Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

«Εκρηκτικό» τοπίο με νάρκες στην Πύλο!

«Εκρηκτικό» τοπίο στον Αϊ- Νικόλα Πύλου με νάρκες από την Κατοχή και καμένα σκουπίδια

Από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα το απόγευμα της Τρίτης, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή του Αϊ - Νικόλα, στην Πύλο, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν εκείνη την ώρα και «φούντωσαν» τη φωτιά που σιγόκαιγε εδώ και δυο μήνες.

Τα της πυρκαγιάς τα διαβάσατε στο χθεσινό μας φύλλο, αλλά, σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, το ζήτημα έχει βαθύτερες προεκτάσεις, αφού έχει σταματήσει η δεματοποίηση των απορριμμάτων που γινόταν εκεί, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο χώρος ήταν στο παρελθόν, κατά τον καιρό της Κατοχής, γερμανικό πολυβολείο και είχε ναρκοθετηθεί. Κατά μαρτυρίες δε κατοίκων της περιοχής, ανάμεσα στην κόλαση του τοξικού νέφους από την καύση των απορριμμάτων, από την περιοχή του Κέντρου Υγείας άκουσαν μια έκρηξη και είδαν χώματα να σηκώνονται σε πολύ μεγάλο ύψος.

Σκουπίδια και νάρκες

Η περιοχή του Αϊ- Νικόλα ήταν ο παλιός σκουπιδότοπος της Πύλου, που μετατράπηκε σε χώρο δεματοποίησης, μετά την εγκατάσταση εκεί αντίστοιχου μηχανήματος, που ξεκίνησε να δεματοποιεί απορρίμματα. Η δεματοποίηση σταμάτησε, ενώ τα δεματοποιημένα απορρίμματα παρέμεναν στην ύπαιθρο όσο αναζητούνταν λύση για τη διαχείρισή τους.

Σύμφωνα με όσα είπε στο «Θάρρος» ο νεοεκλεγείς επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Ηλίας Κανάκης, η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί προ διμήνου περίπου. Επίσης, ανέφερε πως ο συγκεκριμένος χώρος ήταν πολυβολείο στην Κατοχή και είχε ναρκοθετηθεί, ενώ πρόσθεσε ότι πριν από 30 και πλέον χρόνια ένας νέος άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του, πατώντας προφανώς σε νάρκη. Πρόσθεσε ότι δεν έχει γίνει αποναρκοθέτηση, λόγω του δύσβατου εδάφους, ενώ υποστήριξε πως υπάρχουν ουσιώδεις παραλείψεις από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, που αποτυπώνονται και σε σχετικό έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το γεμάτο διοξίνες σύννεφο που κάλυψε την περιοχή της Πύλου είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή του γιου του κ. Κανάκη στο Κ.Υ. Πύλου με αναπνευστικά προβλήματα, όπου του χορηγήθηκε οξυγόνο, Μάλιστα, προέβη σε καταγγελία και μήνυση λόγω του δημόσιου κινδύνου που υπάρχει.

Δήλωση Πετράκου

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος, σε δήλωσή του αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, πως «η φωτιά στον Άγιο Νικόλα, πέρα του ότι αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως απαιτείται μια πιο σοβαρή στάση απέναντι στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καταδεικνύει και τις σημαντικές ευθύνες της ηγεσίας της Δημοτικής Αρχής, η οποία χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου συμπορεύτηκε με τις ιδέες του περιφερειάρχη για τους δεματοποιητές. Η υλοποίηση των ιδεών του κ. Τατούλη ουσιαστικά οδήγησε στη χθεσινή οικολογική καταστροφή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη Βουλή από την πρώτη στιγμή τάχθηκε εναντίον των δεματοποιητών συμμείκτων απορριμμάτων και είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους. Δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους». Θα πρέπει, τέλος, να αναφερθεί ότι ζητήσαμε και από το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Δ. Καφαντάρη, να σχολιάσει τα της πυρκαγιάς, αλλά απάντησε πως δε θα προβεί σε κανένα σχόλιο.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
φωτογραφία: kpylos.blogspot.gr (Κώστας Καραλής)


Πηγή : eleutheria online