Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-Τα συγκλονιστικά λόγια μιας μαθήτριας !


Τουλάχιστον 100 μαθητές δημοτικών σχολείων της Καλαμάτας πηγαίνουν στο σχολείο
νηστικοί, καθώς οι γονείς τους δεν έχουν χρήματα ούτε για ψωμί. Aυτό
αναφέρουν στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων στην
Καλαμάτα.

Συγκλονιστική είναι η έκθεση μαθήτριας «Το μόνο που
θέλω είναι μια δουλειά για τη μανούλα μου για να έχουμε ψωμί να φάμε και
παπούτσια να φορέσουμε».


Οι εκπαιδευτικοί από την
μεριά τους προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν και έτσι είτε
προσφέρουν ένα κουλούρι είτε παρέχουν φαγητό σε άπορες οικογένειες.

Σύμφωνα
με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» τραγική είναι η κατάσταση στο
Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος, όπου πάνω από το 50% των μαθητών δεν έχει
ούτε κολατσιό, ούτε μεσημεριανό.

Από τον Σεπτέμβρη μέχρι τώρα έχουν λιποθυμήσει από ασιτία 5 μαθητές, σύμφωνα με τη διευθύντρια που αναζητεί τρόπους να εξασφαλιστεί φαγητό για τους μαθητές της.


Πηγή : newsmessinia

Τριφυλία: Θερμοκουρτίνες για μείωση του κόστους στα θερμοκήπια


του Κώστα Μπούρα από την Ελευθερία 
Με τις φυτεύσεις των θερμοκηπίων στην περιοχή της Τριφυλίας να έχουνε ξεκινήσει και το κόστος καλλιέργειας τα τελευταία χρόνια να έχει εκτιναχθεί, ένα επιπλέον κόστος για φέτος είναι η αύξηση της τιμής του πυρηνόξυλου. 

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους προσπαθώντας να διατηρήσουν το κόστος της καλλιέργειας τους σε χαμηλά επίπεδα στρέφονται σε εναλλακτικές μεθόδους προστασίας των καλλιεργειών τους από παγετούς, αλλά και εξασφάλισης καλύτερων θερμοκρασιών μέσα στα θερμοκήπια τους. Η μέθοδος που εφαρμόζεται πλέον ευρέως στην περιοχή, είναι η χρήση θερμοκουρτίνας. 

Η εσωτερική κάλυψη δηλαδή του θερμοκηπίου τους σε ένα ύψος περίπου 2 μέτρων με ένα ειδικό θερμικό πλαστικό. Έτσι πετυχαίνουν δημιουργία καλύτερων συνθηκών θερμοκρασίας στο εσωτερικό του θερμοκηπίου με καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης για τα φυτά.
 

Όπως μας λένε οι παραγωγοί, οδηγήθηκαν σε αυτή την λύση λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του πυρηνόξυλου, η χρήση του οποίου έχει μειωθεί σημαντικά και χρησιμοποιείται για αντιπαγετική προστασία μόνο τις πολύ κρύες νύχτες.
 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλοςμας τόνισε: 
«Αυτό που έχει γίνει φέτος με την τιμή του πυρηνόξυλου έχει φέρει σε δύσκολη θέση όλους τους παραγωγούς και από ό,τι γνωρίζουμε, από εκεί που έπαιρναν πολλούς τόνους κάθε χρονιά, τώρα αγοράζουν αυστηρά μόνο για αντιπαγετική προστασία. Ετσι προβαίνουμε σε άλλες ενέργειες. Καλύπτουμε τα φυτά με χαμηλή κάλυψη και με θερμοκουρτίνες προσπαθώντας να προστατέψουμε τις καλλιέργειές μας γιατί το κόστος του πυρηνόξυλου είναι μεγάλο.
 

Όταν εμείς στηρίζαμε τα άλλα χρόνια τα πυρηνελαιουργεία με την κατανάλωση που είχαμε, δεν το σεβάστηκαν. Εχει όμως ο καιρός γυρίσματα. Η θερμοκουρτίνα που χρησιμοποιείται είναι πιο οικονομική, ενώ δεν είναι μόνο για μια χρονιά. Μαζεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 4-5 χρόνια. Δεν είναι μιας χρήσης, είναι μια καλή λύση. Με το συνδυασμό θερμοκουρτίνας και χαμηλής κάλυψης έχουμε μια διαφορά θερμοκρασίας 5 βαθμών με τον έξω χώρο. Βέβαια πέρα από την αντιπαγετική προστασία βοηθά το φυτό να αναπτυχθεί καλύτερα, αφού φτιάχνεις ένα καλύτερο μικροκλίμα μέσα στο ίδιο το θερμοκήπιο».
 

Ο Κώστας Βέννος μας τόνισε χαρακτηριστικά: 
«Καθώς το κόστος είναι δυσβάσταχτο λόγω της αύξησης της τιμής του πυρηνόξυλου, ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις. Μια από αυτές, πιο οικονομική και πιο ιδανική, είναι η δεύτερη κάλυψη με θερμοκουρτίνα. Είναι ένα ειδικό πλαστικό που προστατεύει από την παγωνιά και τα κρύα. Με την κάλυψη αυτή μικραίνει ο χώρος τους θερμοκηπίου και μπορείς να πετύχεις καλύτερη θερμοκρασία, αφού το πλαστικό αυτό με τα συστατικά που έχει δεν αφήνει το κρύο να περάσει. Μιλάμε όμως για καθαρά αντιπαγετική προστασία και όχι για θέρμανση των θερμοκηπίων.
 

Με την τιμή του πυρηνόξυλου στα 85 λεπτά τον τόνο συν ΦΠΑ, την στιγμή που πέρυσι είχε 50 λεπτά ο τόνος και σε σχέση με τις τιμές που έχουν τα αγροτικά προϊόντα, είναι ασύμφορη η χρήση του. Εγώ για να θερμάνω τους χώρους του θερμοκηπίου, θέλω ένα κόστος περίπου 30.000 ευρώ σε πυρηνόξυλο. Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορώ να βγάλω αυτά τα χρήματα. Ενώ με την αντιπαγετική προστασία της θερμοκουρτίνας το κόστος είναι 2.500 ευρώ, με καλά αποτελέσματα. 

Εγώ προσωπικά πρώτη φορά το εφαρμόζω και βλέπω ότι πλέον εφαρμόζεται από μεγάλο αριθμό παραγωγών και είναι θέμα χρόνου να γί-νει σε μόνιμη βάση.
Εξάλλου η διαφορά στην καλλιέργεια από τη μη χρήση πυρηνόξυλου δεν θα είναι πολύ μεγάλη. Η παραγωγή άντε να πάει δέκα μέρες πίσω. Σε αυτές τις δέκα μέρες δεν μπορεί να βγάλεις τα χρήματα του κόστους τους πυρηνόξυλου. Συν του ότι υπάρχει αβεβαιότητα για τις τιμές. Φέτος πήρα μόνο δύο αυτοκίνητα πυρηνόξυλο για τις πολύ κρύες μέρες, για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Κάποτε διατηρούσαμε μέσα στο θερμοκήπιο 16 βαθμούς. Αυτά όμως τελειώσανε».
 

Ο Βασίλης Κοροβίλας μας επισήμανε: 
«Η χρήση της θερμοκουρτίνας είναι μια μέθοδος με την οποία μπορείς να κρατήσεις τη θερμοκρασία 4-5 βαθμούς υψηλότερα από ό,τι είναι έξω από το θερμοκήπιο. Εμείς προσωπικά την χρησιμοποιούμε και καθώς το πυρηνόξυλο έχει ακριβύνει, πλέον χρησιμοποιείται ευρέως από αρκετούς παραγωγούς. Προσφέρεται για αντιπαγετική προστασία και μπορείς να την έχει μέχρι και τις αρχές Μαΐου, αφού βοηθά την ανάπτυξη του φυτού να γίνεται καλύτερα. 

Σίγουρα είναι μια εναλλακτική λύση, αλλά είναι και πιο οικονομική. Βέβαια με το πυρηνόξυλο μπορείς να πετύχεις υψηλές θερμοκρασίες και να τις διατηρείς στα επίπεδα που θέλεις, κάτι το οποίο δεν μπορείς να κάνεις με την θερμοκουρτίνα, αλλά το κόστος του πλέον είναι πολύ υψηλό».
 

Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος μας είπε: 
«Η θερμοκουρτίνα είναι ένας τρόπος να μειώσουμε το κοστολόγιο. Οχι ότι θερμοκουρτίνα δεν έχει κόστος, αλλά μπορείς να την κρατήσεις και για τα επόμενα χρόνια. Είναι ένα θερμόφιλο πλαστικό, η τιμή του οποίου έχει ανέβει και αυτή. Φέτος όμως η χρήση του πυρηνόξυλου έχει μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό. Νομίζω ότι η μείωσή του ξεπερνά το 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όμως και αυτό θα εξαρτηθεί από τον καιρό. 

Αν έχουμε παγετό όπως πριν λίγες μέρες, τότε αναγκαστικά θα δουλέψεις το πυρηνόξυλο, καθώς η θερμοκουρτίνα δεν μπορεί να σε καλύψει απόλυτα. Βοηθά όμως σημαντικά να μειώσεις το κόστος και την κατανάλωση πυρηνόξυλου. Φέτος ειδικά λόγω της τιμής του πυρηνόξυλου χρησιμοποιείται πάρα πολύ. Εγώ προσωπικά φέτος έβαλα σε όλα τα θερμοκήπια».

Πηγή : filiatranet

Συνεδριάζει η Οικονομική επιτροπή του Δήμου για τοπικές υποθέσεις

Συνεδριάζει την Tρίτη 22 Ιανουαρίου και ώρα 13:30 η οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας.
Στην πρόσκληση που υπογράφει ο Πρόεδρος της οικονομικής Επιτροπής Ευστάθιος Ανδρινόπουλος περιλαμβάνονται τα εξής θέματα προς συζήτηση και λήψη απόφασης:
1. Εκλογή Αντιπροέδρου Οικονομικής Επιτροπής.
2. Πρόταση τιμών για τη μίσθωση θέσεων για την τέλεση ετήσιας παραδοσιακής εμποροπανήγυρης «Αγ. Χαραλάμπους», Δ.Κ Φιλιατρών, για το έτος 2013.
3. Έκδοση 1ου εντάλματος προπληρωμής για κάλυψη αναγκών αλληλογραφίας του Δ. Τριφυλίας και ορισμός υπολόγου.
4. Έκδοση εντάλματος προπληρωμής για την κάλυψη δαπάνης που αφορά τον τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ των οχημάτων του Δήμου και ορισμός υπολόγου.
5. Ψήφιση πιστώσεων, οφειλών, συνεχιζόμενων έργων και προμηθειών παρελθόντων ετών.
6. Ορισμός δικηγόρου για χειρισμό υποθέσεων του ΔήμουΤριφυλίας.

Πηγή : kyparissiotis

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: «ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΤΟΥΛΗ»


Νικολάκου για Κυβέρνηση - Πετράκο:
Δεν ξέρουν τι θα πει μικρομεσαίος…



  •  Θ. Πετράκος για ΕΣΠΑ Μικρομεσαίων: "Δεν πέρασαν οι επικίνδυνες προτάσεις του κου Τατούλη να υπάρξουν ανισότιμοι και επιβλαβείς όροι για τις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου και να δημιουργηθεί «παρατράπεζα» που επεδίωκε."

  • Ντίνα Νικολάκου: "Δυστυχώς η κεντρική εξουσία αλλά και διάφορες αντιπολιτευόμενες φωνές στην περιοχή μας όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται τα πραγματικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων αλλά προωθούν και επικίνδυνες προτάσεις και ιδέες".


«Προκηρύχθηκε επιτέλους το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για ¨Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων¨» και «το πρώτο θετικό στοιχείο στην διακήρυξη είναι ότι δεν απαιτείται από τους αιτούντες να αποδείξουν την χρηματοοικονομική τους επάρκεια προκαταβολικά με την κατάθεση  της πρότασης τους, απαίτηση που αποτελούσε εμπόδιο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υποβάλλουν προτάσεις» σχολιάζει με δημόσια δήλωση του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος.

Ο Βουλευτής δεν ξεχνάει όμως στη δήλωση του να «επιτεθεί» για άλλη μια φορά στον Πέτρο Τατούλη: «Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι ότι δεν πέρασαν οι επικίνδυνες προτάσεις του κου Τατούλη να υπάρξουν ανισότιμοι και επιβλαβείς όροι για τις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου και να δημιουργηθεί «παρατράπεζα» που επεδίωκε. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ισχύει με τους ίδιους όρους για όλες τις περιφέρειες της χώρας. Προφανώς μετά τις παρεμβάσεις των φορέων και τις δικές μας έγιναν κατανοητές οι αδικίες που θα παρατηρούνταν εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αν γινόταν αποδεκτές οι καταστροφικές προτάσεις κου Τατούλη».  


Από την πλευρά της Περιφέρειας η απάντηση ήλθε αμέσως «δια στόματος» της αντιπεριφερειάρχου Ανάπτυξης Ντίνας Νικολάκου, η οποία απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σήμερα τόνισε ότι «Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Περιφερειάρχης Κύριος Τατούλης δουλεύουν αδιάκοπα για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα  των μικρών επιχειρήσεων».

Δεν παρέλειψε όμως να απαντήσει εμμέσως και στον Θ. Πετράκο κάνοντας λόγο για έλλειψη αντίληψης των πραγματικών προβλημάτων των επιχειρήσεων, προσάπτοντας την ίδια έλλειψη κατανόησης και στην Κυβέρνηση: «Δυστυχώς η κεντρική εξουσία αλλά και διάφορες αντιπολιτευόμενες φωνές στην περιοχή μας όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται τα πραγματικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων αλλά προωθούν και επικίνδυνες προτάσεις και ιδέες. Οι μεν επιμένουν σε παρωχημένες πρακτικές επιδοτούμενων προγραμμάτων που το μόνο που προσφέρουν είναι εφήμερα πολιτικά οφέλη καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά για να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις. Οι δε οραματίζονται την πλήρη κρατικοποίηση και άρα τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων που ευτυχώς δεν βρίσκει εκφραστές στην ελληνική κοινωνία».


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΥ


Θέμα: «Δεν πέρασαν στο ΕΣΠΑ τα σχέδια Τατούλη για ανισότιμους και επιβλαβείς όρους για τις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου»

«Επιτέλους προκηρύχτηκε το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση και σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους κλάδους της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 22,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα 15,75 εκατομμύρια θα διατεθούν για την ενίσχυση των υπαρχουσών επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα για σύσταση νέων. Στον τομέα της μεταποίησης θα διατεθούν 6,3 εκατ., στον τουρισμό 4,725 εκατ. και στο εμπόριο 4,725 εκατ. ευρώ.

Δεδομένων των αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  και της αγοράς το ποσό της ενίσχυσης αποτελεί σταγόνα στο ωκεανό.  Οι ανάγκες στην περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πολύ μεγαλύτερες από τα 22,5 εκατομμύρια ευρώ και τα αποτελέσματα μιας τόσο μικρής ενίσχυσης δεν θα επηρεάσουν θετικά την τοπική οικονομία.

Το πρώτο θετικό στοιχείο στην διακήρυξη είναι ότι δεν απαιτείται από τους αιτούντες να αποδείξουν την χρηματοοικονομική τους επάρκεια προκαταβολικά με την κατάθεση  της πρότασης τους, απαίτηση που αποτελούσε εμπόδιο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υποβάλλουν προτάσεις.  

Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι ότι δεν πέρασαν οι επικίνδυνες προτάσεις του κου Τατούλη να υπάρξουν ανισότιμοι και επιβλαβείς όροι για τις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου και να δημιουργηθεί «παρατράπεζα» που επεδίωκε. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ισχύει με τους ίδιους όρους για όλες τις περιφέρειες της χώρας. Προφανώς μετά τις παρεμβάσεις των φορέων και τις δικές μας έγιναν κατανοητές οι αδικίες που θα παρατηρούνταν εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αν γινόταν αποδεκτές οι καταστροφικές προτάσεις κου Τατούλη.

Εξακολουθεί  όμως να παραμένει το πρόβλημα της ρευστότητας που παρατηρείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθότι έχει περιοριστεί δραματικά ο δανεισμός από τις τράπεζες παρά την χρηματοδότηση που λάβανε με την επανακεφαλαιοποίηση τους. Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι το κόστος της επανακεφαλαιοποίησης το πληρώνει ο Ελληνικός Λαός βιώνοντας καθημερινά τις δραματικές συνέπειες του μνημονίου».


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ


Θέμα: Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου θα είναι έτοιμο να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στις επιχειρήσεις όταν ολοκληρωθούν τα ΠΕΠ
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με το ΠΕΠ Πελοποννήσου, η Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Περιφερειάρχης Κύριος Τατούλης δουλεύουν αδιάκοπα για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα  των μικρών επιχειρήσεων και να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης  αλλά και εργαλεία στήριξης της επιχειρηματικότητας.  Δυστυχώς η κεντρική εξουσία αλλά και διάφορες αντιπολιτευόμενες φωνές στην περιοχή μας όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται τα πραγματικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων αλλά προωθούν και επικίνδυνες προτάσεις και ιδέες. Οι μεν επιμένουν σε παρωχημένες πρακτικές επιδοτούμενων προγραμμάτων που το μόνο που προσφέρουν είναι εφήμερα πολιτικά οφέλη καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά για να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις. Οι δε οραματίζονται την πλήρη κρατικοποίηση και άρα τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων που ευτυχώς δεν βρίσκει εκφραστές στην ελληνική κοινωνία.

Η Περιφέρεια μένοντας πιστή στο στρατηγικό σχεδιασμό της θα εποπτεύει το πρόγραμμα ΠΕΠ μικρών επιχειρήσεων καθώς και τα υποστηρικτικά προγράμματα του ΕΤΕΑΝ και του Jeremie αν και θεωρούμε ότι η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές ρευστότητας για να καλύψουνε την ιδία συμμετοχή των επενδύσεων παραμένει πολύ δύσκολη. Παράλληλα συνεχίζουμε την διαβούλευση και τον σχεδιασμό του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου η δημιουργία του οποίου σύντομα θα προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων που είναι η δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια κίνησης.

Όταν οι ανακοινώσεις εκατομμυρίων παρέλθουν και το πρόγραμμα ΠΕΠ μικρών επιχειρήσεων ενισχύσει κάποιες επιχειρήσεις που ήδη έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου θα είναι έτοιμο να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη».

Πηγή : pelopsnews

Κριτική στο δήμαρχο Τριφυλίας από τον Γ. Βασιλόπουλο: "Ο δήμος έχει μετατραπεί σε μαγαζί με παραμάγαζα"


Εντονη κριτική στον δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια ασκεί ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Βασιλόπουλος που ορίστηκε και εντεταλμένος σύμβουλος για την ΔΕ Τριπύλας. Μια θέση για την οποία, όπως τονίζει, ούτε καν ρωτήθηκε, αλλά ενημερώθηκε αφού πρώτα είχαν ενημερωθεί τα ΜΜΕ. Θα το σκεφτεί πολύ, σημειώνει, αν θα την αποδεχθεί, αφού με τον τρόπο λειτουργίας του δήμου αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά για τους συνδημότες του.
Η "Ε" του ζήτησε αρχικά να σχολιάσει τις τελευταίες αποφάσεις του δημάρχου σχετικά με την επιλογή αντιδημάρχων, που εξακολουθούν να προκαλούν έντονους κλυδωνισμούς στην παράταξη της πλειοψηφίας. Απαντώντας ο κ. Βασιλόπουλος επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στο δήμαρχο για τον τρόπο λειτουργίας του δήμου. Σημειώνει μάλιστα πως ο δήμος από κορυφαίο συλλογικό όργανο έχει μετατραπεί σε μαγαζί με παραμάγαζα, όπου ο καθένας ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της πελατείας. Καταλογίζει μάλιστα στο δήμαρχο ότι εξακολουθεί να διακατέχεται από συνδικαλιστικά σύνδρομα, όπως και ότι έχει την κύρια ευθύνη που ο δήμος δεν έχει ομογενοποιηθεί.
Απαντώντας στο αρχικό μας ερώτημα ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρει: 
«Με την απάντηση μου θα ήθελα να αναφερθώ στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του δήμου. Θέλω από την αρχή να κάνω σαφές και να ξεκαθαρίσω ότι η συμμετοχή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε και δεν έχει όρους και προαπαιτούμενα. Η επιλογή ως εντεταλμένου ΔΣ για την ΔΕ Τριπύλης δεν είναι για μένα δεσμευτική όταν μάλιστα δεν μου δίνει την δυνατότητα να ανταποκριθώ στις στοιχειώδεις απαιτήσεις των δημοτών όπως έχω υποχρέωση. Ωστόσο θεωρώ θεμιτό το δικαίωμα των συναδέλφων μου να προσφέρουν, όπως θεωρώ εγωκεντρικό και ιδιοτελές να νομίζουν κάποιοι ότι είναι αναντικατάστατοι. Ο μεγάλος Κλεμανσό είχε πει ότι τα νεκροταφεία είναι γεμάτα αναντικατάστατους. 
Ομολογώ ότι μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και δυσαρέσκεια που την εξεδήλωσα κατά την σύντομη συνομιλία μας, η ενέργεια του δημάρχου να μου τηλεφωνήσεις στις 8.30 το βράδυ της περασμένης Κυριακής να μου ανακοινώσει τις επιλογές του σχετικά με τον ορισμό αντιδημάρχων και των εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων, όπως και την πρόθεσή του να χρίσει από τώρα τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚΥ, ενώ όπως είναι γνωστό πως αυτός επιλέγεται με απόφαση του ΔΣ. Η κατ' αυτό τον τρόπο ενημέρωση των συμβούλων, χωρίς καμία έστω και τυπική διαβούλευση και μάλιστα πολύ μετά την γνωστοποίηση της αποφάσεώς του στα ΜΜΕ, ήταν άκρως αντιδεοντολογική και επιεικώς απαράδεκτη. Ο επιχειρηθείς αιφνιδιασμός αναίρεσε την αυτονόητη υποχρέωση του δημάρχου να σέβεται τους συνεργάτες του και είναι λάθος να πιστεύει πως τους έχει στην τσέπη, όπως είναι λάθος αν νόμιζε ότι έτσι θα διασκέδαζε τις εντυπώσεις και θα εξουδετέρωνε τυχόν αντιδράσεις. 
Φαίνεται ότι ο κ. δήμαρχος εξακολουθεί να διακατέχεται από τα συνδικαλιστικά σύνδρομα και να υπερεκτιμά τις δυνατότητές του. Αυτά ενδεχομένως τον εμποδίζουν να δει και να δεχθεί ότι το ΔΣ και κυρίως η παράταξη που τον εξέλεξε δεν είναι συνδικαλιστική οργάνωση, αλλά είναι όργανο επιφορτισμένο με κοινή ευθύνη και κοινή υποχρέωση να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Οργανο στο οποίο δεν μπορεί να υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι. Είχα διαβάσει μετά λύπης μου σε τοπική εφημερίδα παραμονές εκλογής του προέδρου του ΔΣ για περιβάλλον και για ηγετική ομάδα που δήλωναν εκ μέρους του ότι ο Κόλλιας δεν υποχωρεί σε εκβιασμούς. Αυτός ο όρος του εκβιασμού είχε χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο σε μια από τις 6 ΔΕ. Είναι μεγάλο το ολίσθημα γιατί σε μια από τις συναντήσεις είχε αποκαλέσει εκβιαστές τους συμβούλους. Οι διαρροές τάχα στα ΜΜΕ και στα ηλεκτρονικά μέσα είναι πάντα ύποπτες και αντιστρατεύονται τις δημοκρατικές διαδικασίες. 
Εχει καταστεί σαφές ότι ο δήμος από κορυφαίο συλλογικό όργανο έχει εξελιχθεί σε μαγαζί με παραμάγαζα, όπου ο κάθε  μαγαζάτορας ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της πελατείας του με τα μάτια στραμμένα στις εκλογές του 2014 ή όποτε αυτές γίνουν.
Πρέπει εδώ να κατανοήσουν μερικοί ότι στο δήμο αλλά και στην κοινωνία υπάρχουν δυνάμεις που απορρίπτουν τις παλιές κατεστημένες νοοτροπίες και πρακτικές, είναι διατεθειμένες να στραφούν απέναντι στα ρουσφέτια και τα αλισβερίσια. Η πλειοψηφία της κοινωνίας θέλει να βλέπει μπροστά και όσοι επιμένουν να κοιτάζουν πίσω θα έχουν την τύχη της γυναίκας του Λωτ που έγινε στήλη άλατος καθώς γύρισε να δει το Σόδομα  και Γόμορρα».
Σε ερώτησή μας αν θα αποδεχθεί την θέση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου, ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε: «Δεν την ζήτησα καταρχήν, την είχα και την προηγούμενη διετία και αισθάνομαι πολύ άβολα γιατί δεν μπόρεσα να κάνω τα στοιχειώδη στην περιοχή αυτή, με ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας και του δήμου. Η κρίση που επικαλείται συχνά ο δήμαρχος δεν είναι και το βασικό αίτιο αυτής της κακοδαιμονίας που υπάρχει. Η κρίση είναι δεδομένη, αλλά μπορούν να υπάρξουν και υπηρεσίες στο δημότη χωρίς κόστος. 
Ενα μεγάλο λάθος που έχει κάνει ο δήμαρχος είναι ότι ακολουθεί ένα δόγμα, να υπάρχει αποκεντρωμένη διοίκηση με ανοιχτά τα δημαρχεία. Εγώ το έχω θέσει το ζήτημα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι με την φιλοσοφία αυτή κινδυνεύει να κλείσει ο κεντρικός δήμος. Πολλές ημέρες έχει εικόνα ερήμωσης χωρίς να υπάρχει εκεί ο δήμαρχος ή αντιδήμαρχος. Από όσο ξέρω κανένας δήμος της Μεσσηνίας δεν λειτουργεί με αυτό το σύστημα. Οι υπηρεσίες των δήμων είναι συγκεντρωμένες. Εχω πει στον δήμαρχο ότι είναι υπεύθυνος για την μη ομογενοποίηση του δήμου. Ούτε οι δημότες ούτε οι αιρετοί ούτε οι υπάλληλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι μέλη του Δήμου Τριφυλίας. Αυτό έχει οδηγήσει το δήμο σε μαρασμό, το βλέπουν όλοι γι' αυτό και έχει απαξιωθεί ο δήμος. 
Για να απαντήσω στο ερώτημα σας θα σας πω ότι αντιμετωπίζω σοβαρότατα το ενδεχόμενο να παραιτηθώ από εντεταλμένος σύμβουλος. Αυτό που με ενόχλησε είναι ότι κάποιοι συνάδελφοι είχαν πει πως θα παραιτηθούν από την Οικονομική Επιτροπή, ζήτησα να μπω στην επιτροπή αυτή, αλλά δεν ξέρω πώς αιφνιδίως με πρόταση του δημάρχου ανακάλεσαν τις παραιτήσεις τους. Θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά αν θα παραμείνω, καθώς αυτό με εκθέτει και σαν άνθρωπο. Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες της ΔΕ Τριπύλης έχουν σχηματίσει για μένα μια εικόνα που θεωρώ ότι δεν είναι κακή. Αυτή την εικόνα δεν θα τη βλάψω εγώ εξαιτίας της ανικανότητας άλλων, θα την προστατεύσω».
Πηγή : eleftheriaonline

Οι δήμοι του Μοριά θα χάσουν τις ιαματικές τους πηγές

Ωρολογιακή βόμβα η οποία εφόσον εκραγεί θα σημάνει την απώλεια αρκετών ιαματικών πηγών από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) κρύβεται στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού.Συγκεκριμένα, στη διάταξη για τον ιαματικό θερμαλιστικό τουρισμό, στο τελευταίο άρθρο αναφέρεται ότι στις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών που δεν έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά του νόμου 4049/2012 δίδεται προθεσμία έξι μηνών για την υποβολή τους.
«Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής σφραγίζονται οριστικά και η αξιοποίηση της ιαματικής πηγής μεταφέρεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου – ΤΑΙΠΕΔ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο στην περίπτωση που δεν υποβληθούν τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Σημειώνεται ότι η σχετική προθεσμία του νόμου 4049/2012 εξέπνευσε στις 12 Δεκεμβρίου 2012. Τώρα δίδεται εξάμηνη παράταση, αντί παράτασης ενός έτους που ο ίδιος ο νόμος προέβλεπε ότι θα μπορούσε να δοθεί με υπουργική απόφαση. Στα απαιτούμενα δικαιολογητικά περιλαμβάνεται τοπογραφικό διάγραμμα της τοποθεσίας όπου βρίσκεται η ιαματική πηγή, υδρογεωλογική μελέτη, ραδιολογική έκθεση, μικροβιολογικές, φυσικές και χημικές αναλύσεις, καθώς και υγειονομική έκθεση για τις ενδείξεις και αντενδείξεις των ιδιοτήτων του ιαματικού φυσικού πόρου. Παρά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας, ελάχιστες αιτήσεις έχουν κατατεθεί, αφενός λόγω του υπερβολικά μεγάλου αριθμού δικαιολογητικών και αφετέρου λόγω της οικονομικής αδυναμίας των φορέων να καλύψουν το υψηλό κόστος των μελετών, που απαιτούνται. Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ο κίνδυνος οι ιαματικές πηγές να σφραγιστούν ήδη από αυτό το καλοκαίρι και να χαθούν από την κυριότητα των ΟΤΑ είναι ορατός. Για τις περισσότερες πηγές έχει εκπονηθεί σημαντικό τμήμα των γεωλογικών στοιχείων του φακέλου, παραμένουν όμως σε εκκρεμότητα όλα τα «θεραπευτικά στοιχεία» που θα πιστοποιούν την αναγνώρισή τους.

Πηγή : radio936

Οι αγώνες του Σαββατοκύριακου για το τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου


Ρεπορτάζ για τους σημερινούς αγώνες τοπικού ποδοσφαίρου και οι διαιτητές που σφυρίζουν τα παιχνίδια.
Α΄  ΤΟΠΙΚΗ
Eνδιαφέροντα ματς και σε «Γ. Λουκαρέας», Κορδία, «Π. Μπαχράμης»
Ο Μεσσηνιακός υποδέχεται τον Δωριέα Δωρίου
Είναι από τις λίγες φορές στον εφετινό «μαραθώνιο» του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, όπου όλες οι συναντήσεις (από τις προγραμματισμένες να διεξαχθούν την ίδια ημέρα) θα φιλοξενηθούν στην Καλαμάτα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής, ο πρωτοπόρος Μεσσηνιακός υποδέχεται τον φορμαρισμένο Δωριέα Δωρίου, ο Ολυμπιακός Καλαμάτας «συγκρούεται» με τον Αστέρα Αρφαρών, ο ΑΟ Ασπροχώματος «συγκρούεται» με τον ΑΟ Σπερχογείας, ενώ ο ΑΟ Φαραί περιμένει τον Τέλο Άγρα Γαργαλιάνων.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Κ. – ΑΡΦΑΡΑ
Επιστροφή στις επιτυχίες θέλει στο σημερινό εντός έδρας ματς με τον Αστέρα Αρφαρών ο Ολυμπιακός Καλαμάτας. Το τεχνικό δίδυμο, Μιχάλης Φασουλής, Γιώργος Γρηγορόπουλος μπορεί να υπολογίζει στα πλάνα του στην παρουσία και του έμπειρου μέσου Κώστα Μπαλαλά (εξέτισε την ποινή των τριών αγωνιστικών που του είχε επιβληθεί).
Με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα θ’ αγωνιστεί το συγκρότημα των Αρφαρών. Ο προπονητής Τάκης Βούτσας δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ – ΔΩΡΙΟ
Νίκη με καλή εμφάνιση θέλει να συνδυάσει κόντρα στον Δωριέα Δωρίου ο Μεσσηνιακός. Το τεχνικός  Δημήτρης Τσάκωνας και ο συνεργάτης του Γιώργος Κατσούλης έχουν όλους τους ποδοσφαιριστές του «ετοιμοπόλεμους».
Να συνεχίσει τις αξιόλογες εμφανίσεις και τα καλά αποτελέσματα θα επιδιώξει η ομάδα του Δωρίου. Ο προπονητής Αντώνης Μαυρέας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα (από τον Δωριέα Δωρίου αποχώρησε και ο Νικήτας Κουπούζος).
ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ – ΑΟ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ
Μονόδρομος είναι η νίκη για τον  ΑΟ Ασπροχώματος στη σημερινή συνάντηση με τον ΑΟ Σπερχογείας για να πάρει βαθιά βαθμολογική ανάσα. Ο προπονητής Λάκης Σπάλλας προβληματίζεται για τη συμμετοχή των Παναγιώτη Δημητρίου και Παναγιώτη Τσορώνη (ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς). Επιστρέφουν οι τερματοφύλακες Βαγγέλης Κονταξής και Σωτήρης Καστριτσέας (απουσίασαν από τον αγώνα με τον ΑΟ Διαβολιτσίου λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων).
Χωρίς τους Βασίλη Γιαννίκο και Βασίλη Βασιλόπουλο (ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς) θ’ αγωνιστεί το συγκρότημα της Σπερχογείας. Ο τεχνικός Τάσος Χατζηαγγελής και οι ποδοσφαιριστές του, θέλουν επιστροφή στις επιτυχίες (μετά την εντός έδρας ήττα από τον ΑΟ Φαραί).
ΑΟ ΦΑΡΑΙ – Τ. ΑΓΡΑΣ
Ενισχυμένος με τους Βασίλη Μπλέτσα (ξεπέρασε πλήρως τον τραυματισμό του) και Κώστα Στυλιανόπουλο (απουσίασε από τον αγώνα με τον ΑΟ Σπερχογείας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων) θα υποδεχθεί τον Τέλο Άγρα Γαργαλιάνων ο ΑΟ Φαραί. Ο προπονητής Κώστας Κλάδης και οι ποδοσφαιριστές του θέλουν νίκη με καλή εμφάνιση.
Χωρίς τον Αλμπέρτο Σεφεράσι (τραυματίας) θ’ αγωνιστούν οι «ερυθρόλευκοι» των Γαργαλιάνων. Ο τεχνικός Θανάσης Λακριντής και ο συνεργάτης του Κώστας Γεωργακόπουλος θα έχουν στη διάθεσή τους τον Μιχάλη Μπενέτο (ξεπέρασε τον τραυματισμό του). Οι «ερυθρόλευκοι» των Γαργαλιάνων θέλουν αξιόλογη εμφάνιση και θετικό αποτέλεσμα.
Οι διαιτητές της 17ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι συναντήσεις της 17ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου με τους διαιτητές που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Σήμερα – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ολυμπιακός Καλαμάτας – Αστέρας Αρφαρών: Μπλάνας, Αθανασοπούλου, Κότσαρης
Γήπεδο Μεσσηνιακού «Σταύρος Παπαδόπουλος»
Μεσσηνιακός – Δώριο: Λάμιας, Σερεμέτης, Τσοπανάκης
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Ασπρόχωμα – Σπερχογεία: Ψηλοπαναγιώτης, Τσίρμπας Λουκάς
6.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Φαραί – Τέλος Άγρας: Η. Νικολόπουλος, Κασκάνης, Γιαννέτσος
Κυριακή 20 Ιανουαρίου - 3.00 μ.μ.
Γήπεδο Διαβολιτσίου
Διαβολίτσι – Απόλλων Καλαμάτας: Η. Νικολόπουλος, Τσοπανάκης, Γεωργαντάς
Γήπεδο Κυπαρισσίας
Κυπαρισσία – Ομόνοια: Ψηλοπαναγιώτης, Βρυώνης, Παλλαδινός
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Αίαντας Καλαμάτας – ΑΕ Αβίας: Κυριακόπουλος, Αθανασοπούλου, Γιαννέτσος
Δευτέρα 21 Ιανουαρίου – 3.00 μ.μ.
Γήπεδο Πεταλιδίου
Απόλλων Πεταλιδίου – ΑΟ Μεθώνης: Αλεξέας, Ζαρακοβίτης, Αθανασοπούλου

Β΄  ΤΟΠΙΚΗ
Mε τέσσερα ματς ανοίγει η αυλαία της 16ης αγωνιστικής
Με τέσσερις συναντήσεις ανοίγει σήμερα η αυλαία της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας. Οι τρεις είναι για τον 1ο όμιλο, όπου η Νίκη Πλάτης φιλοξενεί τον ΑΟ Πατίστα, ο ΑΣ Μάνεσι περιμένει τον ΑΟ Ενωμένα Σωματεία Καλαμάτας, ενώ ο Ατρόμητος Πλατέος «κοντράρεται» με τον Πανιώνιο. Η τέταρτη είναι για τον 2ο όμιλο, όπου η Θύελλα Χαρακοπιού αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό Ανάληψης.
Οι διαιτητές της 16ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι συναντήσεις της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας με τους διαιτητές που θα τις «σφυρίξουν», έχουν ως εξής:
Σήμερα – 3.00 μ.μ.
Γήπεδο Φιλιατρών
Νίκη Πλάτη – ΑΟ Πατίστα: Ζαρακοβίτης, Κουτσαναστάσης, Αντωνόπουλος
Γήπεδο Μάνεσι
Μάνεσι – ΑΟΕΣΩΜ Καλαμάτας: Σκόρδος, Τσιλίκας, Γιαννέας
Γήπεδο Πλατέος
Ατρόμητος Πλατέος – Πανιώνιος Κ.: Τουρλομούσης, Ζαχαράκης, Γιαννακλής
Γήπεδο Κορώνης
Θύελλα Χαρακοπιού – Ολυμπιακός Ανάληψης: Κυριακόπουλος, Ταβουλαρέας, Παλλαδινός

Κυριακή 20 Ιανουαρίου – 3.00  μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Παναθηναϊκός Κ. – ΑΣ Ανδρούσας: Σκόρδος, Ταβουλαρέας, Ζαχαράκης
Γήπεδο Δωρίου
Αστέρας Βαλύρας – Ηρακλής Κυπαρισσίας: Ζαρακοβίτης, Τσουκάλη, Π. Ηλιόπουλος
Γήπεδο Καλλιθέας
ΠΑΟ Καλλιθέας – ΑΟ Στενωσιάς: Γκούμας, Τσίρμπας, Αδαμόπουλος
Γήπεδο Χώρας
Παπαφλέσσας Χώρας – Δόξα Καλαμάτας: Τσεκούρας, Τρουπάκης, Αντωνόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ηρακλής Καλαμάτας – ΑΕ Λογγάς: Τουρλομούσης, Αγγελακάκης, Σιψάς
Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας
Μιλτιάδης – Ακρίτας Κορώνης: Καραπιπέρης, Λαμπίρης, Τσιλίκας
Γήπεδο Σουληναρίου
Χανδριναϊκός – ΑΟ Χατζή: Κατσάς, Παναγιωτόπουλος, Πουλόπουλος
6.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Κεραυνός Καλαμάτας – Νέος Άρις: Λουκάς, Τσαούση, Στέφανος
Δευτέρα 21 Ιανουαρίου – 3.00 μ.μ.
Γήπεδο Σπερχογείας
Πανθουριακός – Αστέρας Μικρομάνης: Μπλάνας, Γιαννέας, Λουκάς
Γήπεδο Πύλου
Τσικλητήρας Πύλου – ΑΠΣ Δήμου Παπαφλέσσα: Τουρλομούσης, Γιαννακλής, Γκούμας

Γ΄  ΤΟΠΙΚΗ
Δύο ματς για την 14η αγωνιστική
Δύο ματς διεξάγονται σήμερα στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας.
Στον 1ο όμιλο, τα Πράσινα Πουλιά φιλοξενούν τον Διαγόρα Κοπανακίου, ενώ στον 2ο όμιλο η ΑΕ Μάνης «κοντράρεται» με τον δεύτερο της κατάταξης ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας.
Οι διαιτητές της 14ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι συναντήσεις της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, με τους διαιτητές που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Σήμερα – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Πράσινα Πουλιά – Διαγόρας Κοπανακίου: Καραπιπέρης, Ρέκκας, Στέφανος
Γήπεδο Πλάτσας
ΑΕ Μάνης – ΑΠΣ Άρις: Γεωργαντάς, Σταυρόπουλος, Κοντογιάννης

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 09.30 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ερμής Καλαμάτας – ΑΣ Αμφιθέας: Κατσάς, Τσαούση, Μπούνα
11.00 π.μ.
Γήπεδο Σπερχογείας
ΑΕ Αιθαίας – Ίκαρος Καλαμάτας: Σακκάς, Μπότης, Ζέρβα
12.00 μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Θύελλα Παραλίας – ΠΑΟ Καλού Νερού: Δ. Ταβουλαρέας, Δεδούσης, Π.Ταβουλαρέας
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Βέργα – ΠΑΟΚ: Ξηρόκωστας, Αναγνωστόπουλος, Παπαδόπουλος
Γήπεδο Ανδρούσας
ΑΟ Διοδίων – Νέδουσα Αλαγονίας: Π. Ηλιόπουλος, Γ. Ηλιόπουλος, Τσουκάλη
3.00 μ.μ.
Γήπεδο Πύλου
Νέστωρ Πύλου – Δαναός: Κουτσαναστάσης, Λυμπερόπουλος, Πετράκου
6.00 μ.μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Αναγέννηση Παραλίας – ΑΕΚ Καλαμάτας: Κασκάνης, Τσέλο, Κυριόπουλος
Δευτέρα 21 Ιανουαρίου – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Δημάκειος Ταϋγέτου – Παπαφλέσσας Άμφειας: Τσίρμπας, Μπούνα, Σκορπιδέας
Ρεπό: Θησέας Καλαμάτας

Πηγή : tharrosnews

Στο όριο της υπερχείλισης ποτάμια της Μεσσηνίας


Στο όριο της υπερχείλισης βρέθηκαν χθες πολλά από τα ποτάμια, τους χειμάρρους και τα ρέματα στη Μεσσηνία, λόγω της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης στο νομό μας από την Πέμπτη το βράδυ μέχρι και χθες το μεσημέρι. Εξ άλλου, η χιονόπτωση στον Ταΰγετο -στην περιοχή της Αρτεμισίας- προκάλεσε προβλήματα στην κίνηση των τροχοφόρων μετά το 26ο χιλιόμετρο του δρόμου Καλαμάτα - Σπάρτη, ωστόσο εκχιονιστικά της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας κράτησαν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.
Τα παραπάνω γνωστοποίησε χθες το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, κάνοντας απολογισμό των επιπτώσεων που είχε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη στάθμη των νερών στα ποτάμια του νομού μας, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι στις περιοχές που καταγράφηκε επικίνδυνη άνοδος μετέβησαν μηχανικοί της Π.Ε., προκειμένου να κάνουν εκτίμηση της κατάστασης.
Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, ο Π. Αλευράς παραδέχθηκε ότι σημαντικό πρόβλημα υφίσταται στο Λαγκούβαρδο, στο γεφύρι, όπου εκδηλώθηκε πλημμυρικό φαινόμενο με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία.
Ο αντιπεριφερειάρχης απέδωσε τα προβλήματα αυτά στο προσωρινό χαρακτήρα που είχε η παρέμβαση για τη δημιουργία του υφιστάμενου γεφυριού και ανακοίνωσε -με την ευκαιρία- ότι ήδη έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας, που θα εξυπηρετεί με σωστό και ασφαλή τρόπο την περιοχή.
Οσον αφορά σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, ο Π. Αλευράς γνωστοποίησε ότι χθες το πρωί, στη Μικρομάνη, σημειώθηκε υπερχείλιση του Ξερίλα, σε μήκος 2 χιλιομέτρων εκατέρωθεν στις όχθες του χειμάρρου. Τα προβλήματα ήταν μικρά, είπε ο αντιπεριφερειάρχης, και αντιμετωπίστηκαν με τη συμβολή και μηχανημάτων της κοινοπραξίας «Μορέας».
Ο Π. Αλευράς γνωστοποίησε επίσης, ότι από τη συνεχή βροχόπτωση είχε φθάσει χθες σε οριακό σημείο η στάθμη των νερών του Χάραδρου στον Δήμο Οιχαλίας, αλλά και της Μαυροζούμαινας, στο Δήμο Μεσσήνης - ιδιαίτερα στο σημείο που το ποτάμι αυτό συμβάλλει στον Πάμισο.
Λιγότερο επίφοβη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη ήταν χθες η κατάσταση στη Νέδα, στην περιοχή της Ελαίας, όπου μηχανικός της Π.Ε. Μεσσηνίας παρακολουθεί την εξέλιξη στη ροή του ποταμού, ενώ μηχανήματα της Π.Ε. βρίσκονται σε επιφυλακή.
Εξ άλλου, η βροχόπτωση, πρόσθεσε ο Π. Αλευράς, είχε ως συνέπεια να υποστεί καθίζηση σε μήκος τριων μέτρων η 29η επαρχιακή οδός, από τα Πλατάνια στις πηγές της Νέδας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Στην περιοχή επενέβησαν μηχανήματα της Π.Ε.
Η Π.Ε. Μεσσηνίας χρειάστηκε να επέμβει επίσης, συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, στον δρόμο Θουρία - Πολιανή, ο οποίος έφραξε από την κατακρήμνιση ενός μεγάλου βράχου στο οδόστρωμα. Τα μηχανήματα της Π.Ε. απομάκρυναν τον βράχο και αποκατέστησαν την κυκλοφορία, ωστόσο οι κατακρημνίσεις συνεχίζονται αφού πιο αποτελεσματική παρέμβαση στα πρανή -όπως είπε ο Π. Αλευράς- μπορεί να γίνει μόνο όταν σταματήσουν οι βροχοπτώσεις.
«Η Περιφερειακή Ενότητα, με την Πολιτική Προστασία και τις άλλες υπηρεσίες της, βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή και με κλιμάκια μηχανικών, αλλά και γεωπόνων, επιθεωρεί την κατάσταση και αναλόγως προβαίνει στις ενδεικνυόμενες ενέργειες» είπε ο αντιπεριφερειάρχης.
Καταλήγοντας, ο Π. Αλευράς δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τα κλιμάκια των γεωπόνων που διενήργησαν αυτοψίες, οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή δεν είναι σοβαρές - με εξαίρεση αυτές που προκάλεσε στους Αμπελόκηπους η χαλαζόπτωση, στις 9 Ιανουαρίου.
Πηγή : eleftheriaonline

Στα λευκά τα ορεινά της Πελοποννήσου


Από το μεσημέρι της Παρασκευής χιονίζει στα ορεινά της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα στην ορεινή Αρκαδία και την Κορινθία, γι' αυτό και όσοι κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν στο ορεινό δίκτυο της Πελοποννήσου, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Εν τω μεταξύ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το 43ο έως το 51ο χλμ της εθνικής οδού Νεμέας - Λεβιδίου, λόγω έντονης χιονόπτωσης. Επιπλέον, από την συνεχή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών
έχουν προκληθεί προβλήματα με καταπτώσεις βράχων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου στην Γορτυνία, όπως μέσα στο χωριό Λαγκάδια, ενώ έχει φουσκώσει επικίνδυνα ο Λούσιος ποταμός.

Ο δήμος Γορτυνίας, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει, ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη μετακίνηση των πολιτών σε πολλά χωριά της περιοχής, από τις καταπτώσεις βράχων. Συνεργεία του δήμου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ανοίξουν τους δρόμους και να εξυπηρετήσουν όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής

Πηγή : best-tv

Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου θα προσφέρει ουσιαστικές λύσεις

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με το ΠΕΠ Πελοποννήσου, η Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου προέβη στην παρακάτω δήλωση:Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Περιφερειάρχης Κύριος Τατούλης δουλεύουν αδιάκοπα για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων και να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης αλλά και εργαλεία στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Δυστυχώς η κεντρική εξουσία αλλά και διάφορες αντιπολιτευόμενες φωνές στην περιοχή μας όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται τα πραγματικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων αλλά προωθούν και επικίνδυνες προτάσεις και ιδέες. Οι μεν επιμένουν σε παρωχημένες πρακτικές επιδοτούμενων προγραμμάτων που το μόνο που προσφέρουν είναι εφήμερα πολιτικά οφέλη καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά για να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις. Οι δε οραματίζονται την πλήρη κρατικοποίηση και άρα τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων που ευτυχώς δεν βρίσκει εκφραστές στην ελληνική κοινωνία. Η Περιφέρεια μένοντας πιστή στο στρατηγικό σχεδιασμό της θα εποπτεύει το πρόγραμμα ΠΕΠ μικρών επιχειρήσεων καθώς και τα υποστηρικτικά προγράμματα του ΕΤΕΑΝ και του Jeremie αν και θεωρούμε ότι η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές ρευστότητας για να καλύψουνε την ιδία συμμετοχή των επενδύσεων παραμένει πολύ δύσκολη. Παράλληλα συνεχίζουμε την διαβούλευση και τον σχεδιασμό του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου η δημιουργία του οποίου σύντομα θα προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων που είναι η δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια κίνησης. Όταν οι ανακοινώσεις εκατομμυρίων παρέλθουν και το πρόγραμμα ΠΕΠ μικρών επιχειρήσεων ενισχύσει κάποιες επιχειρήσεις που ήδη έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου θα είναι έτοιμο να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Πηγή : kalamatanews

Στον Michael Tite απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Αρχαιομετρίας «Costa Navarino»


ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ 
Ο θεσμός που προάγει την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που επιβραβεύει την αριστεία και υποστηρίζει τις διεθνείς συνεργασίες, το Διεθνές Βραβείο Αρχαιομετρίας «Costa Navarino», απονεμήθηκε πριν από λίγο στον…
…καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Michael Tite.
Η απονομή, που έγινε στο αμφιθέατρο της πανεπιστημιακής σχολής της Καλαμάτας, είχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς το κοινό είχε μια πολύ καλή ευκαιρία να ενημερωθεί για τη σημασία της αρχαιομετρίας αλλά και για τη διασύνδεση των επιστημών με σκοπό την προαγωγή της έρευνας και του πολιτισμού.
Στην εκδήλωση μίλησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μασσέλος, που υπογράμμισε ότι το ίδρυμα στηρίζει αμέριστα αυτό το θεσμό, ο οποίος θεσμοθετήθηκε το 2010 και ήδη εκπέμπει κύρος διεθνώς.
Η κοσμήτωρ της πανεπιστημιακής σχολής, Ευριδίκη Αντζουλάτου-Ρετσίλα, αναφέρθηκε στην μνήμη του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος και αθλοθέτησε το βραβείο, ενώ σήμερα αθλοθέτης είναι ο γιος του, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.
Εκ μέρους του σημερινού αθλοθέτη, ο Ξενοφών Κάππας έδωσε τα συγχαρητήριά του στο Πανεπιστήμιο, ενώ τόνισε ότι η συνεργασία της «Costa Navarino» και του Πανεπιστημίου για το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί ένα παράδειγμα συνέργειας, το οποίο πρέπει να βρει πολλούς μιμητές.
Για τον Michael Tite και το έργο του μίλησε ο εμπνευστής του Διεθνούς Βραβείου Αρχαιομετρίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας της πανεπιστημιακής σχολής Καλαμάτας, Νίκος Ζαχαριάς.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης έκανε εισήγηση με θέμα «Αρχαιολογία και Αρχαιομετρία. Χτίζοντας γέφυρες στην έρευνα και τον πολιτισμό».
Από την πλευρά του ο Michael Tite εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τιμητική διάκριση, υπογράμμισε ότι έχει στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω του αρχαιολογικού της ενδιαφέροντος αλλά και επειδή την επιλέγει για τις διακοπές του. Στη συνέχεια μίλησε για την παρούσα κατάσταση στο χώρο της αρχαιομετρίας.
Στον βραβευθέντα απονεμήθηκε από το Πανεπιστήμιο ένα πιστό αντίγραφο αρχαίου αγγείου, από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη μια σημαντική έκδοση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενώ το σήμα του βραβείου σε καρφίτσα παρέδωσε στον Michael Tite ο Ιωάννης Λυριτζής, πανεπιστημιακός καθηγητής, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο, πριν από δύο χρόνια.
Στ.Μ.
Πηγή : kalamatajournal

ΧΑΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ


Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα 15 Ιανουαρίου 2013 στην Π.Ε. Μεσσηνίας με θέμα την ένταξη των παραγωγών στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας, ο Δ/ντής του ΟΠΕΚΕΠΕ Μεσσηνίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματικών και οι υπεύθυνοι του προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας. Ο κ. Αλευράς, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Υπουργείου των δικαιούχων ένταξης στη βιολογική γεωργία (παράταση ή νέα πενταετία), παρουσίασε τους λόγους απόρριψης και τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την αξιολόγηση των προτάσεων. Συγκεκριμένα: Υποβλήθησαν 170 αιτήσεις από την Π.Ε. Μεσσηνίας για 2 χρόνια παράταση και απορρίφθησαν το 68%. Για την νέα πενταετία υποβλήθησαν 316 αιτήσεις και απορρίφθησαν το 70%. Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ιδιαίτερα ότι είναι αδιανόητο να απορρίπτονται οι δικαιούχοι ενός τόσο σημαντικού προγράμματος (χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι) και ανέφερε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς, με σκοπό να αρθούν οι λόγοι απόρριψης και να βρεθούν λύσεις που θα βοηθήσουν την επέκταση της βιοκαλλιέργειας και θα ικανοποιούν τους παραγωγούς.

Πηγή : simaianews

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΤΕ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΜΕ 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ


Η πρώτη από τις τρεις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι τον Ιούλιο, είναι πλέον γεγονός και η Greenpeace μας συμβουλεύει για το πώς θα μπορούσε κανείς να μειώσει τις συνέπειες από αυτή. Επειδή όμως η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεις, σου θυμίζουμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να μειώσεις την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος, να εξοικονομήσεις χρήματα και να… κρατήσεις αυτά που θα σου πάρει ο νέος λογαριασμός της ΔΕΗ. Σκέψου έξυπνα και πρακτικά και άλλαξε απλές, καθημερινές σου συνήθειες:
1. Ζεστούλα με… τον ανεμιστήρα οροφής
Έχεις μήπως ανεμιστήρα οροφής; Θαυμάσια! Εκτός από το να σε βοηθάει να αποφεύγεις την άσκοπη χρήση του κλιματιστικού το καλοκαίρι, γνώριζες ότι μπορεί να σε βοηθήσει και το χειμώνα να ζεσταθείς πιο οικονομικά; Οι περισσότεροι ανεμιστήρες έχουν και δεύτερη λειτουργία για το χειμώνα όπου αντιστρέφεται η φορά των φτερών και στέλνουν αέρα προς το ταβάνι. Ψάξε για ένα μικρό διακόπτη στη βάση του ανεμιστήρα του ανεμιστήρα πάνω ακριβώς από τα φτερά.
Επειδή ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον κρύο, η ζέστη έχει την τάση να ‘συγκεντρώνεται’ ψηλά στο ταβάνι του σπιτιού μας. Ο ανεμιστήρας με χειμερινή λειτουργία, στέλνει αέρα προς τα πάνω εμποδίζοντας τη συσσώρευση της θερμότητας στο ταβάνι η οποία παραμένει χαμηλά και μας ζεσταίνει καλύτερα. Χρησιμοποιήσε τον ανεμιστήρα στη χειμερινή του λειτουργία και στη χαμηλή ταχύτητα μαζί με το σύστημα θέρμανσης που έχεις. Προσαρμόζοντας ανάλογα τη θέρμανση, μπορείς να επιτύχεις εξοικονόμηση μέχρι και 10%.

2. Ο ήλιος ζεσταίνει καλύτερα
Προσπάθησε να εκμεταλλευτείς όσο μπορείς την παρουσία του ήλιου για να ζεστάνεις το σπίτι. Άφησε ανοιχτά τα παραθυρόφυλλα και τις κουρτίνες που κοιτάνε στη νότια πλευρά για να επιτρέψεις στην ηλιακή ακτινοβολία να περάσει στους εσωτερικούς χώρους. Αντιθέτως, κλείσε καλά τα παραθυρόφυλλα το βράδυ (ιδιαίτερα αυτά που κοιτάνε βόρεια) για να ελαχιστοποιήσεις τις διαρροές θερμότητας.
Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, προσπάθησε να αγοράσεις ηλιακό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας και τα κλιματιστικά, είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνεις. Ένας ηλιακός μπορεί να σου εξοικονομήσει 150-180 € ετησίως. Όσο βέβαια αυξάνει το ρεύμα, τόσο περισσότερο θα αυξάνει το όφελος και ο χρόνος απόσβεσης της αγοράς.

3. Πλύνε ρούχα με τα μισά λεφτά
Γνώριζες ότι περίπου το 90% του ρεύματος που καταναλώνει ένα πλυντήριο σε μία πλύση είναι για να ζεστάνει το νερό; Πλένοντας σε χαμηλές θερμοκρασίες, 30° C ή και κρύο νερό, μπορούμε να εξοικονομήσουμε περισσότερο από 50% ηλεκτρικό ρεύμα ανά πλύση, σε σχέση με υψηλές θερμοκρασίες.
Και αν ψάχνεις τώρα να αγοράσεις πλυντήριο, προτίμησε το κλασσικό πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, αφού αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν τη διπλάσια ενέργεια και νερό. Εννοείται ψάξε για μοντέλο με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση (στα πλυντήρια είναι η Α+++).

4. Μαγείρεψε έξυπνα
Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρεύεις είναι σε χαμηλή φωτιά… αυτό το ξέρουν και οι πέτρες. Μόλις το φαγητό βράσει, χαμήλωσε τη φωτιά και άσε το να σιγοβράζει μέχρι να γίνει (βασικά έτσι θα βγει και πιο νόστιμο!).
Επίσης, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσεις βραστήρα για να βράσεις το νερό που θα χρησιμοποιήσεις στο μαγείρεμα (π.χ. στα μακαρόνια), αντί για να περιμένεις να ζεσταθεί στο μάτι της κουζίνας. Ο βραστήρας θα βράσει το νερό σχεδόν 2½ φορές πιο αποδοτικά από το μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας εξοικονομώντας μας χρήματα.
Μην ξεχνάς ποτέ να χρησιμοποιείς σκεύη που εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη, τότε σπαταλάμε ακόμα και 30% περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειαζόμαστε.
Δεν χρειάζεται να προθερμάνεις το φούρνο για να τον χρησιμοποιήσεις, αφού λίγο πολύ η χρησιμότητα της προθέρμανσης είναι υπερεκτιμημένη. Αγνόησε τις συνταγές, βάλε κατευθείαν το φαγητό σε κρύο φούρνο και άναψε τον εκείνη τη στιγμή. Επίσης, είναι πολύ καλή ιδέα να σβήσεις το φούρνο κάνα μισάωρο πριν το τέλος. Μην ανησυχείς, ο φούρνος θα κρατήσει αρκετή θερμότητα για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο του φαγητού, αρκεί βέβαια να μην ανοιγοκλείνεις την πόρτα αφού κάθε φορά που το κάνεις αυτό χάνεται το 20% της θερμότητας.

5. Η ενεργειακή κλάση Α συνήθως δεν είναι η καλύτερη!
Αν πρόκειται να αγοράσουμε μία νέα ηλεκτρική συσκευή, όπως ψυγείο, φούρνο, πλυντήριο, κλιματιστικό, επιλέγουμε ένα μοντέλο που ανήκει στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση. Προσοχή όμως! Το σύστημα βαθμολόγησης μπορεί να είναι παραπλανητικό και να μην καταλήξουμε στην πιο αποδοτική συσκευή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, όπως π.χ. στα ψυγεία, στα πλυντήρια κα, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α υπάρχουν ακόμα Α+, Α++ και Α+++.
Δες πόσες κατηγορίες ενεργειακής κλάσης υπάρχουν για τα προϊόντα που υπάγονται σε ταξινόμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας ανάμεσα σε αυτές τις κλάσεις είναι τεράστια, αφού ένα ψυγείο Α+++ σε σύγκριση με ένα ψυγείο Α καταναλώνει τη μισή ενέργεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορά 25-30 € το χρόνο σε ένα ψυγείο μεσαίου μεγέθους. Καθώς όμως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, η διαφορά αυτή θα μεγαλώσει, όπως αντίστοιχα θα μειωθεί ο χρόνος απόσβεσης του έξτρα κόστους αγοράς.
Αν χρειαστεί να αγοράσεις κλιματιστικό, αγνόησε την ενεργειακή κλάση αφού πλέον σχεδόν όλα τα μοντέλα ανήκουν στην κλάση Α και ρώτα να μάθεις για την απόδοση, όπως αυτή εκφράζεται σε COP για θέρμανση και EER για ψύξη. Η απόδοση μας λέει για κάθε kw ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται πόσα kw θέρμανσης ή ψύξης παράγονται. Το όριο που απαιτείται για την ενεργειακή κλάση Α είναι 3,21 ωστόσο πολλά μοντέλα επιτυγχάνουν απόδοση 4,5 ή και 5, δηλαδή περισσότερο από 50% πιο αποδοτικά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τα απλά μοντέλα κλάσης Α. Επίσης προτίμησε κλιματιστικό inverter. Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας (για παράδειγμα το καλοκαίρι στους 29 βαθμούς) θα επιτρέψει στο inverter να σου εξοικονομήσει αρκετά χρήματα.

6. Έξυπνος φωτισμός
Υπάρχει κανείς εκεί έξω που χρησιμοποιεί ακόμα τις παλιές λάμπες πυρακτώσεως; Ναι, αυτές που καίνε 4-5 φορές παραπάνω ρεύμα από τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Δηλαδή έχεις ακόμα… στοκ; Αν ναι, ίσως είναι καλή στιγμή να θυμηθείς ότι για κάθε παλιά λάμπα πυρακτώσεως 100 W που αντικαθιστάς με μία εξοικονόμησης ενέργειας αντίστοιχης φωτεινότητας, γλυτώνεις περίπου 30-40 € το χρόνο.
Ακόμα καλύτερα, προτίμησε μία λάμπα LED. Η διαφορά στην εξοικονόμηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, ενώ η διάρκεια ζωής τους πιθανότατα μπορεί να ξεπεράσει και τα δέκα χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, σβήνουμε πάντα τα φώτα όταν δεν είμαστε στο δωμάτιο και γενικότερα αποφεύγουμε τον υπερβολικό φωτισμό!

7. Εξαφάνισε τα ενεργειακά βαμπίρ
Τέλος, μην ξεχνάς να κλείνεις την τηλεόραση, τον αποκωδικοποιητή, το ρούτερ, το desktop ή το laptop και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (ούτε σε stand by), ή ακόμα καλύτερα βγάλε τις από την πρίζα.
Επειδή βέβαια δεν είναι και το πιο πρακτικό πράγμα στον κόσμο να βάζει και να βγάζει κανείς από την πρίζα 5-6 συσκευές δυο φορές την ημέρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύμπριζο με διακόπτη και να ενώσουμε εκεί όσες περισσότερες συσκευές μπορούμε.
Ψάχνεις να αγοράσεις υπολογιστή; Θυμήσου ότι τα laptops καταναλώνουν έως και 90% λιγότερη ενέργεια από ένα μέσο desktop.

Πηγή : simaianews

Σε Πύλο Κυπαρισσία και Μεσσηνη γραφεία εξυπηρετησης Φορολογουμένων


Γραφεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών με το οποίο θα καλύψει τα κενά των εφοριών σε παραμεθόριες, νησιωτικές και ορεινές περιοχές, καθώς και σε περιοχές στρατηγικής σημασίας. Στη δημιουργία γραφείων εξυπηρέτησης φορολογουμένων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία έρχονται να καλύψουν το όποιο κενό παρατηρείται από τις συγχωνεύσεις των εφοριών. Το υπουργείο επέλεξε 99 δήμους, όπου θα εγκατασταθούν τα γραφεία εξυπηρέτησης. Το κριτήριο της επιλογής ήταν γεωγραφικό, εθνικό, στρατηγικό και πληθυσμιακό.
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών οι πολίτες θα μπορούν μέσω των γραφείων εξυπηρέτησης φορολογουμένων να διεκπεραιώνουν πλέον τις ακόλουθες υπηρεσίες, που μέχρι πρόσφατα διενεργούνταν μόνον από τις εφορίες:
  • Χορήγηση κάθε είδους φορολογικών εντύπων και παραλαβή τους
  • Παροχή οδηγιών και υποστήριξη των πολιτών στη συμπλήρωση φορολογικών εντύπων, όπως φορολογικές δηλώσεις από συνταξιούχους, δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών, δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες, δηλώσεις έναρξης εργασιών φυσικών προσώπων.
  • Χορήγηση φορολογικών πιστοποιητικών, όπως φορολογικές ενημερότητες
  • Παραλαβή αδειών και πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων
  • Χορήγηση Α.Φ.Μ. σε φυσικά πρόσωπα
  • Παραλαβή και διαβίβαση κάθε είδους αιτήματος προς τις Δ.Ο.Υ. στις οποίες υπάγονται τα Γ.Ε.Φ.
  • Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει επίσης ότι η πλειονότητα των πληρωμών διενεργούνται πλέον και στις Τράπεζες. Παράλληλα σημαντικός αριθμός εργασιών υλοποιούνται στα Κ.Ε.Π καθώς και μέσω διαδικτύου TAXISnet.
Πηγή : kyparissiotis

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Στα λευκά τα ορεινά της Πελοποννήσου


Από το μεσημέρι της Παρασκευής χιονίζει στα ορεινά της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα στην ορεινή Αρκαδία και την Κορινθία, γι' αυτό και όσοι κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν στο ορεινό δίκτυο της Πελοποννήσου, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Εν τω μεταξύ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το 43ο έως το 51ο χλμ της εθνικής οδού Νεμέας - Λεβιδίου, λόγω έντονης χιονόπτωσης. Επιπλέον, από την συνεχή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών έχουν προκληθεί προβλήματα με καταπτώσεις βράχων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου στην Γορτυνία, όπως μέσα στο χωριό Λαγκάδια, ενώ έχει φουσκώσει επικίνδυνα ο Λούσιος ποταμός. Ο δήμος Γορτυνίας, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει, ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη μετακίνηση των πολιτών σε πολλά χωριά της περιοχής, από τις καταπτώσεις βράχων. Συνεργεία του δήμου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ανοίξουν τους δρόμους και να εξυπηρετήσουν όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής

Πηγή : kalamatanews

Διακόπηκε η κυκλοφορία στα Πλατάνια-Αποκομμένη η Μεσσηνία και Ηλεία


ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ χαλάζι αλλά και η ένταση των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί και το μεσημέρι ήταν αρκετά για να αποκοπεί η οδική σύνδεση Μεσσηνίας με την Ηλεία καθώς σύμφωνα με τις αρχές σημειώθηκε κατολίσθηση και καθίζηση στην 29η επαρχιακό οδό, λίγο πριν τη γέφυρα της Νέδας πάνω από τα Πλατάνια, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορούν οχήματα ενώ η αποκατάσταση θα πάρει μέρες. Στο επίμαχο κομβικό άξονα από το μεσημέρι πραγματοποίησαν εργασίες τα μηχανήματα του δήμου Τριφυλίας καθώς σε πολλά σημεία αποσύρουν μεγάλους όγκους χωμάτων και φερτών υλικών, ενώ πρόβλημα παραμένει η καθίζηση του εδάφους του οδοστρώματος την οποία εξετάζουν τις Αρχές δεδομένου ότι παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν...

Πηγή : radio936

Η αλήθεια για το έργο του Λαγκούβαρδου στη Τριφυλία

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την προστασία της κοινής γνώμης από την παραπληροφόρηση για τεχνικά θέματα, η οποία γίνεται λόγω άγνοιας και όχι σκόπιμα, σχετικά με τη βελτίωση του παραλιακού δρόμου στο ρέμα λαγκούβαρδου που απασχολεί την επικαιρότητα λόγω της υπερχείλισης από τα νερά των βροχών σημειώνουμε τα κάτωθι.
 Κατά το έτος 2007 η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει χρήματα από το ΕΣΠΑ και γι’ αυτό το έργο, προκήρυξε τη μελέτη βελτίωσης της παραλιακής οδού Λιμενάρι-Φιλιατρά-Αγ. Κυριακή-Μαραθόπολη συνολικού μήκους περίπου 12 χιλ. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, τα χρήματα που θα απαιτούντο για τη μελέτη και στη συνέχεια για την κατασκευή του δρόμου μαζί με τα τεχνικά ήταν πολλά και οπωσδήποτε δεν ήταν μέσα στις δυνατότητες της τότε Νομαρχίας. Κατά το διάστημα ανάθεσης της μελέτης, επειδή στο σημείο της γέφυρας σημειώθηκαν, θανατηφόρα ατυχήματα, ή τότε Νομαρχία έδωσε εντολή σε συνεργάτη της μελετητή να διερευνήσει την εκπόνηση μελέτης, μόνο για την παράκαμψη του Λαγκουβάρδου με την κατασκευή γέφυρας. Η αυτοψία της ομάδας μελέτης έδειξε τότε, ότι η θέση που θα έπρεπε να κατασκευαστεί η γέφυρα είχε ήδη προσδιοριστεί από παλιότερη μελέτη, που είχε εκπονηθεί προ του 1980 και μάλιστα για την παράκαμψη αυτή της οδού είχε απαλλοτριωθεί από τότε η αναγκαία έκταση. Μάλιστα προ της θέσης της γέφυρας από την κατεύθυνση της Μαραθούπολης έχει κατασκευαστεί από τότε το αναγκαίο επίχωμα σε μήκος 700 μ. Η χάραξη της παράκαμψης στη θέση αυτή από τότε, είναι η ενδεδειγμένη και εναρμονίζεται πλήρως με τα κριτήρια ασφαλείας που ισχύουν για τις οδούς σήμερα. Όμως η λύση αυτή οδηγεί στην κατασκευή μικρής κοιλαδογέφυρας ελάχιστου μήκους 60μ. που ανεβάζει το κόστος του έργου.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ Ή ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ;
Η πρόταση του μελετητή για το τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο κατατέθηκε στους αρμόδιους, αλλά στη συνέχεια ήρθε η οικονομική κρίση, οι διοικητικές και θεσμικές αλλαγές στα διάφορα επίπεδα διοίκησης και ο αρχικός σχεδιασμός δεν προχώρησε. Όμως τα ατυχήματα στο σημείο αυτό εξακολουθούν να γίνονται και η διαμαρτυρία των τοπικών παραγόντων και μέσων ενημέρωσης, έφερε κάποιο αποτέλεσμα, έστω μεσοβέζικης λύσης. Έτσι λοιπό η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, εκπόνησε μελέτη τεχνικού και προσαρμογής του δρόμου, στο σημείο που είναι σήμερα η διάβαση και όχι ανατολικότερα στο σημείο που προβλεπόταν αρχικά. Πρόκειται λοιπόν για ένα τεχνικό κυβοτοειδούς μορφής ανοίγματος, πλάτους 6μ. ύψους 3μ. και μήκους περίπου 35μ. που θα κατασκευαστεί κατά μήκος του ρέματος ώστε πάνω να περάσει ο δρόμος. Το πλεονέκτημα είναι ότι απαιτούνται λιγότερα χρήματα τα οποία μπορούν να βρεθούν και σίγουρα ο δρόμος στο σημείο αυτό θα γίνει πολύ καλύτερος και λιγότερο επικίνδυνος από ότι είναι σήμερα , το μειονέκτημα είναι ότι δεν πρόκειται για μία λύση που θα διασφάλιζε το ανώτατο επίπεδο ασφάλειας. Όμως από το ολότελα καλή κι’ η παναγιώταινα, όπως θα έλεγε και η γιαγιά μου. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι εδώ και 1-2 χρόνια η υπηρεσία περιμένει την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για το τεχνικό αυτό, προκειμένου να προχωρήσει στην υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ενημερώνουμε λοιπόν ότι οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίθηκαν για το έργο από 21-12-2012 και μπορεί να προχωρήσει η ένταξη στο ΕΣΠΑ και η άδεια δημοπράτησης, εφόσον υπάρχει διάθεση. Καλούμε τους τοπικούς εκπροσώπους να ενδιαφερθούν τάχιστα για την υλοποίηση του έργου, ώστε το καλοκαίρι να μην υπάρχουν άλλα θύματα.
 Αναστασόπουλος Νικόλαος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Γαργαλιάνοι

Πηγή : kyparissiotis

21 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Ο 936

ΤΑ 21 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το Ράδιο Κυπαρισσία 936 που εκπέμπει από την Δυτική Πελοπόννησο, προάγοντας τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη με δράσεις και με μουσικά αφιερώματα καλλιτεχνών που μιλούν στις εκπομπές του σταθμού.

Το Ράδιο .......

Κυπαρισσία σημειωτέον κατέχει σήμερα 2 μεγάλες πρωτιές. Η πρώτη είναι η κοινωνική εκπομπή 'ΠΡΩΙΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ' του δημοσιογράφου Ιωάννη Μποζίκα, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στα ερτζιανά το 1988 από τον συλλογικό σταθμό A100FM της Αθήνας για αρκετά χρόνια με την αυγή της ελεύθερης ραδιοφωνίας και μάλιστα το μουσικό του σήμα προέρχεται από μια σπάνια ηχογράφηση του συγκροτήματος Choir.

Παράλληλα 21 χρόνια συμπληρώνει φέτος και η εκπομπή 'Αγροτική ενημέρωση' της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας με τον Αντώνη Παρασκευόπουλο η οποία έχει ακροατές από όλη την Ελλάδα μέσω του διαδικτύου. Παράλληλα ο 936 δίνει το μικρόφωνο στους πολίτες και την νεολαία καθώς μουσικές εκπομπές παράγουν οι μαθητές του Λυκείου Κυπαρισσίας, αλλά και μουσικοί παραγωγοί από την περιοχή μας όπως ο Τάσος Μπινιώρης με την παρέα του. Ο Σταθμός εξάλλου είναι αρωγός σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή με ευρύτερη εμβέλεια καθώς είναι χορηγός επικοινωνίας του Α.Ο. Κυπαρισσίας, του Παντριφυλιακού καλονερού, του ΑΓΣ Ταεκβοντό Κυπαρισσίας και του Πολιτιστικού εργαστηρίου του Δήμου Τριφυλίας.

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ....ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟ..ΕΡΩΤΕΥΤΗΚΑΝ

Διαβάζω στο e-tetradio τα σχόλια για την κατάσταση του ραδιοφώνου ιδίως στην Αττική καθώς η περιφέρεια έχει πλέον την δική της δυναμική. Όταν ξεκίνησα το ραδιόφωνο σε ηλικία 15 ετών κάνοντας εκπομπές στον ιστορικό Ρ/Σ Αμαλιάδας με μουσικό περιεχόμενο και με ειδήσεις για τους απόδημους για κάποιο διάστημα είχα την ευκαιρία να συναντήσω τα μεγαθήρια του ελληνικού ραδιοφώνου που πέρασαν από τη περιοχή. Το 1998 με την ελεύθερη ραδιοφωνία συμμετείχα στον Α100 , τον σταθμό που το 1974 αναμετέδιδε το σταθμό του Πολυτεχνείου στα νότια προάστια και τιμήθηκε από εφημερίδες και εκπομπές όπως και από τον Διονύση Σαββόπουλο, είχα γράψει ένα άρθρο στο περιοδικό Τεχνική Εκλογή για το μέλλον του Αθηναικού ραδιοφώνου.

Είχα αναφέρει ότι τα ραδιόφωνα θα κατηγοριοποιηθούν σε αθλητικά, εκκλησιαστικά, ενημερωτικά και μουσικά με παραλλαγές αλλά το μοντέλο διαχείρισης θα έπεφτε στο κενό αν δεν λειτουργούσε με συλλογικό τρόπο και ανθρώπους που προέρχονται από το Μέσο και όχι σαφώς εφοπλιστές, πολιτικοί ή άλλοι άσχετοι με το αντικείμενο. Τελικά επιβεβαιώθηκε αρκετά εκείνη η φράση. Διότι το ραδιόφωνο σήμερα δεν ανασαίνει. Δεν βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων που το δημιούργησαν με μεράκι, το αγάπησαν, από άτομα που είχαν γνώσεις στη μουσική, από παραγωγούς που δεν θα ήταν υποχείρια αφεντικών η άλλων μεγαλεπήβολων σχεδίων.

Καιρός να δοθούν συχνότητες σε συλλογικές δράσεις και στο Σύλλογο Φίλοι του Ραδιοφώνου Α100 που αποτέλεσαν το γνήσιο κομμάτι των ερτζιανών. Θυμάμαι τότε τα εναλλακτικά, συλλογικά ραδιόφωνα που άφησαν εποχή όπως ο Ηχώ Φμ, ο Έψιλον ΦΜ και ορισμένα ελάχιστα που ξεχώρισαν. Καιρός να δοθεί το μικρόφωνο στους πολίτες και όχι στους φανφαρολόγους της πολιτικής....

ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνικός παραγωγός


Πηγή : filiatranews