Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στη Κυπαρισσία από την παραλία του Καρτελά.

Κυπαρισσία

Λήψη φωτογραφίας από το κάστρο της πόλης.

Καρέτα-καρέτα

Χελωνάκια καρέτα-καρέτα στην παραλία καλό νερό.

Κυπαρισσία

Άποψη της πόλης από την παραλία του καρτελά .

Στατιστικά

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα στατιστικά του blog. Αναλυτικά οι πηγές οι κατηγορίες των άρθρων και το πλήθος των αναρτήσεων κάθε ημέρα.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Ανακαλύφθηκε η Πύλη του Άδη στην Μεσσηνία... ένας αμύθητος αρχαιολογικός θησαυρός!!!

Aμύθητος αρχαιολογικός θησαυρός βρέθηκε στη Μεσσηνία-Άνω του ενός δισ. ευρώ εκτιμάται μόνο η αξία των χρυσών κτερισμάτων!!

Η πύλη του Άδη στην Ιθώμη και το μεγάλο μυστικό!!! Ναι όσο απίστευτο και να...φαίνεται, βρέθηκε ο θολωτός τάφος του θρυλικού Βασιλιά της Αρχαίας Μεσσήνης, Αριστόδημου, ο οποίος για αιώνες τώρα ήταν βασική επιδίωξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και εκατοντάδων επίδοξων θησαυροκυνηγών, οι υποίοι είχαν κυριολεκτικά ανασκάψει την ανατολική πλευρά του ιερού όρους της Μεσσηνίας, Ιθώμη, όπου κατά τον Παυσανία είχε... ταφεί ο εν λόγω βασιλιάς.

Πολλοί πίστευαν από τα παλαιότερα χρόνια, ότι ο τάφος του Αριστόδημου ο οποίος είχε θυσιάσει την κόρη του,σύμφωνα με χρισμό του μαντείου των Δελφών, προκειμένου να απελευθερωθεί η Μεσσηνία από τους Σπαρτιάτες, ότι βρίσκεται κοντά στο χωριό Αριστοδήμειο της Ιθώμης και για το λόγο αυτό έδωσαν στο χωριό αυτό το όνομα του θρυλικού βασιλιά. Νεότερες μελέτες ιστορικών είχαν αποφανθεί ότι ο περιβόητος τάφος με τους αμύθητους θησαυρούς, βρίσκεται κοντά στο αρχαίο φράγμα του ποταμού "Βαλύρα", όπου κατά την ιστορία διάβηκε ο λυράρης της αρχαιότητας Θάμυρις και συνέβη το γνωστό περιστατικό της ρίψης της λύρας στο νερό μετά της τύφλωσή του από τις εννέα Μούσες.

Έκτοτε η περιοχή αυτή οργώνονταν κατά καιρούς από λαθροανασκαφείς, οι οποίοι εφοδιασμένοι με ανιχνευτές μετάλλων προσπαθούσαν τις νύχτες να εντοπίσουν τον θησαυρό που θα τους έκανε βαθύπλουτους. Εις μάτην όμως, γιατί παρά τις δεκάδες τρύπες που δημιούργησαν σκάβοντας, ο θησαυρός ήταν αδύνατον να εντοπιστεί.Όμως όσα φέρνει η στιγμή δεν τα φέρνει ο χρόνος, όπως λέει και ο σοφός λαός. Και η στιγμή που ήρθε ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μια ομάδα ανθρώπων της περιοχής που αγαπούν την πολιτιστική παράδοση της περιοχής τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να την προστατεύσουν και να την προβάλουν.

Η πύλη του Άδη στην Ιθώμη και το μεγάλο μυστικό!!! Η ομάδα αυτή των ανθρώπων του πολιτισμού της Ιθώμης, αξιοποιώντας αρχαίες γραφές σύμφωνα με τις οποίες, κοντά στο αρχαίο φράγμα του ποταμού΄΄Βαλύρα" ή κατά την σύγχρονη ονομασία "Μαυροζούμενα", υπάρχει η πύλη του Άδη, εκεί που δηλαδή περνούσαν οι ψυχές των αποθανόντων για τον άλλο κόσμο στην αρχαιότητα, την εντόπισαν έχοντας ο βοηθό τους την σύγχρονη τεχνολογία GPS και έφθασαν μετά από πολύ κόπο στο επίμαχο σημείο, καθώς ήταν καλυμμένο από οργιώδη βλάστηση και μια πέτρινη πλάκα η οποία είχε ελαφρώς μετακινηθεί στο διάβα των αιώνων.

Η είσοδος στην φερόμενη ως πύλη του Άδη άφησε την ερευνητική ομάδα εμβρόντητη καθώς βρέθηκαν σε μια φυσική σπηλιά,διαστάσεων εδάφους 7,63 Χ 8,45 m , η οποία περίτεχνα είχε μετατραπεί σε υπόγειο θολωτό τάφο. Στο βορινό μέρος υπάρχει μαρμάρινος τάφος με την επιγραφή "Αριστοδήμω Μεσσηνίων Βασιλεί" , ο οποίος είναι ανέγγιχτος και τριγύρω διάφορα ειδώλια απόατόφιο χρυσάφι, λήκυθοι οι οποίες περιέχουν χρυσαφένια ομοιώματα κλώνων ελιάς, χρυσαφένια κτερίσματα και χρυσοελεφάντινο αγαλματίδιο του Ιθωμάτα Διός.

Αμέσως η ομάδα ενημέρωσε τις αρχές ασφαλείας του νομού,τον καθηγητή αρχαιολογίας κ.Πέτρο Θέμελη οποίος κατέφθασε αμέσως από την Αρχαία Μεσσήνη, τον υπουργό Πολιτισμού και τις δικαστικές αρχές, προκειμένου να προστατευθεί πάση θυσία ο μεγάλος και ανεκτίμητος αυτός θησαυρός. Σύμφωνα με μεταλλειολόγο που συμμετείχε στην ομάδα, η αξία σε χρυσό των ευρημάτων εκτιμάται σε περίπου ένα δισ. ευρω, ενώ συμπεριλαμβανομένης της αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής τους αξίας, κατά τον κ.Θέμελη, τούτη ανέρχεται στο 100/πλάσιο!!! Το περιστατικό αυτό που συνέβη λίγο πριν το μεσημέρι Σάββατο, σύμφωνα με ασφαλείς και καλά διασταυρωμένες πληροφορίες μας, έχει προκαλέσει σεισμό στο κυβερνητικό επιτελείο.

Ήδη η περιοχή έχει περικυκλωθεί από ένοπλους άνδρες της ασφάλειας, οι οποίοι καμουφλάρονται σε κάθε σημείο πρόσβασης στην περιοχή για την πιθανότητα ληστείας. Ακόμα έχουν επιστρατευθεί και σύγχρονα συστήματα δορυφορικής παρακολούθησης που διέθεσε το υπουργείο άμυνας.

24wro.blogspot.gr


Πηγή : messinia portal

Δημόσιος θηλασμός και στο σιντριβάνι της Καλαμάτας διοργανώνεται μέσα από το facebook

Ταυτόχρονα σε όλες της πόλεις της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί δημόσιος θηλασμός. Δείτε πιο κάτω την εκδήλωση που ετοιμάζουν στην Καλαμάτα. Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 διοργανώνει μια εκδήλωση - γιορτή για το μητρικό θηλασμό, τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό. Από τo 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια συμμαχία για την προώθηση του θηλασμού), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου και φέτος έχει θέμα «Υποστηρίζουμε το θηλασμό: Υποστηρίζουμε τις μητέρες».

Σε αυτή τη γιορτή συμμετέχουμε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, μητέρες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μέλη των ομάδων του Δικτύου μας, με σκοπό την προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως ως εικόνα και παρουσία «από μητέρα προς μητέρα». Παράλληλα θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό, θα γίνουν συζητήσεις και θα γνωριστούμε από κοντά!

Σας περιμένουμε λοιπόν και φέτος, μανούλες θηλάζουσες, μανούλες to be, με κοιλίτσες ή με σκέψη για κοιλίτσες, μανούλες πρώην θηλάζουσες, σύζυγοι και λοιποί φίλοι και συγγενείς, ελάτε να γιορτάσουμε!!!

Αν και ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 θα καταμετρηθούν στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό που θα γίνει την ίδια ώρα σε όλες τις πόλεις!

Ώρα προσέλευσης: 11.00
Ώρα καταμέτρησης: 12.00
Ώρα λήξης: 14.00

Πλατεία Αριστομένους Καλαμάτα, στο σιντριβάνι


Πηγή : tharros news

Θα απορροφήσει τις πιστώσεις του ΥΠΕΣ για την εξόφληση των ληξιπρόθεμων οφειλών του ο δήμος Τριφυλίας;

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Παρασκευή 13-9-2013, ο πρόεδρός της κ. Ασκούνης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ πως υπάρχουν 480 εκατομμύρια ευρώ, από ένα αρχικό ποσό 850 περίπου εκ. ευρώ, που παραμένουν αδιάθετα με ευθύνη των δήμων. Το ποσό αυτό, που είναι δεσμευμένο σε ειδικό λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου, αφορά σε επιχορήγηση των δήμων, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους μέχρι και το έτος 2012. Τα χρήματα, όμως, αυτά, εάν μέχρι το τέλος του έτους δεν απορροφηθούν από τους δήμους, για τους οποίους προορίζονται, θα διατεθούν για κάλυψη άλλων αναγκών του κρατικού προϋπολογισμού. Θα τα χάσουν δηλαδή οι δήμοι, εάν αδιαφορήσουν. Την Τετάρτη 25-9-2013 διάβασα στην εφ. Ελευθερία, σελ. 4, πως «ούτε ένα ευρώ δεν έχει απορροφήσει ο δήμος Τριφυλίας από την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει με το υπουργείο Εσωτερικών και η οποία αφορά την είσπραξη χρημάτων με τα οποία θα πληρώσει ο δήμος τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του».

Η μέρα, ως γνωστόν, στο δήμο Τριφυλίας ξεκινάει αργά. Η αυτοδιοικητική ανυπαρξία τείνει να γίνει παροιμιώδης. Η τάξη δε στη διαχείριση των οικονομικών είναι άγνωστη έννοια για τη δημοτική αρχή. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Έστω και αργά, όμως, οι υπηρεσίες του δήμου απέστειλαν στοιχεία στο υπουργείο και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, με την υπ`αρίθμ. 26762/2-7-2013 απόφασή του, ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 2.605.001,00 ευρώ στο δήμο Τριφυλίας, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του. Η διαδικασία εξόφλησης είναι πλέον ευθύνη του δήμου και τα ερωτήματα είναι εύλογα:

Τι προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή; Θα εξοφλήσει τις πιστοποιημένες οφειλές της, ώστε να ανακουφιστεί οικονομικά ο δήμος και να ανακτήσει μέρος της χαμένης αξιοπιστίας του στην αγορά; Θα φροντίσει να εισπράξουν τα χρήματα οι τελικοί δικαιούχοι στο χρόνο που απομένει, όπως έχουν ήδη κάνει άλλοι δήμοι ή θα αφήσει να χαθεί η σχετική επιχορήγηση; Κατανοεί τη σημασία της εξόφλησης των οφειλών, για την τοπική οικονομία, για τους εργολάβους, τους επαγγελματίες, τους προμηθευτές και τα επαγγέλματα με τα οποία αυτοί συναλλάσσονται; Κατανοεί ότι με τη μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, την απουσία χρήματος από την αγορά και την αδικαιολόγητη στάση πληρωμών του δήμου, πολλοί από τους παραπάνω κινδυνεύουν με αφανισμό;

Ο δήμος θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Η μέχρι σήμερα, όμως, λειτουργία της δημοτικής αρχής δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Μέχρι σήμερα το μόνο που φαίνεται να ενδιέφερε τη δημοτική αρχή ήταν η επιλεκτική εξόφληση πιστοποιημένων οφειλών καθώς και η παράτυπη πληρωμή μη πιστοποιημένων σε φίλους της. Φαίνεται πως το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η πληρωμή αναδόχων με απλές βεβαιώσεις (!) τέως δημάρχων περί οφειλών σε εργολάβους. Βεβαιώσεις χωρίς καν σχετικό πρωτόκολλο των τέως δήμων. Βεβαιώσεις, δηλαδή, για οφειλές για τις οποίες δεν υπάρχουν καν αναθέσεις, συμφωνητικά και πιστοποιήσεις ή παραλαβές από τα αρμόδια όργανα των τέως δήμων. Τέτοιες, δυστυχώς, πληρωμές, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, βαρύνουν τους δημότες, ακόμα και με αδικαιολόγητες κατασχέσεις ανταποδοτικών τελών. Κατασχέσεις δημοτικών χρημάτων που έγιναν, γιατί παραιτήθηκε η δημοτική αρχή από την άσκηση των ενδίκων μέσων υπεράσπισης του δήμου.

Το μόνο που, ευσυνείδητα, προσπαθεί να επιτύχει η δημοτική αρχή είναι, με διάφορες μεθοδεύσεις, να μην αποτυπωθεί σε ποιούς τέως δήμους αντιστοιχούν αυτές οι παράτυπες οφειλές και πληρωμές. Ματαιοπονούν. Ας φροντίσουν τέλος, έστω και τώρα, να μην χαθούν και αυτές οι πιστώσεις του ΥΠΕΣ.

του Δημήτρη Α. Δριμή
εκπαιδευτικού, τ. δημάρχου Αετού


Πηγή : Δελτίο τύπου

Αγία Κυριακή: Γέμισε τσούχτρες το Λιμανάκι!

Από δεκάδες μέδουσες ή ως γνωστών τις λεγόμενες τσούχτρες κατακλύστηκε σήμερα το αλιευτικό καταφύγιο της Αγίας Κυριακής στα Φιλιατρά. Οι μέδουσες εμφανίστηκαν στο λιμανάκι ανάμεσα στις βάρκες, ενώ αρκετές ήταν και εκείνες που ξεβράστηκαν στην συνέχεια στην άμμο.

Πρόκειται για πλαγκτονικούς οργανισμούς, οι οποίοι απαντώνται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Ζουν σε ομάδες και το τσίμπημά τους προκαλεί κνησμό και παράλυση της λείας τους. Τρέφονται με μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν, τα οποία συλλαμβάνουν με τα πλοκάμια τους. Οι περισσότερες μέδουσες ζουν δυόμισι μήνες.

Ωστόσο, υπάρχει ένα είδος που μπορεί να ζήσει μέχρι 30 χρόνια και ένα άλλο είδος είναι αθάνατο. Άγνωστο όμως παραμένει το τι προκάλεσε αυτήν την μαζική επιδρομή - έξοδο στην συγκεκριμένη περιοχή.


Πηγή : filiatra net

Όλα τα «φωτεινά Ελληνικά μυαλά » σε ένα συνέδριο στην Πύλο

«Μία Περιφέρεια, ένας Πλανήτης» στην Costa Navarino Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013, διοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το ellines.com στο Ξενοδοχειακό συγκρότημα της Costa Navarino στην Πύλο,το αναπτυξιακό συνέδριο «Μία Περιφέρεια, ένας Πλανήτης», το οποίο θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

9:30 Προσέλευση - Εγγραφές Registration
10:00 Έναρξη Συνεδρίου. Εισαγωγή από τον Νίκο Χατζηνικολάου Opening of the conference. Introduction by Nikos Chatzinikolaou Εκδότης-Διευθυντής της Realnews Editor-Director of Realnews
10:30 Γρηγόρης Στεφανόπουλος Gregory Stephanopoulos Καθηγητής Βιοτεχνολογίας και Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (MIT) W.H. Dow Professor of Biotechnology and Chemical Engineering, MIT, Cambridge, MA, USA
10:55 Άρτεμις Π. Σιμοπούλου M.D Artemis P. Simopoulos M.D. Πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής Διατροφής και Υγείας (ΗΠΑ) President of the Center for Genetics Nutrition and Health (USA)
11:20 Κώστας Μακρής Costas Makris Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Μακρής Chairman of Makris Group
11:45 Διάλειμμα Coffee break
12:05 Χαρά Νικολακοπούλου Hara Nikolakopoulou Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου Postdoctoral research scientist at the Imperial College of London
12:30 Περικλής Παπαδόπουλος Periklis Papadopoulos Διευθυντής και Καθηγητής του Κέντρου Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο San Jose στην Καλιφόρνια - Ερευνητής στο Κέντρο Ames της NASA Director and Professor of the Center of Aerospace Engineering at San Jose State University in California - Center NASA's Ames Researcher
13:00 Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου Entrepreneurship and Development in the Peloponnese Region
13.45 Γεύμα Lunch Break
15.00 Τοποθέτηση Χρήστου Μπάρλα Chris Barlas Ιδρυτής του ellines.com Founder of ellines.com
15.10 Τοποθέτηση Πέτρου Τατούλη Petros Tatoulis Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Governor of the Peloponnese Region
15.30 Κλείσιμο συνεδρίου End of conference

Το συνέδριο συντονίζει ο Νίκος Χατζηνικολάου. Conference coordinator: Nikos Chatzinikolaou.


Πηγή : news messinia

Συνελήφθη βοσκός που κατηγορείται για 100 και πλέον φωτιές στον Ταΰγετο

Συνελήφθη πριν από λίγο, ο βοσκός ο οποίος κατηγορείται για 100 και πλέον φωτιές στην περιοχή του Ταϋγέτου! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνθρωπος αυτός έχει ταλαιπωρήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έχει εδώ και καιρό αποστείλει τους σχετικούς φακέλους τόσο στην Εισαγγελία, όσο και στην Αστυνομία, προκειμένου να γίνει η σύλληψή του.

Τονίζεται ότι η σύλληψη έγινε πριν από λίγο σε δύσβατη περιοχή του Ταϋγέτου όπου και βρισκόταν και απ' εκεί εξορμούσε σύμφωνα με τις Αρχές και έβαζε τις φωτιές στο βουνό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήταν μια δύσκολη αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, αποστολή η οποία δείχνει ότι η ΕΛΑΣ επαγρυπνά και είναι "μάχιμη" σε όλη την χώρα. Τέλος να επισημάνουμε ότι ο συλληφθείς ήταν φυγόδικος και σύμφωνα με πληροφορίες είχε πυροβολήσει στο παρελθόν και άνδρες της αστυνομίας.


Πηγή : kalamata news

Η φλόγα των εθελοντών αιμοδοτών ζέστανε τη Κυπαρισσία με τις καρδιές των παιδιών του λυκείου Κυπαρισσίας

ΣΤΑΣΗ ανθρωπιάς στην Κυπαρισσία έκαναν οι λαμπαδηδρόμοι των Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδας σε μια όμορφη εκδήλωση στην οποία έδωσαν το παρών μαθητές του 15μελούς Μαθητικού συμβουλίου Λυκείου Κυπαρισσίας και εκπροσώπων του Δήμου Τριφυλίας. Την φλόγα της αλληλελλγύηης

Ο Κώστας Μαμασούλας από την Επιτροπή ως Πρόεδρος του Συλλόγου εθελοντών δωρητών οργάνων Αιτωοοακαρνανίας τόνισε ότι οι εθελοντές ξεκίνησαν από το Ξυλόκαστρο διασχίζοντας τη μισή Πελοπόννησο καταλήγοντας στη Καλαμάτα με την 26η Αμφικτυονία που θα γίνει στη πόλη, μεταφέροντας την φλόγα της αγάπης προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας πιστεύοντας ότι μια ζωή μπορεί να σωθεί από μια σταγόνα αίμα". Πρόσθεσε ότι απαιτείται συλλογική δράση παρακαλώντας το κοινό να προσφέρει την σταγόνα αγάπης που μας αφορά όλους. Εξήγησε ότι το εθελοντικό προσφερόμενο αίμα υπολείπεται στις ανάγκες για αίμα καθώς κύριος στόχος των Συλλόγων εθελοντών είναι η χώρα μας να είναι αυτάρκης στις ανάγκες για αίμα δεδομένου ότι το εθελοντικό κίνημα είναι ταυτόσημο με την ανάγκη να ενισχύουμε σε εποχές κρίσης ο ένας τον άλλον μιλώντας για εξαιρετική υποδοχή στην Κυπαρισσία από τους φορείς.


Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΠΛΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Τα παιδιά τους 15μελους Λυκείου Κυπαρισσίας με εκκίνηση τη κεντρική πλατεία μετέφεραν την φλόγα σε κεντρικούς δρόμους και υπηρεσίες της πόλης. Ο Πρόεδρος του 15μελούς Παναγιώτης Νικολακόπουλος μιλώντας στο Ράδιο Κυπαρισσία 936, θεωρεί ότι τα παιδιά αποτελούν το μέλλον της αιμοδοσίας στέλνοντας το μήνυμα της αλληλεγγύης στις μέρες μας ενώ με την κίνηση αυτή το σχολείο συμμετείχε ενεργά στην θετική πρωτοβουλία. Σε ερώτηση αν σε καιρούς κρίσης η ανθρωπιά αποτελεί υποχρέωση και όχι ανάγκη μόνο για την έξοδο από αυτήν υπογράμμισε ότι είναι το μόνο που μας έχει απομείνει οπότε πρέπει να συνεχίσουμε ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που συμβαίνουν στη χώρα μας. Κατέληξε λέγοντας ότι τα παιδιά είναι διαρκώς ευαισθητοποιημένα στον τόπο μας και μετέχουν σε ανάλογες δράσεις. Από το Δήμο μετείχαν υπάλληλοι και ο σύμβουλος κ. Σαμπαζιώτης, το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας καθώς και φορείς της περιοχής μας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936

Καλύτερη υγεία στη Τριφυλία υπόσχεται ο Κατσίβελας

Την πεποίθησή του ότι τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις μονάδες υγείας της Μεσσηνίας, στην αξιολόγηση που γίνεται, θα πάνε πάρα πολύ καλά, εξέφρασε χθες από τους Γαργαλιάνους ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Τάκης Κατσίβελας, αναφερόμενος και στην ένωση του ΕΟΠΥΥ με τις δομές της δημόσιας υγείας.Ένωση που θα ενισχύσει τόσο τη δημιουργία και λειτουργία του αστικού τύπου Κέντρου Υγείας στην Καλαμάτα όσο και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, στο Κέντρο Υγείας του! Ο Γαργαλιανιώτης διοικητής της 6ης ΥΠΕ μιλώντας στοΘάρρος, αφού ευχήθηκε «υγεία, δύναμη και κυρίως ελπίδα», διαβεβαίωσε ότι «γίνεται μια πολύ σκληρή και πολύ επίμονη δουλειά, η οποία θα μας βγάλει στην απέναντι όχθη. Αυτό που όλη η κοινωνία επιθυμεί». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα ζητήματα της υγείας, λέγοντας συγκεκριμένα:

«Θέλω να επισημάνω, για την υγεία, αυτές οι μέρες που εξελίσσονται είναι πάρα πολύ σημαντικές. Η παρουσία μου στη Μεσσηνία έχει να κάνει με το να απελευθερώσει πάρα πολλές διαδικασίες οι οποίες έχουν λιμνάσει από πολύ καιρό και, κυρίως, θέλω να κάνω την προετοιμασία της ένωσης του ΕΟΠΥΥ με τις δημόσιες δομές υγείας. Έτσι, έχουμε προς ορισμό και εκτέλεση το να δημιουργήσουμε το αστικού τύπου Κέντρο Υγείας της Καλαμάτας, να προετοιμάσουμε την αφομοίωση του ΕΟΠΥΥ στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, στο σκέλος του που λέγεται Κέντρο Υγείας, και σε συνεργασία με την αιρετή Περιφέρεια να ολοκληρώσουμε όλες τις ενέργειες ώστε να φτάσει το Κ.Υ. των Γαργαλιάνων να αποκτήσει μια σύγχρονη μορφή, η οποία λείπει από την περιοχή. Θα ήθελα, πάλι, να επισημάνω ότι οι προσπάθειες της αιρετής Περιφέρειας είναι εξαιρετικές, έχουν θέληση, έχουν πίστη σε αυτό που κάνουν και τους βρίσκουμε συμμαχητές και αρωγούς σε αυτά που εμείς κρίνουμε ότι χρειάζονται για την υγεία, και θέλω να τους ευχαριστήσω ιδιαιτέρως!


Πηγή : kyparissiotis

Συντονιστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μεσσηνίας με άρωμα Τριφυλίας

Συγκρότήθηκε σε σώμα η Συντονιστικής Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μεσσηνίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: "Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013 συνήλθε σε συνεδρίαση, το πρώτο εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Συντονιστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Καλαμάτας, το οποίο προέκυψε από τις εκλογικές διαδικασίες που διεξήχθησαν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου. Μετά από ψηφοφορία μεταξύ των 5 μελών της επιτροπής, όπως ορίζεται από το καταστατικό του Κινήματος, προέκυψε ομόφωνα η εξής σύνθεση:

Πρόεδρος: Τζανετάκης Θεόδωρος Γραμματέας: Διπλού Μαρίνα Ταμίας: Καραμπάτσου Αθανασία Μέλος : Σφαλτός Κωνσταντίνος Μέλος: Γιαννακόπουλος Κωνσταντίνος Η Συντονιστική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά όλα τα μέλη του Κινήματος που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ παράλληλα δεσμεύεται, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την αποτίναξη του «ζυγού» που επέβαλλαν οι μνημονιακές συγκυβερνήσεις, οι σύμμαχοί τους και η Τρόικα στην χώρα μας.


Πηγή : radio 936

Φιλιατρά: Στο Φουρναράκειο η παράσταση του "ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ "ΠΑΝΤΑ ΚΑΙΕΙ"

Σε σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS

Στο Φουρναράκειο Πνευματικό κέντρο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή και το Σάββατο 18 και 19 Οκτωβρίου η παράσταση του Κώστα Βάρναλη "ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ 'ΠΑΝΤΑ' ΚΑΙΕΙ" σε διασκευή, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού. Και οι δυο παραστάσεις θα γίνουν στις 9 το βράδυ.

Αμέσως μετά τα Φιλιατρά, η παράσταση θα παιχτεί και στην Καλαμάτα την Κυριακή 20 και Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στην αίθουσα της Φιλαρμονικής

Λίγα λόγια για το έργο

Στον αρχικό τίτλο του έργου προστέθηκε το "ΠΑΝΤΑ" για να υπογραμμιστεί όχι μόνο η διαχρονικότητα αλλά και το μέγεθος της σημερινής επικαιρότητάς του. Ο Βάρναλης φέρνει στη σκηνή τον Προμηθέα, το Χριστό, την Αριστέα (εξουσία) την Μαιμού της (γλύφτης και δούλος της) και το Μώμο, Φωνή του Εργάτη και Φωνή του ποιητή, φωνή αποκαλυπτικού σαρκασμού ενάντια στο σκοταδισμό και στην εκμετάλλευση του ανθρώπου. Ο Μώμος εισάγει τον θεατή στον εκπληκτικά επίκαιρο λόγο του αταλάντευτα υπερασπιστή του λαού που σταυρώνουν και θα σταυρώνουν οι εκμεταλλευτές του, όσο αυτός θα μένει "δειλός, μοιραίος και άβουλος αντάμα προσμένοντας κάποιο θάμα.

Συντελεστές είναι:

Διασκευή δραματουργική, επεξεργασία και σκηνοθεσία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ
Σκηνικά-κουστούμια: ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ
Μουσική επιμέλεια: ΚΙΚΗ ΚΟΥΤΖΑΝΙΔΟΥ
Ηχος-φωτισμοί: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Β Σκηνοθέτης: ΟΛΓΑ ΜΟΥΡΓΕΛΑ
Διεύθυνση παραγωγής:ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΜΟΥΡΗ

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ Μώμος
ΟΛΓΑ ΜΟΥΡΓΕΛΑ Εξουσία
ΤΑΣΟΣ ΑΛΑΦΑΚΗΣ Χριστός
ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ Προμηθέας
ΧΑΡΗΣ ΑΡΩΝΗΣ Μαιμου-Αηδόνι

Ενώ ακούγεται η φωνή της Αντριανής Τουντοπούλου στη Μάνα Γη.


Πηγή : filiatra news

Τερψιθέα: Συνελήφθη 24χρονος για πλαστογραφία

Συνελήφθη, χθες (3-10-2013) το μεσημέρι, στην Τερψιθέα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κυπαρισσίας, ένας 24χρονος αλλοδαπός υπήκοος Πακιστάν, γιατί κατείχε και επέδειξε στους αστυνομικούς έγγραφο (Δελτίο Αιτήσαντος Ασύλου Αλλοδαπού), το οποίο ήταν πλαστό.


Πηγή : filiatra net

Σύσκεψη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην ΠΕ Μεσσηνίας

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο και στην αίθουσα «Παναγιώτης Φωτέας» προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς, της Αστυνομικής Δ/νσης Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας, της εκπαιδευτικής κοινότητας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, των Προσκόπων και Οδηγών, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και των πολιτιστικών – χορευτικών συλλόγων της Καλαμάτας.


Πηγή : Δελτίο τύπου

Ψεκασμοί για δακοκτονία τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου

Η ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας ανακοινώνει ότι:

Την Δευτέρα 7/10/2013 θα πραγματοποιηθεί ψεκασμός στις τοπικές κοινότητες: Κορώνης, Λογγά, Καπλάνι, Πανιπέρι, Καλοχώρι, Προάστιο, Μικρή Μαντίνεια, Δολοί, Μεσοχώρι ,Πήδασος και στην Καλαμάτα στις περιοχές : Ξηροκάμπι,Νότια της οδού Λακωνικής( κοκκινέϊκα, μπακαλέϊκα) και βόρεια της οδού Περιβιλακίων.

Παρακαλούνται οι παραγωγοί να παρακολουθούν τους ψεκασμούς στους ελαιώνες τους και όσοι έχουν κτήματα περιφραγμένα να τα ανοίξουν.


Πηγή : Δελτίο τύπου

Ούτε τον Σωκράτη Μάλαμα άκουσαν ούτε πήραν όλοι πίσω τα λεφτά τους!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

«Που ‘ναι τα μάτια σου να δουν/ αυτό το δειλινό/ πού ‘ναι τα χέρια σου/ ν’ αγγίξουνε τον ουρανό»… Το κοινό της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής όχι μόνο δεν άκουσε τα τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα αλλά έπεσε και θύμα, ας το πούμε επιεικώς, ταλαιπωρίας. Μερικοί δεν έχουν πάρει ακόμη τα λεφτά τους πίσω…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η συναυλία δεν έγινε ποτέ γιατί η εταιρεία που τη διοργάνωνε όφειλε χρήματα στην εταιρεία που εκπροσωπεί τον Σωκράτη Μάλαμα από πρόσφατη συναυλία που δόθηκε σε άλλη πόλη. Την Πέμπτη το βράδυ, με την ανακοίνωση της ματαίωσης της συναυλίας του Σωκράτη Μάλαμα στο Κάστρο της Καλαμάτας δόθηκε η διαβεβαίωση στο εξαγριωμένο κοινό ότι όλοι θα πάρουν πίσω τα λεφτά που έδωσαν για τα εισιτήρια που αγόρασαν. Πράγματι το ίδιο βράδυ εξαργυρώθηκαν τα εισιτήρια που αγοράστηκαν στο ταμείο του Κάστρου, όμως όσοι είχαν πάρει εισιτήρια από το Πνευματικό Κέντρο και από επιχείρηση που λειτουργεί στο κέντρο της πόλης, θα έπρεπε να πάνε εκεί την Παρασκευή το πρωί για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Ωστόσο πολλοί που πήγαν χθες το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο δεν πήραν πίσω χρήματα, γιατί η εκπρόσωπος της εταιρείας που είχε ανακοινώσει τη διοργάνωση της συναυλίας δεν πήγε λεφτά στους υπαλλήλους του Δήμου που εξαργύρωναν τα εισιτήρια. Κάποια στιγμή μάλιστα έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη εκπρόσωπος πήγε στο Νοσοκομείο γιατί αισθάνθηκε προβλήματα. Μετά από όλα αυτά, η εταιρεία που εκπροσωπεί τον Σωκράτη Μάλαμα ανακοίνωσε ότι ο καλλιτέχνης δεν είχε αναλάβει καμία υποχρέωση, με τη υπογραφή συμφωνητικού, για να δώσει συναυλία στην Καλαμάτα! Επίσης με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Φάρις - που είχε θέσει τη συναυλία υπό την αιγίδα της και του Δήμου Καλαμάτας - Νίκος Μπασακίδης, τονίζει ότι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση θα κινηθεί με κάθε νόμιμο τρόπο για να προστατέψει την αξιοπιστία των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη αλλά και τα συμφέροντα του κοινού.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ

Ειδικότερα η εταιρεία «Αρτύς-Μουσικές παραγωγές», που εκπροσωπεί τον Σωκράτη Μάλαμα, σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η εταιρεία μουσικών παραγωγών Αρτύς δηλώνει, εκ μέρους του Σωκράτη Μάλαμα, ότι δεν είχε προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνητικού με την οργανώτρια εταιρεία για την συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στην Καλαμάτα, την Τετάρτη 2 ή την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013. Η εταιρεία Αρτύς θα κινηθεί με κάθε νόμιμο τρόπο για να προστατέψει την αξιοπιστία του καλλιτέχνη. Λυπούμαστε ειλικρινά για την ταλαιπωρία του κόσμου και για όσα συνέβησαν το βράδυ της συναυλίας, καθώς και για την αναστάτωση που προκλήθηκε στην Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ, καθώς ουδεμία ευθύνη έχει για την διοργάνωση της συναυλίας. Η πολύχρονη άλλωστε παρουσία μας στο χώρο των εκδηλώσεων διδάσκει ότι, τόσο εμείς και πολύ περισσότερο ο Σωκράτης Μάλαμας ουδέποτε έχουμε υπαναχωρήσει από τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει».

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ

Στην ανακοίνωση του Νίκου Μπασακίδη σημειώνονται τα εξής: «Για την προγραμματισμένη αρχικά την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013, συναυλία με το Σωκράτη Μάλαμα, οργάνωση και παραγωγή αποκλειστικά της Εταιρείας BackStage με εκπρόσωπο την κ. Αθηνά Μπαλτά, παραχωρήθηκε από τη ΦΑΡΙΣ με βάση συμφωνητικό, η χρήση του αμφιθεάτρου του Κάστρου. Η έκδοση και διάθεση των εισιτηρίων όπως γίνεται συχνά σε ανάλογες περιπτώσεις, έγινε αποκλειστικά με ευθύνη της εταιρείας. Ο Δήμος Καλαμάτας και η ΦΑΡΙΣ παρείχαν στήριξη στην προβολή της συναυλίας, αφού πρόκειται για ένα καλλιτέχνη εγνωσμένης αξίας όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, στη λογική ότι τέτοια καλλιτεχνικά γεγονότα ενισχύουν την πολιτιστική ζωή της πόλης. Η συναυλία ακυρώθηκε σύμφωνα με ανακοίνωση της οργανώτριας εταιρείας για λόγους ανωτέρας βίας. Λόγοι αόριστοι και κατά κοινή αίσθηση μη αποδεκτοί. Λόγοι που δημιούργησαν μια δικαιολογημένη αναστάτωση και που εκθέτουν πάνω απ’ όλα τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Παρά τη διαβεβαίωση της οργανώτριας εταιρείας, ότι η επιστροφή των χρημάτων στους κατόχους των εισιτηρίων θα γίνει άμεσα, η ΦΑΡΙΣ θα κινηθεί με κάθε νόμιμο τρόπο τόσο για να προστατεύσει την αξιοπιστία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην πόλη, όσο και τα συμφέροντα των συμπολιτών μας».


Πηγή : kalamata journal

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Η θαλάσσια χελώνα ζητεί την ανθρώπινη παρουσία για τη προστασία της στο Κυπαρισσιακό κόλπο

ΑΡΧΙΚΑ ευχαριστούμε για τα πολλά σχόλια και τον δημόσιο διάλογο που ετέθη με αφορμή την παρέμβαση του κ. Αρνόκουρου για το θέμα του Κυπαρισσιακού κόλπου και την υγιή κατάθεση απόψεων. Εμείς προτείνουμε επιτέλους ένα δημόσιο διάλογο εκτός Δ.Σ. Τριφυλίας με όλους τους φορείς για το θέμα και επιθυμούμε να βρεθεί επιτέλους η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ για αρμονική συμβίωση ανθρώπου και θαλάσσιων ειδών.

Οι απόψεις μας για το θέμα είναι γνωστές. Πριν ακόμα έρθει ο Αρχέλων βοηθήσαμε ως φορείς και ως πολίτες την εξακτίνωση των δραστηριοτήτων του και στην τοπική κοινωνία οφείλει μεγάλο μέρος της ύπαρξής του, μάλιστα επειδή δεν θέλω να αναφέρω ονόματα ένας εκ των πρώτων βιολόγων ερευνητών που παραμένει φίλος από παλιά ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου και είχε βρεθεί τότε Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ και για την χελώνα και τους κατοίκους με σημαντική διεπαφή και αλληλοβοήθεια. Αργότερα όμως χάθηκε η μπάλα...

1. Στο τραπέζι του διαλόγου στο ΥΠΕΚΑ δεν ετέθη ποτέ η βούληση της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου κλπ στην επιτροπή η οποία πρόσφατα διευρύνθηκε. Οπότε στο ΥΠΕΚΑ υπάρχει θέμα νομιμότητας. Σε μια επιτροπή πρέπει να τηρείται σύμφωνα με το Σύνταγμα για τέτοια θέματα η αρχή της ισονομίας, ισοπολιτείας και αναλογικότητας. Αυτό το γνωρίζουν οι πολιτικοί παράγοντες που είναι εκτεθειμένοι.

2. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Με την ανυπαρξία της Πολιτείας που ουδέποτε θέσπισε κανόνες και την ελλιπή παρουσία υπηρεσιών γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή το ζήτημα θα έφτανε σε ακραίες καταστάσεις. Τώρα πλέον επειδή η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων πρέπει να εκδοθεί κάποια στιγμή η Κ.Υ.Α. αλλά φοβόμαστε ότι δεν θα γίνει πριν προκηρυχθούν εκλογές και το μπαλάκι πέσει στην επόμενη Κυβέρνηση. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Είναι αλήθεια ότι το παιχνίδι παίζεται στην Ευρωπαική ένωση αλλά με μια διαφορά. Οι εμπειρογνώμονες πρέπει να ζήσουν στη περιοχή, να αποκτήσουν εικόνα και μετά να συντάξουν έκθεση όπως κάνουν οι Έλληνες ερευνητές των υπηρεσιών και όχι της Μ.Κ.Ο. Σεβόμαστε την οργάνωση και θα την βοηθήσουμε αλλά με τη παρουσία των κατοίκων που ζουν εδώ, εκτός αν θέλουν να μεταναστεύσουν...

4. Μπορεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ να μας πει επιτέλους πόσα χρήματα εισπράττει ανά φωλιά από την Ε.Ε. και πόσα χρήματα έλαβε από το 2007 μέχρι σήμερα και που χρησιμοποιήθηκαν για να έχουμε άποψη καθώς τα στοιχεία ουδέποτε δόθηκαν στην δημοσιότητα...

5. Η χελώνα δεν θέλει προστάτες. Χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα και την ανθρωπογενή παρέμβαση δεν επιβιώνει. Εξάλλου το επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες αφού υπολογίζει στην παρουσία του ανθρώπου.

6. Μπορεί αλήθεια κάποιος να μας δώσει πειστική εξήγηση πόσες ημέρες χρειάζεται η εκόλλαψη των αυγών και πόσο διαρκεί η ωοτοκία της χελώνας;

7. Η χελώνα ήδη προστατεύεται. Αν κάποιοι ονειρεύονται απαγορευμένες ζώνης για οποιαδήποτε μορφή πρόσβαση είναι εκτός πραγματικότητας. Το φιλέτο του Κυπαρισσιακού κόλπου δεν αποτελεί οικόπεδο προς εκμετάλλευση. Ευθύνες φέρουν και γνωστοί πρώην πολιτικοί παράγοντες. Τότε δεν υπέγραφαν την σαφή χρήση της περιοχής και μετά άρχισαν να ξηλώνουν μπάρες στη παραλία, νωρίτερα φρόντισαν να διασφαλίσουν ότι τα οικόπεδα που έχουν στη περιοχή σε περίπτωση που το φιλέτο ερημοποιηθεί, τα δικά τους θα πάρουν αξία...Αλλά αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.....

Η ΣΥΝΤΑΞΗ


Πηγή : kyparissiotis

ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ: Οριστικά δεν θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Β” Τοπικής

Οριστικά δεν θα κατέβει να αγωνιστεί στο Πρωτάθλημα της Β” Τοπικής η Νίκη Πλάτης. Το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν 3 γενικές συνελεύσεις που απέβησαν άκαρπες.

Έτσι, μετά και την μεταπήδηση 5-6 ποδοσφαιριστών από την Νίκη Πλάτης στην Εράνη Φιλιατρών αποφασίστηκε η ομάδα να μην κατέβει στις επίσημες υποχρεώσεις του πρωταθλήματος.

Αξιοσημείωτο είναι και να μην ξεχνάμε φυσικά ότι την καριέρα τους στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο ξεκίνησαν από την συγκεκριμένη ομάδα οι Νίκος και Σωτήρης Λυμπερόπουλος.

taklin.gr


Πηγή : filiatra news

"Χρυσό" γκολ ο Φιλιατρινός Αντώνης Σταθόπουλος με την Εθνική Παίδων

Την πρόκριση στην επόμενη φάση της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2014 πανηγυρίζει από το απόγευμα της Πέμπτης η Εθνική ομάδα Παίδων U17. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στον δεύτερο αγώνα του για τον 6ο προκριματικό όμιλο που γίνεται στην Σερβία νίκησε με 1-0 την Ανδόρα και έφτασε στους έξι βαθμούς, όσους και η διοργανώτρια του τουρνουά.

Το "χρυσό" γκολ για την ομάδα του Μπάμπη Ζελενίτσα πέτυχε ο Φιλιατρινός Αντώνης Σταθόπουλος στο 79ο λεπτό της αναμέτρησης και ενώ είχε μπει στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή στο 77'. Η Εθνική μας ήταν καλύτερη στο ματς έχοντας 16 τελικές προσπάθειες, ενώ η Ανδόρα μόλις μία. Στο άλλο ματς του 6ου προκριματικού ομίλου η διοργανώτρια Σερβία νίκησε εύκολα την Εσθονία με 4-1.

Ελλάδα: Ντούνης, Ξηρός, Μούχαλης, Μακροστέργιος, Πάτραλης, Β. Αγγελόπουλος, Δημητριάδης, Λάμπρου (67' Μανθάτης), Καράκουτης, Χαντζάρας (41' Τσέλιος), Παντεκίδης (77' Σταθόπουλος).

Ανδόρα: Σιλβέριο, Τεξέιρα, Γιοβέρα, Αλφάγια, Βιλαντότ, Σερβός, Βιγιαγκράσα, Γκονζάλες, Τιζόν (64' Φερνάντεζ), Ναζάρο (82' Γκραντβαγιέ), Αλαέζ (84' Πιχουάν).

Μετά το τέλος του αγώνα ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Μπάμπης Ζελενίτσας δήλωσε: "Είχαμε την υπεροχή σε όλη τη διάρκεια του ματς και ειδικά στο β' ημίχρονο χάσαμε πολλές ευκαιρίες για γκολ. Πετύχαμε τον στόχο που είχαμε θέσει από την αρχή και θέλω να συγχαρώ τους παίκτες γιατί προσπάθησαν σκληρά σε ολόκληρο το διάστημα από την προετοιμασία έως σήμερα. Έχουμε το τελευταίο ματς με τη Σερβία, στο οποίο θέλουμε να παρουσιαστούμε ακόμη καλύτεροι. Μας μένει αρκετός καιρός έως τους επίσημους αγώνες της επόμενης φάσης για να δουλέψουμε πάνω στις αδυναμίες μας".

Επόμενος και τελευταίος αγώνας για την Εθνική Παίδων είναι την προσεχή Κυριακή (6/10, 16.30) με αντίπαλο την Σερβία πάλι στο γήπεδο της Όμπιλιτς.

Βαθμολογία του ομίλου:

1. Σερβία 6
2. Ελλάδα 6
3. Εσθονία 0
4. Ανδόρα 0

Στην επόμενη φάση της διοργάνωσης προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας κάθε ομίλου και η καλύτερη τρίτη των συνολικά 13 ομίλων.

sport24


Πηγή : filiatra net

Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πελοποννήσου για την ενίσχυση των φιλαρμονικών και των χορωδιών

«Η ενίσχυση των υποδομών των φιλαρμονικών και των χορωδιών θα λειτουργήσει ως εκκολαπτήριο των πολιτιστικών δρώμενων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντηση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013 με τους εκπροσώπους των φιλαρμονικών και των χορωδιών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα υποστήριξης των πολιτιστικών υποδομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ιδιαίτερα ότι «υλοποιούμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού σε πολύ δύσκολους καιρούς, ιδίως μάλιστα όταν αρχικά μας είχαν αποκλείσει αυτή τη δυνατότητα. Με την επιμονή μας και το σχεδιασμό μας επιτύχαμε να δημιουργήσουμε κωδικό στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, ώστε να χρηματοδοτήσουμε την ενίσχυση αυτών των δομών». Ο κ. Τατούλης δήλωσε επίσης ότι «βασική μας φιλοσοφία είναι να ενισχύσουμε τις δομές του πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, και αυτό είναι το πρώτο βήμα. Προετοιμαζόμαστε, ωστόσο, ήδη για να βρούμε και άλλους τρόπους χρηματοδότησης της λειτουργικότητας των δομών αυτών, προκειμένου να ενισχύσουμε την παραγωγή του εγχώριου πολιτιστικού προϊόντος». Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε επίσης τη θέσπιση του Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πελοποννήσου, «ούτως ώστε να έχουμε μια πιο οργανωμένη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και ενιαία καλλιτεχνική έκφραση στην Πελοπόννησο. Για το σκοπό αυτό θα συνεργαστούμε και μαζί θα συνδιαμορφώσουμε το φεστιβάλ αυτό».

Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κα Νικολάκου στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στην πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες και ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, «καθιστώντας παράλληλα τον πολιτισμό προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο και ιδίως στη νέα γενιά», ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, που έχει αναλάβει το πρόγραμμα αυτό, και τις Δημοτικές αρχές.

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Απόστολος Παπαφωτίου αναφέρθηκε στον πολιτισμό, ως όχημα εξόδου από την κρίση, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στο συνολικό έργο πολιτισμού που επιτελείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την πληθώρα των παρεμβάσεων στους αρχαιολογικούς χώρους, ούτως ώστε να αποτελέσουν αυτοί ξανά εστίες πολιτιστικής δημιουργίας.

Εκπρόσωποι των χορωδιών και των φιλαρμονικών στις τοποθετήσεις τους ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την πρωτοβουλία της αυτή, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η χρηματοδότηση αυτή έχει καθαρό ανταποδοτικό χαρακτήρα, θα αναδείξει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του πολιτισμού και θα λειτουργήσει ευεργετικά στην ανάπτυξη του χορωδιακού τουρισμού. Σημείωσαν μάλιστα ότι είναι η μοναδική τέτοια δράση που γίνεται στην Ελλάδα, σε μια εποχή που ο πολιτισμός πλήττεται ιδιαίτερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.


Πηγή : kopanaki news

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Hμέρα των ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδη συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος. H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. 2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. 3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. 2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους, 2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα. 2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. 2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος. 2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. 2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. 2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

sansimera.gr


Πηγή : messinia portal

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ξύπνησαν μνήμες με το τρένο στην γραμμή Καλαμάτα - Μεσσήνη

Πριν λίγες ημέρες στη Μεσσήνη έγινε το μεγάλο πανηγύρι για μια εβδομάδα. Κατά την διάρκεια του λειτούργησε η σιδηροδρομική γραμμή Καλαμάτα – Μεσσήνη και Μεσσήνη – Καλαμάτα για την εξυπηρέτηση όσων θέλουν να το επισκεφτούν. Για όσους γνωρίζουν είναι μια σύντομη και βατή διαδρομή περίπου 15 ως 20 λεπτών με εισιτήριο 2 ευρώ με επιστροφή. Έτσι λοιπόν επιλέξαμε και εμείς τον σιδηρόδρομο για την μετάβαση μας στο πανηγύρι και πραγματικά ξύπνησαν μνήμες.

Ο κόσμος που προτίμησε να μετακινηθεί με το τραίνο ήταν αρκετός, ανάμεσα τους αρκετές οικογένειες με μικρά παιδιά, ζευγαράκια και έτσι τα βαγόνια γέμισαν ζωή. Μετά το σφύριγμα του σταθμάρχη το τραίνο μας ξεκίνησε και άρχιζε να κινείται πάνω στις ράγες με τον χαρακτηριστικό θόρυβο των μηχανών του να χαϊδεύει έστω και λίγο δυνατά τα αυτιά μας, επαναφέροντας μνήμες του παρελθόντος. Κάποια στιγμή γύρισε προς το μέρος μου ο Νίκος και μου ανέφερε ότι πρώτο ανέβηκε σε τραίνο κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας σε ηλικία 18 ετών, περίπου πριν 20 χρόνια. Σε λίγο εμφανίστηκε και ο ελεγκτής ο οποίος και μας προμήθευσε με το εισιτήριο μας. Η μη χρησιμοποίηση της γραμμής όλο αυτό το διάστημα έγινε αισθητή από τα κλαδιά των δέντρων που μαστίγωναν σε κάποια σημεία τα βαγόνια. Φτάσαμε στο σταθμό της Μεσσήνης, αποβιβαστήκαμε και ξεκινήσαμε.

Ανάψαμε ένα κεράκι στην Παναγία την Βουλκανιώτισα, κάναμε την βόλτα μας στους πάγκους των μικροπωλητών κάνοντας τα απαραίτητα ψώνια αφού ο πειρασμός ήταν μεγάλος και καταλήξαμε στην πλατεία να γευόμαστε σουβλάκια πατάτες και σαλάτα παραβιάζοντας, ελαφρώς πάντως, την βραδινή μας δίαιτα. Κατόπιν αφού σαν καλά παιδιά αδειάσαμε τα πιάτα μας κρατώντας τα ψώνια μας πήραμε το δρόμο του γυρισμού. Φτάσαμε στο σταθμό επιβιβαστήκαμε και πάλι στο τρένο αυτή τη φορά για την επιστροφή. Η ώρα είχε περάσει και ο κόσμος που επέστρεφε περισσότερος. Κατά την διάρκεια της έτσι και αλλιώς σύντομης διαδρομής συζητούσαμε ότι το τρένο αποτελούσε αποτελεί και έχει την δυναμική να αποτελεί το μαζικότερο , οικονομικότερο οικολογικό και με ασφάλεια μέσο μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων. Έκανε και πάλι την εμφάνιση του ο ελεγκτής ο οποίος και ακύρωσε τα εισιτήρια.

Σε λίγο φτάσαμε στο σταθμό της Καλαμάτας. Η βόλτα μας είχε φτάσει το τέλος της, αναπολώντας στιγμές περασμένες αλλά όχι ξεχασμένες. Το συμπέρασμα είναι νομίζω γνωστό σε όλους μας το σύγχρονο τραίνο στην Πελοπόννησο έχει θέση και ρόλο να παίξει σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη γιατί πολύ απλά το ίδιο το τραίνο είναι ανάπτυξη. Άλλωστε μην λησμονούμε ότι το τραίνο έχει παρελθόν, χάνει μεν το παρόν, αλλά έχει όλα τα προσόντα να κερδίσει το μέλλον. Εφόσον θέλουμε, μπορούμε. Θέλουμε?

Φιλικά
Δήμητρα Λυμπεροπούλου – Νικόλαος Σαράντης


Πηγή : filiatra news

Ευρεία Αστυνομική επιχείρηση σε Φιλιατρά, Γαργαλιάνους, Κυπαρισσία και Κοπανάκι με 13 συλλήψεις

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα (3-10-2013), από το πρωί έως το μεσημέρι, αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή του Κοπανακίου, της Κυπαρισσίας, των Γαργαλιάνων και των Φιλιατρών Μεσσηνίας, η οποία οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε διακόσια τριάντα οκτώ (238) άτομα, εκ των οποίων ενενήντα εννέα (99) ήταν ημεδαποί και εκατόν τριάντα εννέα (139) ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε εκατόν είκοσι οκτώ (128) οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν συνολικά εξήντα επτά (67) άτομα, από τα οποία είκοσι πέντε (25) ήταν ημεδαποί και σαράντα δύο (42) ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν δεκατρία (13) άτομα.

Τα άτομα που συνελήφθησαν, είναι:

Δύο (2) αλλοδαπές, για κλοπή.
Ένας (1) αλλοδαπός, για πλαστογραφία και γιατί διέμενε παράνομα στη χώρα.
Ένας (1) ημεδαπός, για καταδικαστικά έγγραφα.
Εννέα (9) αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

Επιπρόσθετα, κατά την επιχείρηση σχηματίστηκε δικογραφία από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών, σε βάρος 61χρονης ημεδαπής, για εκμίσθωση ακινήτου σε αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στη χώρα.

Επίσης, βεβαιώθηκαν τριάντα εννέα (39) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δύο (2) παραβάσεις για επαιτεία, καθώς και δύο (2) για παράβαση όρων-προϋποθέσεων οπλοφορίας. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Οι δράσεις αυτές, είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Πηγή : filiatra net

Προετοιμάζεται το 2o Αντιρατσιστικό - Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας

ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ

Γνωστοί και ενδιαφέροντες ομιλητές θα λάβουν μέρος στο 2ο Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου, στο Πάρκο του Λιμενικού...

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ομιλίες και συναυλίες με καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως οι Σπύρος Γραμμένος, Aprovaristas, Saltimbagoi the Band, κ.ά. Επίσης, θα γίνει συζήτηση με θέμα «Η φονική Χ.Α. όπλο του συστήματος, ενάντια στο λαό και στα δημοκρατικά δικαιώματα (οι ευθύνες της εξουσίας και η διέξοδος)». Θα μιλήσουν οι: Άρης Χατζηστεφάνου (δημοσιογράφος, Infowar Xstefanou), Νάσος Μπάρτζος (συνδικαλιστής ΕΡΤ, Ertopen), Σταύρος Κωνσταντακόπουλος (πανεπιστημικός) και Νίκος Γιαννόπουλος (Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα).

Το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς.


Πηγή : kalamata journal

Εγκριση της επέκτασης του ΠΟΠ ελαιόλαδου Καλαμάτας

Η επέκταση του ΠΟΠ ελαιόλαδου Καλαμάτας σε όλο το Νομό Μεσσηνίας αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά.

Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Διοικητήριο, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη, με θέμα την υποστήριξη του φακέλου "ΠΟΠ Επιτραπέζια Ελιά Καλαμάτας" ο οποίος έχει κατατεθεί από το Νοέμβριο του 2012 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την ΕΑΣ Μεσσηνίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Ενωσης Μεσσηνίας Κώστας Πέτροβας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων (ΣΥΜΕΠΟΠ) Θανάσης Μαυρούλης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Γυφτέας και οι διευθυντές ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας.


Πηγή : eleutheria online

Οι πρώτες καταλήψεις σχολείων στους Γαργαλιάνους

ΣΕ κατάληψη προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου των Γαργαλιάνων σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες. Πιο αναλυτικά μετά από απόφαση των προσωρινών Μαθητικών συμβουλίων οι μαθητές αποφάσισαν να τελεί το σχολικό συγκρότημα σε κατάληψη με αφορμή τις μειωμένες δαπάνες για την Παιδεία, την εφαρμογή χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό του νέου Λυκείου αλλά και την κατασκευή νέου κτιρίου για το Γυμνάσιο- Λύκειο που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινότητας και έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο Δ.Σ. Τριφυλίας με την δημοπράτηση του έργου που έχει καθυστερήσει από την πλευρά της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τέλος να σημειώσουμε ότι οι μαθητές προβάλλουν και άλλα τοπικά αιτήματα όπως αποχέτευση, ενίσχυση των εσωτερικών χώρων, για την βελτίωση των αθλητικών υποδομών του σχολείου καθώς και την κάλυψη κενών θέσεων εκπαιδευτικών. Πάντως τα 15μελή που θα εκλεγούν αναμένεται να επισκεφθούν οι τοπικοί φορείς την Πέμπτη για να ενημερωθούν σε ότι αφορά τα αιτήματά τους...

Ι.ΜΠ.


Πηγή : best-tv

"Νέο Επιμελητήριο": Παραπληροφόρηση μελών από την σημερινή διοίκηση

Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώνουμε την μεθοδευμένη προσπάθεια εκ μέρους της σημερινής διοίκησης του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την δημιουργία εντυπώσεων και παραπληροφόρησης των μελών μας.

Οι ιδιοι ακριβώς ανθρωποι που ειναι υπεύθυνοι για την αλλαγή των εδρών στο εξαγωγικό τμήμα και την απόκρυψη της πράξης αυτής απο του συνδυασμούς που συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές επηρεάζοντας σαφώς το τελικό αποτέλεσμα και στερώντας την διοικηση απο το Νεο Επιμελητήριο, ειναι οι ιδιοι που σήμερα προσπαθούν να επηρεάσουν την δυναμική του συνδυασμού μας παραποιώντας και διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα.

Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε οτι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και δεν πτοούμεθα απο πιέσεις,τεχνάσματα η πρακτικές του παρελθόντος. Οπως και η κοινωνία ετσι και ο επαγγελματικός κόσμος εχει αναγκη απο αλλαγές και διαφάνεια παντού χωρίς το πέπλο που ευκολα απλωναν επί 15 χρόνια οι προηγούμενες διοικήσεις και συνεχίζει και η σημερινή. Η συνήθεια του να διοικείται το Επιμελητήριο χωρίς αντιπολίτευση ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Στόχος μας η σοβαρή ανάδειξη των προβλημάτων των συναδέλφων μας επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα μεσα σε αυτή την μεγάλη κρίση,η αναβαθμιση του θεσμού και η διαφάνεια που απαιτείται στην διαχείριση των χρημάτων των μελών μας και οχι στην σπατάλη.

Δεν μπορούμε να επιχορηγούμε αναποτελεσματικές δράσεις,φιέστες μέχρι και διαστημικά πρόγραμματα και να μην μειώνουμε επιτέλους τις συνδρομές χρεώνοντας με επιπλέον τέλη τα μέλη μας. Το Επιμελητήριο πρέπει να αλλάξει να γίνει ανταγωνιστικό και να παρέχει πραγματική βοήθεια στον επαγγελματικό κόσμο που υποφέρει. Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις κατηγορίες και δηλώνουμε οτι υπηρετούμε τον θεσμό με σεβασμό,με ανιδιοτέλεια και χωρίς προσωπικά συμφέροντα.

Ειμαστε αποφασισμένοι οτι θα διατηρήσουμε την ακεραιότητα μας αυτή μεχρι τις προσεχείς εκλογές δίνοντας απάντηση σε ολους αυτούς που νομίζουν οτι το Επιμελητήριο και ο θεσμός ειναι προσωπική τους υπόθεση. Η αλαζονεία και η κατάχρηση της θέσης των εκπροσώπων της Διοικούσας επιτροπής εχει ημερομηνία λήξης. Οι δημοκρατικές διαδικασίες και η ευκαιρία συμμετοχής σε νέους επαγγελματίες και οχι σε συνταξιούχους θα ειναι η προτεραιότητα μας.


Πηγή : filiatra news

Έτοιμος ο άξονας Περδικονέρι - Πλάτη στο σημείο της αποκατάστασης

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ οι παρεμβάσεις της Περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας για την αποκατάσταση ενός ακόμα ορεινού οδικού άξονα της Τριφυλίας. Πιο αναλυτικά παραδόθηκε τμήμα της επαρχιακής οδού στο κομμάτι Περδικονέρι- Πλάτη κοντά στην τοποθεσία Γεφυράκι που αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα στην κυκλοφορία για πολύ καιρό. Η εργολαβία ήταν σε εξέλιξη από τον Αύγουστο και περιλάμβανε την δημιουργία τεχνικού έργου με ογκόλιθους στο σημείο εκβάθυνσης του οδοστρώματος το οποίο παρασύρεται από τα επιφανειακά ύδατα αλλά και αποκατάσταση των πρανών με διεύρυνση της διατομής του έργου ώστε να διαθέτει το πλάτος των 2 μέτρων περίπου και να εξασφαλίζει άνετη κυκλοφορία.


Η κυκλοφορία στον άξονα Περδικονέρι- Πλάτη διεξαγόταν από παράπλευρους κι ενίοτε χωμάτινους δρόμους είτε στη δυτική πλευρά μέσω Χαλαζωνίου, ενώ η Περιφέρεια εξετάζει την βεβαιότητα ότι θα ενισχυθούν και τμήματα του άξονα προς την Χριστιανούπολη. Πάνω από την Πλάτη ή Κανλουπού βρίσκεται ο παλιός χωμάτινος δρόμος που συνδέει τα κεφαλοχώρια της περιοχής ο οποίος κάποια στιγμή πρέπει να αποκατασταθεί σύμφωνα με τους κατοίκους που τώρα το χειμώνα με το νέο έργο δεν θα έχουν προβλήματα κυκλοφορίας...

ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ενδιαφέρον για έκθεση του CERN στην Καλαμάτα

Ενδιαφέρον για την ίδρυση μόνιμης εκπαιδευτικής έκθεσης του CERN στην Καλαμάτα υπάρχει το τελευταίο διάστημα. Από ό,τι μαθαίνουμε μάλιστα από τις επαφές που ήδη έχει κάνει ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του παραρτήματος Μεσσηνίας της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών Βασίλης Δικαιουλάκος, ως βασικός συντονιστής αυτής της προσπάθειας, εκπρόσωποι του CERN έχουν δει με καλό μάτι αυτή την προοπτική.

Σύντομα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα αναμένεται να βρεθεί υψηλόβαθμο στέλεχος του CERN για να διαπιστώσει και από κοντά τα περιθώρια συνεργασίας. Για το σκοπό αυτό μάλιστα αναμένεται να έχει συνάντηση και με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Ως τότε πάντως η πόλη θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά ενέργειες για να προετοιμάσει το έδαφος. Οπως έχει αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ο κ. Δικαιουλάκος παρουσιάζοντας τότε την πρόταση, Δήμος Καλαμάτας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει συντονισμένα να προχωρήσουν στην εκπόνηση ενός σχεδίου για να έρθει σε πρώτη φάση η κινητή έκθεση του CERN στην Καλαμάτα, ως προπομπός της μόνιμης.

«Η έκθεση αυτή θα είναι πολλαπλώς χρήσιμη μιας και θα παρουσιάζει σε μαθητές, καθηγητές όλων των βαθμίδων, φοιτητές, αλλά και στο ευρύ κοινό, τα τρέχοντα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων -και μάλιστα online- που γίνονται στο κέντρο από την αφρόκρεμα των επιστημών του κόσμου.

Επίσης επιστήμονες από το CERN θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν για μικρά διαστήματα στην πόλη μας. Ακόμα το καλοκαίρι θα διοργανώνονται θερινά σχολεία τα οποία θα φιλοξενούν επιστήμονες υψηλού κύρους από όλο τον κόσμο και στα οποία θα μπορούσε να υπάρχει ενεργός ρόλος για το Πανεπιστήμιο αλλά και το Δήμο Καλαμάτας, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία. Τέλος η μόνιμη έκθεση θα μπορούσε να συνδεθεί με τους άλλους δυο επιστημονικούς πυλώνες στο Νομό Μεσσηνίας, που είναι το πείραμα "Νέστωρ" για την ανίχνευση νετρίνων (αστροφυσική) και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών με τους πλωτούς μετρητικούς σταθμούς», κατέληγε στο σχετικό του άρθρο στην “Ε” ο κ. Δικαιουλάκος.

Δ.Πλ.


Πηγή : eleutheria online

Οι ερωτήσεις η αφορμή, τα αξιώματα η αιτία στην κόντρα στο Δ.Σ. Τριφυλίας

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Σκληρή κόντρα και φραστική αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους σημειώθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας μεταξύ του προέδρου του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ζαχαρία Κανελλόπουλου και του πρώην αντιδημάρχου και εντεταλμένου Παιδείας, Γιάννη Μερκούρη! Ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος επιτέθηκε αφήνοντας αιχμές και υπονοούμενα για τη στάση του Γιάννη Μερκούρη, που έθεσε, κατά την προ ημερήσιας διάταξης διαδικασία, σειρά ερωτημάτων για διάφορα θέματα, κάτι που πράττει σε κάθε συνεδρίαση, ενημερώνοντας το Σώμα και ζητώντας απαντήσεις από δήμαρχο και αντιδημάρχους. Η καθυστέρηση έναρξης της συζήτησης της ημερήσιας διάταξης ενόχλησε τον Ζαχαρία Κανελλόπουλο, που, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρη Μπασδάνη, είπε: «Τι θα γίνει μ’ αυτή τη διαδικασία; Τι θα γίνει μ’ αυτή τη διαδικασία; Έχω κι εγώ να πω δέκα θέματα, να τα πω; («Βεβαίως», ακούγεται να του λέει εκτός μικροφώνου ο Θανάσης Πετρόπουλος).

Γιατί δε γίνεται αυτό στο τέλος, κύριε πρόεδρε; Έχουμε εδώ ημερήσια διάταξη με δεκαπέντε θέματα. Στο τέλος, όποιος θέλει, ας καθίσει να πει οτιδήποτε! Τι είναι αυτό το πράγμα;». Απαντώντας ο πρόεδρος του Σώματος, ανέφερε: «Κύριε Κανελλόπουλε, ο κανονισμός προβλέπει σε επίπεδο ενημέρωσης, στην αρχή της συνεδρίασης, να μπαίνουν κάποια θέματα», με τον κ. Κανελλόπουλο να αντιτείνει: «Το έχουμε καταστρατηγήσει πάρα πολύ αυτό, κύριε πρόεδρε!». Ο δε πρόεδρος σε χαλαρό ύφος τού είπε: «Ε, τι να κάνουμε τώρα;». Στη συνέχεια υπήρξε φραστικό επεισόδιο εκτός μικροφώνου μεταξύ του Γιάννη Μερκούρη και του Ζαχαρία Κανελλόπουλου. Μεταξύ των άλλων που δεν ακούστηκαν πολύ δυνατά, ο κ. Κανελλόπουλος οργισμένος είπε στον κ. Μερκούρη: «Δύο χρόνια, ως αντιδήμαρχος, δεν είχατε πει τίποτα! Τίποτα δεν είχατε πει.

Τώρα τα θυμηθήκατε όλα;» και εκείνος απάντησε σε έντονο ύφος: «Τα έλεγα, για όλα τα θέματα». Στο σημείο παρενέβη «πυροσβεστικά και συναινετικά», όπως πολλές φορές πράττει, ο Σωτήρης Μπακούρος, από την αντιπολίτευση. Απευθυνόμενος στον κ. Κανελλόπουλο, του είπε: «Έλα, Ζαχαρία, μην το προχωράς», αλλά η λεκτική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και μάταια ο πρόεδρος έκανε εκκλήσεις να πέσουν οι τόνοι και να συνεχιστεί η συνεδρίαση. Ο κ. Κανελλόπουλος επαναλάμβανε «τώρα τα θυμηθήκατε όλα» και ο κ. Μερκούρης απαντούσε: «Τα έλεγα, για όλα τα θέματα, σε παρακαλώ πολύ!». Ακολούθως ζήτησε επί προσωπικού το λόγο ο Γιάννης Μερκούρης, αλλά ο πρόεδρος, ενώ συνεχιζόταν η κόντρα των δύο συμβούλων, είπε:

«Κανείς δεν έχει το λόγο», με τον κ. Μερκούρη να αντεπιτίθεται στον κ. Κανελλόπουλο λέγοντας: «Δεν απαίτησα ποτέ από κανέναν να πάω κάπου, όπως απαιτούσες εσύ, όπως απαιτούσες και για αντιδήμαρχος! Θα πρέπει να ντρέπεσαι!». Μετά από παρέμβαση του προέδρου του Σώματος, που είπε ότι «η συζήτηση εδώ γίνεται με όρους και προϋποθέσεις, οι οποίοι προκύπτουν μέσα απ' τον κανονισμό, επιτέλους!», η κόντρα έληξε. Και μπορεί η κόντρα να έληξε σε εκείνο το σημείο στην προχθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο φανερώνει το εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό της συμπολίτευσης και τις σφοδρές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων. Αντιπαραθέσεις που ως αφορμή έχουν διάφορα θέματα ή και διαδικαστικά ζητήματα, αλλά ουσιαστικά οι αιτίες αυτών έχουν να κάνουν με τις θέσεις και τα αξιώματα!


Πηγή : tharros news

Σε εξέλιξη οι εργασίες στο νέο γεφύρι του Λαγκούβαρδου

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για την κατασκευή του νέου γεφυριού στο Λαγκούβαρδο στον δρόμο Φιλιατρών - Μαραθούπολης. Ηδη παρελθόν αποτελεί το παλιό μικρό και επικίνδυνο γεφύρι το οποίο έχει γκρεμιστεί και στη θέση του έχει ξεκινήσει να φτιάχνεται το καινούργιο - το οποίο βρίσκεται στην φάση κατασκευής των πλαϊνών τοιχωμάτων.

Να σημειώσουμε ότι με το συγκεκριμένο έργο που γίνεται από την Περιφέρεια, πέρα από την κατασκευή του νέου μεγαλύτερου γεφυριού θα γίνει παράλληλα ανύψωση και ευθυγράμμιση του οδοστρώματος, ώστε να αποφευχθούν οι απότομες κλίσεις και στροφές που υπήρχαν στο σημείο. Το σημείο αυτό ήταν ένα από τα πιο θανατηφόρα του οδικού δικτύου της Τριφυλίας, με πάρα πολλά τροχαία ατυχήματα.

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online

Δείπνο πριν τους ημιτελικούς κυπέλλου του Α.Ο.Κυπαρισσίας

ΣΕ καλό δρόμο βρίσκεται ο Α.Ο. Κυπαρισσίας στους ημιτελικούς για το Κύπελλο Μεσσηνίας και δεν αποκλείεται να δούμε την...ιστορία να επαναλαμβάνεται καθώς ο ΑΟΚ ενδέχεται σε ένα μεγάλο τελικό να αντιμετωπίσει την Εράνη όπως συνέβη και πριν από 3 χρόνια περίπου.

Πάντως η Διοίκηση της ομάδας εμφανίζεται αρκετά ικανοποιημένη από τις επιδόσεις των ποδοσφαιριστών καθώς παρέθεσε γεύμα για την πορεία της Ομάδας στο Κύπελλο Μεσσηνίας στο κέντρο Στεφανής στην Τερψιθέα. Η Διοίκηση παρουσία και της τεχνικής ηγεσίας του Τάκη Παναγόπουλου ευχήθηκε καλή αγωνιστική περίοδο στους παίκτες για το Πρωτάθλημα που ξεκινά την Κυριακή στα γήπεδα της Μεσσηνίας. Ευχαριστούμε τους συνεργάτες μας για τα σχόλια και την φωτογραφία.


Πηγή : kyparissiotis

Επιστολή Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών προς τον ΟΓΑ για τα δικαιολογητικά συνταξιοδότησης

ΠΡΟΣ: ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΟΓΑ

ΘΕΜΑ: ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Κύριε Διοικητά σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τις Αγρότισσες που θεμελιώνουν ηλιακά το όριο για συνταξιοδότηση, παρότι έχουν πληρώσει όλες τις εισφορές τους, δημιουργείται πρόβλημα και αυτό γιατί ζητούνται να προσκομίσουν τιμολόγια πώλησης αγροτικών προϊόντων για την τελευταία πενταετία τουλάχιστον, κάτι το οποίο δεν τους το είχε ζητήσει ο ΟΓΑ κατά την αποστολή της ειδοποίησης για τις εισφορές.

Στην πατριαρχική αγροτική οικογένεια πάντα ο πατέρας έκοβε τα τιμολόγια των προϊόντων στο όνομά του και αυτό είναι σύννομο με την υπ΄αριθμό 408589/6914 κοινή υπουργική απόφαση Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών - Γεωργίας στα πλαίσια της εφαρμογής του καν (ΕΚ) 1257/99 του Συμβουλίου και στην Θ παράγραφο του μέτρου 1 "πρόωρη συνταξιοδότηση Αγροτών" του έγγραφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.Α) που εγκρίθηκε με την υπ΄αριθμό 2733/27-09-2000 Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο άρθρο 2 της κοινής υπουργικής απόφασης και στην παράγραφο Ε σχετικά με τον αρχηγό της γεωργικής εκμετάλλευσης στην παράγραφο 1.2.3 ορίζει ως αρχηγό ένα εκ των μελών της οικογένειας. Άρα βάση αυτού του κανονισμού και των πιο πάνω άρθρων θεωρούμε ότι η προσκόμιση των δικαιολογητικών που ζητάει ο ΟΓΑ (τιμολόγια πώλησης από τις γυναίκες Αγρότισσες) είναι άτοπο και λανθασμένο.

Κατόπιν αυτών ζητάμε να επιληφθείτε του θέματος, να αποστέλλονται οι οποιεσδήποτε αλλαγές του Οργανισμού μαζί με την ειδοποίηση πληρωμής της εισφοράς για να γνωρίζει ο Αγροτικός κόσμος. Δε μπορεί να εισπράττετε τις εισφορές από τους Ασφαλισμένους και στο τέλος να μας παρουσιάζετε διάφορα εμπόδια για τα οποία έχετε μεγάλο μερίδιο ευθύνης στη μη ενημέρωση των Αγροτών.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΡΙΒΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Πηγή : filiatra net

Θέμα ημερών η επέκταση του "ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ " σε όλη την Μεσσηνία

Ένα αίτημα δεκαετίας των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας γίνεται πραγματικότητα. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο στην αίθουσα «Παναγιώτης Φωτέας» υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Πανγιώτη Αλευρά για τη υποστήριξη του φακέλου «ΠΟΠ Επιτραπέζια Ελιά Καλαμάτας» ο οποίος έχει κατατεθεί από το Νοέμβριο του 2012 από την ΕΑΣ Μεσσηνίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ κ. Κ. Πέτροβας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων (ΣΥΜΕΠΟΠ) κ. Αθ. Μαυρούλης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου κ. Δημ Γυφτέας και οι Δ/ντές ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας.

Έγινε μια εξαιρετικά γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση και κοινή διαπίστωση όλων ήταν η ανάγκη για αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, η επέκταση της καλλιέργειας επιτραπέζιας ελιάς στο νομό Μεσσηνίας και με τεκμηριωμένες θέσεις να υποστηριχτεί ο φάκελος και να συμβάλουν όλοι οι φορείς στο σκοπό αυτό. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι τα πιστοποιημένα και επώνυμα προϊόντα δίνουν υπεραξία στο προϊόν και για την καλύτερη προστασία των Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) κρίνεται σκόπιμο να συσταθεί τοπικός φορέας διαχείρισης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι σε λίγες ημέρες εγκρίνεται η επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας σε όλο το Ν. Μεσσηνίας. Είναι μια σημαντική επιτυχία και προς αυτήν την κατεύθυνση υπήρξε αρμονική συνεργασία Περιφέρειας, ΕΑΣ, Επιμελητηρίου, Αγροτικών Συλλόγων κ.λ.π.. Ένα αίτημα δεκαετίας των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας γίνεται πραγματικότητα.


Πηγή : news messinia

Σπήλαιο Καταφύγι Σελήνιτσας

Ήταν Σεπτέμβριος του 2012 όταν ενημερωθηκάμε στον σύλλογο ότι μια ομάδα Άγγλων σπηλαιοδυτών μαζί με σπηλαιοδύτες του ΣΕΛΑΣ και του ΣΠΕΛΕΟ θα «βούταγαν» στην Σελήνιτσα. Νέοι σπηλαιολόγοι εμείς, όμορφος διάκοσμος είχαμε ακούσει, αρπάξαμε την ευκαιρία για την εκδρομή. Το σπήλαιο βρίσκεται στον Ν. Μεσσηνίας κοντά στον Αγ. Νικόλαο στον δρόμο προς Τραχήλα μετά την Καρδαμύλη και τη διάσημη παραλία Στούπα (http://www.sportsmag.gr/action-spots/spilaio-katafuggi-selinitsa) Στην παρέα ήταν και κάτι φίλοι μη σπηλαιολόγοι.Το σπήλαιο είναι οριζόντιο οπότε και ο απαραίτητος εξοπλισμός ελάχιστος. Καρανάκια τους είχαμε, απλά τους είπαμε να έχουν μαζί τους πρόχειρα ρούχα για λέρωμα και φακούς, η φωτογραφική μηχανή είναι προεραιτική από πλευράς ασφάλειας αλλά απαραίτητη από πλευράς διάθεσης.

Στο σπήλαιο λοιπόν.. Το σπήλαιο είναι κοίτη παλαιού υπόγειου ποταμού και έχει δημιουργήσει ένα πολυδαίδαλο σύστημα καναλιών και στοών, και θεωρείται ως η παλαιά κοίτη του σημερινού υπόγειου ποταμού που εκβάλλει στη θάλασσα σε απόσταση 200 μέτρων απο τη σπήλαιο, η οποία ονομάζεται Δράκος. Η είσοδος με τις μεγάλες μαρμάρινες πλάκες, εντυπωσιακότατη. Επειδή η είσοδος του σπηλαίου υπήρξε η έξοδος του παλαιού ποταμού, έχει δημιουργήθει ενα τεράστιο μαρμάρινο «αμφιθέατρο». Στο συγκεκριμένο σημείο έχει δημιουργηθεί φυσική παραλία με λείους βράχους στους οποίους μπορεί άνετα κάποιος να ξαπλώσει πάνω (στο οποίο και επιδοθήκαμε μετά την βουτιά όταν βγήκαμε από το σπήλαιο). Κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας υπάρχει υποθαλάσσιο σπήλαιο ιδανικό για σπηλαιοκατάδυση.

Το μήκος του υπολογίζεται γύρω στα 2.000 μέτρα και θεωρείται ως ενα απο τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, ενω ακόμα δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως (μια μικρή ομάδα του ΣΠΕΛΕΟ χαρτογραφούσαν ένα κομμάτι του). Μεγάλο τμήμα του σπηλαίου εξερευνήθηκε το 1953 απο το Γιάννη Πετροχείλου και το Σουηδό σπηλαιολόγο K. Lindberg. Αργότερα συνεχίστηκε η εξερεύνηση το 1972 απο το σπηλαιολόγο Ιωάννη Ιωάννου οπου το χαρακτηρίζει ως "μνημείο της φύσης, και απο τα πιο σημαντικά σπήλαια που διαθέτει η χώρα μας" Η πορεία μέσα στο σπήλαιο είναι ευκόλη και σηματοδοτημένη με φανερά βέλη. Αν κάποιος δεν ακολουθήσει τα βέλη ή απλά θα κάνει κύκλους ή θα ρισκάρει περνώντας πάνω από πονηρά για την ασφαλεία φυσικά πηγάδια. Φυσικά και χαθήκαμε αλλά μόλις αντιληφθήκαμε τον πιθανό κίνδυνο των διαδρομών οπισθοχωρούσαμε, καθώς οι εμπορικές διαδρομές δεν πρέπει να έχουν κανένα κίνδυνο για τον επισκέπτη.

Φοβερός διακόσμος ο οποίος γίνεται καλύτερος βαθύτερα και από πλευράς φυσικής συντήρησης αλλά και ανθρώπινης καταστροφής. Αίθουσες «διαμάντια» όπως χαρακτηρίζονται επειδή λαμπυρίζουν από τις αντανακλάσεις, δίνουν μια μαγική αίσθηση, και «εμπορικές» διαδρομές όλων των ειδών (διαγώνιες, σκυφτές, τσουλήθρίτσες, γεφυρούλες με σχοινάκι, κλπ) κάνουν την πορεία στο σπήλαιο αρκετά παιχνιδιάρικη (δικαίως απέκτησε το ονομά του). Υπήρξε ιδανική κρυψώνα για πολλούς ανθρώπους (γιαυτο και η ονομασία "καταφύγι"), ιδίως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλα όχι μόνο. Το μεγάλο μήκος του, αλλα κυρίως η πολυμορφία και η αφθονία των στοών-παρακλαδιών του, βοήθησε αρκετούς ντόπιους να βρίσκουν καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές.Τα όστρακα (θραύσματα κεραμικής) δε και οστά πουβρέθηκαν μαρτυρούν ότι χρησιμοποιήθηκε για τόπος κατοικίας και λατρείας.

Στο Καταφύγι μπορεί να περάσει κανείς πολύ ώρα και ειδικά με παρέα, και αυτό ακριβώς κάναμε. Προμήθειες (φαί και νερό) είχαμε, αλλά πάντα κοιτάγαμε την ώρα για 2 λόγους. Ο προφανής, να βγούμε μέρα έξω (δεν είναι καθόλου δύσκολο να περάσεις 8ωρο μέσα κι να μην το καταλάβεις) για να κάνουμε βουτιά. Και ο σπηλαιολογικός λόγος ο οποιός απαιτεί χρονοδιάγραμμα εισόδου-εξόδου από το σπήλαιο ωστέ αυτός που έχεις ενημερώσει (ότι είσαι μέσα) να είναι ήσυχος ότι όλα είναι ΟΚ και άρα δεν κινητοποιεί την σπηλαιοδιάσωση. Άνετα ξαναπάμε καθώς είναι ζήτημα τις 7 ώρες που είμασταν μέσα να είδαμε το 1/3 του σπηλαίου!! Πόσο δε ότι έχουμε ελάχιστες καλές μαγευτικές φωτογραφίες...

sportsmag


Πηγή : messinia portal

Ψεκασμοί για δακοκτονία την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου

Η ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας ανακοινώνει ότι:

Την Πέμπτη 3/10/2013 θα πραγματοποιηθεί ψεκασμός στις τοπικές κοινότητες: Βασιλίτσι, Φοινίκη, Χαρακοπιό, Λογγά, Χράνοι, Ρευματιά, Κεφαλινού, Καρνάσι και Καπλάνι

Παρακαλούνται οι παραγωγοί να παρακολουθούν τους ψεκασμούς στους ελαιώνες τους και όσοι έχουν κτήματα περιφραγμένα να τα ανοίξουν.


Πηγή : Δελτίο τύπου