Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Κυπαρισσία: Τον Αϊ-Νικόλα το Θαλασσινό τίμησαν στην Αποβάθρα

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Τον Αϊ-Νικόλα, προστάτη των θαλασσινών, τίμησαν χθες στην Αποβάθρα Κυπαρισσίας.

Νωρίς το πρωί τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Πανηγυρίστρα, παρουσία πλήθους πιστών, αξιωματικών και υπαξιωματικών του Λιμενικού Σταθμού Κυπαρισσίας και αλιέων. Στη συνέχεια έγινε λιτανεία της εικόνας του Αγίου με κατάληξη στο φερώνυμο εκκλησάκι - το οποίο έχει ανεγερθεί με πρωτοβουλία των αλιέων - στο χώρο του Λιμανιού, στην Αποβάθρα, όπου εψάλη δέηση.

Αλιείς, κλιμάκιο του Λιμενικού Σταθμού Κυπαρισσίας, φίλοι της θάλασσας και κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν ευλαβικά στις θρησκευτικές τελετές, άναψαν ένα κεράκι στη μνήμη του Αγίου ζητώντας τη βοήθεια και τη Χάρη του και προσκύνησαν την ανθοστολισμένη εικόνα, ενώ αντάλλαξαν ευχές για την ημέρα και για καλές θάλασσες στους αλιείς και τους ναυτικούς μας! Μετά την τέλεση της δέησης, σε όλους τους πιστούς μοιράστηκε ένα κομμάτι δίχτυ «για το καλό»! Ένα έθιμο, κυρίως, των θαλασσινών, το δε δίχτυ ήταν από πρόσφατη ψαριά χωρίς να έχει πλυθεί, αλλά με θαλασσινό νερό και αλάτι.

Πάντως, οι πολίτες που βρέθηκαν στην Αποβάθρα κοίταζαν με θλίψη και οργή το κατεστραμμένο τμήμα του νέου προσήνεμου μόλου και σε συζητήσεις τους εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για τις εγκληματικές κακοτεχνίες κατά την κατασκευή του έργου, όπως και την εγκληματική αδράνεια των αρμοδίων για την προστασία του!

Σε δηλώσεις του στο «Θ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Αλιέων Τριφυλίας, Κώστας Ροϊλός, ευχήθηκε ο Άγιος Νικόλαος να προστατεύει τους ναυτικούς και όλο τον κόσμο στις φουρτούνες που περνάει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γιορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Νικολάου. Είναι προστάτης των θαλασσινών και όχι μόνο. Με τους καιρούς που περνάμε, είναι και προστάτης στις φουρτούνες όλες του κόσμου! Εύχομαι ο Θεός να μας φυλάει και ο Άγιος Νικόλαος να μας έχει καλές θάλασσες!».

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ… ΤΟ ΜΕΛΕΤΑΝΕ!

Πού είναι οι μηνύσεις;
O κ. Ροϊλός αναφέρθηκε και στο κατεστραμμένο λιμάνι, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από κανέναν αρμόδιο. Ούτε Δήμο, ούτε Περιφέρεια, ούτε Πολιτεία. Γιατί δεν παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη, αναρωτιέμαι, να δει τι έγινε στο λιμάνι, πού πήγαν τόσα εκατομμύρια και ποιος ευθύνεται για την καταστροφή και που σήμερα δεν έχουμε λιμάνι.

Οι αλιείς εδώ και χρόνια πολλά φωνάζουμε. Καταντήσαμε γραφικοί να μιλάμε για κακοτεχνίες, για ελλείψεις, για προβλήματα. Φωνάζαμε και λέγαμε πως το λιμάνι θα καταστραφεί, θα καταρρεύσει ο προσήνεμος μόλος, γιατί ήταν απροστάτευτος, γιατί είχαν γίνει κακοτεχνίες. Εμείς φωνάζαμε, εμείς τ’ ακούγαμε. Και μας λέγανε “μη μιλάτε, θα γίνουνε έργα και τώρα έτοιμες είναι οι μελέτες”. Μελέτες στις μελέτες και ξανά μελέτες, το λιμάνι καταστράφηκε και… ακόμη το μελετάνε!

Από το χειμώνα που κατάρρευσε το κομμάτι του μόλου, για το οποίο φωνάζαμε ότι θα πέσει και δεν έκαναν τίποτα οι αρμόδιοι, όλο μελετάνε, λένε, και θα κάνουνε παρεμβάσεις. Τίποτα δεν έχουνε κάνει. Έπρεπε όλο το καλοκαίρι να δουλεύουν για να έχουν γίνει έργα. Τώρα, με τις θάλασσες του χειμώνα, θα γίνουνε χειρότερα. Κατέρρευσε το κομμάτι του νέου προσήνεμου μόλου και καταρρέει και τμήμα του παλιού. Τι κάνουνε οι αρμόδιοι; Ποιοι φταίνε; Πήγανε στον εισαγγελέα για τις ευθύνες; Κάνανε μήνυση κατά παντός υπευθύνου;

Και ο δήμαρχος το είχε πει και ο περιφερειάρχης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πετράκος. Πού είναι οι μηνύσεις τους και τι έχει γίνει; Σε ποιον εισαγγελέα τις καταθέσανε, να μας πούνε. Το έχω πει επανειλημμένως στην εφημερίδα σας που αναδεικνύετε τα προβλήματα στο λιμάνι: Να ανοίξει ο φάκελος του λιμανιού. Από την αρχή. Να δούνε πού πήγανε τα λεφτά. Τι έλεγε η μελέτη και τι έγινε. Πώς υπέγραφαν και ποιοι υπέγραψαν για το έργο.

Να τα δούνε όλα και να τα ψάξουνε όλα! Δεν το κάνει κανένας, ούτε από Περιφέρεια ούτε από Δήμο. Δεν υπάρχει Δημόσια Διοίκηση; Δεν υπάρχουν ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης; Γιατί δεν έρχεται κάποιος; Ο εισαγγελέας, όποιος άλλος αρμόδιος, να ψάξει το θέμα και να βρει τι έχει γίνει και πήγανε τόσα εκατομμύρια στράφι και δεν έχουμε λιμάνι!».


Πηγή : tharros news