Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ανησυχία στην Τριφυλία για «λουκέτα» σε αστυνομικά τμήματα με την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ

Έντονη είναι η ανησυχία κατοίκων της Τριφυλίας για το «αύριο» που ξημερώνει στην περιοχή σχετικά με τις αστυνομικές δυνάμεις και την αστυνόμευση του τόπου, μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ και τις επ’ αυτού δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Δένδια! Η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός πως όλο το προηγούμενο διάστημα ακουγόταν έντονα πως έρχονται «λουκέτα» στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας και στα Α.Τ. Φιλιατρών και Κοπανακίου, με άγνωστη την τύχη του Α.Τ. Γαργαλιάνων!

Το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνει μια σειρά από άρθρα για τη ριζική αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας και ανάλογες αλλαγές για το Πυροσβεστικό Σώμα, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και τις οργανικές δομές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Συγκεκριμένα, στην ΕΛΑΣ προβλέπεται μείωση των δομών κατά 43% (κυρίως με συγχωνεύσεις τμημάτων), στην Πυροσβεστική κατά 30% και στη Γ.Γ.Π.Π. κατά 36%, από τις οποίες θα προκύψει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων. Ειδικότερα για την ΕΛΑΣ, στόχος της αναδιάρθρωσης είναι η μείωση κατά 25% του χρόνου ανταπόκρισης στα αιτήματα των πολιτών και η προσέγγιση του δείκτη αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας στα ευρωπαϊκά στάνταρ (από το ελληνικό 9,7% στο ευρωπαϊκό 17% – 19%).

Το νέο οργανόγραμμα προβλέπει κατάργηση 6.700 κενών οργανικών θέσεων και μείωση των διοικητικών δομών, από 120 που είναι σήμερα σε 68. Το κυριότερο στοιχείο της αλλαγής αυτής είναι η κατάργηση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, που πλέον αντικαθίσταται από Επιτελείο, ενώ εκτός των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης καταργούνται και οι υπόλοιπες 52 Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, με τις αρμοδιότητές τους να μεταφέρονται στις 12 ήδη υφιστάμενες Περιφερειακές Διευθύνσεις.

Γενικότερα δημιουργούνται τρεις αυτόνομοι Κλάδοι: ο Κλάδος Τάξης (στον οποίον θα υπάγονται οι Περιφερειακές Διευθύνσεις), ο Κλάδος Ασφάλειας και ο Κλάδος Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων. Κάτοικοι αλλά και αιρετοί της Τριφυλίας φοβούνται - και πολλοί ως εκτίμηση το θεωρούν ως δεδομένο – ότι με το νέο αυτό σχεδιασμό προωθούνται «λουκέτα» σε αστυνομικά τμήματα που έχουν μικρή δύναμη, έως 25 αστυνομικούς, ενώ θα δημιουργηθούν νέα μεγάλα (πολυδύναμα) τμήματα με σημαντικό αριθμό ένστολων, οι οποίοι θα σχηματίσουν μικρές και ευέλικτες μηχανοκίνητες μονάδες, που θα τεθούν στη μάχη κατά της εγκληματικότητας.

Έχοντας, δε, διαβάσει και ακούσει όλες τις αναφορές από επίσημα χείλη του υπουργείου, όλο το προηγούμενο διάστημα, σημειώνουν σε συζητήσεις πως αυτή είναι η τρίτη φορά που επιχειρείται από την Πολιτεία να εφαρμοστεί και υλοποιηθεί ένα σχέδιο «σκούπα» στην ΕΛΑΣ την τελευταία τριετία, η οποία και περιλαμβάνει κλείσιμο των μικρών τμημάτων, μεταφορά των υπολοίπων σε ιδιόκτητα κτήρια της Αστυνομίας ή του Δημοσίου, σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν πόροι. Όπως, δε, λένε στην περιοχή τις τελευταίες μέρες, φαίνεται πως δεν έχει τελειωμό ο μακρύς κατάλογος των «λουκέτων» που από τα προηγούμενα χρόνια έχουν ήδη μπει και που συνεχίζει να βάζει η συγκυβέρνηση σε δημόσιες υπηρεσίες (και) στην Τριφυλία.

Μετά το σκληρό «λουκέτο» στην εφορία Κυπαρισσίας, που κάλυπτε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας, αλλά και την ενοποίηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, με παράλληλη κατάργηση της αυτοτέλειας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και τη δημιουργία νέου και ενιαίου Νομικού Προσώπου, που έχει σημάνει τη διοικητική και λειτουργική υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, αφού και το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Γαργαλιάνων και Φιλιατρών μένουν χωρίς ιατρικό προσωπικό, με ευθύνες του υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ, έρχονται νέες συγχωνεύσεις – καταργήσεις υπηρεσιών, όπως των Αστυνομικών Τμημάτων Φιλιατρών και Κοπανακίου!

Ο κόσμος της περιοχής φοβάται πως η λαίλαπα που σαρώνει τα πάντα στο δημόσιο τομέα, θα συμπαρασύρει και την ασφάλεια και αστυνόμευση της περιοχής, και μόνο ως χρύσωμα στο χάπι εκλαμβάνουν την ενίσχυση του Τμήματος Τροχαίας Κυπαρισσίας με οχήματα και δίκυκλες μηχανές.


Πηγή : tharros news