Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Μήνυση για την καταστροφή του λιμανιού Κυπαρισσίας υπέβαλε ο Κόλλιας

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Μηνυτήρια αναφορά για την καταστροφή του προσήνεμου μόλου Λιμένος Κυπαρισσίας υπέβαλε χθες το πρωί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας! Το δήμαρχο συνόδευαν στο Δικαστικό Μέγαρο ο πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας και νυν δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας, Γιώργος Σαμπαζιώτης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Τριφυλίας, Κώστας Ροϊλός. Η μηνυτήρια αναφορά έχει ως εξής: «Κυρία εισαγγελέα, σας είναι ενδεχομένως γνωστή από δημοσιεύματα ή άλλες αναφορές η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι Κυπαρισσίας με την κατάρρευση του προσήνεμου δυτικού μόλου, με τους πρώτους ισχυρούς κυματισμούς πριν από μερικούς μήνες.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάρρευσης είναι το λιμάνι ουσιαστικά να μη λειτουργεί και τα ελλιμενιζόμενα σκάφη των αλιέων και όχι μόνο να διατρέχουν κίνδυνο. Εκτιμήσεις και στοιχεία που αφορούν στην εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου δημιουργούν προβληματισμούς για το αν η εκτέλεση αυτή ακολούθησε τη σωστή διαδικασία. Έχουν διατυπωθεί επισημάνσεις αρμόδιων φορέων, ότι σημειώθηκαν ουσιαστικές παραλείψεις με συγκεκριμένες ευθύνες, ενδεχομένως και ποινικές. Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, εκφράζοντας τα αισθήματα των πολιτών της Κυπαρισσίας, με ομόφωνη απόφασή του μ’ εξουσιοδότησε να σας υποβάλλω την παρούσα μηνυτήρια αναφορά με κύριο αίτημα την αναζήτηση αυτών των ευθυνών. Ενημερωτικά σημειώνω ότι το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε το 2007 από την εταιρεία “ΜΕΤΡΟ ΑΤΕ”, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον τότε χαρακτήρα της και τελείωσε το 2009.

Πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα μπορούν να καταθέσουν: α) ο τότε δήμαρχος του τέως Δήμου Κυπαρισσίας, κ. Γεώργιος Σαμπαζιώτης β) ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας, κ. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος και γ) ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Κυπαρισσίας, κ. Κωνσταντίνος Ροϊλός. Συνημμένα, σας υποβάλλουμε σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα στοιχεία και προσβλέπουμε σε σας για τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών όπου ανήκουν». Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, αφού αναφέρθηκε σε κακοτεχνίες, ελλείψεις, προβλήματα στο έργο που εκτελέστηκε την περίοδο 2007 – 2009, καθώς και στην κατάρρευση τμήματος του προσήνεμου μόλου και ουσιαστικά την καταστροφή του λιμανιού, σημείωσε: «Ήδη, όπως σας έχω πει και γνωρίζετε, η Εισαγγελία έχει ξεκινήσει από μόνη της αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση για το ζήτημα του λιμανιού. Έχει καταθέσει στο Λιμεναρχείο σχετικά έγγραφα και, βεβαίως, προσθέσαμε κι εμείς τα δικά μας έγγραφα, τα οποία ήταν γνωστά και στην τότε Νομαρχία και στην τότε Περιφέρεια, αλλά και στην Εισαγγελία, από τις σχετικές καταθέσεις των αναφορών που είχαν γίνει». Ο κ. Κόλλιας τόνισε ακόμη: «Εμείς λέμε ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες εκεί όπου ανήκουν. Οι ζημιές που έχουν γίνει και οι κακοτεχνίες αποδεικνύονται από μία σειρά κείμενα και είναι χαρακτηριστική η τελευταία τεχνική έκθεση πολιτικού μηχανικού της Κυπαρισσίας, που επιβεβαιώνει αυτό που φαίνεται και από τις φωτογραφίες, τη μετατόπιση ογκολίθων, δηλαδή, από τα θεμέλια του μόλου.

Εμείς ζητάμε την πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης!». Πρόσθεσε δε πως, πέρα από την απόδοση ευθυνών, που είναι η μία πτυχή του προβλήματος, εκείνο που έχει αξία για τους πολίτες ολόκληρης της Τριφυλίας και της ευρύτερης περιοχής, όπως και τους απόδημους, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, έτσι ώστε, επιτέλους, να αποκτήσει και πάλι το λιμάνι μορφή λιμανιού, γιατί σήμερα είναι «δίπορτο». Ο κ. Κόλλιας μίλησε και για τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ότι βρίσκεται στην τελική της φάση η τροποποιητική μελέτη που έχει κατατεθεί, τονίζοντας τη συνεργασία με την Περιφέρεια και όλους τους φορείς, «γιατί το λιμάνι είναι βασικός, μοναδικός πυλώνας της Τριφυλίας στο Ιόνιο και βασικό εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής μας!».

Με τη σειρά του, ο πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας και νυν δημοτικός σύμβουλος Κυπαρισσίας, Γιώργος Σαμπαζιώτης, επισήμανε: «Η ουσία του θέματος είναι ότι ένα πρόβλημα το οποίο παρακολουθούσαμε χρόνια αυτή τη στιγμή κατατίθεται και με έγγραφα. Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσουν οι υπεύθυνοι, είτε αυτές είναι οι υπηρεσίες είτε είναι οι εταιρείες οι οποίες χειρίστηκαν το θέμα. Εμείς θα είμαστε, πάντως, δίπλα στη Δικαιοσύνη να προσφέρουμε κάθε στοιχείο το οποίο θα βοηθήσει στο να λάμψει η αλήθεια και το ευχόμαστε, να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης, για να ξέρει, τουλάχιστον, ο ελληνικός λαός τα χρήματα πού πηγαίνουν…». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Τριφυλίας, Κώστας Ροϊλός, τόνισε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ο εισαγγελέας να ανοίξει το φάκελο του λιμανιού, από τη στιγμή που ξεκίνησε η δημοπράτησή του μέχρι και σήμερα, για να δει πού είναι οι ευθύνες! Ευθύνες υπάρχουν! Τις έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές, άσχετα αν ορισμένοι δεν το παραδέχονται», ενώ εξέφρασε την πίστη του ότι «ο κ. εισαγγελέας θα πράξει αυτό που πρέπει και θα αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που υπάρχουν! Το λιμάνι πρέπει να τελειώσει, να αποκατασταθεί και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα γι’ αυτό, γιατί είναι ένας μοχλός ανάπτυξης για την πόλη, όχι μόνο για εμάς τους ψαράδες που έχουμε τις περιουσίες μας, αλλά για την πόλη και την περιοχή ακόμη περισσότερο. Δεν είναι μόνο η καταστροφή, υπάρχουν κι άλλα προβλήματα και ελλείψεις και οι αρμόδιοι να ακούσουν και να σκύψουν στα προβλήματα…».


Πηγή : tharros news