Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Ομόφωνο ψήφισμα του δήμου Τριφυλίας για τα χημικά της Συρίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας, κατά τη σημερινή (4/6/2014) Τακτική Συνεδρίασή του, εκφράζει την ΟΜΟΦΩΝΗ αντίδρασή του, στην απόφαση των οργάνων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, με τη συγκατάθεση και της Ελληνικής Κυβέρνησης, να καταστρέψουν εκατοντάδες τόνους χημικών, προερχόμενα από τη Συρία, στις θαλάσσιες περιοχές βορειοδυτικά της Κρήτης, νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων.

Η επιχείρηση καταστροφής των χημικών της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης και την εναπόθεσή τους στο βυθό της θάλασσας, εγκυμονεί τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους αλλά και καταστροφής ολόκληρου του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η επικινδυνότητα του εγχειρήματος καταδεικνύεται και από την απόφαση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας, να απαγορευτεί η αλιεία στις περιοχές αυτές από 22/5 έως 22/7 αυτού του έτους. Κανένας, βέβαια, δεν εγγυάται ότι και μετά την παρέλευση της απαγόρευσης, τα υπολείμματα των χημικών δε θα περάσουν μέσω της διατροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Τεράστιες, επίσης, θα είναι οι συνέπειες για τα παραθαλάσσια οικοσυστήματα, τον τουρισμό και την αλιεία των παραθαλάσσιων περιοχών, όπως του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Γι’ αυτό καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνίδα Επίτροπο Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ε.Ε., κα. Μαρία Δαμανάκη, να αντιδράσουν άμεσα και να μην επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί το τεράστιο επαπειλούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Οι λαοί της Μεσογείου, δεν είναι υπεύθυνοι για τις τεράστιες ποσότητες όπλων μαζικής καταστροφής που έχουν εγκαταστήσει στις χώρες τους οι ιμπεριαλιστές, για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Αυτοί που δημιούργησαν τα χημικά και τροφοδοτούν τους πολέμους, να αναλάβουν τις συνέπειες και να υποδεχθούν και να διαχειριστούν οι ίδιοι την καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής που παράξανε.

Κυπαρισσία, 4/6/2014


Πηγή : kopanaki news