Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Και νέο πισωγύρισμα για την επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη τη Μεσσηνία

ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ 2013-2014

Πρόσθετα στοιχεία και καλύτερη τεκμηρίωση ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να εξετάσει την επέκταση του ελαιολάδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Καλαμάτα», από την πρώην επαρχία Καλαμάτας σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας…

Πριν ξεκινήσει η ελαιοσυγκομιδή, τον Οκτώβρη, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρούσαν δεδομένη την έγκριση για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα και σε σχετικές ανακοινώσεις είχε προβεί και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς.

Σήμερα όμως ο Παναγιώτης Αλευράς ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στις 20 Δεκέμβρη 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το υπουργείο πρόσθετες διευκρινήσεις και συμπληρωματικά στοιχεία σχετικά με τα χημικά και οργανοληπτικά στοιχεία και την αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων ανά γεωγραφική κατανομή. Πάντως ο Παναγιώτης Αλευράς εκτίμησε ότι σύντομα θα πάρει αίσιο τέλος αυτή η διαδικασία, αν και παραδέχτηκε ότι έχει χαθεί και η ελαιοκομική περίοδος 2013-2014.

Σημειώνεται ότι για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη τη Μεσσηνία είχαν υποβληθεί ενστάσεις από το εξωτερικό, επί των οποίων δόθηκαν οι αναγκαίες εξηγήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το περασμένο καλοκαίρι. Ο κ. Αλευράς επίσης άφησε να εννοηθεί ότι είναι λογικό να ανησυχούν κάποιες ανταγωνιστικές περιοχές για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα, διότι δεν τους συμφέρει να υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες αυτό το προϊόν. Πρόσθεσε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εμπλέκεται σε τέτοιου είδους συμφέροντα αλλά απλά επιδιώκει να έχει όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένες απαντήσεις απέναντι στις όποιες ενστάσεις.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal