Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Τα καλντερίμια της παλιάς πόλης ευτυχώς υπάρχουν ακόμα στην Κυπαρισσία

Παρά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει τόσα χρόνια στην Κυπαρισσία να «θάψουμε» τα καλντερίμια της Παλιάς Πόλης με Δημοτική, αλλά και ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτά εξακολουθούν –ευτυχώς-και υπάρχουν παραχωμένα. Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των μελετητών τα καλντερίμια της Παλιάς Πόλης είναι περίπου 3 χιλιόμετρα εκ των οποίων περίπου τα 1.200μ είναι ορατά και σε χρήση, αλλού καλοδιατηρημένα και αλλού όχι. Τα υπόλοιπα , περίπου 1.800 μέτρα, είναι σκεπασμένα με τσιμέντα και αλλού με χώματα, σκεπάζοντας έτσι και την ιστορία και τη μοναδικότητα και τα στοιχεία που αναδεικνύουν τη Παλιά Πόλη. Η πρόσφατη καταιγίδα (στις 15/12/2013 το βράδυ) που πολλές καταστροφές προκάλεσε στην πόλη μας ..προκάλεσε και μια μικρή, θετική ανακάλυψη! Τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα χώματα που έχουν τοποθετηθεί πάνω στα καλντερίμια και αποκάλυψαν σε βάθος 35 περίπου εκατοστών αυτό το μικρό θαύμα!

Ένα κατάλευκο, λαμπερό, πέτρινο καλντερίμι! Δεν ξέρουμε πόσα χρόνια είναι θαμένο εκεί, όμως τώρα αθάνατο, αιώνιο και πανέμορφο ήρθε πάλι στην επιφάνεια και τη ζωή μας.Ηρθε να μας θυμίσει πόσο ιστορική και σπουδαία είναι η πόλη μας και με πόση άγνοια και αδιαφορία έχει αντιμετωπισθεί από όλους τους φορείς. Αγνοια για την ιστορία μας και τον τόπο μας, που έχει τέτοιους θησαυρούς μέσα στη γη μας, οι οποίοι σε άλλες πόλεις και άλλες χώρες θα ήταν σημαία πολιτισμού και ανάπτυξης. Αδιαφορία για το μέλλον και τις προοπτικές αυτής της καταπληκτικής πόλης που μας έτυχε. Πολλές φορές συνεδριάζουμε για να βρούμε πυλώνες ανάπτυξης για την πόλη και την περιοχή μας, ουδείς φορέας όμως έχει ασχοληθεί σοβαρά ώστε να κατονομάσει και να προβάλει σαν κύριο πυλώνα ανάπτυξης την Παλιά Πόλη και τις ομορφιές της, αυτά που αποδεδειγμένα αποτελούν πηγή εσόδων τουλάχιστον-για να μη πούμε πλούτου-σε όλες τις πολιτισμένες χώρες και πόλεις, με φωτισμένους ταγούς. Επιτέλους οι μελέτες ανάπλασης των καλντεριμιών που τόσα χρόνια βρίσκονται στα συρτάρια του Δήμου μας και της αρμόδιας αρχαιολογίας ας βγούν στην επιφάνεια και ας ολοκληρωθούν. Δεν είναι και τόσο σπουδαίο κόστος η αποκάλυψη και η συντήρησή τους και δεν είναι μόνο θέμα κόστους, αλλά θέμα ενδιαφέροντος, κατάθεσης ψυχής και πολιτικής βούλησης που μέχρι σήμερα δεν έχει επιδειχθεί από κανέναν.

Δεν είναι μόνο θέμα της τωρινής κρίσης και της έλλειψης χρημάτων, όλοι ξέρουμε ότι τα χρήματα ξοδεύονται με άλλες προτεραιότητες και όχι σε έργα «αιώνια και μεγάλα» όπως θα ήταν η αποκατάσταση των καλντεριμιών. Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι η ολοκλήρωση της μελέτης ώστε να μπορέσει το έργο να ενταχθεί σε μελλοντικά προγράμματα ΕΣΠΑ-οι γύρω δήμοι και η Ελλάδα ολόκληρη έχουν απορροφήσει ανάλογα κονδύλια-και αν όχι ίσως μπορεί να βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτού του σπουδαίου έργου. Τζίμα Ιμιρζιάδη Πρόεδρος του Προγράμματος για την Προστασία & Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας


Πηγή : kyparissiotis