για αγορές μεγάλων εκτάσεων κυρίως από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Χαρακτηριστικά για την κατάσταση της αγοράς από μεσιτικά γραφεία της περιοχής και πιο συγκεκριμένα από την Κυπαρισσία η Αννα Σπυροπούλου μας τόνισε: «Στην περιοχή της Τριφυλίας η αγοραστική κίνηση σαφώς και είναι μειωμένη. Υπάρχουν ακίνητα που είναι προς πώληση και οι τιμές τους έχουν πέσει κατά ένα 30%. Βέβαια οι τιμές ήταν αρκετά υψηλές και παρά την πτώση κατά 30% παραμένουν ακόμη υψηλές. Το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι κυρίως σε ελαιοπερίβολα μεγάλα, της τάξεως των δέκα στρεμμάτων και άνω, ενώ οι τιμές που ζητάνε είναι στα 1.000 - 2.000 ευρώ το στρέμμα. Για τα σπίτια η ζήτηση είναι μέχρι το πολύ 140.000 ευρώ. Αυτό που έχουμε διαπιστώσει το τελευταίο διάστημα είναι ότι έχει λίγο "ξυπνήσει" και η ευρωπαϊκή αγορά. Από Ελληνες είναι το ενδιαφέρον για ελαιοπερίβολα, ενώ από ξένους για οικόπεδα και κυρίως για σπίτια. Πάντως σε σχέση με προηγούμενα χρόνια η κίνηση είναι πολύ μειωμένη. Αν για παράδειγμα παλιά είχαμε 15 νέους πελάτες την εβδομάδα, τώρα έχουμε 1-2 ως κανένα και μιλάμε για την καλοκαιρινή περίοδο. Αν και φέτος το καλοκαίρι είδαμε κάτι να κινείται». Επίσης από την Κυπαρισσία η Κατερίνα Τσιγγάνου μας είπε: « Η κατάσταση στην αγορά των ακινήτων ακολουθεί την γενικότερη κατάσταση που υπάρχει στην χώρα μας. Ζήτηση δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου. Εχει πέσει σε ποσοστά πάνω από 50% σε σύγκριση όχι με τα πιο παλιά χρόνια, αλλά σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι. Προσφορά υπάρχει και μάλιστα μεγάλη, αλλά οι τιμές δεν είναι ακόμη "προσγειωμένες". Αν και έχουμε μια μείωση της τάξεως του 30%, θεωρώ ότι είναι ακόμη υψηλές. Για οικόπεδα και σπίτια δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ενδιαφέρον. Το μοναδικό ενδιαφέρον είναι για ελαιοπερίβολα, αφού για να αγοράσει κάποιος σαφώς θέλει λιγότερα χρήματα από ό,τι ένα σπίτι. Ελπίζουν σε χαμηλότερες τιμές. Αρκετοί το βλέπουν ως μια τοποθέτηση για τα χρήματά τους, αφού φοβούνται, και από την άλλη περιμένουν να τους προσφέρει κάτι σαν έσοδο, καθώς με την αγορά ενός σπιτιού μόνο φόρους έχει να πληρώνει κάποιος».

Στα Φιλιατρά ο Παναγιώτης Κόλλιας μας επισήμανε: «Στην περιοχή μας όσον αφορά σπίτια και οικόπεδα η ζήτηση είναι καθισμένη. Η μοναδική ζήτηση που υπάρχει είναι για ελαιοπερίβολα. Για ελαιοπερίβολα υπάρχει μια κίνηση που για την εποχή θα μπορούσαμε να την πούμε καλή, αλλά δεν υπάρχει προσφορά. Για σπίτια και οικόπεδα η κίνηση έχει μειωθεί κατά 40% και πάνω, οι τιμές ωστόσο δεν έχουν πέσει πολύ. Σε σχέση με τα πολύ υψηλά επίπεδα που ήταν παλιότερα, τώρα μπορούμε να πούμε ότι είναι σε πιο λογικά επίπεδα.

Η ζήτηση που υπάρχει για ελαιοπερίβολα είναι από Ελληνες και οι περισσότεροι ζητάνε 100-150 δέντρα, υπάρχουν όμως περιπτώσεις κυρίως από εταιρείες που θέλουν μεγαλύτερα κομμάτια. Αυτό ίσως οφείλεται στην τιμή του λαδιού, στο φόβο μην κουρέψουν τις καταθέσεις. Από την άλλη αγοράζοντας ένα ελαιοπερίβολο θα πάρεις ένα έσοδο. Προτιμά ο κόσμος να πάρει κάτι που θα του δώσει ένα εισόδημα έστω και μικρό, από το να πάρει ένα σπίτι με τους τόσους φόρους που έχει σήμερα». Στους Γαργαλιάνους ο Γεώργιος Λάππας μας τόνισε: « Η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι απελπιστική θα έλεγα. Δεν κινείται τίποτα πέρα από μερικά ελαιοπερίβολα και αυτά προφανώς σε μια προσπάθεια ο κόσμος να συμπληρώσει το εισόδημά του. Το ενδιαφέρον είναι για μικρά κομμάτια. Οσον αφορά τα αστικά ακίνητα έχουν σταματήσει οι αγοροπωλησίες και σε αυτό έχει συμβάλει ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο οποίος ενδέχεται να μειωθεί στο μισό ή στο 1/3 απ’ ό,τι λένε. Αυτό σίγουρα την αγορά την πάει πίσω, ενώ είναι και τα χαράτσια που υπάρχουν.

Στα ελαιοπερίβολα από την άλλη δεν υπάρχουν αυτοί οι φόροι, ενώ οι τιμές τους έχουν πέσει σημαντικά και υπάρχουν ευκαιρίες. Κάποιος μπορεί να βρει 40-50% κάτω σε σχέση με 4-5 χρόνια πριν. Το θέμα όμως είναι πως δεν υπάρχουν χρήματα. Κάποιος που θέλει να πάρει οικόπεδο δεν έχει τα χρήματα μετά να οικοδομήσει. Το άλλο βέβαια είναι ότι δεν υπάρχουν επενδυτές στην δική μας περιοχή.

Γενικά προσφορά υπάρχει αλλά η ζήτηση είναι περιορισμένη, αφού οι επενδύσεις έχουν σταματήσει, δάνεια δεν δίνονται. Η κίνηση έχει μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια πάνω από 40%».

Κώστας Μπούρας


Πηγή : eleutheria online