Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ένα από τα τελευταία παράκτια δάση και το επιχειρηματικό σχέδιο…

ΕΛΑΙΑ

Αφιερωμένο στο παράκτιο δάσος της Ελαίας, ένα από τα τελευταία που έχουν απομείνει στη χώρα, αλλά και στην εμπορευματοποίηση της γης, είναι το ντοκιμαντέρ «Ελαία», που θα προβληθεί την Πέμπτη στην Αθήνα με ελεύθερη είσοδο. Για την προβολή ενημέρωσε ο Παύλος Γκραίκης, νέος πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας.

Το ντοκιμαντέρ είναι του Γιώργου Δελή και θα προβληθεί στην αίθουσα Ρομάντσο, στην Ομόνοια, στις οκτώ το βράδυ. Η προβολή της ταινίας γίνεται με τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας, η νέα διοίκηση του οποίου έχει ως εξής: Πρόεδρος Παύλος Γκραίκης, αντιπρόεδρος Δημήτρης Λαμπρόπουλος, γραμματέας Ανδρέας Γκοτάδης, ταμίας Δημήτρης Ντρούλιας, ειδικός γραμματέας Ζώης Τσιώτσιος, οργανωτικός γραμματέας Άγγελος Πετρακοπούλος και αναπληρωτής ταμίας Γιάννης Αγγελινάς. Σε δηλώσεις του ο Παύλος Γκραίκης ανακοίνωσε ότι το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί και εθελοντικός καθαρισμός του δάσους και της παραλίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, «Αρχέλων».

Την άλλη εβδομάδα ο Σύλλογος αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, ενώ το καλοκαίρι θα διανείμει φυλλάδια στους επισκέπτες του δάσους και της παραλίας για την περιοχή και την προστασία της.

Ο κ. Γκραίκης τόνισε ότι η συνεργασία με τους επισκέπτες είναι πολύ καλή, ότι οι ίδιοι συμμορφώνονται με τις οδηγίες για την προστασία των φωλιών των θαλάσσιων χελωνών και τη φροντίδα της περιοχής, ενώ πρόσθεσε ότι ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει καμπάνια ώστε να αυξήσει τον αριθμό των μελών του και να έχει πιο δυναμική παρέμβαση για την ευόδωση των σκοπών του. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επένδυσης και της κατασκευής τουριστικών κατοικιών μεταξύ της θάλασσας και του δάσους, ο κ. Γκραίκης τόνισε ότι ο Σύλλογος επιμένει πως πρόκειται για μια επέμβαση που θα αλλοιώσει οριστικά το περιβάλλον και πως ο Σύλλογος είναι ενάντια στην αλλοίωση του περιβάλλοντος. Πρόσθεσε δε ότι ο επενδυτής έχει προσλάβει ανθρώπους από την περιοχή που ελέγχουν τους χώρους που προορίζονται για την κατασκευή των οικιών, οι οποίοι επιπλέον απομακρύνουν κατασκηνωτές που έχουν μπει στους χώρους αυτούς.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal