Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ηχηρό «ΟΧΙ» στην “επένδυση” στην Ελαία από το Δ.Σ. Τριφυλίας

Ηχηρότατο «ΟΧΙ» στην “επένδυση” στην Ελαία, έτσι όπως αυτή προωθείται να υλοποιηθεί με κατασκευή και πώληση κατοικιών, είπε το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας μετά την 6ωρη χθεσινή συνεδρίασή του!

Το Σώμα αποφάσισε με είκοσι ψήφους ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως φέρεται προς υλοποίηση από το φάκελο που έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και σύμφωνα με όσα άκουσαν από τους εκπροσώπους της εταιρίας ΝΕΟΣ ΚΟΤΙΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ – που συμμετείχαν στη συνεδρίαση – δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα της προστασίας του περιβάλλοντος και με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής!

Υπήρξαν και δύο λευκές ψήφοι, που συμφωνούσαν με την καταληκτική τοποθέτηση του δημάρχου Κώστα Κόλλια για αναστολή της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών μέχρι να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση προστασίας για την περιοχή και στο μεταξύ να μπει το πλαίσιο προστασίας.

Η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου για μια ακόμη φορά, όπως και στην προηγούμενη για το ίδιο θέμα συνεδρίαση, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο που αντιδρά στη συγκεκριμένη επένδυση την οποία χαρακτήριζαν ως εμπορική δραστηριότητα και μόνον χωρίς αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, που, όπως τόνιζαν, θα καταστρέψει τη μοναδικότητα του φυσικού κάλλους της περιοχής και αντί να έχει θετικά αποτελέσματα για το μέλλον, θα έχει τα ακριβώς αντίθετα και οι συνέπειες αυτής της δραστηριότητας στο περιβάλλον, το οικοσύστημα, τη θαλάσσια χελώνα και τους ανθρώπους θα είναι αρνητικές.

Μάλιστα, για μια ακόμη φορά, από εκπροσώπους φορέων και συλλόγων τέθηκαν θέματα νομιμότητας τόσο για την κατάτμηση των οικοπέδων όσο και για τους δρόμους που θα έχουν πρόσωπο τα οικόπεδα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι η περιοχή αυτή είναι προστατευόμενη, NATURA, και ότι ήδη έχουν γίνει αυθαιρεσίες και παρεμβάσεις που την καταστρέφουν.

Τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα και ευθύς εξαρχής, από αντιδρώντες δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων τέθηκε το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται για μια απλή ανέγερση κατοικίας, αλλά για ένα ολόκληρο οικιστικό σύνολο και θα έπρεπε να έχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Όμως, όπως είπαν, έχουν κατατεθεί ξεχωριστές αιτήσεις για έκδοση οικοδομικών αδειών – περίπου 45 – για τις οποίες, μία – μία δεν απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη, κάτι που το χαρακτήρισαν ως «τερτίπι». Από την πλευρά τους, ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας και η τεχνική σύμβουλος ανέφεραν πως ακολουθούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες, στη νόμιμη ιδιοκτησία τους και έχουν στα σχέδιά τους μέτρα προστασίας περισσότερα από όσα η νομοθεσία προβλέπει για την περιοχή. Μάλιστα ο νομικός της εταιρία έκανε λόγο για «παραλογισμό», σημειώνοντας πως κάνουν ό,τι θα έκανε ο καθένας για έκδοση οικοδομικής άδειας, ενώ αναφέρθηκε σε αποφάσεις δικαστηρίων κτλ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την κοινοχρηστία των οδών.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην πολιτική εντολή που έχει δοθεί στην πολεοδομία να μην προχωρήσει στην έκδοση αδειών μέχρι την Υπουργική Απόφαση προστασίας, ενώ αναφορές έγιναν στον κίνδυνο προστίμου από την Ε.Ε. λόγω μη συμμόρφωσης της Ελλάδας στην Κοινοτική Οδηγία για την περιοχή NATURA. Ο εισηγητής του θέματος, που είχε και την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την έκτακτη συνεδρίαση, Θανάσης Πετρόπουλος τόνισε ότι το Δ.Σ. δεν είναι δικαστήριο για να κρίνει τη νομιμότητα, πολιτικό όργανο είναι και παίρνει πολιτική θέση, ενώ τόνισε ότι τα 50 σπίτια που πάνε να φτιαχτούν δεν εξασφαλίζουν την ανάπτυξη και δε συνδέονται και συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν ήταν λίγες οι φορές των εντάσεων και των υψηλών τόνων, ωστόσο το Σώμα συζήτησε διεξοδικά το θέμα και έστειλε με την απόφασή του πολλαπλά μηνύματα και εντός των δημοτικών παρατάξεων και προς την Πολιτεία.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, η Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δημήτρης Δράκος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περ. Συμβούλιο Νίκος Γόντικας.

Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος


Πηγή : tharros news

Καλό Πάσχα και…καλοφάγωτα τα…σκουπίδια πατριωτάκια, καθ’ οτι…

Δεν εγκρίθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση, που παραθέτω πιο κάτω, τα πρακτικά του τακτικού διαγωνισμού. Προς το παρών αγνοώ τις λεπτομέρειες.

ΘΕΜΑ : « 8η Έκτακτη συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής ».

Σας καλούμε να έλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Τριφυλίας, στις 02-05-2013 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00 π.μ. για έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και λήψη απόφασης για το πιο κάτω θέμα:

Έγκριση πρακτικών του τακτικού διαγωνισμού για την ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων στη Δ.Ε. Αετού, Δ.Ε. Αυλώνος, Τ.Κ. Τριπύλης καθώς και του καθαρισμού Λαικής Αγοράς Τ.Κ. Κοπανακίου. Παρακαλείσθε σε περίπτωση αδυναμίας σας, να μας το γνωρίσετε για να ειδοποιηθεί το αναπληρωματικό μέλος σας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΔΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ


Πηγή : kopanaki news

Γέμισαν δύο αγροτικά με μαύρες σακούλες σκουπιδιών και ένας τροχήλατος κάδος με πίσσα στην Ελαία

Ολοκληρώθηκε η σημερινή δράση καθαρισμού του δάσους και παραλίας Ελαίας από τον σύλλογο φίλων δάσους και παραλίας Ελαίας…συμμετείχαν φίλοι και μέλη του συλλόγου καθώς και λουόμενοι… (γέμισαν δύο αγροτικά με μαύρες σακούλες σκουπιδιών και ένας τροχήλατος κάδος με πίσσα)… 










Πηγή : kopanaki news

Εθελοντές καθάρισαν παραλία στην Κυπαρισσία

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιαννίτσαινας «Αγιος Διονύσιος» και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών «Γαία» όπως επίσης και με την δυναμική παρουσία νέων έγινε ο προγραμματισμένος καθαρισμός της παραλίας Κυπαρισσίας από το λιμάνι μέχρι και την τοποθεσία Βαθύ Β΄, τόσο την Κυριακή όσο και την Μεγάλη Δευτέρα. Η πρωτοβουλία αυτή του συλλόγου περιελάμβανε συγκέντρωση κάθε είδους πλαστικών, καθώς και κάψιμο των κλαριών.

Ενδεικτικό είναι ότι συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 60 μεγάλες σακούλες από διάφορα σκουπίδια. Στη συνέχεια έγινε παρέμβαση στον εθνικό δρόμο Κυπαρισσίας – Φιλιατρών με τη συντήρηση των στάσεων του ΚΤΕΛ και καθαρισμό του χώρου γύρω από αυτές και αλλαγή των πινακίδων που δείχνουν τις περιοχές που δραστηριοποιείται ο σύλλογος.

Επίσης έγινε καθαρισμός της εισόδου προς Βαθύ Α΄ από μέλη του συλλόγου.

Από την πλευρά του συλλόγου ευχαριστούν θερμά τους φίλους του συλλόγου για την ευγενική προσφορά τους που βοήθησαν στην προσπάθεια αυτή με την δωρεάν παροχή υλικών και αυτοί είναι το σούπερ μάρκετ "Αφοί Γιαννίκου", σούπερ μάρκετ "Ματζούνη" και το φαρμακείο της Μάγδας Αντωνοπούλου.

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online

Φιλιατρά: Συνελήφθη για κακοποίηση σκύλου

Με την αυτόφωρη διαδικασία συνελήφθη σήμερα το απόγευμα αλλοδαπός στα Φιλιατρά, για κακοποίηση σκύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, ο αλλοδαπός είχε δέσει το σκύλο με σχοινί πίσω από ένα τρέιλερ, με αποτέλεσμα το ζώο ταλαιπωρημένο από το πολύ τράβηγμα να βγάζει αφρούς από το στόμα του.

Άνδρες του Α.Τ. Φιλιατρών έφθασαν στο σημείο όταν ειδοποιήθηκαν από κάτοικο που είδε το συμβάν και συνέλαβαν τον δράστη.


Πηγή : filiatra net

Τριήμερο στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας από τους εμπόρους αφιερωμένη στα παιδιά

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ τριήμερο αφιερωμένο στα παιδιά διοργανώνει ως την Μεγάλη Τετάρτη ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας στη κεντρική πλατεία της πόλης σε μια προσπάθεια για τόνωση του κλίματος στην αγορά λόγω των εορτών που διανύουμε. Ο Πρόεδρος του συλλόγου ήταν παρών με δεκάδες παιδιά που έφτιαξαν πασχαλινές κάρτες αλλά και αποτύπωσαν στο χαρτί τις όμορφες δημιουργίες τους...

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για καινοτομία δράσεων ώστε τα παιδιά να αναδείξουν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο και να περάσουν όμορφα τηρώντας την παράδοση των ημερών και να βγει ο κόσμος από το σπίτι κάνοντας μια βόλτα στην αγορά. Μίλησε για καταπληκτικές τιμές στην αγορά που προσφέρει απλόχερα στους καταναλωτές ποιότητα και εξυπηρέτηση. Για το τριήμερο αναφέρθηκε στις δράσεις που αφορούν τα παιδιά με χειροτεχνίες, πασχαλινές κάρτες, αλλά και την εκτίμηση ότι το μέλλον ανήκει στα παιδιά στέλνοντας το μήνυμα της Ανάστασης για αλλαγή διάθεσης στο κοινό. Παράλληλα έκανε αναφορά στις πασχαλινές διακοπές που προσφέρει η περιοχή μας καθώς η φιλοξενία είναι σημαντική.

Τα παιδιά μας δήλωσαν ότι τα παιδιά προτιμούν να βγαίνουν από το σπίτι και να δημιουργούν ενώ τους άρεσε η ενασχόληση με την δημιουργικότητα ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά βοήθησαν τα μικρότερα στην έκφραση της δημιουργίας με πασχαλινά αυγά και διακοσμητικά τα οποία εκθέτουν στην κεντρική πλατεία. Όλες οι δημιουργίες είναι χειροποίητες ενώ η Κυπαρισσία στηρίζει τέτοιες προσπάθειες καθώς ο εμπορικός κόσμος με το Δήμο επιχειρούν να δώσουν μια εορταστική νότα στο υπαίθριο εργαστήρι. Να σημειωθεί ότι η παρουσία κοινού ήταν ξεχωριστή που αγκάλιασε την προσπάθεια των παιδιών που εκφράζονται μέσα από το χαρτί.


Πηγή : kyparissiotis

Σήμερα ο «Θρήνος της Παναγιάς» από γυναίκες του Λυκείου Ελληνίδων

Στην προσπάθειά του να αναβιώσει τα έθιμα του τόπου μας, το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας παρουσιάζει, όπως κάθε χρόνο, με το γυναικείο τμήμα της χορωδίας του, το «Μοιρολόι της Παναγίας» ή το «Θρήνο της Παναγίας», όπως συνηθίζεται να λέγεται μέσα στις εκκλησίες από γυναίκες μπροστά στον εσταυρωμένο τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ.

Φέτος το Μοιρολόι της Παναγίας θα ειπωθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καλαμάτας, σε τρεις διαφορετικές μελωδίες (Πανελλήνια, Μικρασιάτικη και Δωδεκανησιακή). Παράλληλα, το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας ευχαριστεί θερμά το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, τον προεξάρχοντα ιερέα του Ι. Ναού, αρχιμανδρίτη κ. Φίλιππον Χαμαργιά, καθώς και τους ιερείς και επιτρόπους του ναού και εύχεται σε όλους Καλή Ανάσταση.


Πηγή : tharros news

80 τουριστικοί πράκτορες από τη Ρωσία στο Καλό Νερό

Ογδόντα άνθρωποι του τουρισμού, υπάλληλοι τουριστικών γραφείων από την Ρωσία και πιο συγκεκριμένα από τις πόλεις Καζάν και Ροστόφ βρέθηκαν στην περιοχή της Τριφυλίας, επισκεπτόμενοι ξενοδοχειακές μονάδες και γνωρίζοντας την περιοχή. Το απόγευμα της Δευτέρας βρέθηκαν στο ξενοδοχείο "Messina Mare", στο Καλό Νερό με πρωτοβουλία που είχε πάρει ο διευθυντής του Μιχάλης Τοανόγλου.

Η επίσκεψή τους εντάσσεται στα πλαίσια προώθησης της περιοχής με την ευκαιρία σύνδεσης της Μεσσηνίας με την Ρωσία μέσω της Aegean. Στην περιοχή τούς καλωσόρισαν ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο οποίος μίλησε για τις ομορφιές της περιοχής και της Πελοποννήσου όπως και για την ιστορία της αλλά και για τους φιλόξενους ανθρώπους της, η αντιπειρεφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο οποίος σημείωσε ότι έχουν έρθει σε μια από τις πιο όμορφες γωνίες της Μεσσηνίας και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας Κώστας Αγγελόπουλος που ευχήθηκε αυτά τα ταξίδια να αυξηθούν και να φέρουν αρκετούς επισκέπτες.

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online

Διευκρινίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ οτι η ενεργοποίηση είναι δωρεάν

Με σκοπό την αντιμετώπιση περιπτώσεων μαζικής δέσμευσης αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2013 παραγωγών εν αγνοία τους, μέσα από την εφαρμογή διαδικτυακής υποβολής τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, και προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του συστήματος αλλά και η προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών εκδόθηκε σήμερα ειδική ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με την οποία ενημερώνονται όλοι οι χρήστες ότι:

«Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις οφείλετε να κοινοποιήσετε, αυθημερόν, στις κατά τόπους Υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε την έγγραφη εξουσιοδότηση με βεβαία χρονολογία κατά την ημερομηνία της αίτησης για την χορήγηση κωδικού, σύμφωνα με την οποία είστε νόμιμος πληρεξούσιος για την υποβολή της αιτήσεως ΟΣΔΕ 2013, για το σύνολο των παραγωγών που φέρεσθε ότι εκπροσωπείτε και των οποίων κάνατε ή προτίθεσθε να κάνετε χρήση του ΑΦΜ ενός εκάστου, εκ των φερομένων εντολέων σας.

Είναι αυτονόητο ότι η υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013 υποβάλλεται ΔΩΡΕΑΝ από τους παραγωγούς, είτε μέσω των πυλών εισαγωγής (ΕΑΣ), είτε δια μέσου του διαδικτύου, μεμονωμένα εκτός των ΕΑΣ με απ' ευθείας δήλωση προς τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε απ' όπου λαμβάνουν ατομικό κωδικό πρόσβασης».


Πηγή : best-tv

Μεσσήνιες φοιτήτριες στο Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος

ΑΡΩΓΟΣ ΤΟ ΜΑΝΙΑΤΑΚΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ

Από τη Μεσσηνία, την Κορώνη και την Καλαμάτα, είναι οι δύο από τις τρεις φοιτήτριες της Νομικής Σχολής Αθηνών, που συμμετέχουν στο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος. Το Μανιατάκειον Ίδρυμα είναι αρωγός της προσπάθειάς τους…

Ειδικότερα, το Μανιατάκειον Ίδρυμα συγχρηματοδοτεί και υποστηρίζει την τριμελή ομάδα του Τμήματος Νομικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που συμμετέχει, υπό την καθοδήγηση του Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου, Γιώργου Κυριακόπουλου, στο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος "Manfred Lachs", ο οποίος διοργανώνεται από το International Institute of Space Law (IISL) σε ετήσια βάση. Ο Διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο στάδια: τον Περιφερειακό Τελικό που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αφρική και την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού, και τον Παγκόσμιο Τελικό, στον οποίο συμμετέχουν οι νικητές των τεσσάρων Περιφερειακών Τελικών.

Τα μέλη της ομάδας αποτελούν οι προπτυχιακές φοιτήτριες Δήμητρα Τσακίρη, Μαρία Καμβύση και Ερασμία Παλιατσέα, ενώ Faculty Advisor Assistant και βοηθός-προπονήτρια έχουν ορισθεί η Κατερίνα Πιτσόλη και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Στεφανία Βλάχου. Η καταγωγή της Μαρίας Καμβύση είναι από την Κορώνη Μεσσηνίας, ενώ η Ερασμία Παλιατσέα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της. Ο φετινός Περιφερειακός Τελικός του Διαγωνισμού θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 12 Μαΐου 2013 στη Ρώμη. Στο διαγωνισμό, συμμετέχουν αντίστοιχες ομάδες κορυφαίων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Αρωγοί της ομάδας στον Ευρωπαϊκό Γύρο του Διαγωνισμού είναι εκτός από το Μανιατάκειον Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Ίδρυμα Ευγενίδου, η Νομική Βιβλιοθήκη και η Δικηγορική Εταιρεία Potamitis Vekris.


Πηγή : kalamata journal

Παγκόσμια Ημέρα των Blogger

Η Διεθνής Ημέρα των Weblogger εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Μαϊου και φέρνει μαζί τους Χρονικογράφους του Ίντερνετ (Weblogger), σε ανάμνηση της πρώτης εμφάνισής τους στο Διαδίκτυο, στις 2 Μαϊου 1993. Λίγα λόγια για το blogging To ιστολόγιο, γνωστό συχνά με την άκλιτη ονομασία μπλογκ ' (blog), είναι μορφή ιστοχώρου. Είναι λίστα καταχωρήσεων από την πιο πρόσφατη καταχώρηση στην παλαιότερη. Το περιεχόμενο των καταχωρήσεων μπορεί είναι οτιδήποτε, όπως Νέα , πολιτικοκοινωνικός σχολιασμός, σχολιασμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των διασημοτήτων, προσωπικά ημερολόγια και ειδικά θέματα όπως τεχνολογία, μόδα, αθλητικά, τέχνες, γαστρονομία. Συνήθως δεν απαιτείται ενδελεχής επιμέλεια του κώδικα της ιστοσελίδας, μιας και συχνά είναι εγκατεστημένα αυτόματα συστήματα, που παρέχουν την δυνατότητα στο διαχειριστή του ιστολογίου να συντάξει μια καταχώρηση με πολύ λίγα βήματα.

Ο κοινός χρήστης του διαδικτύου μπορεί εύκολα και δωρεάν να ξεκινήσει το δικό του ιστολόγιο μέσω πολλών φορέων που προσφέρουν συστήματα τα οποία στηρίζονται σε λογισμικό που κάνει την σύνταξη των ιστολογίων πολύ απλή διαδικασία. Το αντάλλαγμα τέτοιων φορέων είναι συνήθως η αυτόματα διαφήμιση στα ιστολόγια ή η αυτοπροβολή. Σε τέτοιες υπηρεσίες στηρίζεται η πλειονότητα των ιστολογίων, ιδίως τα μικρότερα. Όμως όπως και κάθε άλλο είδος ιστοσελίδας, έτσι και το ιστολόγιο μπορεί να στηριχθεί και σε υπηρεσίες στις οποίες ο διαχειριστής του ιστολογίου έχει τον πλήρη έλεγχο του ιστοχώρου του.

O αγγλικός όρος blog προέρχεται από το weblog το οποίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ως ιστολόγιο. Το weblog είναι επινόηση του Jorn Barger από τον Δεκέμβριο του 1997. Στις αρχές του 1999 όμως ο Peter Merholz ανακοίνωσε ότι θα το προφέρει «wee-blog» και έτσι καταλήξαμε στο σύντομο όρο blog αφού ο συντάκτης αναφερόταν ως blogger. Η παρουσία των ιστολογίων στον παγκόσμιο ιστό αποτελεί μια μορφή διαδικτυακής δημοσιογραφίας που υλοποιεί την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών. Φορείς της τελευταίας δεν είναι οι εργαζόμενοι στο χώρο των Μ.Μ.Ε. αλλά χρήστες του Διαδικτύου που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την Τέταρτη Έξουσία για αυτό και δεν υπάγονται σε έλεγχο από κρατικές Αρχές, όπως πχ το ελληνικό Ε.Σ.Ρ.

Η ιστορία των ιστολογίων

Το 1998 υπήρχαν ελάχιστες ιστοσελίδες τύπου blog. Βασικό στοιχείο για την ανάπτυξή τους είναι η σύνταξη λιστών με αντίστοιχες ιστοσελίδες. Ο πρώτος που συνέταξε μια τέτοια λίστα ήταν ο Jesse James Garrett συντάκτης της ιστοσελίδας Infoshift. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους έστειλε αυτή τη λίστα στον Cameron Barrett ο οποίος δημοσίευσε τη λίστα στο Camworld και όσοι διέθεταν Blog και δεν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα άρχισαν να του στέλνουν τις διευθύνσεις των ιστοχώρων (URL) τους για να τους συμπεριλάβει. Έτσι, ξεκίνησε να δημιουργείται μια κοινωνία αφού ήταν εύκολο να παρακολουθείς όλα τα blog που βρίσκονταν στη λίστα του Cameron. Η λίστα αυτή μεγάλωνε τόσο πολύ όμως που αποφάσισε να μόνο αυτά που παρακολουθούσε ο ίδιος. Αυτό μάλιστα αποτελεί τον πρόδρομο της λίστας που περιέχουν και σήμερα τα περισσότερα blog. Tο ίδιο έκαναν και άλλοι bloggers.

Το 1999 η Brigitte Eaton συνέταξε μια λίστα με όλα τα blog που η ίδια ήξερε και δημιούργησε το Eatonweb Portal. Το κριτήριο της Brigitte ήταν πολύ απλό : κάθε καταχώρηση να διαθέτει και ημερομηνία. Το θέμα του τι είναι και τι όχι blog απασχόλησε πολύ όλους τους bloggers αλλά, επειδή η λίστα της του Eatonweb Portal ήταν η πιο πλήρης, κυριάρχησε το κριτήριο της Eaton.

Τον Ιούλιο του 1999 εμφανίστηκε το Pitas, το πρώτο εργαλείο για να μπορεί ο καθένας να δημιουργεί το δικό του blog και τον Αύγουστο η εταιρεία Pyra παρουσίασε το Blogger . Από εκείνη τη στιγμή άρχισε η έκρηξη των blogs, τα οποία πολλαπλασιάζονταν με γεωμετρική πρόοδο. Έτσι, ενώ το 1999 υπολογίζονταν κάτω από 50, στο τέλος του 2000 είχαν γίνει χιλιάδες και τρία χρόνια αργότερα εκατομμύρια.

Τα δικαιώματα των bloggers

Επειδή το blog είναι ένα καινούργιο μέσο Διαδικτυακής επικοινωνίας, οι κανόνες που τα συνοδεύουν είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα η κατοχύρωση του περιεχομένου τους να γίνεται ολοένα και πιο μηδαμινή. Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις που το περιεχόμενο των blogs αντιγράφεται, χωρίς την άδεια των ανθρώπων που έχουν διατυπώσει το κείμενο, με αποτέλεσμα δημοσιογράφοι, και όχι μόνο, να οικειοποιούνται τα κείμενα, ξεχνώντας τον αρχικό τους συγγραφέα. Η προσπάθεια που γίνεται για να ελαττωθεί η έκταση αυτού του προβλήματος είναι αρκετά μεγάλη. Σημαντικό ρόλο σε αυτό μπορούν να έχουν οι άδειες Creative Commons, που μπορούν πολύ εύκολα να προστεθούν στην γλώσσα προγραμματισμού HTML ενός blog δίνοντας στο δημιουργό του τη δυνατότητα να ορίσει ο ίδιος με ποιους όρους επιθυμεί να τροποποιείται το υλικό που τοποθετεί. Φυσικά, τα blogs, ως έργα κάποιου δημιουργού, εφόσον χαρακτηρίζονται από τους δύο όρους της πρωτοτυπίας και της συγκεκριμένης μορφής, καθίστανται πρωτότυπα και, ως εκ τούτου, προστατεύονται από τις διατάξεις του Ν. 2121/93 περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μπλογκ και Δημοσιογραφία

Οι περισσότεροι μελετητές, καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι, θεωρούν ότι τα μπλογκ συνιστούν μία μορφή εναλλακτικής δημοσιογραφίας καθώς συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας και συμπληρώνουν τις κλασσικές μορφές δημοσιογραφίας ουσιαστικά. [Δρ. Κ. Πατέλη- Η Δημοσιογραφία στον Ιστό]. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι ένας δημοσιογράφος που γράφει σε μπλογκ δεν περιορίζεται από τη νόρμα και μπορεί να εκφράσει την άποψη του επάνω σε ένα θέμα από μία διαφορετική σκοπιά από την γενικά θεσμοθετημένη και κρατούσα, χωρίς συγχρόνως να περιορίζεται από ανώτερους του για το πως να εκφραστεί επάνω σε ένα θέμα.

Σύμφωνα με τον Deuze στο άρθρο του "The web and its journalisms" τα μπλογκ θεωρούνται ακράδαντα μία μορφή Δημοσιογραφίας στον ιστό καθώς παρουσιάζουν και τα τρία σημαντικά χαρακτηριστικά της- υπερκειμενικότητα, διαδραστικότητα και πολυμεσικότητα- και καθώς η λειτουργία τους είναι ταυτόσημη με τον κύριο σκοπό της δημοσιογραφίας( σύμφωνα με τον κύριο ισχύων ορισμό της στις εκλεγμένες δημοκρατίες παγκοσμίως), να παρέχει στους πολίτες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να είναι ελεύθεροι και αυτοκυβερνώμενοι.

Επίσης μέσω των μπλογκ μπορεί να ασκηθεί συμμετοχική δημοσιογραφία ή δημοσιογραφία των πολιτών αφενός γιατί ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα και μέσα από αυτό να συμβάλλει στην παραγωγή ειδήσεων και στη διανομή πληροφοριών και αφετέρου γιατί δίνουν τη δυνατότητα σχολιασμού κάθε δημοσίευσης.

Τα μπλογκ ανήκουν ουσιαστικά ανάμεσα σε δύο κατηγορίες Δημοσιογραφία στον ιστό: στις ιστοσελίδες περιεχομένου και κατηγοριών (περιέχουν κυρίως υπερσυνδέσμους σε ιστοσελίδες άλλων δημοσιογραφικών ιστοτόπων και δεν παράγουν οι ίδιες δημοσιογραφικό υλικό) και στις ιστοσελίδες μεταδημοσιογραφίας και σχολίων (κυρίως παρέχουν σχολιασμό επάνω σε άλλους δημοσιογραφικούς ιστοτόπους και το πώς έχουν σχολιασθεί επίκαιρα θέματα από τα μέσα). Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι τα blog προσφέρουν περιορισμένη συμμετοχική επικοινωνία - συνήθως ένας άνθρωπος εκφράζει την άποψή του για συγκεκριμένα θέματα και προσφέρει υπερσυνδέσεις - αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζουν και περιεχόμενο και σχόλια επάνω στο περιεχόμενο.

Νέα μορφή δημοσιογραφικών μπλογκς μπορούν να θεωρηθούν και τα ομαδικά μπλογκ (group webogs) τα οποία αποτελούν ιστοσελίδες συζήτησης και μοιράσματος, όπου δίνεται στους χρήστες η δυνατότητα να δημιουργήσουν προσωπικό λογαριασμό και να ανταλλάξουν απόψεις επάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα που έχει οριστεί από τους διαχειριστές ή ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας.

Πέρα από τα παραπάνω υπάρχει, βέβαια, και η αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή τα μπλογκ απλά παρέχουν σχολιασμό πάνω στη δημοσιογραφική ατζέντα των μεγάλων εταιρειών δημοσιογραφίας και ενισχύουν με αυτό τον τρόπο και αυτά την ημερήσια διάταξη. Πολλοί υποστηρίζουν επίσης ότι πολλά μπλογκ απηχούν ακραιφνώς προσωπικές απόψεις και ότι η δύναμη του μέσου βρίσκεται απλά στην ποσότητα και τον πλουραλισμό του και όχι ουσιαστικά στο δημοσιογραφικό υλικό που προσφέρει.

ΒΙΚΙΠΑΊΔΕΙΑ


Πηγή : pyrgos trifylias

Αναστολή δανείων που είχαν χορηγηθεί σε αιγοπροβατοτρόφους, βοοτρόφους, χοιροτρόφους & πτηνοτρόφους ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών

Υπογράφηκε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργική Απόφαση που τροποποιεί την υπ' αριθ. πρωτ. 2/3203/0025/28.03.2011 (ΦΕΚ Β' 820) Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών για τη «Ρύθμιση εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο οφειλών δυνάμει της αριθ. 2/73821/0025/14.12.2007 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, που απορρέουν από δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε αιγοπροβατοτρόφους, βοοτρόφους, χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, των οποίων η εκμετάλλευση ή η επιχείρηση βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια».

Με την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, προβλέπεται ότι η οφειλόμενη χρεολυτική δόση της 31.12.2012 δύναται να καταβληθεί μέχρι και την 31.12.2013. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών οι τόκοι που αφορούν στην ως άνω δόση και θα παραχθούν για το χρονικό διάστημα από 01.01.2013 έως και την εξόφληση αυτής βαρύνουν αποκλειστικά τους δανειολήπτες και δεν καλύπτονται από την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι, βοοτρόφοι, χοιροτρόφοι και πτηνοτρόφοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, οι οποίοι έχουν υπαχθεί στις διατάξεις της αριθ. 2/3203/0025/28.03.2011 Υπουργικής Απόφασης και επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης που ήταν καταβλητέα στις 31.12.2012, οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση προς τα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι 30.06.2013.

Προϋπόθεση για την επίτευξη της αναστολής καταβολής της δόσης αποτελεί η ρητή συναίνεση της πιστώτριας τράπεζας. Έτσι αντιμετωπίζεται ένα ζήτημα στο πλαίσιο των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, με ιδιαίτερες δημοσιονομικές, νομικές, αλλά και διοικητικές προεκτάσεις, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και στηρίζοντας επί της ουσίας, στο πλαίσιο των τρεχουσών δημοσιονομικών δυνατοτήτων, την πρωτογενή παραγωγή. www.agrotypos.gr


Πηγή : best-tv

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Τα Φιλιατρά...έχουν την δική τους Μανωλάδα όπως και αλλού

Πριν από τις εκλογές του Μαΐου, θαμώνες επαρχιακού καφενείου στην Αργολίδα ρωτούσαν ειρωνικά πορτοκαλοπαραγωγό του χωριού και υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής στον νομό "ποιος θα μαζεύει τα πορτοκάλια αν το κόμμα σου διώξει τους ξένους" και αυτός απαντούσε κλείνοντας πονηρά το μάτι: "Έξω οι μετανάστες από την Ελλάδα, αλλά όχι από τα χωράφια μου". Εποχικοί εργάτες. Αυτοί οι "χρήσιμοι" παρείσακτοι της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Οι νομάδες των 25 ευρώ την ημέρα περιφέρονται ανά εποχή από την Ηλεία στη Λακωνία, από την Αργολίδα στην Κρήτη, από τη Μεσσηνία στη Μακεδονία και από τα Μέγαρα στη Θήβα και τη Λιβαδειά

Νομάδες των 25 ευρώ

Αυτοί οι νομάδες των 25 ευρώ την ημέρα, που περιφέρονται ανά εποχή από την Ηλεία στη Λακωνία, από την Αργολίδα στην Κρήτη, από τη Μεσσηνία στη Μακεδονία και από τα Μέγαρα στη Θήβα και τη Λιβαδειά. Ο αριθμός τους απροσδιόριστος. Υπολογίζονται μόνο κατά περιοχή και κατά εποχή. Πέντε έως επτά χιλιάδες μετανάστες - κινούνται κάθε άνοιξη και καλοκαίρι στις φυτείες της φράουλας μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας. Η Μανωλάδα, όμως, δεν είναι μία αλλά πολλές. Πολλές μικρές Μανωλάδες, σπαρμένες σε μήκος και σε πλάτος της περιφέρειας. Μαζί με τις φράουλες, τα καρπούζια, τα πορτοκάλια, τα κηπευτικά φυτρώνουν και τα "αγκάθια" που κάποιοι επιχειρούν σήμερα να τα παρουσιάσουν ως μεμονωμένα περιστατικά. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσσα Παναγιωτάρα, το θέμα με τους ανασφάλιστους εργαζομένους στα χωράφια της Μανωλάδας έχει αφεθεί ηθελημένα στην τύχη του από το κράτος. "Τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα γιατί πολύ απλά η Μανωλάδα υπάρχει ηθελημένα, δεν εξηγείται αλλιώς. Και δεν είναι μόνο αυτή. Υπάρχουν πολλές Μανωλάδες στην Ελλάδα. Όλοι είναι γνώστες και υπήρξα μάρτυρας σε πολλές από αυτές τις επισκέψεις κλιμακίων από το 2008", λέει χαρακτηριστικά.

Εργασιακός μεσαίωνας

Ο Σπύρος Βασιλόπουλος, αγρότης από τη γειτονική Μεσσηνία, δεν μασά τα λόγια του: "Για μένα όλη η Ελλάδα είναι μία Μανωλάδα και δεν μιλάω μόνο για τους οικονομικούς μετανάστες, μιλάω και για τους ίδιους τους Έλληνες, τους εργαζόμενους κι εργάτες, οι οποίοι είναι σ' έναν εργασιακό μεσαίωνα. Μισθοί έχουν μειωθεί κατακόρυφα, το ίδιο και οι συντάξεις, το κοινωνικό κράτος έχει διαλυθεί. Οι καπιταλιστές έχουν κλέψει τις ζωές και τα όνειρά μας. Και τα Φιλιατρά είναι μία Μανωλάδα. Το πρόβλημα αυτό, όταν το θάβεις, όταν δεν το εμφανίζεις, όχι μόνο δεν βρίσκει λύση, αλλά διογκώνεται". Ένα απέραντο εργασιακό "Ελντοράντο" για χιλιάδες επιχειρηματίες που σε συνεργασία με κυκλώματα δουλεμπόρων και την απαραίτητη ανοχή των αρχών εκμεταλλεύονται στρατιές δουλοπάροικων μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους. Σε συνθήκες «κάτεργου» εργάζονται χιλιάδες μετανάστες, όπως πολύ καλά γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους.

Μια σύντομη περιήγηση στον επαρχιακό Τύπο των τελευταίων ημερών είναι αρκετή για να δώσει το δείγμα του πανικού που επικρατεί σε δεκάδες τοπικές κοινωνίες, που προσπαθούν εναγωνίως να κρύψουν κάτω από το χαλί τους δικούς τους είλωτες. «Δεν είναι 'Νέα Μανωλάδα' η Μεσσηνία, δεν είναι όλοι οι αγρότες ίδιοι. Είναι άδικο να μας τσουβαλιάζουν και να στοχοποιούν όλους τους αγρότες με βαρείς χαρακτηρισμούς, εξαιτίας κάποιων μεμονωμένων περιστατικών στην περιοχή ή αλλού» διαμαρτύρονται κάποιοι αγρότες στην Τριφυλία με αφορμή το αιματηρό περιστατικό στην γειτονική Ηλεία. "Οι κάτοικοι της Άρτας βοηθούν με κάθε τρόπο τους οικονομικούς μετανάστες που έρχονται κάθε Οκτώβρη για τη συγκομιδή των πορτοκαλιών" διαβεβαιώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Βασίλης Ψαθάς.


Πηγή : kyparissiotis

Κόπηκε το πρώτο καρπούζι θερμοκηπίου στα Φιλιατρά

Ξεκίνησε προχθές η συγκομιδή του πρώτου καρπουζιού στα θερμοκήπια της Τριφυλίας, ενώ εκτιμάται ότι ο μεγάλος όγκος θα αρχίσει να κόβεται μετά τις 20 Μαΐου.

«Σπάνια έχουμε τόσο καλές συνθήκες. Η καλλιέργεια εξελίσσεται κανονικά, δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, βρισκόμαστε μετά την καρπόδεση» σημείωσε χθες στο «Θ» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος. «Στο στάδιο αυτό οι παραγωγοί πρέπει καθημερινά να επισκέπτονται τα καρπουζοχώραφα, να ελέγχουν τις φυτείες για τυχόν προσβολές από διάφορα παθογόνα, και αν διαπιστώνουν κάτι, σε συνεργασία με τους γεωπόνους συμβούλους τους, άμεσα να κάνουν τοπικές επεμβάσεις εστιακά. Ταυτόχρονα, να προσέχουν ιδιαίτερα την άρδευση διότι είναι αυξημένες τώρα οι απαιτήσεις σε νερό. Επίσης, δεν πρέπει να έχουμε προβλήματα θρέψης. Η απομάκρυνση των ζιζανίων εντός και γύρω από την καλλιέργεια ενδείκνυται, όπως και ο έλεγχος για προσβολή από μελίγκρες».

Το καρπούζι που ξεκίνησε να κόβεται, αφορά μικρή έκταση από τα θερμοκήπια της περιοχής και προορίζεται για την εσωτερική αγορά. «Εκτιμάμε ότι μετά τις 20 - 25 Μαΐου θα αρχίσουμε τις πρώτες συγκομιδές και μέχρι στιγμής δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Υπαίθρια καρπούζια θα έχουμε από τα μέσα καλοκαιριού».

Μ.Ν.


Πηγή : tharros news

Φιλιατρά: Βάζουν συναγερμό στα κοτέτσια

Σε σημείο να τοποθετούν ακόμη και συναγερμό στα κοτέτσια έχουν φτάσει κάποιοι απελπισμένοι κάτοικοι των Φιλιατρών, μετά τα συνεχόμενα κρούσματα ζωοκλοπών των τελευταίων ημερών σε κοτέτσια και μαντριά. Τις τελευταίες ημέρες έχουν παρατηρηθεί αρκετά περιστατικά όπου κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν να τους λείπουν ζωντανά, είτε αυτά είναι κατσίκια, είτε αρνιά αλλά και κότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, σημειώθηκε το βράδυ και νέο περιστατικό, όπου κτητοντρόφος διαπίστωσε να λείπουν τουλάχιστον 4 αρνιά από το μαντρί του που βρίσκεται λίγο έξω από τα Φιλιατρά, κοντά στον Άγιο Χριστόφορο. Στην ίδια περιοχή, όπως σας είχαμε ενημερώσει πριν λίγες ημέρες, είχαν βουτήξει ξανά ζωντανά από άλλο κτηνοτρόφο.

Έτσι κάποιοι ξεκίνησαν να τοποθετούν συναγερμό στα κοτέτσια, με τον φόβο να τους ρημάξουν τα ζώα.


Πηγή : filiatra net

Ζητά παρέμβαση Σαμαρά ο Νηλέας για το παρακράτημα 2%

Επιστολή για την Διαχείριση παρακρατημάτων της ενιαίας ενίσχυσης απέστελλε σήμερα η ομάδα παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με την οποία του αναφέρουν την κακοδιαχείριση που γίνεται με το παρακράτημα 2% υπέρ των Ελαιουργικών φορέων που σαν στόχο του έχει να λειτουργήσει ανταποδοτικά στην ελαιοκαλλιέργεια.

Στην ενημέρωση τους επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα κριτήρια του ΥΠΑΤ η διαχείριση γίνεται από μεγάλες οργανώσεις όπως την πρώην ΕΑΣ η οποία μετά απο μια δεκαετία και πακτωλό χρημάτων τα αποτελέσματα είναι μηδενικά. Κάνουν έκκληση στον Αντώνη Σαμαρά, να παρέμβει για να μην χαθούν άλλα χρήματα, αλλά και για να αξιοποιηθούν επιτέλους για την ποιότητα και για το περιβάλλον με διαφανή κριτήρια.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Θέμα: Διαχείριση παρακρατημάτων ενιαίας ενίσχυσης

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ

Με την τρέχουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική (2003-2013) γινόμαστε ως ελαιοπαραγωγοί κάθε χρόνο μάρτυρες μιας απίστευτης κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης των πόρων που προέρχονται από παρακρατήσεις στην ενιαία ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, δηλαδή πρόκειται για την αναδιανομή και δικών μας χρημάτων. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στο παρακράτημα 2% υπέρ των ελαιουργικών φορέων (ΟΕΦ). Στόχος του μέτρου είναι μέσω δράσεων και προγραμμάτων να λειτουργήσει ανταποδοτικά στην ελαιοκαλλιέργεια, κυρίως μέσω των κατευθυντηρίων αξόνων της ΚΑΠ για το περιβάλλον και την ποιότητα, αλλά και για να προετοιμάσει τους παραγωγούς για τη μετά τις επιδοτήσεις εποχή.

Σύμφωνα όμως με τα κριτήρια του ΥΠΑΑΤ η διαχείριση αυτών των πόρων ανατίθεται μόνο σε γιγάντιες οργανώσεις (πρώην ΕΑΣ) σε κλίμακα δηλαδή που είναι αδύνατον να διαχειριστούν ούτε το περιβάλλον, ούτε και την ποιότητα του ελαιολάδου. Ιδιαίτερα, αφού το κριτήριο είναι μόνο το πόσο προϊόν παράγεται από τα μέλη των τεράστιων οργανώσεων, ενώ αυτές ελάχιστο από αυτό το προϊόν συγκεντρώνουν/διαχειρίζονται, ώστε να μπορούν να επηρεάσουν είτε την ποιότητά του, είτε το περιβάλλον. Αξίζει να σας πληροφορήσουμε επίσης ότι ο ΝΗΛΕΑΣ εντέχνως και σκοπίμως έχει αποκλειστεί από τη συμμετοχή του στα προγράμματα των ΟΕΦ από την ΕΑΣ Μεσσηνίας.

Ύστερα από μια δεκαετία λοιπόν διαχείρισης των εν λόγω προγραμμάτων στο νομό μας -τα οποία μονοπώλησε η ΕΑΣ Μεσσηνίας με πακτωλό χρημάτων που διαχειρίστηκε από παρακρατήσεις ημών των παραγωγών- ουδείς αμφιβάλει ότι τα αποτελέσματα είναι μηδενικά. Ο Μεσσηνιακός τύπος μάλιστα αλλά και πολλοί φορείς (μεταξύ αυτών και ο ΝΗΛΕΑΣ) έχουν πολλές φορές τοποθετηθεί για την αναποτελεσματικότητα την κατασπατάληση και κακοδιαχείριση των πόρων από τα προγράμματα των ΟΕΦ. Πρόσφατα μάλιστα, τα μεσσηνιακά ΜΜΕ μιλούν για παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής στο πρόγραμμα μαμούθ της ΕΑΣΜ ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει μπλοκάρει. Από ότι φαίνεται μάλιστα τα χρήματα του πρώτου έτους χάθηκαν (δεν απορροφήθηκαν), ενώ είναι πολύ πιθανόν να χαθούν και τα υπόλοιπα για τα επόμενα δυο έτη.

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του τόπου μας, με την γεωργία να φαίνεται ότι μπορεί να παίξει έναν κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο για τη διέξοδο από την κρίση, επιβιώνουν πρακτικές από το παρελθόν που μας οδήγησαν στο σημερινό τέλμα. Σας απευθύνουμε έκκληση ως πρωθυπουργό και Μεσσήνιο πολιτικό . Είναι έγκλημα να χάνονται πολύτιμοι πόροι που μπορούν να αξιοποιηθούν συμβάλλοντας σε ένα μέλλον που όλοι οραματιζόμαστε. Πολύ δε περισσότερο όταν προέρχονται από χρήματα των ελαιοπαραγωγών.

Με εκτίμηση
Το ΔΣ της ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ


Πηγή : filiatra news

Ολοκληρώθηκε ένα ακόμα πρόγραμμα ελαιοκομίας στο κέντρο Δήμητρα Κυπαρισσίας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ με επιτυχία ένα ακόμα πρόγραμμα κατάρτισης των αγροτών προκειμένου να αποκτήσουν δεξιότητες στην εκτέλεση της ορθής γεωργικής πρακτικής στις εγκαταστάσεις του ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα Κυπαρισσίας ο οποίος ανάγεται ως φορέας υλοποίησης προγραμμάτων στην Πελοπόννησο. Πρόσφατα διεξήχθη με θετικά μηνύματα το σεμινάριο για την Ελαιοκομία και Ελαιοτεχνία το οποίο περιλάμβανε σημαντικές ενότητες για την καλλιεργητική πρακτική, τις νέες τάσεις στην υγιή προστασία των εκτάσεων αλλά και στην ποιοτική απόδοση του παραγόμενου προιόντος.

Το σεμινάριο όπως διευκρίνισε ο υπεύθυνος του Κέντρου Γιώργος Τσουμάνης ήταν αρκετά σημαντικό καθώς το παρακολούθησαν 20 αγρότες από την ευρύτερη περιφέρεια όχι μόνο της Τριφυλίας αλλά και της Δυτικής Μεσσηνίας καθώς απέδειξε ότι οι παραγωγοί είναι επαρκώς ενημερωμένοι αλλά και ζητούν να διευρύνουν τις γνώσεις με τέτοιες δράσεις. Εξάλλου ανάλογες επιμορφωτικές ημερίδες θα διεξαχθούν και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας και Πελοποννήσου καθώς το κέντρο Δήμητρα αποτελεί φορέα πιστοποίησης και διεξαγωγής τέτοιων προγραμμάτων εδώ και καιρό. Τέλος να σημειωθεί ότι τώρα ο πρωτογενής τομέας στη περιοχή μας βρίσκεται σε πλήρη κορύφωση με αρκετά κηπευτικά να συγκομίζονται στα χωράφια της περιοχής.


Πηγή : kyparissiotis

Ο αμερικανός κωμικός George Carlin αποδομεί τις δυτικές κοινωνίες.Bίντεο με ελλ. υπότιτλους

«Υπάρχει λόγος που η εκπαίδευση είναι χάλια. Και είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο δε θα διορθωθεί ποτέ. Γιατί οι ιδιοκτήτες αυτής της χώρας δεν το θέλουν αυτό. Αναφέρομαι στους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Τα μεγάλα, πλούσια εταιρικά συμφέροντα που ελέγχουν τα πράγματα και παίρνουν όλες τις σημαντικές αποφάσεις.Ξεχάστε τους πολιτικούς. Οι πολιτικοί τοποθετούνται για να σας δώσουν την ψευδαίσθηση της ελευθερίας επιλογής. Δεν έχετε! Δεν έχετε επιλογή! Έχετε ιδιοκτήτες. Τους ανήκετε. Τους ανήκουν τα πάντα. Τους ανήκει όλη η σημαντική γη, τους ανήκουν και ελέγχουν όλες τις εταιρείες, έχουν αγοράσει και πληρώνουν τη γερουσία, το Κονγκρέσο, τη βουλή και τα δημαρχεία. Έχουν τους δικαστές στο τσεπάκι τους και τους ανήκουν όλα τα ΜΜΕ, ώστε να ελέγχουν όλες σχεδόν τις πληροφορίες που φτάνουν σ’ εσάς».

Ο George Carlin ήταν αμερικανός stand-up κωμικός, κοινωνικός κριτικός, ευθυμογράφος, ηθοποιός και σεναριογράφος / συγγραφέας.Βραβευμένος με 5 Grammy, ο Carlin χαρακτηριζόταν για το μαύρο χιούμορ του, καθώς και τις σκέψεις του πάνω στην πολιτική, την ψυχολογία, τη θρησκεία και διάφορα θέματα ταμπού, τα οποία δε φοβόταν ποτέ να αγγίξει και να αποδομήσει μέχρι τη ρίζα με το δικό του αιχμηρό τρόπο.

Η σάτιρα του Carlin δεν πέρασε ανώδυνα. Η 12λεπτη ραδιοφωνική κωμωδία του, Seven Dirty Words, έφτασε στο επίκεντρο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 1978 (υπόθεση FCC Β. Pacifica Foundation). Η απόφαση των δικαστών επιβεβαίωσε την εξουσία της κυβέρνησης να ρυθμίζει το «άσεμνο υλικό» στα δημόσια ερτζιανά κύματα. Το διαδίκτυο τον έκανε δημοφιλή σε όλο τον πλανήτη. Τα βίντεό του συνεχίζουν να αναπαράγονται στο ίντερνετ και να αποτελούν viral φαινόμενο.


Πηγή : kopanaki news

Μπαράζ παραβιάσεων σε εξοχικές κατοικίες στην Τριφυλία

Αλλεπάλληλα κρούσματα παραβιάσεων σε εξοχικές κατοικίες ετεροδημοτών ή και Ευρωπαίων ιδιοκτητών φαίνεται να έχουν σημειωθεί, εδώ και αρκετό καιρό, στον οικισμό «Καρβούνι» της Τοπικής Κοινότητας Μουριατάδας Τριφυλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», χθες το πρωί ειδοποιήθηκε το Α.Τ. Κυπαρισσίας για παραβίαση διώροφης οικίας στον οικισμό. Άνδρες από την Αστυνομία και τη Σήμανση έσπευσαν και διαπίστωσαν την παραβίαση.

Παράλληλα, ενημερώθηκε η Αστυνομία για ενδεχόμενες παραβιάσεις κι άλλων οικιών, οι ιδιοκτήτες των οποίων, ωστόσο, είτε διαμένουν μόνιμα εκτός περιοχής είτε και κάποιοι εκτός Ελλάδος, καθώς στον οικισμό διαθέτουν εξοχικές κατοικίες και αρκετοί κάτοικοι του εξωτερικού. Το Α.Τ. Κυπαρισσίας ερευνά την υπόθεση, ενώ έχει έρθει σε επικοινωνία με ιδιοκτήτες οικιών που διαμένουν στην Αθήνα και οι οποίοι τις προσεχείς ημέρες θα «κατέβουν» για Πάσχα, ώστε να δουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

Η.Γ.


Πηγή : tharros news

Ιπποδρομίες στο Πλατύ τη Δευτέρα του Πάσχα

Θα τηρηθεί και φέτος το έθιμο των Ιππικών Αγώνων, στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, οι οποίοι γίνονται στην Τοπική Κοινότητα Πλατέος του Δήμου Καλαμάτας και τους οποίους παρακολουθούν κάθε χρόνο πάνω από 3.000 θεατές.

Οι Αγώνες, θα διεξαχθούν τη Δευτέρα του Πάσχα και θα ξεκινήσουν στις 10.30 το πρωί. Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες αλόγων έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και στους αγώνες θα μετάσχουν 20 καθαρόαιμοι ίπποι σε 5 κούρσες. Θα γίνουν, ακόμη, μία κούρσα με ημίαιμα και μία με ντόπια άλογα, οι δε ίπποι που θα συμμετάσχουν σε αυτές είναι συνολικά 8.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες γίνονται στο Ιπποδρόμιο, έναν χωμάτινο δρόμο μήκους ενός χιλιομέτρου και πλάτους δέκα μέτρων, που ξεκινάει από το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης των ιππέων και καταλήγει στο χωριό. Η παράδοση τοποθετεί την απαρχή των Ιππικών Αγώνων στα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου και γίνονταν την ημέρα που το χωριό είχε θρησκευτικό πανηγύρι στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Λέγεται ότι κατά την Τουρκοκρατία στους αγώνες έπαιρναν μέρος κυρίως έφηβοι που γυμνάζονταν στην ιππασία, για να χρησιμοποιηθούν ως έφιπποι αγγελιοφόροι του αγώνα για την απελευθέρωση. Η παράδοση αναφέρει ακόμα ότι επ’ ευκαιρία του εορτασμού συγκεντρώνονταν στο Πλατύ διάφοροι οπλαρχηγοί και αντάλλασσαν γνώμες για την καλύτερη διεξαγωγή του απελευθερωτικού αγώνα.

Στον πρώτο νικητή απένειμαν μια κουλούρα ζυμωμένη με αλεύρι, αυγά και ζάχαρη. Από το 1910 μέχρι το 1927 καθιερώνονται με την φροντίδα της Εκκλησίας και δυο ακόμα έπαθλα, ένα ρολόι και ένας χαλινός. Από το έτος 1927 μέχρι το 1940 οι Ιππικοί Αγώνες διεξάγονταν υπό την εποπτεία και μέριμνα του Υπουργείου Γεωργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιστορικό αυτό έθιμο δεν διακόπηκε ούτε στα χρόνια της Κατοχής από τους Γερμανούς.

Παρ΄ ότι στη σημερινή εποχή τα άλογα δεν χρησιμοποιούνται πλέον ως μέσο εργασίας ή μεταφοράς, η αγάπη για τα περήφανα αυτά ζώα παραμένει και ο κόσμος κάθε χρόνο κατακλύζει το Πλατύ για να προσκυνήσει τον Άγιο Γεώργιο και να παρακολουθήσει αυτό το μοναδικό για ολόκληρη την Πελοπόννησο έθιμο. Μάλιστα, ορισμένοι κάτοικοι του Πλατέος εκτρέφουν άλογα με μόνο σκοπό να τα τρέξουν στους Ιππικούς Αγώνες στην μνήμη του Αγίου Γεωργίου, χωρίς να νοιάζονται για το χρηματικό έπαθλο.


Πηγή : pelops news

Ελληνοϊταλικό αλιευτικό επεισόδιο κοντά στην Κυπαρισσία

Θερμό επεισόδιο είχαμε τα ξημερώματα στην Κυπαρισσία, ανάμεσα σε Έλληνες και Ιταλούς ψαράδες. Ιταλική μηχανότρατα εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και κατέστρεψε τα παραγάδια που είχε ρίξει ο Αρίστος Χατζήπαπας, ψαράς από την Κυλλήνη. Σε παρατήρηση του έλληνα ψαρά, ο Ιταλός αρνήθηκε την ζημιά. Πρόκειται για ένα από τα απανωτά επεισόδια στα θαλάσσια χωρικά ύδατα του Ιονίου, με τους Ιταλούς ψαράδες να εισβάλουν στην περιοχή για να ψαρέψουν δίπλα στην Πελοπόννησο. «Οι Έλληνες ψαράδες δεν προστατεύονται, έχουμε εκδιωχθεί από την περιοχή από το Κατάκολο μέχρι την Κυπαρισσία», σημείωσε στο IONION FM, ο κ. Χατζήπαπας, τονίζοντας ότι αν εισβάλει σε ιταλικά χωρικά ύδατα ελληνική βάρκα θα ακολουθήσει κατάσχεση. Σήμερα ο ίδιος υπέστη ζημία περίπου 2.500 ευρώ και κανείς δεν θα τον αποζημιώσει, ούτε θα τιμωρηθεί ο Ιταλός. «Κάθε μέρα γίνεται μάχη. Τους διώχνουμε αλλά δεν φεύγουν», τόνισε ο κ. Χατζήπαπας.

Εντωμεταξύ , επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του Κυλληναίου ψαρά Αρίστου Χατζήπαππα για συνεχή θερμά ελληνοϊταλικά επεισόδια στο Ιόνιο, ο ψαράς από το Παλούκι,Νίκος Μωραϊτης. Όπως τόνισε στο IONION FM, επανειλημμένα έχει γίνει μάρτυρας μέσω ασυρμάτου, αλλά και έχει συναντήσει ιταλικά ψαράδικα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, που προκαλούν ζημιές στα ελληνικά και κλέβουν τα ψάρια μέσα από τα χέρια των Ελλήνων ψαράδων. «Δεν υπάρχει συμπαράσταση από την ελληνική πολιτεία και κινδυνεύουμε ακόμα και να μας εμβολίσουν οι Ιταλοί», σημείωσε ο κ. Μωραϊτης.

ioniofm.gr


Πηγή : tharros news

Προσγείωσε διαστημόπλοιο στον Άρη, στην Ελλάδα τον χλεύασαν, τώρα θέλει την Καλαμάτα διαστημικό κέντρο

Ο συνεργάτης της NASA, Περικλής Παπαδόπουλος που γεννήθηκε και μεγάλωσε μεταξύ Μελιγαλά και Αθήνας, βρέθηκε στην Ελλάδα, καλεσμένος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο Α” Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη. Σ” αυτό, ανακοίνωσε τη δημιουργία «Κέντρου Διαστημικής Ερευνας και Υψηλής Τεχνολογίας» στην Καλαμάτα τα επόμενα χρόνια, ενώ φεύγοντας ξανά για την Αμερική είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά Ο 49χρονος κέρδισε την προσοχή των ξένων ΜΜΕ το 2012 καθώς προσγείωσε το «Curiosity» στον Άρη. Στις 6 Αυγούστου 2012 το όχημα τύπου ρόβερ «Curiosity» (περιέργεια) της NASA με επιτυχία προσεδαφίστηκε στις 08.30 το πρωί ώρα Ελλάδας στον Κόκκινο Πλανήτη. Σκοπός του ήταν να εξετάσει την πιθανότητα ο Άρης να έχει φιλοξενήσει κάποτε μικροβιακή ζωή. Ήταν ο άνθρωπος όμως που είχε στα χέρια του το «κοντρόλ» για την ομαλή προσεδάφιση του διαστημοπλοίου.

Ο Περικλής Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1963, απόφοιτος της Λεοντείου, έφυγε από την Ελλάδα για να κυνηγήσει το όνειρο του στην Αμερική. Ήθελε να σπουδάσει Αεροναυτική και Αεροναυπηγική, με ειδικότητα στην εξερεύνηση πλανητών και υπέρηχους. Το 1992, πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Stanford, και από το 1987, εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο της NASA Ames στην Καλιφόρνια. Έχει συμμετάσχει σε πολλές πλανητικές αποστολές, με σκοπό να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία για την επιφάνεια του Άρη.

Να σημειωθεί ότι περίπου οι μισές αποστολές στον Άρη απέτυχαν, είτε στην εκτόξευση, είτε στην προσεδάφιση, είτε επειδή χάθηκαν στο Διάστημα, άρα η επιτυχία του Περικλή Παπαδόπουλου καθίσταται πολύ σημαντική. Όταν δήλωσε ότι σχεδιάζει την εκτόξευση ενός μικρο-δορυφόρου από την Ελλάδα χλευάστηκε όπως γίνεται συνήθως σε αυτή τη χώρα με ιδέες που ξεφεύγουν από τον μικρόκοσμο του ελληνικού καφενείου.

Σε συνέντευξη του στο «Έθνος» δηλώνει ότι τώρα επιθυμία του είναι να δημιουργήσει στην Καλαμάτα ένα αεροδιάδρομο που θα έχει τις κατάλληλες διαστάσεις και την υποδομή για να μπορούν να απογειωθούν και να προσγειωθούν διαστημόπλοια. « Οι λεγόμενες διαστημικές πύλες έχουν εφαρμογή σε ακαδημαϊκά θέματα, σε θέματα έρευνας και βεβαίως στο μεγάλο πρόγραμμα που βρίσκεται εν εξελίξει στον διαστημικό τουρισμό. Ήδη έχουν «κλείσει» εισιτήριο γύρω στα 500 άτομα, που το καθένα θα πληρώσει 200.000$. Κι επειδή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, ένα μεγάλο μέρος της εταιρείας έχει αγοραστεί από τους Άραβες. Γι΄αυτόν τον σκοπό ξεκίνησε η δημιουργία διαστημικής πύλης στο Αμπού Ντάμπι». Ο κ Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι σήμερα στον κατάλογο των ανθρώπων που έχουν πάει στο Διάστημα βρίσκονται τα ονόματα περίπου 300 ανθρώπων και πολλοί πλέον θα ήθελαν να προστεθεί το όνομά τους σ΄αυτόν τον κατάλογο. Επισημαίνει ότι η Καλαμάτα είναι γεωλογικά στρατηγική τοποθεσία και μπορούν να γίνουν από εδώ εκτοξεύσεις. Έχει το αεροδρόμιο που είναι αρκετά μεγάλο, το λιμάνι της βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο. Για τους λόγους αυτούς υπάρχει εταιρεία που έχει δείξει σημαντικό ενδιαφέρον.

Ο επιστήμονας της NASA θεωρεί ότι «αν το πάρουμε ζεστά και σοβαρά το θέμα και το στηρίξουμε, πιστεύω ότι μέχρι το 2015 η Καλαμάτα θα είναι έτοιμη για να συμμετάσχει αυτές τις αποστολές. Αυτός είναι ο στόχος, η τοπική οικονομία. Εξάλλου ο διαστημικός τουρισμός συνδυάζεται με τον κλασικό τουρισμό και η Μεσσηνία έχει τις υποδομές. Και βέβαια μιλάμε για τουρίστες με πλούσιο πορτοφόλι».

Πηγή:newmoney.gr


Πηγή : filiatra blog

Ναι υπό όρους λέει το Επιμελητήριο για την ίδρυση τράπεζας από Γερμανικό όμιλο

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΔΑΝ ΤΟΝ Δ.ΜΑΝΙΑΤΗ

Θετικές είναι οι εντυπώσεις της διοίκησης του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, από την πρωτοβουλία των Γερμανών, που διερευνούν τις προϋποθέσεις για την ίδρυση τράπεζας στην Καλαμάτα. Το Επιμελητήριο θα σταθεί αρωγός…

…σε μια τέτοια προσπάθεια, εφόσον βασίζεται σε ευρωπαϊκά κριτήρια, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησής του. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μανιάτης, δέχτηκε την επίσκεψη των Γερμανών εκπροσώπων τραπεζικού ομίλου «Sparkasse», που προχθές επισκέφθηκαν και το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «οι κ.κ. Niclaus Bergmann και Jurgen Engel, ανέλυσαν εκτενώς την εν λόγω πρωτοβουλία, τους στόχους και πως είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν με τους τοπικούς φορείς. Ανέφεραν πως η τράπεζα θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, με βασική επιδίωξη την ενίσχυση και την χρηματοδότηση πρωτοβουλιών και επενδυτικών σχεδίων.

Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική για την πόλη της Καλαμάτας, θα δώσει νέα ώθηση για μελλοντικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, ενώ θα βοηθήσει την επιχειρηματική κοινότητα και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θεωρούμε σημαντικό για τον επιχειρηματικό κλάδο τη δημιουργία μιας τοπικής τράπεζας, με ευρωπαϊκά κριτήρια, και προς αυτή την κατεύθυνση το Επιμελητήριο Μεσσηνίας θα σταθεί αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια».


Πηγή : kalamata journal

3 βραβεία ελαιολάδου σε μεσσηνιακές φίρμες στη σκιά νέας απάτης στη Β. Ελλάδα

Την ώρα που οι περισσότερες μεσσηνιακές επιχειρήσεις τυποποίησης και εμπορίας βιολογικού ελαιόλαδου κάνουν εξαιρετικά μεγάλα ποιοτικά άλματα κατακτώντας διεθνή βραβεία, μια μικρή μειοψηφία τούς τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια νοθεύοντας το ελαιόλαδο με άλλου είδους λάδια.

Συγκεκριμένα χθες η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ, διαπίστωσε ότι το προϊόν με την επωνυμία "Πάρνωνας" που συσκευάζεται στην Καλαμάτα έχει "ένδειξη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενώ από την εξέτασή του προέκυψε ότι είναι νοθευμένο με σογιέλαιο τεχνητά κεχρωσμένο". Η είδηση αυτή σκίασε τα 3 βραβεία που κατέκτησαν επάξια μεσσηνιακές στο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικού Ελαιολάδου "Biol International 2013" που διεξήχθη στην Αντρια της Ιταλίας. Στο φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος 360 διαφορετικές ετικέτες ελαιολάδου από συνολικά δεκαπέντε χώρες. Η Ελλάδα κατέκτησε 8 βραβεία από τα οποία, όπως προαναφέραμε, τα 3 δόθηκαν σε μεσσηνιακά ελαιόλαδα.

Για να προστατευθεί τόσο η ποιότητα όσο και το καλό όνομα του μεσσηνιακού ελαιόλαδου είναι αναγκαία η διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων πριν το προϊόν φτάσει νοθευμένο στον καταναλωτή. Δυστυχώς όμως οι έλεγχοι γίνονται στη… Μακεδονία, όταν το προϊόν έχει φτάσει στον καταναλωτή με συνέπεια να δυσφημείται συνολικά το μεσσηνιακό ελαιόλαδο. Είναι λοιπόν αναγκαία η διενέργεια συχνών ελέγχων -τακτικών και αιφνιδιαστικών- στις εγκαταστάσεις όλων των εταιρειών που εμφανίζονται να τυποποιούν ελαιόλαδο. Αυτό ως το ελάχιστο μέτρο προκειμένου να προστατευτούν τα τοπικά προϊόντα από τους πειρατές που λυμαίνονται την αγορά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Σημαντικές διακρίσεις για βιολογικά λάδια

Σημαντικές διακρίσεις απέσπασαν μεσσηνιακά ελαιόλαδα στο διεθνή διαγωνισμό βιολογικού ελαιολάδου Biol International 2013, που έγινε στην Αντρια της Ιταλίας, για 18η συνεχή χρονιά. Η εταιρεία "Epicouros Organic Products Ltd" από την Καλαμάτα αναδείχθηκε χρυσός νικητής με το λάδι "Epicouros Organic Olive Oil". H ίδια εταιρεία πήρε και ασημένιο βραβείο με το ελαιόλαδο "Epicouros Demeter Olive Oil", ενώ ασημένιο βραβείο έλαβε και η εταιρεία Φρίντιχ Μπλάουελ από τη Μάνη με το ελαιόλαδο "Mani Blauel". Aσημένια βραβεία πήραν ακόμα ελαιόλαδα από το Πλωμάρι Λέσβου, τη Σπάρτη, το Ρέθυμνο, την Κίσσαμο και τα Χανιά.

Στο φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος 360 διαφορετικές ετικέτες ελαιολάδου από συνολικά 15 χώρες, ενώ ειδικά από την Ελλάδα υπήρξαν συνολικά 20 διαφορετικές συμμετοχές. Η διεθνής κριτική επιτροπή αποτελείτο από 29 πιστοποιημένους γευσιγνώστες ελαιολάδου.

Στη διαδικασία συμμετείχε ο Κωνσταντίνος ∆ρίτσας, πιστοποιημένος γευσιγνώστης και μέλος της κριτικής επιτροπής Biol, ο οποίος χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναδεικνύουν κάθε χρόνο την ισχυρή θέση που κατέχει η xώρα μας στην παγκόσμια αγορά βιολογικού ελαιολάδου, καθώς και την ποιότητά του. Ο Οργανισμός ∆ΗΩ εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους εκείνους που στήριξαν και φέτος την προσπάθεια αυτή, «η οποία αδιαμφισβήτητα θα προωθήσει και θα προβάλλει το ιδιαίτερης ποιότητας εξαιρετικό βιολογικό ελληνικό ελαιόλαδο εντός και εκτός Ελλάδας».

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Νοθευμένο λάδι που εκθέτει την Καλαμάτα

Στην ανάκληση νοθευμένων προϊόντων ελαιολάδου προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας και σε συνεργασία με τη Β’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος το οποίο πωλείται με την ένδειξη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενώ από την εξέτασή του προέκυψε ότι είναι νοθευμένο με σογιέλαιο τεχνητά κεχρωσμένο.

Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΠΑΡΝΩΝΑΣ», σε συσκευασία των 5 λίτρων και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΦΑΡΩΝ 84 - ΚΑΛΑΜΑΤΑ».

Επίσης, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Β’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος το οποίο πωλείται με την ένδειξη ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, ενώ από την εξέτασή του προέκυψε ότι είναι νοθευμένο με ηλιέλαιο τεχνητά κεχρωσμένο.

Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΕΛΙΑΓΡΟΣ», σε συσκευασία των 5 λίτρων και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ – ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ».

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/ απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από τα ανωτέρω νοθευμένα – μη ασφαλή προϊόντα από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα παραπάνω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Πηγή : eleutheria online

Θα αναβιώσει και φέτος το έθιμο του σαϊτοπόλεμου

Με την πλήρη και μοναδική οικονομική υποστήριξη από το Δήμο Καλαμάτας και κυρίως με την ψυχή και την αγάπη για το έθιμο των σαϊτολόγων, θα πραγματοποιηθεί και φέτος την Κυριακή του Πάσχα στην Καλαμάτα, ο γνωστός στο πανελλήνιο σαϊτοπόλεμος, με συμμετοχή πολλών μπουλουκιών και σίγουρα πολλών εκατοντάδων θεατών, ντόπιων και επισκεπτών.

Ο Δήμαρχος, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε σήμερα στην αξία του εθίμου και στην ανάγκη διατήρησης των παραδόσεων, ενώ ζήτησε για ακόμη μια φορά την προσοχή των σαϊτολόγων και την αυτοπροστασία τους. Ο Δήμος θα στηρίξει με όλα τα μέσα την εκδήλωση (πυροσβεστικά, Δημοτική Αστυνομία), ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή με απόλυτη ασφάλεια. Φέτος θα συμμετάσχουν 8 μπουλούκια με 8 άντρες το καθένα, ενώ θα πάρουν μέρους και γυναίκες και παιδιά στην αρχή του δρώμενου.

Κάψιμο του Ιούδα

Σε πολλά χωριά της ελληνικής επικράτειας οι κάτοικοι συνηθίζουν να κατασκευάζουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, του οποίου το εσωτερικό γεμίζουν με άχυρα, ενώ στη θέση των ματιών βάζουν εκρηκτικά. Στη συνέχεια, κρεμούν το ομοίωμα και του βάζουν φωτιά, με προφανή το συμβολισμό καταδίκης του προσώπου που πρόδωσε το Χριστό και κατόπιν κρεμάστηκε. Στην Καλαμάτα, το έθιμο αυτό θα τηρηθεί στην περιοχή του Αβραμόγιαννη, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Κάψιμο του Ιούδα θα διοργανωθεί και τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 8 μ.μ. στην Αιθαία.


Πηγή : pelops news

Ο «Επίκουρος» χρυσός νικητής σε διεθνή διαγωνισμό βιολογικού ελαιολάδου

ΣΤΗΝ ΑΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Νέα μεγάλη διάκριση για την Καλαματιανή εταιρία βιολογικών προϊόντων «Επίκουρος». Το βιολογικό της ελαιόλαδο «Epikouros Organic Olive Oil» αναδείχθηκε χρυσός νικητής στο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικού Ελαιολάδου «BIOL INTERNATIONAL 2013» στην Άντρια της Ιταλίας…

Ο «Επίκουρος» πήρε και ασημένιο μετάλλιο, για το ελαιόλαδο βιοδυναμικής καλλιέργειας «Epikouros Demeter Olive Oil». Ασημένιο μετάλλιο πήρε άλλη μία Μεσσηνιακή εταιρία, η Μπλάουελ, από τη Μάνη, για το βιολογικό ελαιόλαδο «Mani Blauel». Σημειώνεται ότι τον «Επίκουρο», που είναι αποκλειστικά εξαγωγική εταιρία, έχουν ιδρύσει και διευθύνουν ο Μιχάλης Μαγγουρίλος, Νίκος Πλάτανος και Λάμπης Χριστόπουλος.

Στο φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος 360 διαφορετικές ετικέτες ελαιολάδου από συνολικά δεκαπέντε χώρες, ενώ ειδικά από την Ελλάδα υπήρξαν συνολικά 20 διαφορετικές συμμετοχές. Η διεθνής κριτική επιτροπή, αποτελούνταν από 29 πιστοποιημένους γευσιγνώστες ελαιολάδου καθώς και μία ομάδα παιδιών για την επιλογή ειδικού βραβείου ελαιολάδου (Biolkids).

Στη διαδικασία συμμετείχε ο Κωνσταντίνος Δρίτσας, πιστοποιημένος γευσιγνώστης και μέλος της κριτικής επιτροπής BIOL, ο οποίος χαρακτηριστικά δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναδεικνύουν κάθε χρόνο την ισχυρή θέση που κατέχει η Χώρα μας στη Παγκόσμια αγορά βιολογικού ελαιολάδου καθώς και την ποιότητά του.


Πηγή : kalamata journal

Πέτυχε αλλά «ξεχάστηκε» το πείραμα που έλυσε το πρόβλημα της φτώχειας

Φανταστείτε μία πόλη στης οποίας τους κατοίκους η κυβέρνηση θα πρόσφερε σταθερό εισόδημα διαβίωσης, ανεξάρτητα από το ποιοι ήταν και τι έκαναν. Αυτό ακριβώς συνέβη πειραματικά, για μία χρονική περίοδο 4 ετών κατά τη δεκαετία του 1970, στον Καναδά, όταν κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισαν να διασφαλίσουν ένα εγγυημένο μίνιμουμ εισόδημα στις φτωχότερες οικογένειες της πόλης Ντοφίν της Μανιτόμπα.

Λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με τα αποτελέσματα του πειράματος στη μικρή πόλη αγροτών, καθώς η καναδική κυβέρνηση για άγνωστους λόγους προτίμησε να μη δημοσιοποιήσει τα πορίσματα. Επειτα, όμως, από πενταετή έρευνα και επίμονο αγώνα, η καθηγήτρια και κοινωνική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, Εβελιν Φόρτζετ, κατάφερε το 2009 να βρει πρόσβαση στα σχετικά αρχεία. Και αυτό που εξήγαγε ως συμπέρασμα ήταν ότι το εν λόγω πειραματικό πρόγραμμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας.

Σε αντίθεση με το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, η οποία απευθύνεται μονάχα σε άτομα τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, το σχέδιο «Μίνιμουμ Εισόδημα» απευθυνόταν σε όλους, όντας το πρώτο και το μόνο τέτοιου τύπου ανοικτό πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης που τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, όχι μόνο στον Καναδά, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς, όμως, τερματίστηκε αναπάντεχα το 1978, όταν ο Καναδάς επλήγη από ισχυρή οικονομική ύφεση. Αρχικά, το πείραμα είχε συλληφθεί ως πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο αφορούσε στην αγορά εργασίας. Αυτό που ήθελε να μάθει η κυβέρνηση ήταν τι θα συνέβαινε αν ο καθένας ξεχωριστά στην πόλη λάμβανε ένα σταθερό εισόδημα και, ειδικότερα, εάν οι άνθρωποι θα εξακολουθούσαν να θέλουν να εργαστούν. Και αποδείχτηκε πως όντως οι άνθρωποι δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους.

Δύο μονάχα τμήματα της εργατικής δύναμης της μικρής πόλης μείωσαν το χρόνο εργασίας τους ως αποτέλεσμα του προγράμματος: οι μητέρες και οι έφηβοι. Οι μεν λόγω του ότι είχαν πλέον τη δυνατότητα να περάσουν περισσότερο χρόνο με τα νεογέννητα βρέφη τους και οι δε επειδή η ανάγκη να συνεισφέρουν στο εισόδημα των οικογενειών τους δεν ήταν πια τόσο πιεστική.

Στην περίοδο κατά την οποία βρισκόταν σε ισχύ το πρόγραμμα, οι επισκέψεις στα νοσοκομεία μειώθηκαν κατά 8.5%: λιγότερα εργατικά ατυχήματα, λιγότερες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων λόγω αυτοκινητιστικών ατυχημάτων και περιστατικών οικογενειακής βίας, αλλά και λιγότερα προβλήματα ψυχιατρικής φύσεως.

Με σημερινούς όρους, μία αντίστοιχη μείωση της τάξης του 8.5% στα περιστατικά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ολόκληρο τον Καναδά θα απέφερε στην κυβέρνηση 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Εάν ένας τέτοιος τύπος προγράμματος κοινωνικής στήριξης μπορούσε να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερα τμήματα πληθυσμού και αποδειχθεί αποτελεσματικότερο από κάθε άλλο πρόγραμμα πρόνοιας, τότε γιατί ο Καναδάς, αλλά και άλλες χώρες στον κόσμο δεν έχουν επιχειρήσει να το θέσουν σε εφαρμογή;

Καθώς τονίζει η Εβελιν Φόρτζετ, το μεγαλύτερο ίσως εμπόδιο είναι η υπερίσχυση των αρνητικών στερεότυπων για τους φτωχούς: «είναι βαθιά ριζωμένη στις συνειδήσεις των ανθρώπων η πεποίθηση ότι δεν θα έπρεπε να προσφέρουμε στους ανθρώπους χρήματα για το τίποτα»…


Πηγή : filiatra blog

Ενδιαφέρον για τα προϊόντα και τα αξιοθέατα της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας

Τους 23.000 επισκέπτες άγγιξε η ιστοσελίδα με τα τοπικά προϊόντα της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας που δημιούργησαν τον Ιανουάριο οι μαθητές πληροφορικής του Πολιτιστικού Συλλόγου Αίπειας. Μέσα σε λίγους μήνες έγιναν γνωστά τα τοπικά προϊόντα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής αλλά και της Ασίας. Η μεγάλη αυτή επιτυχία οφείλεται στη συμβολή αρχικά των τοπικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και μέσων ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας και ηλεκτρονικών πυλών του διαδικτύου. Σημαντική ήταν ωστόσο και η διαρκής δημιουργία σποτ και λογότυπων που δημιούργησαν οι μαθητές και προώθησαν μέσο σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλο αυτό το διάστημα.

Παράλληλα προβλήθηκε ολόκληρη η Δημοτική ενότητα Αίπειας με τα αξιοθέατα της μέσο της ιστοσελίδας www.aipeia.blogspot.com όπου παρουσιάζεται μέσα από βίντεο, ντοκιμαντέρ και φωτογραφικό υλικό η φυσική ομορφιά που διακρίνει τα παραλιακά αλλά και ορεινά χωριά. Οι προσπάθειες για τη προβολή των τοπικών προϊόντων και της περιοχής εντείνονται και τις ημέρες του Πάσχα όπου και οι μικροί μαθητές με τη συμβολή του καθηγητή τους Γιάννη Λάσκαρη δημιούργησαν την ιστοσελίδα www.pasxaaipeia.simplesite.com με στόχο τη προσέλκυση επισκεπτών στην Αίπεια κατά το διάστημα των εορτών του Πάσχα. Στην ευρύτερη περιοχή της δημοτικής ενότητας Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις τυποποίησης προϊόντων όπως ελαιόλαδο, ελιές χαραγμένες, ζυμαρικά, βαλσαμέλαιο, σαπούνια, αλλαντικά κρασί και μέλι Αναλυτικές πληροφορίες για τα προϊόντα της Αίπειας υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.proionta-aipeias-messinias.webnode.gr.

Με τιμή Γιάννης Λάσκαρης


Πηγή : messinia portal

Πορεία για την εργατική πρωτομαγιά και διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Jumbo

ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΚΚΕ

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, που ολοκληρώθηκε στο Jumbo με διαδήλωση διαμαρτυρίας και διαπληκτισμό, πραγματοποίησαν σήμερα για την επέτειο της εργατικής πρωτομαγιάς το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ…

Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε μετά τις δέκα το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Ξεκίνησε με την απαγγελία του ποιήματος του Κωστή Παλαμά «Το τραγούδι του εργάτη», από τον Χρήστο Κουτσουρούπα. Στη συνέχεια μίλησε ο Λευτέρης Πουρνάρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη νίκη του ψηφοδελτίου που εντάσσεται στο ΠΑΜΕ και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να πετύχουν νίκες και να πάρουν πίσω αυτά που δικαιούνται παρά μόνο μέσα από τον ταξικό αγώνα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι όσο οι εργαζόμενοι προσπαθούν να συμβιβάσουν τα συμφέροντά τους με τα συμφέροντα των εργοδοτών τόσο περισσότερο χαμένοι θα βγαίνουν. Υπογράμμισε ότι η λαϊκή συμμαχία είναι ο μόνος τρόπος για να περάσουν οι εργαζόμενοι στην επίθεση και να πετύχουν τις κατακτήσεις που δικαιούνται. Σημείωσε όμως ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και με τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε η πορεία που έγινε στη διαδρομή Αριστομένους, Λαμπράκη, Φαρών, Ναυαρίνου, λιμάνι. Στο μνημείο των φονευθέντων λιμενεργατών κατέθεσε στεφάνι η Σταυρούλα Στραβάκου, από το ΠΑΜΕ και το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ. Ακολούθησε διαδήλωση προς το Jumbo, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως αναφέρθηκε, για το γεγονός ότι η διεύθυνση της επιχείρησης δεν επέτρεψε στο Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα να διανείμει στους εργαζόμενους έντυπο ενημερωτικό υλικό τις προηγούμενες ημέρες.

Στην επιχείρηση σημειώθηκε ένας διαπληκτισμός, όταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, φάνηκε να απωθείται από άτομα της διοίκησης κατά την είσοδό στο κατάστημα και αμέσως αντέδρασαν άλλα μέλη του Συνδικάτου. Έξω από την επιχείρηση παρέμειναν για 15 λεπτά περίπου μέλη και φίλοι του ΠΑΜΕ, που φώναζαν συνθήματα κατά της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal

Παραδοσιακή Φαρμακευτική του χωριού μας

Η φαρμακευτική είναι μια σχετικά σύγχρονη βιομηχανία καθώς από αρχαιοτάτων χρόνων τα φάρμακα τα παρασκεύαζαν ¨εμπειρικά¨ αυτοί που τα χρησιμοποιούσαν. Η καθημερινή τριβή στη φύση έκανε τους ανθρώπους να γνωρίσουν σε βάθος τη φύση και τα βότανά της. Όλα είχαν όνομα και ιδιότητες που δεν ήταν γραμμένες σε βιβλία, άλλωστε οι περισσότεροι δεν γνώριζαν ανάγνωση, αλλά από στόμα σε στόμα μέσα από γενιά σε γενιά περνούσαν αυτές οι ιδιότητες και η χρήση τους. Στις μέρες μας λίγοι γνωρίζουν αυτές τις ιδιότητες των φυτών μιας και ή χημική φαρμακευτική θεραπεύει σχεδόν τα πάντα και ως εκ τούτου η παραδοσιακή φαρμακευτική έχασε τη δημοφιλία της. Πολλά όμως από τα σύγχρονα φάρμακα παρασκευάζονται ή χρησιμοποιούν βότανα επικυρώνοντας έτσι την αξία της παραδοσιακής φαρμακευτικής.

Εμείς βρήκαμε μερικές τέτοιες συνταγές και πρακτικές που τα παλιά χρόνια δεν έλειπαν από κανένα σπίτι στο χωριό μας και σας τις παροσιάζουμε.

Βαλσαμόλαδο

Σε ένα σκουρόχρωμο μπουκάλι βάζουμε τους ανθούς, χωρίς να τους πιέσουμε, από το φυτό βαλσαμόχορτο (κιτρινόχροος ανθός που φύεται το Μάιο σε όλες τις γράνες και τους όχτους) στη συνέχεια γεμίζουμε το μπουκάλι με ελαιόλαδο το σφραγίζουμε και το αφήνουμε στον ήλιο για σαράντα ημέρες. Σουρώνουμε το βαλσαμόλαδο και το φυλάμε για όλο τον υπόλοιπο χρόνο σε σκιερό μέρος. Το χρησιμοποιούμε σε πληγές, εξανθήματα και δερματικές αλλεργίες. Η επούλωση των πληγών, μετά τη χρήση του είναι εντυπωσιακή.

Κεραλοιφή

Σε ένα μπρίκι ρίχνουμε ένα ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο με μερικά άνθη χαμομηλιού και το ζεσταίνουμε ελαφρώς (πολύ χαμηλότερα από το σημείο βρασμού) το αφήνουμε να κρυώσει και το σουρώνουμε. Στη συνέχει ρίχνουμε το καθαρό χαμομηλόλαδο πάλι στο μπρίκι και προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας μελισσοκέρι ( καλό είναι να το προμηθευτείτε από μελισσοκόμο και όχι από το εμπόριο ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα περιέχει παραφίνη) και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το μελισσοκέρι στη συνέχεια το ρίχνουμε σε ένα μικρό γυάλινο βάζο. Όταν κρυώσει θα στερεοποιηθεί και θα είναι μια πρώτης τάξεως αλοιφή για εγκαύματα, συγκάματα και πληγές.

Άλλα γιατροσόφια

Ρίγανη

Για γαστρεντερικές παθήσεις το μόνο φάρμακο ήταν η ρίγανη. Βράζουμε μία κουταλιά της σούπας σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό μέχρι σημείο βρασμού. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο μέχρι να γίνει χλιαρό. Το πίνουμε χωρίς ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες, μέλι κ.α. Είναι πικρό αλλά θαυματουργό.

Χαμομήλι

Το φάρμακο των ματιών

Μια κουταλιά της σούπας χαμομήλι σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό. Το έβραζαν μέχρι σημείο βρασμού. Σκέπαζαν το κατσαρόλι και άφηναν να κρυώσει καλά. Το σούρωναν και κρατούσαν το υγρό σκεπασμένο. Με ένα καθαρό βρεμένο πανάκι από αυτό το υγρό έπλεναν τα μάτια τρεις φορές τη μέρα σε περιπτώσεις τραυματισμών των ματιών, αλλεργιών κ.α. Βέβαια το χαμομήλι το χρησιμοποιούσαν και για ηρεμιστικό του στομάχου σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών, καθώς και κατά της αϋπνίας πάντα σαν ρόφημα. Ποτέ οι ενήλικες δεν έπιναν χαμομήλι καθημερινά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σκόρδο

Όσοι είχαν πρόβλημα με την πίεση τους έτρωγαν σκόρδο.

Βεντούζες

ως το κρυολόγημα έφευγε σε μία νύχτα

Υλικά:

  • Ενα πιρούνι
  • Βαμβάκι
  • Οινόπνευμα καθαρό
  • 3-4 ειδικά ποτήρια για βεντούζες

Στα δόντια ενός πιρουνιού τύλιγαν βαμβάκι το περιέλουζαν με οινόπνευμα και του έβαζαν φωτιά . Στο ένα χέρι κρατούσαν το πιρούνι με το άλλο έφερναν ένα ένα τα ποτήρια χώνοντας το πιρούνι μέσα σε αυτά και αμέσως κολλούσαν τα χείλη του κάθε ποτηριού στην πλάτη του ασθενούς. Το δέρμα φούσκωνε και μελάνιαζε στο σημείο αυτό ένδειξη ότι ο ασθενής είχε κρύωμα. Σε βαριά κρυώματα, πριν την τοποθέτηση του ποτηριού στην πλάτη, με ένα ξυραφάκι χάραζαν το σημείο και το ρούφηγμα της βεντούζας έκανε το αίμα να βγαίνει μαύρο. Ποτέ δεν ακουμπούσαν τα ποτήρια πάνω στην σπονδυλική στήλη ή στην περιοχή των νεφρών.

Σ.σ. Όσοι γνωρίζετε κάποια άλλη συνταγή, παρακαλούμε στείλτε μας τις πληροφορίες σας.


Πηγή : pyrgos trifylias

Μεγάλο project με υδροπλάνα και υδατοδρόμια στην Πελοπόννησο

Μπροστά μπαίνει ένα σημαντικό σχέδιο με προοπτική για την Πελοπόννησο, μετά και την συνάντηση που είχε ο Ελληνοκαναδός Μάικ Πατούλης με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Μάλιστα είμαστε πολύ κοντά στο να κλειστεί συμφωνία που θα αναδιατάξει την υπόθεση τουρισμός καθοριστικά. Ο Μ. Πατούλης είχε προσπαθήσει στο παρελθόν επενδύοντας 70 εκατ. ευρώ για υδατοδρόμια, ωστόσο ο άνθρωπος απογοητεύτηκε και έφυγε... βρίζοντας, λόγω της υφιστάμενης τότε κατάστασης γραφειοκρατικών και άλλων κωλλυμάτων.

Τώρα στην συνάντησή του με τον κ. Τατούλη επανέφερε το ενδιαφέρον του, μετά μάλιστα και τα όσα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο. Ήδη υπάρχει συνεννόηση τόσο ο σταθμός συντήρησης όσο και ο σταθμός υποδομής και εκείνοι ανεφοδιασμού, να ενσωματωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο στις λιμενικές υποδομές της Πελοποννήσου, με έντονα να ακούγονται οι περιοχές της Καλαμάτας, της Πύλου, της Μονεμβασιάς και του Γυθείου. Όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης ''...θεωρούμε εξαιρετική αυτή τη δυνατότητα που μας παρέχεται. Η Πελοπόννησος θα αποκτήσει ένα νέο γρήγορο, ασφαλές και υψηλού επιπέδου μέσο πρόσβασης σε όλες τις περιοχές της, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ένα άλλο είδος τουρισμού που θα μπορεί να παρακάμπτει την δυσχρησία άλλων συμβατικών υποδομών. Θεωρούμε αδιανόητο σήμερα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα και σε μια Περιφέρεια όπως η Πελ/σος, να υπάρχει σύγχρονη λιμενική υποδομή, χωρίς υποδομή για υδροπλάνα''. Η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί μέσα στον Ιούνιο.


Πηγή : best-tv

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Τοπικές οργανώσεις Δ. Τριφυλίας ΣΥΡΙΖΑ για την Ελαία- Μ.Πέμπτη το 3ο Δημοτικό Συμβούλιο

Ε­δώ και μέ­ρες ζού­με α­πί­στευ­τες στιγ­μές πο­λι­τι­κού σου­ρε­α­λι­σμού. Α­να­φε­ρό­μα­στε στην συ­ζή­τη­ση για την πε­ρι­ο­χή N­A­T­U­RA της πε­ρι­ο­χής του Κυ­πα­ρισ­σια­κού Κόλ­που, την «ε­πέν­δυ­ση Ν.Κό­τι­νος» και στον κα­ται­γι­σμό «συ­νε­δρι­ά­σε­ων – δι­α­βου­λεύ­σε­ων». Η συ­ζή­τη­ση στο Δημ.Συμ­βού­λιο και στην σύ­σκε­ψη που α­κο­λού­θη­σε, κα­τέ­δει­ξε ο­ρι­σμέ­να κρί­σι­μα ζη­τή­μα­τα:

1. η μο­νό­το­να ε­πα­να­λαμ­βα­νό­με­νη πί­στη στην «νο­μι­μό­τη­τα, στο σε­βα­σμό στο πε­ρι­βάλ­λον και στην α­νά­πτυ­ξη», που πολ­λοί α­πό μέ­ρους της Δη­μο­τι­κής Αρ­χής ορ­κί­ζον­ταν ή­ταν προ­σχη­μα­τι­κή. Δεν μπή­καν στον κό­πο να μας ε­ξη­γή­σουν ό­τι η «ε­πέν­δυ­ση» (εμ­πό­ριο το χα­ρα­κτή­ρι­σε Δημ.Σύμ­βου­λος, r­e­al e­s­t­a­te άλ­λος) βρί­σκε­ται «στον πυ­ρή­να προ­στα­τευ­ό­με­νης πε­ρι­ο­χής N­A­T­U­RA» (αμ­μο­θί­νες, πα­ρά­κτια βλά­στη­ση, δά­σος πεύ­κης).

2. έ­γι­νε πα­νη­γυ­ρι­κά αν­τι­λη­πτό ό­τι την προ­στα­σί­α της πε­ρι­ο­χής δεν την ε­πι­ζη­τούν δυ­ο – τρεις γρα­φι­κοί αλ­λά με­γά­λο κομ­μά­τι της το­πι­κής κοι­νω­νί­ας, το ο­ποί­ο αν­τι­δρά στην τσι­μεν­το­ποί­η­ση μιας μο­να­δι­κής πε­ρι­ο­χής, αν­τι­δρά στην δι­α­φαι­νό­με­νη με­θο­δευ­μέ­νη «ε­ξυ­πη­ρέ­τη­ση» του «ε­πεν­δυ­τή» α­πό τον κρα­τι­κό μη­χα­νι­σμό και το πο­λι­τι­κό προ­σω­πι­κό.

Η πε­ρι­βό­η­τη «σύ­σκε­ψη» με Υ­ΠΕ­ΚΑ, Γεν. Γραμ­μα­τέ­α Α­πο­κεν­τρω­μέ­νης κ. Αγ­γε­λά­κα και τον Πε­ρι­φε­ρειά­ρχη κ. Τα­τού­λη μοιά­ζει σαν στη­μέ­νο σκη­νι­κό προ­κει­μέ­νου, ί­σως να κερ­δί­σουν χρό­νο και να δη­μι­ουρ­γή­σουν τε­τε­λε­σμέ­να; Εί­ναι α­δι­α­νό­η­το η κ. Γεν. Γραμ­μα­τέ­ας του Υ­ΠΕ­ΚΑ που δε­σμεύ­τη­κε εγ­γρά­φως, εκ­προ­σω­πών­τας την Ελ­λη­νι­κή Δη­μο­κρα­τί­α, στην Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Έ­νω­ση ό­τι θα προ­βεί στην ά­με­ση Α­να­στο­λή Οι­κο­δο­μι­κών Α­δει­ών (με Υ­πουρ­γι­κή Α­πό­φα­ση), να μην δε­σμεύ­ε­ται ό­τι θα το κά­νει ά­με­σα και να μην δε­σμεύ­ε­ται ού­τε για το πε­ρι­ε­χό­με­νο ού­τε για το χρό­νο που θα εκ­δο­θεί το Προ­ε­δρι­κό Δι­ά­ταγ­μα για την προ­στα­σί­α της πε­ρι­ο­χής. Νοι­ώ­θου­με την υ­πο­χρέ­ω­ση α­πέ­ναν­τι στους πο­λί­τες της Τρι­φυ­λί­ας, με­τά την α­να­κοί­νω­ση του βου­λευ­τή του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΕΚΜ Μεσ­ση­νί­ας Θα­νά­ση Πε­τρά­κου και την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πα­ρέμ­βα­ση ο­μά­δας βου­λευ­τών του κόμ­μα­τός μας, να ε­νη­με­ρώ­σου­με για τα κά­τω­θι:

το «κτή­μα Παπ­πά» (που ό­πως έ­χει γί­νει δη­μό­σια σα­φές και α­να­φέ­ρε­ται στην α­να­κοί­νω­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ α­πο­τε­λεί­ται ο­λό­κλη­ρο α­πό αμ­μο­θί­νες και δα­σι­κή έ­κτα­ση) εν­τάσ­σε­ται στον πυ­ρή­να της N­A­T­U­RA και συγ­κε­κρι­μέ­να στην «Πε­ρι­ο­χή Προ­στα­σί­ας της Φύ­σης», ό­πως πε­ρι­γρά­φε­ται στο Σχέ­διο Προ­ε­δρι­κού Δι­α­τάγ­μα­τος και στην ο­ρι­ο­θέ­τη­ση της πε­ρι­ο­χής α­πό την Ο­δη­γί­α 92/43/Ε­ΟΚ. Στην πε­ρι­ο­χή αυ­τή εί­ναι υ­πο­χρε­ω­μέ­νη η Ελ­λη­νι­κή Πο­λι­τεί­α να α­πα­γο­ρέ­ψει κά­θε οι­κο­δο­μι­κή δρα­στη­ρι­ό­τη­τα (ε­κτός των «νο­μί­μως υ­φι­στα­μέ­νων»­!­!­!­).


Πηγή : radio 936