Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Εκδήλωση στην Κυπαρισσία για τις δασικές πυρκαγιές

Εκδήλωση με θέμα: “Κίνδυνοι και ασφάλεια κατά την καταστολή δασικών πυρκαγιών” πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στον πολυχώρο πολιτισμού “Τρενοτεχνείο” στην Κυπαρισσία.

Ομιλητής ήταν ο Μιλτιάδης Αθανασίου περιβαλλοντολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών, που εκπονεί διδακτορική διατριβή σχετικά με την πρόβλεψη της συμπεριφοράς των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Είναι εθελοντής πολιτικής προστασίας από το 2000 και κατά τις τέσσερις τελευταίες αντιπυρικές περιόδους είναι ιπτάμενος σύνδεσμος του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικό ελικόπτερο βαρέος τύπου. Με την συσσωρευμένη πείρα του όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται με τις πυρκαγιές και τις μελετά, παρουσίασε τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από την καταγραφή και μελέτη της συμπεριφοράς πραγματικών δασικών πυρκαγιών και μίλησε για την ασφάλεια κατά τη δασοπυρόσβεση, αναφέροντας περιπτώσεις καταγραφής της εξέλιξης δασικών πυρκαγιών στο πεδίο.

Οπως ο ίδιος τόνισε: «Στόχος της παρουσίας είναι να επικοινωνήσουν αποτελέσματα που έχουν προκύψει από την ανάλυση δασικών πυρκαγιών, τα οποία ένας πυροσβέστης μπορεί να χρησιμοποιήσει για την ασφάλειά του αλλά και για την τακτική που θα ακολουθήσει για να την καταστείλει. Τα αποτελέσματα αυτά θεωρούμε ότι πρέπει να μεταδοθούν στις τοπικές κοινωνίες».

Μιλώντας για τις καταστροφικές και φονικές φωτιές του 2007 και την μετέπειτα αντιμετώπιση, σημείωσε: «Το 2007 οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν εξαιρετικά ακραίες και άσχημες, είχε περάσει κατά πολύ αυτό που λέμε το κατώφλι της αναμενόμενης δριμύτητας μιας πυρκαγιάς. Αυτό που βλέπουμε όλοι όσοι έχουν εμπειρία είναι ότι η αυταπάρνηση των δασοπυροσβεστών είναι δεδομένη, πάντα υπάρχουν περιθώρια για εξέλιξη, τα τελευταία χρόνια υπάρχει διάθεση και βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων. Η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών χωρίζεται σε τρία στάδια: πρόληψη, προκατασταλτικός σχεδιασμός και αντιμετώπιση. Και στα τρία στάδια δεν περισσεύει κανείς. Τοπική αυτοδιοίκηση, εθελοντές, Πυροσβεστικό Σώμα, Διεύθυνση Δασών, πολίτες συνεργάζονται για το καλό της τοπικής κοινωνίας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online