Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις διώξεις των αγροτών στην Πελοπόννησο

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Ανάπτυξης και Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με τις διώξεις αγροτών στη Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο.Στην ερώτηση του ΚΚΕ αναφέρεται: «Η φτωχομεσαία αγροτιά τα τελευταία χρόνια κάνει αγώνες, βρίσκεται στους δρόμους θύμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), παλιάς και νέας, που καταδικάζει τους αγρότες σε φτώχεια και ξεκλήρισμα και το λαό στο να πληρώνει πανάκριβα και αμφίβολης ποιότητας εισαγόμενα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Διαμαρτύρονται με το δίκιο τους γιατί καλούνται να πληρώσουν την κρίση, ενώ δεν ευθύνονται. Οι συνέπειες βαριές, αφού με τις απελευθερωμένες αγορές από την πολιτική της ΕΕ θα γίνουν ακόμα πιο φθηνά ομοειδή εισαγόμενα προϊόντα και η καταστροφή των φτωχομεσαίων αγροτών (όσων έχουν απομείνει) είναι δεδομένη.

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση καθώς επεκτείνει το νέο χαράτσι του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στα αγροτεμάχια, σφίγγοντας ακόμα παραπέρα τη θηλιά στο λαιμό τους. Σε αυτά τα προβλήματα η κυβέρνηση απαντά με διώξεις και αγροτοδικεία όσων αντιδρούν και αγωνίζονται γενικότερα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτή τη στιγμή στην Πελοπόννησο είναι σε εξέλιξη δεκάδες διώξεις, δίκες που αφορούν τη συμμετοχή αγροτών σε κινητοποιήσεις την περίοδο 2012-2013. Αυτές οργανώθηκαν από αγροτικούς συλλόγους, επιτροπές αγώνα αγροτών που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ. Ενδεικτικά αναφέρουμε αγροτοδικεία που είναι σε εξέλιξη, στους Νομούς Μεσσηνίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Λακωνίας όπου δικάζονται δεκάδες αγρότες. Στα ήδη υπάρχοντα αγροτοδικεία προστίθενται και νέες διώξεις που αφορούν τις πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις του 2013, όπου καλούσε και συμμετείχε και η ΠΑΣΥ.

Έτσι, πάνω από 60 αγρότες σχεδόν από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου καλούνται από την αστυνομία να δώσουν “εξηγήσεις” στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, δήθεν για “παρακώλυση συγκοινωνιών”, Το “έγκλημά” τους ήταν ότι παραβίασαν τα “ιερά και τα όσια” της κερδοφορίας των εταιρειών που εκμεταλλεύονται τους δρόμους, με το συμβολικό άνοιγμα των διοδίων που έγινε για την προβολή των αιτημάτων τους και που είχε μεγάλη ανταπόκριση από το λαό. Η ένταση της καταστολής και της ποινικοποίησης των δίκαιων αντιδράσεων των φτωχομεσαίων αγροτών που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, είναι φανερό ότι στοχεύει στον εκφοβισμό τους, προκειμένου να αποδεχτούν το ξεκλήρισμά τους. Και μέσα από την ποινικοποίηση των αγώνων, η κυβέρνηση, πιστή στην πορεία του αντιλαϊκού μονόδρομου της ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων, προωθεί τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια “ισχυρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων”, την παράδοση των δρόμων στα νύχια των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών.


Πηγή : kyparissiotis