Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ξεπουλούν τη Χρυσή Ακτή στη Γιάλοβα

ΑΝ ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ NATURA ΚΑΙ CORINE

Ξεπουλούν τη Χρυσή Ακτή στη Γιάλοβα

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Τις σημαντικότερες περιοχές της παράκτιας ελληνικής φύσης θέτει προς πώληση η κυβέρνηση, ανοίγοντας την πόρτα για την καταστροφή του μοναδικού περιβάλλοντος των παραλιών της χώρας. Ανάμεσα στις ελληνικές παραλίες που το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει πωλητήριο ανήκουν και περιοχές που αποτελούν πραγματικά μνημεία της φύσης, καθώς φιλοξενούν αναρίθμητα και σπάνια είδη ζώων, μοναδικούς υγρότοπους, ακόμα και παράκτια δάση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Χρυσής Ακτής στη Γιάλοβα, που είναι ο πρώτος σταθμός των αποδημητικών πτηνών που εισέρχονται στην Ευρώπη, ενώ αποτελεί το μοναδικό σημείο της Ευρώπης όπου ζει και αναπτύσσεται ο αφρικανικός χαμαιλέοντας.

Σ’ αυτή τη μαγευτική περιοχή, που είναι ενταγμένη στα δίκτυα προστασίας της φύσης Natura και προστασίας υγρότοπων Corine, το ΤΑΙΠΕΔ πουλά οικόπεδο 535 στρεμμάτων για την ανέγερση τουριστικών κατοικιών. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και το Σύνταγμα, η συγκεκριμένη περιοχή, μαζί με τις άλλες που πωλούνται, θα έπρεπε να μείνει ανέγγιχτη. Όπως είναι φυσικό, το πωλητήριο έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών. Όπως σημειώνει στην εφημερίδα Realnews η Μαλάμω Κορμπέτη από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, «το μέλλον που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας είναι η οικοδόμηση ξενοδοχείων, παραθεριστικών κατοικιών και γηπέδων γκολφ. Ο φυσικός πλούτος της Ελλάδος αποτελεί το μόνο μέσο ανάδειξης της χώρας διεθνώς, αλλά καταστρέφεται από τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ».

Σ’ αυτή, λοιπόν, την παρθένα περιοχή, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους αιγιαλούς, θα μπορούν να καταστραφούν τα πάντα. Να κτιστούν κτήρια, να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα, να μπαζωθεί η θάλασσα και να αποκλειστεί η πρόσβαση σε οποιονδήποτε δεν είναι «πελάτης». Όπως προαναφέραμε, το πωλητήριο του υπουργείου Οικονομικών έχει «ξεσηκώσει» διαμαρτυρίες και διάφοροι φορείς έχουν προχωρήσει σε έκδοση ψηφίσματος. Σε αυτό επισημαίνεται ότι «η εφαρμογή του νομοσχεδίου, αξιολογούμενη ακόμη και με στυγνή οικονομική λογική, θα στερήσει τη χώρα από το σπουδαιότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μοναδική της ευκαιρία για ανάκαμψη μέσω βιώσιμης ανάπτυξης». Οι υπογράφοντες δηλώνουν ακόμη: «Δε θα επιτρέψουμε στη μαύρη τρύπα του χρέους να καταπιεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας, δηλαδή την ίδια την επιβίωση, φυσική, ηθική και πνευματική, του λαού της, για το παρόν και το μέλλον».

Τέλος, «ο πυρήνας του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, υγρότοποι, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, για πρώτη φορά στην ιστορία χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ' αυτά. Η κυβέρνηση πλέον, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, εκποιεί σε “επενδυτές” δημόσια αγαθά, όπως είναι οι παραλίες που για αιώνες έχουν κοινή χρήση και ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος. Το σχέδιο νόμου αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος και στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την προστασία των ακτών και του τοπίου, χωρίς το αναγκαίο επιστημονικό έρεισμα και χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων επιστημονικών δημόσιων φορέων, με σκοπό να άρει, μετά τους διαδικαστικούς, και κάθε ουσιαστικό περιορισμό στις επενδυτικές προτάσεις».


Πηγή : tharros news