Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Αιτήσεις από Κίνα, Νεπάλ και Αφρική για το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η διοργάνωση που εμπνεύστηκαν και στήνουν στη Μεσσήνη, το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης, συναντά ήδη μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο Δήμος Μεσσήνης εντάσσει στο φεστιβάλ και άλλες εξαιρετικές καινοτόμες δραστηριότητες…

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα για το επόμενο φεστιβάλ, το 3ο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Μεσσήνη από τις 31 Μάρτη έως τις 10 Απρίλη, έχουν αποστείλει αιτήσεις συμμετοχής 30 νεανικές θεατρικές ομάδες και μάλιστα δύο από την Ασία (μία από την Κίνα και μία από το Νεπάλ), μία από την Αφρική (Ακτή Ελεφαντοστού) και τρεις από την Κύπρο. Το ότι νεανικές θεατρικές ομάδες από τόσο μακρινές χώρες και τόσο διαφορετικούς πολιτισμού επιθυμούν να παρουσιάσουν στην Αρχαία Μεσσήνη παραστάσεις από του αρχαιοελληνικού δράματος, φανερώνει την απήχηση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού ακόμη και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Σημειώνεται ότι το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με 330.000 ευρώ. Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι το εγκεκριμένο ποσό των δράσεων θα ενισχύσει και θα βελτιώσει τον εκπαιδευτικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του 3ου και του 4ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος του φετινού δηλαδή και του επόμενου. Ο στρατηγικός στόχος του προγράμματος, σημείωσε ο δήμαρχος, βασίζεται τόσο στις θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος από μαθητές και φοιτητές στο θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης όσο και στην εισαγωγή βιωματικών εφαρμογών που απευθύνονται σε μαθητές. Μάλιστα ο δήμαρχος χαιρέτισε τη συμμετοχή και συνεργασία εκπαιδευτικών των σχολείων της Ελληνογερμανικής Αγωγής και του 1ου Γενικού Λυκείου Μεσσήνης, οι οποίοι αφιλοκερδώς θα συμπράξουν στην επίτευξη των στόχων των δράσεων του φεστιβάλ στην αρχαία Μεσσήνη.

Ο Σοφοκλής Σωτηρίου, Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελληνογερμανική Αγωγή, αναφέρθηκε στις Web διαδικτυακές βιωματικές ψηφιακές εφαρμογές που θα σχεδιαστούν και θα δημιουργηθούν ως παράλληλες δράσεις στο φεστιβάλ καθώς και στα καινοτόμα εκπαιδευτικά σενάρια με στόχο τη βιωματική προσέγγιση της μάθησης, έτσι ώστε οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα αυτά να μετατραπούν από παθητικοί παρατηρητές σε ενεργούς χρήστες, που θα ανακαλύπτουν την ουσία της τέχνης και του πολιτισμού.

Ο Νίκος Φουσιάνης, φιλόλογος στο 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης, συμπλήρωσε ότι οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσει θα διευρύνουν τον πολιτιστικό διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, ευαισθητοποιώντας τους μαθητές - επισκέπτες της αρχαίας Μεσσήνης σε θέματα προστασίας της Πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον οι δράσεις αυτές θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την υποστήριξη μελλοντικών καινοτόμων δράσεων στον τομέα της εκπαίδευσης των μαθητών αλλά και του πολιτισμού.

Στο ρόλο της Φιλαρμονικής του Δήμου Μεσσήνης και στα μουσικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στην αρχαία Μεσσήνη αναφέρθηκε η Λίνα Καμαρινοπούλου, πρόεδρος της Φιλαρμονικής και σύμβουλος στο τοπικό διαμέρισμα του Δήμου Μεσσήνης. Σκοπός αυτών των σεμιναρίων είναι να δώσουν τη δυνατότητα σε μαθητές να κατασκευάσουν αρχαία μουσικά όργανα, σαν αυτά που χρησιμοποιούνταν στους αρχαίους δραματικούς αγώνες και να τα εκθέσουν στη συνέχεια. Παράλληλα, με πρωτότυπο τρόπο μαθητές θα ξεναγούνται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης. Ο Γιώργος Δαβίλλας, αντιδήμαρχος Μεσσήνης, έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου λέγοντας πως η αρχαία Μεσσήνη τελικά προβάλλεται όλο και περισσότερο μέσα από τέτοιες καινοτόμες δράσεις αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της που την καθιστούν όλο και περισσότερο πόλο έλξης.


Πηγή : kalamata journal