Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Απίστευτο - Αλιευτικό επαγγελματικό σκάφος 9 μέτρων έκανε...φτερά από το λιμάνι της Κυπαρισσίας

AΠΙΣΤΕΥΤΟ κι όμως...ελληνικό. Προφανώς έχουμε ακούσει για κλοπές πολλών ειδών στη στεριά αλλά μέσω θαλάσσης ποτέ δεν καταγράφηκε τουλάχιστον στη περιοχή μας. Πιο αναλυτικά ένα επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος σύμφωνα με καταγγελία του ιδιοκτήτη αφαίρεσαν άγνωστοι την Πέμπτη παρότι ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κυπαρισσίας το οποίο δεν έχει καν φωτισμό!

Το σκάφος την ημέρα αυτή δεν βγήκε για αλιεία και ήταν στην προβλήτα του λιμανιού αλλά όταν το αναζήτησε ο ιδιοκτήτης του κάτοικος Κακοβάτου Ηλείας ο οποίος τυχαίνει να είναι και Πρόεδρος των αλιέων Κυπαρισσιακού Κόλπου στην Ηλεία ήταν..άφαντο! Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αποκλείεται το αλιευτικό σκάφος 9 μέτρων να έκανε φτερά μέσω θαλάσσης σε άγνωστα νερά καθώς ο δράστης φαίνεται να γνώριζε καλά την ναυτική ορολογία. Και τούτο διότι η μεταφορά του μέσω στεριάς απαιτεί μεγάλο όγκο πρόσδεσης και βαρέος όχημα για να...πάει σε άλλο προορισμό. Τις έρευνες διεξάγει ο Λιμενικός σταθμός Κυπαρισσίας ο οποίος συνεργάζεται με όλες τις αρχές για την ανεύρεση του σκάφους...το οποίο έκανε φτερά από το λιμάνι μας...Τι άλλο θα ακούσουμε...

Ι.ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936

Πέτρος Τατούλης: Επιβεβαίωση της δυναμικής πορείας του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η εξαιρετική δυναμική της πορείας του προγράμματος του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναδείχθηκε κατά την 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνια Νησιά 2007-2013», η οποία έλαβε χώρα στην Πάτρα την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013. Στη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Απόστολου Κατσιφάρα, επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της διαχείρισης του ΕΣΠΑ από τις Αιρετές Περιφέρειες, για την αποδοτικότερη αξιοποίησή του, δεδομένων των αποτελεσμάτων και των στόχων που έχουν επιτευχθεί, τα οποία υπερβαίνουν τις αντίστοιχες προβλέψεις.

Οι Αιρετές Περιφέρειες, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτησή του, αποτελούν βασικό παράγοντα ενίσχυσης της προσπάθειας που καταβάλει η χώρα μας για την επίτευξη των στόχων και την έξοδο από την κρίση. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε σημαντικές παρατηρήσεις για τη δημιουργία των προϋποθέσεων μεγαλύτερης ευελιξίας και χρηστής διαχείρισης του ΕΣΠΑ, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις, όπως την απαραίτητη αναβάθμιση των φορέων διαχείρισης του ΕΣΠΑ από Ενδιάμεσες σε Διαχειριστικές και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο κ. Τατούλης επεσήμανε την αναγκαιότητα υλοποίησης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Πελοποννήσου, το οποίο είναι το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα στη χώρα που έχει σαν στόχο την κοινωνική συνοχή και την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «παράδειγμα» αυτό της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα ακολουθήσουν και οι άλλες Περιφέρειες.

Σε ότι αφορά στην υλοποίηση των έργων παραχωρήσεων για τους οδικούς άξονες, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, για μια ακόμα φορά, τόνισε την αδιαπραγμάτευτη θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση της Ολυμπίας Οδού, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή στο φυσικό αντικείμενο. Η Ολυμπία Οδός, τόνισε ο Περιφερειάρχης, πληροί τον όρο του Διευρωπαϊκού Δικτύου υψηλής σπουδαιότητας των τριών Περιφερειών, όπως έχει χαρακτηριστεί και αποφασιστεί να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόνο αν καταλήγει στην Τσακώνα.

Προτεραιότητες για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως τις έθεσε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, αποτελούν η επανεκκίνηση του Σιδηρόδρομου Πελοποννήσου και η αξιοποίηση των λιμενικών υποδομών. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά του Περιφερειάρχη στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, λόγω της αδυναμίας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Οι προτάσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου έγιναν όλες αποδεκτές και αποτυπώθηκαν στα συμπεράσματα της σημερινής Συνεδρίασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η δυναμική του Προγράμματος του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι εμφανής.

«Η δυναμική, που παρουσίασε τα δύο τελευταία χρόνια το Πρόγραμμά μας, το οποίο ενώ τον Ιούλιο του 2011 κατέγραφε μηδενικές απορροφήσεις και ελάχιστες συμβασιοποιήσεις, σήμερα παρουσιάζει απορροφήσεις που αγγίζουν το 45%, ενώ ανάλογη δυναμική παρουσιάζουν και οι δείκτες εντάξεων και συμβασιοποιήσεων» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Μέχρι πριν δύο χρόνια, στο πλαίσιο του ΔΕΠΙΝ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν χαμηλότερα κατά είκοσι (20) και πλέον ποσοστιαίες μονάδες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και κατά δεκαπέντε (15) μονάδες από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ τα σημερινά στοιχεία αποδεικνύουν τους εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς, που κινήθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου από τον Ιούλιο του 2011, οπότε και ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης του Προγράμματος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω στοιχεία, προκύπτει ότι στο τέλος της Προγραμματικής Περιόδου, 31-12-2015, το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα έχει υπερκαλύψει τον προϋπολογισμό του σε δαπάνες.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, σε ότι αφορά στην κάλυψη του κανόνα ν+2 και ν+3 και για να μην υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων το έτος 2013, όπως αναδείχθηκε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι στην καλύτερη θέση σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υποδεχθεί τη Νέα Προγραμματική Περίοδο, για πρώτη φορά, χωρίς προβλήματα απεντάξεων έργων- γέφυρες και διοικητικές εμπλοκές, δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.


Πηγή : filiatra news

Φιλιατρά: Ψηφιακή λήψη Digea από Πεταλίδι

Ψηφιακή λήψη τηλεοπτικού σήματος μέσω της Digea έχουν την δυνατότητα από εχθές 27 Σεπτεμβρίου 2013 να λαμβάνουν και οι κάτοικοι των Φιλιατρών. Βασική προϋπόθεση είναι η τηλεόρασή σας να διαθέτει ψηφιακό δέκτη DVB-T MPEG4 ή σε περίπτωση που έχετε κλασική τηλεόραση θα χρειαστείτε έναν εξωτερικό αποκωδικοποιητή.

Για να βλέπετε ψηφιακά από το Κέντρο Εκπομπής του Πεταλιδίου (μέχρι να ενεργοποιηθεί άλλο κέντρο με δυνατότερο σήμα για την περιοχή μας) θα πρέπει απαραίτητα να στρέψετε την κεραία σας προς το Πεταλίδι, δηλαδή προς Γαργαλιάνους.

Το filiatranet το δοκίμασε για εσάς και η λήψη των καναλιών είναι αρκετή καλή με τα σημερινά δεδομένα. Ενδέχεται σε ακραίες καιρικές συνθήκες να δημιουργείται πάγωμα στην εικόνα. Πειραματιστείτε για το σημείο που θα αφήσετε την κεραία, ώστε η ένδειξη της ισχύς και της ποιότητας να βρίσκονται στο μέγιστο από εκεί που βρίσκεσθε.

Πάντως όσο πιο ψηλά και χωρίς εμπόδια, τόσο πιο καλά!

Να θυμίσουμε ότι οι συχνότητες είναι:

  • 33 για τους τηλεοπτικούς σταθμούς Achaia, Super B, Teletime (Δυτική Ελλάδα).
  • 37 για τους τηλεοπτικούς σταθμούς Δημόσια Τηλεόραση, TV5 και δύο κωδικοποιημένα κανάλια της Νοva.
  • 45 για τους τηλεοπτικούς σταθμούς Alpha, Alter, ANT1, Μακεδονία TV.
  • 47 για τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega, Σκάι, Star και E (πρώην 902).
  • 53 για τους τηλεοπτικούς σταθμούς Best, Μεσόγειος, ΟΡΤ (Ηλεία) και Ionian Channel (Ζάκυνθος).

Πηγή : filiatra net

Τουριστική επένδυση 50 εκατ. ευρώ στην Ηλεία

Το master plan για μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη χώρα έχει ήδη ετοιμάσει η Dolphin Capital Investors για την περιοχή των Δουνεΐκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιγράφονται στο σχέδιο, πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία τουριστικής εγκατάστασης ξενοδοχείου κλασικού τύπου κατηγορίας 5* (αστέρων) δυναμικότητας 1.100 κλινών σε γήπεδο επιφανείας 186,350,64 τ.μ. καθώς και τη δημιουργία σύνθετων παραθεριστικών κατοικιών στα πρότυπα τουριστικών παραδείσων σε νησιά της Ιβηρικής χερσονήσου.

Το ύψος της επένδυσης, όπως αποκάλυψε στο Patrisnews.com ο Σύμβουλος Διοίκησης της Dolphin κ Δημήτρης Νταλλής θα αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ! Είναι η πρώτη φορά που στέλεχος της εταιρείας μιλά για τη μεγάλη τουριστική επένδυση στην περιοχή η οποία θα είχε ξεκινήσει εάν δεν υπήρχε η αγκύλωση της ελληνικής γραφειοκρατίας. Πρέπει να τονιστεί ότι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Dolphin Capital Partners είναι ο Μίλτος Καμπουρίδης. Η DCP είναι επενδυτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2004, με εξειδίκευση σε επενδύσεις ακίνητης περιουσίας.

Το «τρέχουν» το έργο Οι διαδικασίες για την τουριστική επένδυση στην Ηλεία το τελευταίο διάστημα έχουν τρέξει με γοργούς ρυθμούς από τη Zoniro Greece όπου στην Ελλάδα έχει ήδη εννέα έργα σε εξέλιξη. Το πλάνο της ανάπτυξης των έργων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Zoniro Greece με όλα τα στοιχεία της τουριστικής εγκατάστασης.

H Ζοniro είναι η παγκόσμια πλατφόρμα πολυτελούς ανάπτυξης της εταιρίας Dolphin Capital Investors (Dolphin), σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Αμερική, η οποία δημιουργεί πολυτελή θέρετρα με τουριστική κατοικία, σε πανέμορφες τοποθεσίες. Το όραμά της είναι να δημιουργεί μοναδικούς, σύγχρονους προορισμούς, υψηλής ποιότητας, με την υπογραφή των καλύτερων αρχιτεκτόνων και διαχειριστών παγκοσμίως. Η Zoniro έχει ενταχθεί στις διεθνείς τοπικές αναπτυξιακές ομάδες της Dolphin και διαθέτει γραφεία στην Ελλάδα, τη Δομινικανή Δημοκρατία και το Παναμά.

Άλλα έργα στην χώρα

Το Porto Heli Collection (www.portohelicollection.com) στην Ερμιονίδα Αργολίδας, η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν διεθνή προορισμό πολυτελείας, γνωστό και ως η «Ελληνική Ριβιέρα», είναι το πρωταρχικό έργο μας στην Ελλάδα. Το ξενοδοχείο Amanzoe (www.amanzoe.com), υπό τη διαχείριση της αλυσίδας Amanresorts (www.amanresorts.com), αποτελεί την πρώτη φάση του εν λόγω έργου, και άνοιξε τις πύλες του το καλοκαίρι του 2012, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο και τους επισκέπτες. Πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχείο Aman με βίλες στην Ευρώπη και ίσως το καλύτερο θέρετρο στη Μεσόγειο την παρούσα στιγμή.

Γιώργος Κ.Ροζής-patrisnews


Πηγή : news messinia

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Τριφυλία: Γιατί έγινε; Είναι μαζόχες;

Γιατί έγινε;

Ειλικρινά, δεν μπορώ να κατανοήσω, γιατί έγινε ή γιατί έπρεπε να γίνει η προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας. Ειπώθηκε κάτι καινούργιο; Ενημερώθηκε το Σώμα, οι πρόεδροι και ο κόσμος για κάτι που δεν ήξεραν;

Όχι βέβαια! Τα ίδια και τα ίδια ειπώθηκαν και στα ίδια και τα ίδια αναλώθηκαν…

Είναι μαζόχες;

Δεν ξέρω, και ούτε – αλήθεια – αναρωτιέμαι, αν στο Δήμο Τριφυλίας είναι μαζόχες! Δε με νοιάζει κιόλας. Αλλά να κάνουν συνεδρίαση για να τα «ακούσουν», αυτό θέλει ανάλυση ειδικού.

Όχι, δεν είναι για εκτόνωση των προέδρων ή εκπροσώπων φορέων. Αν αυτό σκέφτηκαν οι φωστήρες του Δήμου και γι’ αυτό έκαναν τη συνεδρίαση, απέτυχαν. Και απέτυχαν, όχι μόνο γιατί άκουσαν τα μύρια όσα να τους σούρνουν, αλλά επειδή πια, και επίσημα, δε διαθέτουν το άλλοθι της όποιας άγνοιας – την οποία έτσι κι αλλιώς δε δικαιούνται να επικαλούνται!

του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news

Οιχαλία: Εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης

Εντοπίστηκε, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης σε αγροτική περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, αποτελούμενη από -7- δενδρύλλια κάνναβης. Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες (26-9-2013) το μεσημέρι, δύο ημεδαποί ηλικίας 39 και 34 ετών αντίστοιχα, για παράβαση της Νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Ειδικότερα, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, εντόπισαν αρχικά σε αγροτική περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, η οποία τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση. Στη συνέχεια, χθες το μεσημέρι, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, συνέλαβαν τους ανωτέρω, που όπως προέκυψε, καλλιεργούσαν τη φυτεία, η οποία αποτελούνταν συνολικά από -7- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από -1,5- έως -3,5- μέτρα, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Επιπλέον, κοντά στο χώρο της φυτείας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία φυτά κάνναβης, ύψους -3,5- μέτρων, τα οποία είχαν τοποθετήσει προς ξήρανση. Κατά τις έρευνες, επίσης κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα και ένα όχημα, ως μέσο διευκόλυνσης παράνομων πράξεων, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 34χρονου, βρέθηκαν μικροποσότητα και σπόροι κάνναβης, καθώς και ένα μεταλλικό τριβείο.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.


Πηγή : filiatra net

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ο αθλητικός σύλλογος Τριφυλίας με τμήματα μπάσκετ

Αγαπητοί Γονείς,

Ο Σύλλογός μας σας ενημερώνει ότι, λειτουργεί τμήματα Μπάσκετ στο Κλειστό Γυμναστήριο Κυπαρισσίας .

  • Αγόρια - Κορίτσια Α' έως Δ' Δημοτικού : Τρίτη 6-7, Πέμπτη 5-6, Κυριακή 6-7.
  • Αγόρια Ε' έως ΣΤ' Δημοτικού και Α' Γυμνασίου: Τρίτη -Πέμπτη -Κυριακή 7-8.
  • Αγόρια Β' Γυμνασίου έως Α' Λυκείου : Τρίτη -Πέμπτη -Κυριακή 8-9:30.
  • Κορίτσια Ε' Δημοτικού έως και Α' Λυκείου: Τρίτη 5-6,Πέμπτη 8-9,Κυριακή 5-6.

Υπεύθυνος Προπονητής :Χήναρης Παναγιώτης, Πτυχιούχος ΤΕφΑΑ.
Μηνιαία Συνδρομή:15 € για ένα παιδί ,25 € για δύο αδέρφια.

Πληροφορίες: Μελάς Γεώργιος : 6972424848
Χήναρη'Εφη : 6942464744
Τσιμπλή Λέτα : 6978223054
Χήναρης Παναγιώτης : 6977018934
Από το Δ.Σ. του Συλλόγου.


Πηγή : kyparissiotis

Συνεχίζονται οι εγγραφές στον αθλητικό σύλλογο ταεκβοντο Κυπαρισσίας

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ και συνεχίζονται φέτος για την νέα αγωνιστική περίοδο οι εγγραφές στον Αθλητικό Σύλλογο Ταεκβοντό Κυπαρισσίας που το 2013 γιορτάζει τα 25 χρόνια λειτουργίας του καταγράφοντας μια αξιόλογη πορεία στα αθλητικά δρώμενα του Νομού μας.

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα- Τετάρτη και Παρασκευή από τις 6 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ στα γραφεία του Συλλόγου που βρίσκονται στην οδό 25ης Μαρτίου στην ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ δίπλα από το Τελωνείο της πόλης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κάθε Σάββατο το απόγευμα 5 με 7 διεξάγονται οι προπονήσεις του Αγωνιστικού τμήματος στο Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης στο Ροντάκι παρουσία του Προπονητή μάστερ Παναγιώτη Δικαίου. Τέλος ανακοινώσεις για τις φετινές δραστηριότητες του Σωματείου αναμένεται να κάνει σύντομα ο νέος Πρόεδρος Παναγιώτης Αλεξόπουλος με το νεοσύστατο Διοικητικό συμβούλιο το οποίο πλαισιώνεται και με παλιούς αθλητές του συλλόγου που έχουν κάνει μεγάλες διακρίσεις στο παρελθόν...


Πηγή : kyparissiotis

Δεν αποκαταστάθηκε ο δρόμος στην Τσακώνα

Καμία αποκατάσταση δεν έχει γίνει ακόμα στον παλιό εθνικό δρόμο στις στροφές της Τσακώνας, στο ύψος του "γιατρού" και η επικινδυνότητα παραμένει, εξαιτίας της σοβαρής κατολίσθησης που έχει σημειωθεί από το Μάρτιο.

Το έργο άρσης της επικινδυνότητας που έχει προγραμματίσει η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, δεν έχει υλοποιηθεί. Οσο καθυστερεί η παρέμβαση, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης με τις πρώτες δυνατές βροχές του φθινόπωρου. Να σημειωθεί ότι η παλιά εθνική οδός αποτελεί την εναλλακτική κυκλοφοριακή λύση από και προς τη Μεσσηνία και θα πρέπει να διατηρείται σε καλή κατάσταση.


Πηγή : eleutheria online

Κινδύνεψαν να μείνουν χωρίς καύσιμα τα απορριμματοφόρα της Δ.Ε. Κυπαρισσίας

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της Δημοτικής αρχής να είναι το θέμα της εβδομάδας αλλά ο Δήμος δεν μας αφήνει ποτέ χωρίς ειδήσεις. Αιτία αυτή την φορά τα...σκουπίδια που παραμένουν στους δρόμους της πόλης.

Σοβαρό ζήτημα δημιουργήθηκε με τα καύσιμα στα απορριμματοφόρα της Δ.Ε. Κυπαρισσίας, τα οποία κινδύνεψαν να μην κινηθούν και να συγκεντρώσουν τα σκουπίδια από κεντρικούς δρόμους καθώς τα ρεζερβουάρ ήταν στο ναδίρ! Αυτό συνέβη διότι ο πρατηριούχος στον οποίο κατοχυρώθηκε ο διαγωνισμός προμήθειας καυσίμων δεν παρέχει πίστωση στο Δήμο δεδομένου ότι οφείλονται οφειλές από το 2012 που δεν έχουν πληρωθεί.. Τελικά σήμερα Τετάρτη κόπηκαν τα απαιτούμενα εντάλματα πληρωμής προκειμένου ο πρατηριούχος να εισπράξει μέρος των οφειλών του και να παρέχει καύσιμα ώστε να κινηθούν τα απορριμματοφόρα για όλη την περιοχή.


Πηγή : radio 936

37 Έλεγχοι με 16 παραβάσεις σε ελέγχους της Περιφερειακης Ενότητας Μεσσηνίας

Αγορανομικοί και υγειονομικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν από το Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου Τροφίμων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας σε διάφορα καταστήματα στη Μεσσηνία στη διάρκεια του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα ελέγχθησαν 37 καταστήματα (καφέ – σνακ μπαρ, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, ταβέρνες, κρεοπωλεία και αρτοζαχαροπλαστεία και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 16 καταστήματα ως εξής:

α) Κατεψυγμένα χοιρινά και μοσχαρίσια κρέατα, τα οποία είχαν καταψυχθεί από ιδιοκτήτες εστιατορίων, χωρίς αντίστοιχη ένδειξη στους τιμοκαταλόγους τους σε 5 καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνης.

β) Έλλειψη τιμοκαταλόγων και έλλειψη σήμανσης του ελαίου που χρησιμοποιούσαν εστιατόρια σε 11 καταστήματα στην περιοχή της Μάνης και της Πυλίας.

Για τις παραβάσεις αυτές υποβλήθηκαν μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, σύμφωνα με τις διατάξεις του αγορανομικού κώδικα. Στα υπόλοιπα καταστήματα δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις που να επισύρουν την επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς δήλωσε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για την προστασία των καταναλωτών και την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού.


Πηγή : Δελτίο τύπου

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Τρίπολη

Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013 συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Τρίπολη. Από τα 34 θέματα που συζητήθηκαν τα 9 αφορούσαν Π.Ε. Μεσσηνίας . Το 1ο θέμα αφορούσε την Μ.Π.Ε. «Μελέτη οδικού άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (Φιλιατρά – Πύλος – Καλαμάτα) τμήματα Πύλος – Ριζόμυλος και Πύλος – Μεθώνη στα πλαίσια έκδοσης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ως άνω έργου». Μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων θα συνταχθεί οριστική μελέτη. Π/Υ μελέτης 1.840.000 € Π/Υ έργου 65.000.000 € με ΦΠΑ Δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος των απαλλοτριώσεων. Η δημοπράτηση εκτιμάται για τον Ιούνιο του 2014. Το Α τμήμα, το υποτμήμα Πύλος – Ριζόμυλος είναι νέα χάραξη, μήκους 26 ΚΜ, δίιχνη πλάτους 11μ. παρακάμπτει βόρεια Χανδρινού – Σουληνάρι, νότια το Νερόμυλο – Καρποφόρα. Με 12 ισόπεδους κόμβους 1 ανισόπεδο. Στα τελευταία 2,5 ΚΜ προς Ριζόμυλο είναι τετράιχνος πλάτους 17 μ και συναντάται με Ριζόμυλο – Κορώνη και Ριζόμυλο – Καλαμάτα.

Το υποτμήμα Πύλος – Μεθώνη 9η Εθνική Οδός μήκος 7, 9 ΚΜ βελτίωση υφιστάμενου δρόμου με δίιχνη διατομή πλάτους 11μ και τμήμα μήκους 0,8 ΚΜ που καταλήγει στην είσοδο της Μεθώνης. Προβλέπονται τρεις ισόπεδοι κόμβοι: Μεσοχώρι – Καινούριο Χωριό – Βαράκες – Φοινικούντα. Στο δεύτερο τμήμα Παράκαμψη Πύλου, μήκους 3,4 ΚΜ, πλάτους οδοστρώματος 11μ και κυκλοφορίας 7,5 μ, δύο ισόπεδοι κόμβοι Πύλος – Κυνηγού – υφιστάμενη 9η Ε.Ο. Πύλου – Μεθώνης.

Κύριος και προφανής σκοπός που εξυπηρετεί η κατασκευή της προς μελέτη οδού είναι η αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης Πύλος – Ριζόμυλος και Πύλος – Μεθώνη. Με την ολοκλήρωση αυτού του οδικού άξονα εξασφαλίζεται άνεση, ασφάλεια της κυκλοφορίας και μείωση των ατυχημάτων προς όφελος των χρηστών του οδικού δικτύου. Σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες τουριστικές επενδύσεις στο νομό μας, θα συμβάλλει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Έτσι εκπληρώνεται και ο στόχος της Ε.Ε. που είναι η εντός 30 λεπτών πρόσβαση σε αυτοκινητόδρομο από δευτερεύον οδικό δίκτυο.

Επίσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας συζητήθηκαν τα θέματα:

1. Αποδοχή χρηματοδότηση από ΠΔ.Ε ποσού 3.300.000 για το έργο Βελτίωση – συντήρηση 2ης επ.ο. Μηλέα – Γιάτρισσα μήκους 9 ΚΜ.

2. Κατάρτιση σχεδίου ανάδειξης καθαρισμού σήμανσης μονοπατιών ΔΕ Ανδανίας. Σχέδιο για την δημιουργία χώρων αναψυχής, παρατηρητηρίων, πινακίδες, ενημέρωση και πληροφόρηση.

3. Μελέτη και γενετική ανάλυση των καλλιεργούμενων ποικιλιών συκιάς στη Μεσσηνία σε συνεργασία με το ΤΕΙ. Η γενετική ταυτοποίηση και ο προσδιορισμός των καλλιεργούμενων ποικιλιών συκιάς στη Μεσσηνία αλλά και ο εντοπισμός τοπικών μη καταγεγραμμένων πληθυσμών που ενδέχεται να υπάρχουν με ιδιαίτερα ποιοτικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά π.χ. γευστικά, αντοχή σε ξηροθερμικές συνθήκες κ.λ.π. Έτσι το ξηρό σύκο στη Μεσσηνία θ’ αποκτήσει στοιχεία ταυτότητας και θα ενισχύσει την πρόταση της ΣΥΚΙΚΗΣ για κατοχύρωση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης του προϊόντος.

4. Συμπληρωματικό κτηματολόγιο για παράκαμψη οικισμών Κάμπου – Σταυροπηγίου μήκους 3 ΚΜ. Σκοπός είναι η ολοκλήρωση της μελετητικής ωριμότητας του έργου.

5. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο: «Βελτίωση τοπικής οδού Άνω – Κάτω Βέργας» της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας του Δήμου Καλαμάτας.

6. Έγκριση τοποθέτησης επαγγελματιών πωλητών σε κενές θέσεις στην Λαϊκή Αγορά Αγίας Τριάδας Καλαμάτας.

7. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Οιχαλίας, για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση δρόμου και ανάπλαση Αγ. Γεωργίου Δωρίου».

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : Δελτίο τύπου

Η 26η Αμφικτιονία Εθελοντών Αιμοδοτών στη Μεσσηνία

Την Πέμπτη 26-09-2013 και ώρα 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΕΑΣ» του Διοικητηρίου (4ος όροφος) θα δοθεί συνέντευξη τύπου από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Αλευρά, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α) κ. Χρήστο Πρωτόπαπα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθελοντισμού του Δήμου Καλαμάτας κ. Δημήτρη Βεργόπουλο, αναφορικά με την 26η Αμφικτιονία των Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα. Η τελετή έναρξης της Αμφικτιονίας θα γίνει στο Αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», της ΠΕ Μεσσηνίας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 .Οι εργασίες της Αμφικτιονίας θα συνεχιστούν στις 5 και 6 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Συνεδρίων του ξενοδοχείου AKTI TAYGETOS RESORT.

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : Δελτίο τύπου

Ενημέρωση της ΠΕ Μεσσσηνίας για τα υγρά απόβλητα

Από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ανακοινώνεται ότι την 9η Σεπτεμβρίου 2013 εξεδόθη η Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό 191002(ΦΕΚ2220Β/9-9-2013), η οποία τροποποιεί την όμοιά της με αριθμό 145116(ΦΕΚ354Β/8-3-2011) ¨Καθορισμός μέτρων, όρων και διαδικασιών για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και άλλες διατάξεις¨.

Σύμφωνα με την ανωτέρα ΚΥΑ, για έργα κατηγορίας Β΄, τα οποία υπόκεινται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) αντί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), και που ο φορέας ανακτημένου νερού είναι και ο τελικός χρήστης ή φορέας διαχείρισης, τότε η άδεια επαναχρησιμοποίησης αντικαθίσταται από τις ΠΠΔ, στις οποίες πρέπει να περιλαμβάνονται και οι όροι τήρησης της απόφασης ανάλογα με την χρήση του ανακτημένου νερού. Για έργα κατηγορίας Α΄ απαιτείται διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης με την διεξαγωγή ΜΠΕ και έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Ορίζεται επίσης η ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2014 ως καταληκτική για την συμμόρφωση με τις απαιτήσεις, τους όρους και περιορισμούς των επιχειρήσεων που παράγουν υγρά απόβλητα. Εκτός των ανωτέρω, για την κατασκευή νέων εδαφοδεξαμενών για την υποδοχή αποβλήτων ελαιοτριβείων, έχει εφαρμογή η ΚΥΑ Φ15/4187/266 (ΦΕΚ1275/Β/11-4-2012), με τους όρους και περιορισμούς που τίθενται στη σχετική νομοθεσία. Για τη διάθεση λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων σε χειμάρρους της Μεσσηνίας, έχει εφαρμογή η 6486 Απόφαση Νομάρχη Μεσσηνίας (ΦΕΚ 873/Β/5-12-1988).

Αρμόδιες υπηρεσίες για περισσότερες πληροφορίες είναι η Διεύθυνση Ανάπτυξης και το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Τηλέφωνα για πληροφορίες: 27213 - 61507, 27213 - 61503, 27213 - 61524.

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : Δελτίο τύπου

Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για την επιστροφή πετρελαίου στους αγρότες

Υπογράφηκε σήμερα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάνης η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον προσδιορισμό των συντελεστών επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη δόση καταβολής της επιστροφής του ΕΦΚΠ στους αγρότες για το 2013.

Η πληρωμή των αγροτών γίνεται με βάση τα στοιχεία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων και του αριθμού των ζώων που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στο ΟΣΔΕ το 2012.

newmoney.gr


Πηγή : filiatra net

Συνάντηση ομάδων συνεργασίας του οδηγισμού στην Καλαμάτα

Περί τις 100 κυρίες με πολυετή θητεία στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού πρόκειται να επισκεφθούν την Καλαμάτα κατά το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μέλη των Ομάδων Συνεργασίας από το κεντρικό τμήμα των Αθηνών, καθώς και από τα τμήματα Τρίπολης, Λουτρακίου, Πάτρας, Σπάρτης, Ξυλοκάστρου και Ζακύνθου, τα οποία θα υποδεχθεί η Ομάδα Συνεργασίας του τοπικού τμήματος Καλαμάτας του ΣΕΟ.

Τις Ομάδες Συνεργασίας στελεχώνουν κυρίες με πολλά χρόνια εμπειρίας στο ΣΕΟ, που βοηθούν τον ενεργό Οδηγισμό με διάφορους τρόπους. Σκοπός της συνάντησης είναι οι επισκέπτριες να ανταλλάξουν απόψεις για τον Οδηγισμό, να συσφιχθούν οι σχέσεις μεταξύ των μελών των Ομάδων Συνεργασίας τμημάτων από διαφορετικές περιοχές, να γνωρίσουν οι φιλοξενούμενες την πόλη της Καλαμάτας και να προσκυνήσουν στους Ναούς της Υπαπαντής και των Αγίων Αποστόλων.


Πηγή : messinia portal

Την Πέμπτη νέα συνάντηση για τη διοργάνωση του 2ου Αντιρατσιστικού-Αντιφασιστικού Φεστιβάλ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Νέα συνάντηση για τη διοργάνωση του 2ου Αντιρατσιστικού-Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη. Οι διοργανωτές καλούν όλες τις ομάδες, τους κοινωνικούς φορείς, τα σωματεία, τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις συλλογικότητες…

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 9.00 το βράδυ, στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στην οδό Παυσανίου 4, στον 1ο όροφο. Όπως σημειώνεται στη σχετική πρόσκληση, «στις προηγούμενες συναντήσεις συστάθηκαν ομάδες εργασίας για την καλύτερη διοργάνωση του Φεστιβάλ, το οποίο θα περιλαμβάνει ανοιχτές συζητήσεις, προβολές, εκθέσεις, παιδικές δραστηριότητες και συναυλίες. Παράλληλα από τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν και οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις προώθησης του Φεστιβάλ».


Πηγή : kalamata journal

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Εικαστική έκθεση «Ανακυκλώνοντας την ιστορία»

Εικαστική έκθεση «Ανακυκλώνοντας την ιστορία» 27 Σεπτέμβρίου – 11 Οκτωβρίου 2013

H εικαστική ομάδα του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ σε συνεργασία με τη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίαςδιοργανώνει εικαστική έκθεση με τίτλο «Ανακυκλώνοντας την Ιστορία» στο Αρχαιολογικό μουσείο Μεσσηνίας.

Με μια καλλιτεχνική ματιά επηρεασμένη από τη σύγχρονη πραγματικότητα, οι δημιουργοί πάτησαν στο παρελθόν, στα εκθέματα του Μουσείου και δημιούργησαν έργα από υλικά που πετάμε στην καθημερινότητα μας. Τα μέλη του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ καταπιάστηκαν με τα ευρήματα του Μουσείου, μελέτησαν και με τη βοήθεια της εθελόντριας εικαστικού Αστάρτης Μαρκοπούλου, γέννησαν νέα έργα, με στόχο να ανοιχθεί ένας διάλογος ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο.

Έτσι δημιουργήθηκε ένας προβληματισμός σε σχέση με τα «παλιά», τα χρησιμοποιημένα ή «άχρηστα» αντικείμενα. Σε μια πρώτη ανάγνωση ένας διάλογος σε σχέση με το αντικείμενο, πως δηλαδή από κάτι που θεωρείται άχρηστο μπορεί να παραχθεί κάτι αξιόλογο, ακόμα και τέχνη. Και σε ένα δεύτερο επίπεδο ένας βαθύτερος προβληματισμός που προκύπτει από την περιθωριοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως αυτή διαμορφώνεται στη σύγχρονη κοινωνία.

Πολύ περισσότερο μέσα από τη δική τους εμπειρία που προέκυψε από τη στενή συνεργασία και βοήθεια από τους αρχαιολόγους της ΛΗ΄ Εφορείας, τα μέλη της εικαστικής ομάδας καλούν τους νέους ανθρώπους μεταδίδοντας τη δική τους γνώση και δείχνοντας πως το μουσείο δεν είναι αποκλειστικά χώρος για διανοούμενους ή ιστορικούς, αλλά μπορεί να δώσει έρεισμα για δημιουργία και καλλιτεχνική έμπνευση σε όσους το αναζητούν.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 20:00, στην Αίθουσα Δραστηριοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το συγκρότημα JazzSteps, των μαθητών του τμήματος jazz του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Διάρκεια έκθεσης : 27 Σεπτέμβρίου – 11 Οκτωβρίου 2013

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

Δευτέρα : 13:30-20:00
Καθημερινά : 08:00-20:00

Πληροφορίες:

ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ
Κουμουνδούρου 3 Καλαμάτα
Τηλ: 2721032872
e-mail:info@kethea-kyttaro.gr

ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Μπενάκη και Παπάζογλου 6, Καλαμάτα
Τηλ.: 27210 63100, 27210 26410
e-mail: lhepka@culture.gr
Πληροφορίες: M. Τσουλάκου, Π. Τσακανίκου, Κ. Τζαμουράνη


Πηγή : Δελτίο τύπου

ΣΥΡΙΖΑ για Νοσοκομεία Καλαμάτας - Κυπαρισσίας: Οριακή η κατάσταση...

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Θέμα : Οριακή η κατάσταση στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στις νοσοκομειακές μονάδες Καλαμάτας και Κυπαρισσίας λόγω έλλειψης προσωπικού. Καθυστέρηση τακτικών χειρουργείων στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχουν επιδεινώσει δραματικά την παροχή υπηρεσιών υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας προς τους πολίτες λόγω των περιορισμών που έχουν επιβάλει στη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και στις προσλήψεις προσωπικού. Η κατάσταση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο από την έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού είναι εκρηκτική, και οι ώρες εργασίας ειδικά των γιατρών υπερβαίνουν κάθε προβλεπόμενο νόμιμο όριο.

Τα τακτικά χειρουργεία καθυστερούν για λόγους ασφαλείας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος από τον Μάιο 2013 και οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς καταβάλλοντας δυσβάσταχτα ποσά. Η παιδιατρική και η παθολογική κλινική είναι επίσης υποστελεχωμένες. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) λειτουργεί χωρίς να τηρούνται οι ισχύοντες κανονισμοί. Οι δύο σύγχρονες μονάδες διακομιδών είναι ακινητοποιημένες λόγω βλάβης από το καλοκαίρι, όταν οι ανάγκες ήταν πολλαπλάσιες και η επισκευή τους εκκρεμεί.

Η σίτιση των ασθενών είναι υποβαθμισμένη και η φύλαξη του νοσοκομείου ανύπαρκτη με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κλοπές, φθορές ακόμη και βιαιοπραγίες εναντίον του προσωπικού του νοσοκομείου.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας στο οποίο οι εφημερίες γίνονται με ειδικευμένους ιατρούς σε εφημερία ετοιμότητας από το σπίτι. Τονίζουμε ότι στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας σε καθεστώς εφημερίας ετοιμότητας βρίσκονται και ειδικότητες των οποίων η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση όπως χειρουργοί, παθολόγοι και αναισθησιολόγοι.

Συνολικά από τις 145 θέσεις ιατρών που προβλέπονται και για τα δυο νοσοκομεία της Μεσσηνίας είναι καλυμμένες μόνο οι 92 δηλαδή το 35% των θέσεων είναι κενές. Για την κάλυψη των κενών αντί το Υπουργείο να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, προβαίνει σε προκηρύξεις πρόσληψης επικουρικού προσωπικού. Οι θέσεις όμως αυτές δεν καλύπτονται επειδή η αμοιβή των γιατρών είναι χαμηλή και οι συμβάσεις για μικρό χρονικό διάστημα. Τα επόμενα χρόνια η έλλειψη προσωπικού θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να υποστηριχτεί η λειτουργία του εγκαταστημένου ιατρικού εξοπλισμού.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που περικόπτει πόρους από την Υγεία, έχουν οδηγήσει ήδη στην ιδιωτικοποίηση πολλών υπηρεσιών (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) των νοσοκομείων και επίκειται και συνέχεια σε καθαρά ιατρικές υπηρεσίες.

Έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών ασθενών που δεν λαμβάνουν την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή λόγω οικονομικής αδυναμίας και έχουν επιδείνωση της υγείας τους. Ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών αυξάνει με εκθετικούς ρυθμούς και οι χρεώσεις αν αυτοί νοσηλευτούν είναι υπέρογκες. Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικά μέσα είναι μεγάλες και για την προμήθεια απλών υλικών η γραφειοκρατία που απαιτείται είναι τεράστια και συνεχώς αυξανόμενη. Μηχανήματα άκρως απαραίτητα για την λειτουργία του νοσοκομείου λόγω βλαβών και ανάγκης προμήθειας ανταλλακτικών βρίσκονται παροπλισμένα.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των νοσοκομειακών μονάδων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των νοσοκομείων;

2. Προτίθεται να προσλάβει ειδικευμένους γιατρούς για τη στελέχωση και την κάλυψη εφημεριών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, ώστε να λειτουργούν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς;

3. Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ανασφάλιστων ασθενών που έχουν ανάγκη υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης;

4. Θα διατάξει τους αρμόδιους να ελέγξουν τις συνολικές ώρες εργασίας ανά εβδομάδα των ιατρών για να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα προβλεπόμενα από το νόμο όρια;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Πετράκος Αθανάσιος
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος


Πηγή : pelops news

Συναυλία Παπακωνσταντίνου το Σάββατο στην Κυπαρισσία

Συναυλία στο "Τρενοτεχνείον" στην Κυπαρισσία θα δώσει αυτό το Σάββατο ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στις 9 το βράδυ.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γιορτάζει φέτος 40 χρόνια στη δισκογραφία και το γιορτάζει επί σκηνής. Η συναυλία έχει χαρακτήρα γιορτής και θα συνοψίσει μια διαδρομή γεμάτη σημαντικές στιγμές, χιλιάδες πωλήσεις δίσκων, σπουδαίες συνεργασίες, άπειρες συναυλίες, πολλή συγκίνηση και εκατοντάδες ρεφρέν.

Από το Μίκη Θεοδωράκη στο Μάνο Λοΐζο. Από εκεί στο Θάνο Μικρούτσικο και το Γιώργο Τσαγκάρη μα και στα νέα παιδιά που έγραψαν για το δίσκο «Αφετηρία». Μελοποιημένη ποίηση του Λειβαδίτη και του Καρυωτάκη. Του Καββαδία μα και του Τριπολίτη. Του Αλκη Αλκαίου και του Οδυσσέα Ιωάννου. Του Νικόλα Ασιμου και του Σταμάτη Μεσημέρη. Τραγούδια που σαν τα παραμύθια, δεν έχουν καμία ηλικία, καμία προσωρινότητα.

Η συναυλία που έγινε με μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, τώρα "ταξιδεύει" και στην Κυπαρισσία.


Πηγή : eleutheria online

Πετυχημένη εκδήλωση της ομοσπονδίας Τριφυλιακών συλλόγων στην Αττική

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ & Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ συμμετείχαν με επιτυχία σε εκδήλωση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ», με θέμα: «ΡΟΥΜΕΛΗ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑΣ, ΔΥΟ ΤΟΠΟΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ», που έγινε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίουστο κτήμα ΦΙΞ στο Ηράκλειο Αττικής.

Ομιλήτρια για τον Μοριά ήταν η : Μαρία Κ. Λιακάκη, Ιστορικός, Πρόεδρος Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, Μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας και Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας. Παράλληλα στον ίδιο χώρο, στο περίπτερο των Ρουμελιωτών, υπήρχε έκθεση βιβλίου με θέμα τη Μεσσηνία και ειδικά την Τριφυλία, ενώ οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν μεσσηνιακά προϊόντα.

Οι διοργανωτές μίλησαν για μια άψογη εκδήλωση του Σαββάτου παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών για το σημείο αναφοράς με επίκεντρο Ρούμελη και Μοριάς, δύο τόποι, μία Ιστορία, η οποία έγινε στο κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής. Στην πρώτη (φωτογράφος Σπύρος Τρουπάκης) εικονίζεται η Μαρία Κ. Λιακάκη, Πρόεδρος Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, Μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας, Δ.Σ. Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και Παμμεσσηνιακής Ένωσης Αθηνών να παρουσιάζει τον Μοριά. Στις άλλες δύο πλήθος κόσμου στο περίπτερο των Ρουμελιωτών δοκιμάζει μεσσηνιακά προϊόντα από τους παραγωγούς μας, κρασί, λάδι, ελιές, φέτα, σφέλα και παστό!!!!

Γ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Πηγή : radio 936

«Ταμείο» και «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Ενημέρωση - συζήτηση για τα ζητήματα του Δήμου» είναι το ένα και μοναδικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, που θα ξεκινήσει στις 8.00 το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεών του στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας.

Εντύπωση και ποικίλα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ σε πάμπολλες συνεδριάσεις του Σώματος, όπως και σε δηλώσεις του δημάρχου προς τα τοπικά ΜΜΕ, έχει αναφερθεί πως «θα γίνει απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής», «θα συνεδριάσει το συμβούλιο για απολογισμό», «η επόμενη συνεδρίαση θα είναι απολογιστική», ουσιαστικά (και όπως ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων ορίζει) κάτι τέτοιο από την πρόσκληση που υπογράφει ο πρόεδρος του Σώματος για την αυριανή συνεδρίαση δεν προκύπτει. Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αναρωτιούνται «τι πάει να πει "ενημέρωση - συζήτηση για τα ζητήματα του Δήμου;"».

Όπως χαρακτηριστικά είπε στο «Θ» δημοτικός σύμβουλος, «ο κ. δήμαρχος είχε δεσμευθεί, μετά από πολλές αναφορές και ερωτήσεις μας, για πολλά θέματα της διοίκησης, της λειτουργίας και του έργου της Δημοτικής Αρχής, ότι θα κάνει συνεδρίαση για απολογισμό και πάνω σε αυτό είχε τονιστεί από συναδέλφους, ότι ο απολογισμός πρέπει να γίνει όπως προβλέπεται και ορίζει ο νόμος, σε ειδική συνεδρίαση, με προσκαλεσμένους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους και τους φορείς του Δήμου. Όχι να γίνει ερήμην της κοινωνίας! Να γίνει απολογισμός πεπραγμένων και συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς και τους δημότες, είχαμε πει και όχι μονόλογος του δημάρχου, που μάλλον αυτό έχει μεθοδευτεί, αλλά δε θα περάσει έτσι. Θα μιλήσουμε στο συμβούλιο για όλους και για όλα, και να μιλήσουν όλοι - και οι φορείς -, για να δούμε πού βρισκόμαστε, πώς είμαστε και πού πάμε. Οι μονόλογοι τέλος!

Δεν ξέρω γιατί κάνουν έτσι το συμβούλιο, αλλά άμα δε γίνει όπως προβλέπεται ο απολογισμός πεπραγμένων, με δημόσιο και ανοιχτό διάλογο, θα είναι μια φιέστα - φιάσκο και θα καταγγελθεί δημόσια! Τον απολογισμό πεπραγμένων τον προβλέπει συγκεκριμένα ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, πώς γίνεται και είναι δικαίωμα, θεωρώ και υποχρέωση, των δημοτικών και τοπικών συμβούλων, αλλά και κάθε φορέα, δημότη, κατοίκου ή φορολογουμένου από το Δήμο, να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή». Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, όπως και οι πολίτες του Δήμου Τριφυλίας, αναμένουν από το δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τους εντεταλμένους να αναφερθούν αναλυτικά στον τομέα αρμοδιότητας και ευθύνης τους. Τι βρήκαν και τι οι ίδιοι έκαναν σε αυτά τα τρία χρόνια.

Με ενδιαφέρον, λοιπόν, αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το τι θα πουν ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και οι παρατάξεις της μειοψηφίας, δεδομένου ότι για την κατάσταση του Δήμου και τη λειτουργία του κανένας εξ αυτών δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Με την κύρια ευθύνη να βαρύνει το δήμαρχο και τη συμπολίτευση, που ασκούν τη διοίκηση, αλλά ευθύνη έχει σαφέστατα και η αντιπολίτευση για πράξεις και απραξία των 3 ετών στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Οι δημότες της Τριφυλίας περιμένουν από όλους αλήθειες, υπευθυνότητα, ειλικρινή αυτοκριτική και σοβαρή κριτική και όχι επικοινωνιακά λογύδρια, φραστικά τερτίπια, δημαγωγία και λαϊκισμό! Άλλωστε, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στη διάρκεια των 3 ετών είναι συγκεκριμένες, οι παρεμβάσεις είναι συγκεκριμένες, οι θέσεις και ψήφοι όλων των δημοτικών συμβούλων είναι και αυτές συγκεκριμένες για όλα τα θέματα!

Η οικονομική κρίση και ο «Καλλικράτης», πάντως, δεν μπορούν να σταθούν ως σοβαρή και επαρκής δικαιολογία για την κατάσταση του Δήμου Τριφυλίας και, ουσιαστικά, μόνο φτηνή πρόφαση εν αμαρτίαις θα είναι ενδεχόμενη επίκλησή τους! Στη σημερινή συνεδρίαση θα γίνει «ταμείο», ενώ αναμένεται πως, εν όψει εκλογών, θα φάνουν θέσεις και αντιθέσεις, ακόμη και με σφοδρές - ίσως - αντιπαραθέσεις και «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», ιδίως στη συμπολίτευση, μεταξύ δημάρχου, αντιδημάρχων και συμβούλων. Από δε την αντιπολίτευση θα φανούν (και) διαθέσεις είτε για «αρχηγιλίκια», είτε για «συμπορεύσεις», είτε χωριστούς δρόμους.


Πηγή : tharros news

Η γέφυρα κατέρρευσε, ο Τατούλης ανέπαφος. Θα αναζητηθούν ευθύνες;

Ο δρόμος Τρίπολης- Άστρους έχει εξελιχθεί σε γιοφύρι της Άρτας στο οποίο ξοδεύονται ανεξέλεγκτα, χρόνο με το χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ Κύριος εργολάβος, ο Βασίλης Τατούλης, αδερφός του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του στην Περιφέρεια, ο Πέτρος Τατούλης φέρεται να αγνόησε όλες τις μελέτες και προτάσεις για την ασφαλή διάνοιξη ή επέμβαση στο δρόμο και ενστερνίστηκε την έντονα αμφισβητούμενη πρόταση της κατασκευής του νέου δρόμου, που περιλαμβάνει το τμήμα Κουμπίλα-Λουλούδι.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα εγχείρημα ιδιαίτερης κατασκευαστικής δυσκολίας, αφού η περιοχή είναι κρημνώδης και δύσβατη και η χάραξη της γέφυρας Κουμπίλα-Λουλούδι έγινε σε πολύ μεγάλο βάθος, σε χαράδρα απόκρημνη και δυσπρόσιτη. Το έργο βγήκε σε δημοπρασία, έλαβαν χώρα διάφορα περιστατικά που επικρίθηκαν από κάποιους, δόθηκε αρχικά σε μια εταιρεία..., για να καταλήξει σε μια άλλη, συγκεκριμένα στην TEΡNA A.E. δηλαδή στη θυγατρική της ΗΛΙΟΧΩΡΑ και από εκεί με υπεργολαβία στον αδερφό του Πέτρο Τατούλη, τον Βασίλη Τατούλη, Πρόεδρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Τεχνικό Διευθυντή της ΚΑΣΤΑΤ… Το προϋπολογισθέν κόστος του έργου έχει ήδη φθάσει το αστρονομικό ποσό των 5.300.000 ευρώ...


Η επιχείρηση της κατασκευής της εν λόγω γέφυρας, ανοίγματος 160 μέτρων, έκανε ιδιαίτερα υπερήφανο τον Πέτρο Τατούλη, ο οποίος δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του στις συχνές δημόσιες εμφανίσεις του -έναν ενθουσιασμό που τώρα και εν όψει των δυσμενών εξελίξεων, δε φαίνεται να δικαιολογείται από κάποιους.

Διότι, καθώς επελέγη η μέθοδος caro-ponte για το δύσκολο έργο της κατασκευής της γέφυρας -μια μέθοδος που, σύμφωνα με μερίδα ειδικών δεν ενδείκνυται για ανάλογες κατασκευές- κατέληξαν να ...καμαρώνουν τη γέφυρα κατεστραμμένη, τον τεράστιο γερανό κατακρημνισμένο και το έργο τσακισμένο σαν χάρτινο παιχνιδάκι, στο βάθος της χαράδρας. GEF2Ιδιαίτερα περίεργο είναι το γεγονός ότι πολλά από τα ΜΜΕ της Πελοποννήσου «αδιαφόρησαν» για την είδηση. Εδώ και 2 εβδομάδες... επικρατεί μια σιωπή που προκαλεί ερωτηματικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο.

Ο αξιοπερίεργος εφησυχασμός από κάποιους δημοσιογράφους της Αρκαδίας έχει αποκαλυφθεί και σε άλλες περιπτώσεις, το ίδιο σοβαρές για το δημόσιο συμφέρον. Κι εκείνες δε φαίνεται να φωτίσθηκαν όσο έπρεπε. Περιέργως, κάποια ΜΜΕ της Αρκαδίας σιωπούν, όταν πρόκειται να αμφισβητηθούν αποφάσεις και ενέργειες αιρετών. Εν προκειμένω το ίδιο έκαναν κάποια ΜΜΕ σε όλη την Πελοπόννησο.


Αρκετοί μάλιστα αποδίδουν τη σιωπή αυτή σε μερίδα δημοσιογράφων που κατηγορούνται ότι στηρίζουν λόγω διαπροσωπικών σχέσεων τον Π. Τατούλη. Η γέφυρα Κουμπίλα-Λουλούδι της οποίας μέρος γκρεμίστηκε, ουσιαστικά έφερε προ των ευθυνών του τον Τατούλη και τον κάθε κατά τόπον και καθ’ ύλην αρμόδιο. Ο χρόνος και η έρευνα θα δείξουν αν και κατά πόσο ευσταθούν οι ισχυρισμοί μερίδας κόσμου που τον θεωρούν υπεύθυνο για την εξέλιξη του έργου αυτού ή όχι. Τα 5.3 εκατομμύρια ευρώ δημοσίου χρήματος του έργου, ωστόσο, δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις και… γκρεμίσματα!

Παρά τα όσα η κα. Νικολάκου και κατά καιρούς ο κ. Τατούλης λένε, υπάρχουν πολλοί κάτοικοι που ισχυρίζονται ότι το εν λόγω έργο πρέπει να ελεγχθεί. Ελπίζουμε η υπόθεση να λυθεί από τους αρμοδίους άμεσα. Άραγε τί θα πράξει ο κ. Αγγελάκας της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας; Η θέση του τον υποχρεώνει να το ερευνήσει.

newsbomb


Πηγή : news messinia

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ελιές και ελαιόλαδο στην κορυφή των εξαγωγών της Ελλάδας προς τον Καναδά

Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας την Οττάβα, ο Καναδάς ήταν κατά το έτος 2012 ο 45ος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών. Σημαντικότατο τμήμα αυτών αποτελούν τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το άθροισμα αξίας εισαγωγών έτους 2012 των αγροτικών, τροφίμων, καπνού και οινοπνευματωδών στον Καναδά από την Ελλάδα ήταν 74.462.820 δολάρια Καναδά, δηλαδή 48,7 % του συνόλου της αξίας των εισαγωγών του Καναδά από τη χώρα μας που έφθασαν το 2012 τα 152.847.891 δολάρια Καναδά.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των προϊόντων, οι εισαγωγές εμφανίζουν την τελευταία 5ετία σταθερή αυξητική τάση, με συνολική αύξηση της αξίας τους κατά 24% (2008-2012).Όσον αφορά συγκεκριμένα προϊόντα, το σημαντικότερο είναι οι ελιές, σε άλμη ή σε ξύδι, με συνολική αξία εισαγωγών εκτιμώμενη σε άνω των 22 εκατ. δολαρίων Καναδά, ενώ ακολουθεί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με αξία περίπου 12 εκατ. δολαρίων.Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, ιδιαίτερα αξιόλογες ήταν και οι εξαγωγές κονσέρβας ροδάκινου (6,2 εκατ. δολάρια Καναδά), κρασιών (4,6 εκατ. δολάρια Καναδά, με άνοδο 10,6 % από το 2011) και λοιπών οινοπνευματωδών, φρέσκων ψαριών (κυρίως τσιπούρα και λαβράκι), και τυριών (κυρίως ΠΟΠ Φέτας, 4 εκατ. δολλάρια Καναδά, αλλά και σκληρών τυριών, 1,8 εκατ. δολλάρια Καναδά).Άλλα ελληνικά προϊόντα με αξιόλογες εισαγωγές είναι τα παξιμάδια, βουτήματα και άλλα αρτοσκευάσματα, το μέλι, η σταφίδα, τα φρέσκα και ξηρά σύκα, ο καφές, τα ζυμαρικά, τυποποιημένα τρόφιμα. Επίσης μεταξύ άλλων εντός του 2012 άρχισε η διάθεση κατεψυγμένων προϊόντων σφολιάτας και διαφόρων κατεψυγμένων ιχθυηρών, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.


Πηγή : best-tv

Ομόφωνη απόφαση από την ΠΕΔ Πελοποννήσου να μην ερημώσουν τα χωριά...

Συνεχείς αντιδράσεις προκαλεί η ενδεχόμενη υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ όλων όσων έχουν εμπορική δραστηριότητα σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων. Μιλάμε δηλαδή για καφενεία, ίσως κάποια ταβέρνα και κανένα μπακάλικο, που αποτελούν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους των χωριών και πλέον αν τελικά ισχύσει η ένταξή τους στον ΟΑΕΕ θα βάλουν «λουκέτο», αφού όπως κανείς καταλαβαίνει τα χρήματα δεν βγαίνουν για να πληρώσει ο ιδιοκτήτης εισφορές και έτσι θα πάψουν να υπάρχουν και αυτά τα λιγοστά καφενεία, μιας και σε πολλά χωριά της Μεσσηνίας δεν τα συναντά κανείς εδώ και πολλά χρόνια. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα περισσότερα καφενεία εκτός από λίγες περιπτώσεις τα «κρατούν» άνθρωποι μίας κάποιας ηλικίας περισσότερο για να υπάρχει ζωή στο χωριό και για να ασχολούνται και οι ίδιοι με κάτι για να περνά η ώρα τους…

Το θέμα συζητήθηκε μετά από εισήγηση του δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου και στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και ελήφθη ομόφωνη απόφαση από τους δημάρχους να απαλλάσσονται α­πό την υ­πο­χρε­ω­τι­κή κα­τα­βο­λή ει­σφο­ρών υ­πέρ Ο­Α­Ε­Ε, ό­πως ι­σχύ­ει μέ­χρι σή­με­ρα τα καφενεία και γενικά όσοι έχουν δραστηριότητα τέτοιου είδους σε χωριά κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων. Μάλιστα στην ΠΕΔ ζητήθηκε για Το­πι­κές Κοι­νό­τη­τες κά­τω των 300 κα­τοί­κων να λη­φθεί μέ­ρι­μνα και να δο­θούν κίνητρα οι­κο­νο­μι­κά και φο­ρο­λο­γι­κά ώ­στε να λει­τουρ­γούν τέ­τοι­α κα­τα­στή­μα­τα (π.χ. κα­φε­νεί­α-μι­κρά παν­το­πω­λεί­α κλπ) τα ο­ποί­α δί­νουν ζω­ή στα χω­ριά της υ­παί­θρου και επιτελούν κοι­νω­νι­κό έρ­γο για τους μό­νι­μα δι­α­μέ­νον­τες στις Το­πι­κές Κοι­νό­τη­τες.


Πηγή : radio 936

Καλό Νερό: Σήκωσε τα ράσα και απεγκλώβισε ζευγάρι σε τροχαίο

Άφησε το καλυμμαύκι στο αυτοκίνητό του, σήκωσε τα ράσα για να μην τα πατήσει και κατόρθωσε να απεγκλωβίσει ζευγάρι από το ντεραπαρισμένο όχημά του!

Ο «σούπερ-παπάς» από την Ηλεία λειτουργεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Φασκομηλιά Φιγαλείας.

Καθώς περνούσε από την επαρχιακή οδό Νέας Φιγαλείας - Θολού, είδε ένα Ι.Χ. να τουμπάρει και να καταλήγει σε έναν ελαιώνα, δίπλα από το ρέμα Θόλου. Δίχως δεύτερη σκέψη έτρεξε να βγάλει από το όχημα τους επιβάτες, οι οποίοι ευτυχώς δεν είχαν τραύματα, παρά μόνο ελάχιστες γρατσουνιές.

Με την πολύτιμη βοήθεια της 16χρονης κόρης του, η οποία βρισκόταν μαζί του, ο ιερέας απεγκλώβισε πρώτα τη γυναίκα και κατόπιν, με τη βοήθεια ενός διερχόμενου οδηγού έβγαλε τον άντρα. Τους επιβάτες μαζί με τα πράγματά τους μετέφερε με δική τους ευθύνη ο ιερέας στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν, στην περιοχή Καλό Νερό.

Σημειώνεται ότι το σημείο της επαρχιακής οδού Νέας Φιγαλείας - Θολού όπου έγινε το ατύχημα θεωρείται στροφή-καρμανιόλα (τα τελευταία τρία χρόνια έχουν σημειωθεί περισσότερα από 15 ατυχήματα), ενώ δεν φωτίζεται και δεν έχει σήμανση.

espressonews.gr


Πηγή : filiatra net

Απο το 2007 παραμένει χωρίς παρέμβαση το ποτάμι της Νέδας

Εδώ και χρόνια και συγκεκριμένα από το 2007 έχει να καθαριστεί ο ποταμός Νέδα, με αποτέλεσμα τα κλαδιά, τα δέντρα και οι έντονες βροχοπτώσεις που όπως είναι λογικό αναμένονται κατά την χειμερινή περίοδο να δημιουργούν φόβους για υπερχείλιση του ποταμού.Οι καλλιέργειες της γύρω περιοχής θα καταστραφούν, τα σπίτια θα υποστούν ζημιές και φυσικά οι ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν. Σε ζούγκλα έχει μετατραπεί ένα μεγάλο τμήμα της Νέδας, που βρίσκεται στα όρια Ηλείας-Μεσσηνίας.

Τα καλάμια και τα δέντρα έχουν ολοκληρωτικά καλύψει αρκετά σημεία του ποταμού και σε όλο το υπόλοιπο μήκος του συγκεκριμένου τμήματος, το πλάτος των όχθων έχει μικρύνει κατά πολύ από την πυκνή άγρια βλάστηση. Φόβοι για υπερχείλιση εκφράζονται εξαιτίας της χρόνιας έλλειψης της απαραίτητης συντήρησης και όπως τονίζουν έντρομοι οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες καλλιεργήσιμων εκτάσεων, πρόκειται να συμβούν μεγάλες καταστροφές εάν δεν δράσουν εγκαίρως οι αρμόδιοι για τον καθαρισμό του ποταμού. Γίνεται λόγος για καταστροφές καλλιεργειών από τις οποίες ζουν τόσες οικογένειες, καταστροφές οικιών, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που ζουν μόνιμα στην περιοχή και το σπουδαιότερο είναι ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στις καλλιέργειες και τα σπίτια της συγκεκριμένης περιοχής βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το ποτάμι, πράγμα που σημαίνει ότι εάν η στάθμη του νερού ανέβει και το ποτάμι υπερχειλίσει ο μόνος συνδετήριος δρόμος με την Εθνική Οδό Πύργου-Κυπαρισσίας δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους περίοικους. Μεγάλο παράπονο των κατοίκων και των καλλιεργητών της περιοχής αποτελεί το γεγονός ότι εδώ και χρόνια έχουν έρθει επανειλημμένως σε επαφή με τους υπεύθυνους για τον καθαρισμό του ποταμού και παρ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια για την βελτίωση της κατάστασης την στιγμή που ο Ν. Μεσσηνίας, μετά την υπερχείλιση του ποταμού πριν ένα-δύο χρόνια, ενεργοποιήθηκε εγκαίρως, δημιουργώντας ένα τοίχος από ογκόλιθους για την αποφυγή παρόμοιου περιστατικού.


Πηγή : radio 936

Κυπαρισσία: Εγκαίνια της Έκθεσης Εικαστικού Εργαστηρίου

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013, στις 7.00 μμ, θα γίνουν τα εγκαίνια της ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ στην οδό Νικολάου Καλαντζάκου 3 στην Κυπαρισσία.

Στην έκθεση θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής και κεραμικής παιδιών και ενηλίκων καθώς και αγιογραφίας που δημιούργησαν οι μαθητές του ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ του Δήμου Τριφυλίας.

Η έκθεση θα συνεχίσει τη λειτουργία της και την Κυριακή 29/9/2013 ως και την Παρασκευή 4/10/2013 από τις 5.00 ως 9.00 μμ. Η έκθεση πραγματοποιείται για να προβάλλει το σημαντικό έργο που γίνεται στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ αλλά και για να αποτελέσει πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από την τέχνη.

Τις ίδιες ημέρες και ώρες θα γίνουν και οι εγγραφές όσων θελήσουν να φοιτήσουν στο ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ τη νέα χρονιά.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΕΙΧΗΡΗΣΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Πηγή : filiatra net

Προσλήψεις σε Δήμους της Μεσσηνίας και Περιφέρεια

Πολλά παράδοξα συμβαίνουν σ’ αυτή τη χώρα.

Ένα από αυτά είναι ότι εδώ και τρία χρόνια περίπου η τρικομματική και τώρα δικομματική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου απομείωσης του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα από προσωπικό. Από την άλλη, όμως, προκηρύσσει συνεχώς θέσεις μισής εργασίας και μισού μισθού.

Έτσι, όπως ανακοινώθηκε, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η πρόσληψη 10.000 ανέργων στις Περιφέρειες και τους Δήμους όλης της χώρας. Δυνατότητα αίτησης έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνω των 18 ετών, οι οποίοι ανήκουν στη βαθμίδα της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, είναι δηλαδή απόφοιτοι Γυμνασίου ή Δημοτικού για όσους αποφοίτησαν μέχρι το 1980.

Οι άνεργοι θα αξιολογηθούν με βάση κυρίως κοινωνικά κριτήρια, όπως η διάρκεια της ανεργίας και η οικονομική τους κατάσταση. Οι συμβάσεις όσων επιλεγούν θα είναι πεντάμηνες, χωρίς τη δυνατότητα να παραταθούν ή να ανανεωθούν, ενώ θα λαμβάνουν μισθό 427 ευρώ το μήνα οι άνεργοι έως 25 ετών και 490 ευρώ το μήνα οι άνεργοι άνω των 25 ετών, με καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Οι ειδικότητες που ζητούνται είναι:

κλητήρες, αποθηκάριοι, επιμελητές, φύλακες, προσωπικό καθαριότητας, αρχειοθέτες, προσωπικό μαγειρείου, εργάτες διαφόρων ειδικεύσεων, βοηθητικό προσωπικό.

Στην Πελοπόννησο προβλέπεται να καλυφθούν 539 θέσεις.

Στους Δήμους της Μεσσηνίας ειδικότερα:

Δήμος Οιχαλίας 9, Δήμος Πύλου – Νέστορος 23, Δήμος Τριφυλίας 21, Δήμος Καλαμάτας 64.

Επίσης, άμεση πρόσληψη άνεργων αποφοίτων Λυκείου και πτυχιούχων ΑΕΙ-ΤΕΙ σε ισάριθμες θέσεις του Δημοσίου σε ολόκληρη την Ελλάδα προβλέπεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Όσοι επιλεγούν, θα εργαστούν σε ασφαλιστικά ταμεία, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών, σωφρονιστικά καταστήματα και στον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι συμβάσεις τους θα είναι πεντάμηνες, χωρίς ελπίδα να ανανεωθούν ή να παραταθούν. Για την Πελοπόννησο, ο αριθμός που ανακοινώθηκε αφορά 1.843 άτομα.

Οι ειδικότητες που επιλέγονται:

αγρονόμοι, τοπογράφοι, γεωπόνοι, επαγγέλματα Υγείας-Πρόνοιας (νοσηλευτές, οδοντίατροι, γιατροί, βρεφοκόμοι, ψυχολόγοι), μηχανολόγοι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, χημικοί, μηχανικοί Πληροφορικής και Δικτύων, πληροφορικής, μηχανικί Η/Υ, εργοδηγοί, βοηθητικό προσωπικό, γενικών καθηκόντων, γεωλόγοι, δασοπόνοι, γεωτεχνικοί, αποθηκάριοι, νομικοί και πολιτικών επιστημών, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, κλητήρες, παιδαγωγοί, φροντιστές, γραφίστες, κτηνίατροι, διοικητικού, οικονομικού, λογιστικού, γραμματείς, μεταφραστές, διερμηνείς, βιβλιοθηκονόμοι, τουριστικών επαγγελμάτων, στατιστική.

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνω των 18 ετών, οι οποίοι θα αξιολογηθούν με βάση τη διάρκεια ανεργίας, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση.

Οι μηνιαίες απολαβές όσων επιλεγούν θα κυμαίνονται στα 490 ευρώ καθαρά για όσους είναι άνω των 25 ετών και στα 427 ευρώ καθαρά για τους νέους κάτω των 25 ετών, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι καλυμμένες.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Α.Π.


Πηγή : tharros news

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Μεγάλο Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο στην Καλαμάτα

Ξεκίνησε η πορεία που από την οδό Νέδοντος κατευθείνεται προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στα οποία υπάρχει πολύ ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Η πορεία είναι πολύ μεγάλη σε όγκο και σε παλμό και αυτή τη στιγμή περνά κάτω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής , στελέχη της οποίας βρίσκονται μέσα στο κτίριο χωρίς όμως να βγουν στο μπαλκόνι αυτή τη φορά όπως συνέβη με τη πορεία της προηγούμενης Τετάρτης.

Το σύνθημα που κυριαρχεί στην πορεία "Το αίμα του Παύλου δεν θα ξεχαστεί τσακίστε του φασίστες και τη Χρυσή Αυγή"



Πηγή : tharros news

Εξαιρετική χρονιά για τους αμπελώνες της Τριφυλίας

ρεπορτάζ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΟΙ αμπελώνες της Τριφυλίας αποτελούν ένα πρωτοποριακό κλάδο του πρωτογενή τομέα για την περιοχή συμβάλλοντας καθοριστικά στην τοπική οικονομία και εξάγοντας φημισμένα κρασιά στην Ευρώπη δημιουργώντας συνθήκες νέων αγορών για τα προιόντα του τόπου μας.

Επίσκεψη σε αμπελοκαλλιέργειες της Τριφυλίας έκανε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Παρασκευόπουλος ο οποίος από τη περιοχή των Χριστιάνων και της Πλάτης τόνισε η ζώνη καλλιέργειες εκτείνεται νότια της Κυπαρισσίας, ανατολικά των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων φτάνοντας ως τη Χώρα, καταλαμβάνοντας έκταση 10.000 περίπου στρεμμάτων. Πρόσθεσε ότι αναδεικνύονται εξαιρετικά κρασιά με αρώματα τα οποία διεθνώς είναι γνωστά όπως έπραξε η Κομισιόν εμφανίζοντας ω πρότυπο τα κρασιά μας. Συμπλήρωσε ότι η παραγωγή αυτή την εποχή αφορά τις ποικιλίες καμπερνέ σοβινίο, φιλέρι, ροδίτη και άλλα με εξαιρετική πρώτη ύλη και αυτό οφείλεται στο μεράκι των καλλιεργητών της περιοχής αλλά και στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας.

ΒΟΗΘΑ Η ΒΙΟΠΙΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επισήμανε επίσης ότι δεν υπάρχουν προσβολές από έντονα με το μικροκλίμα της περιοχής στον ορεινό όγκο να είναι ιδανικό για την ανάπτυξη των αμπελώνων. Ο αρδευόμενος αμπελώνας που επισκέφθηκε τόνισε ότι αποδίδει εξαιρετικής ποιότητα κρασιά με μεθοδικότητα προσαρμοσμένη στις σύγχρονες τεχνικές και συνδέεται με την βιοπικοιλότητα της περιοχής. Σε ότι αφορά την φετινή παραγωγή αναμένεται αναμένεται ελαφρώς μειωμένη από πέρσι με την εκτίμηση να ανέρχεται στους 7.500 με 8.000 τόνους συνολικά με διακυμάνσεις ανάλογα με την περιοχή, χωρίς όμως ιδιαίτερες αποκλίσεις...


Πηγή : radio 936

Επετειακή εκδήλωση για την επανάσταση του 1834

Η 179η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834 εορτάστηκε χθες το πρωί στο Ανω Ψάρι και τιμήθηκαν οι πρωτεργάτες της Γιαννάκης Γκρίτζαλης και Μητροπέτροβας. Μια επανάσταση με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα που όμως λίγοι γνωρίζουν για αυτή αφού ακόμη δεν διδάσκεται στα σχολικά βιβλία.

Την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πρωτεργατών τέλεσε ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια στον προαύλειο χώρο του ναού πραγματοποίησε την ομιλία του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Κώστας Καράμπελας, τον οποίο προσφώνησε και παρουσίασε ο πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων Διονύσιος Αθανασόπουλος, σημειώνοντας την αγάπη και την προσφορά για την περιοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Καράμπελας σημείωσε ότι σήμερα 179 χρόνια μετά η Μεσσηνιακή Επανάσταση δεν είναι γνωστή και δεν την αναφέρουν τα σχολικά βιβλία, ενώ κάποιοι υποτιμητικά την αναφέρουν ως βλαχοεπανάσταση. Ωστόσο είπε πως ήταν η πρώτη κοινωνική επανάσταση στη νεότερη Ελλάδα, η οποία για να είναι κατανοητή πρέπει να δούμε το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και θρησκευτικό πλαίσιο της εποχής εκείνης. Μίλησε για τους πρωτεργάτες της Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτραβα όπως και για όλους όσοι συνέβαλαν στην εξάπλωσή της που έγινε ταχύτατα στην ορεινή βόρεια Μεσσηνία και τα ορεινά των όμορων νομών.

Κράτησε 20 μέρες μέχρι που οι επαναστατημένοι οι οποίοι ζητούσαν κοινωνική δικαιοσύνη ηττήθηκαν και κατέληξε με την καταδίκη του Γιαννάκη Γκρίτζαλη σε θάνατο από το δικαστήριο της Κυπαρισσίας και την εκτέλεσή του. Ο ομιλητής επισήμανε την ανάγκη η τοπική ιστορία να γίνεται γνωστή σε όλους και μάλιστα από την παιδική ηλικία, πρότεινε επίσης την διοργάνωση μιας ημερίδας, αφιερωμένης σε αυτούς που πολέμησαν από την περιοχή στους αγώνες της πατρίδας μας όπως και για την συμβολή της περιοχής αυτής στους αγώνες. Επανέφερε δε τις προτάσεις τους για αναστήλωση της οικίας του Γιαννάκη Γκρίτζαλη και την λειτουργία του ως μουσείου, την επισκευή του γραμματοδιδασκαλείου που είναι δίπλα από το ναό του Αγίου Δημητρίου, την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών στο Μετσίκι και τον χαρακτηρισμό του Ανω Ψαρίου ως διατηρητέου οικισμού.

Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου, Ευστάθιο Κούκη, Ανδρέα Μέμα, Ματίνα Μπραΐμη και Μαρία Λάγια. Στο σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη έγινε κατάθεση στεφάνων από τον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο εκ μέρους της κυβέρνησης, τον βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο εκ μέρους της Βουλής, τον σμήναρχο Θεόδωρο Λάγιος υποδιοικητή της 120 ΠΕΑ, τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, τον δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη, τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας Χρήστο Ριζά, τον Δημήτρη Γεωργόπουλο πρόεδρο του Τ.Σ. Ψαρίου, τον Κώστα Καράμπελα εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ορεινής Τριφυλίας, τον Διονύσιο Αθανασόπουλο πρόεδρο του Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων, τον Αντώνη Δρακόπουλο εκ μέρους του Συλλόγου Ανω Μέλπειας, τον Σωτήρη Κούκη εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ψαραίων «Το Μετσίκι» και τον Παναγιώτη Λούτο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας. Παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Οιχαλίας Ελένη Αλιφέρη και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Οιχαλίας Ηλίας Σακελλαριάδης. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκάλας.

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online