Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Αλλεπάλληλα κρούσματα δηλητηρίασης ζώων με φόλες στην Τριφυλία

Τις έντονες διαμαρτυρίες φιλόζωων της Τριφυλίας έχουν προκαλέσει τα αλλεπάλληλα κρούσματα δηλητηρίασης και θανάτωσης ζώων στην περιοχή των Γαργαλιάνων, τις τελευταίες μέρες. Κάτοικοι των Γαργαλιάνων και της ευρύτερης περιοχής είναι σε απόγνωση από τις εγκληματικές ενέργειες και την εγκληματική δράση «ανθρώπων» που ρίχνουν φόλες παντού. Με αφορμή τα αλλεπάλληλα αυτά κρούσματα η Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας και ο Δήμος Τριφυλίας εξέδωσαν ειδοποίηση, στην οποία αναφέρουν:

«Η Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας και ο Δήμος Τριφυλίας προσκαλούν όποιον δημότη έχει πληροφορίες ως αυτήκοος ή αυτόπτης μάρτυς, ονομαστικές ή μη, για τον υπεύθυνο - υπευθύνους δηλητηρίασης κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων στην περιοχή της παιδικής χαράς, κοντά στα δημοτικά σχολεία, να επικοινωνήσουν με την Ομάδα ή την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος του Δήμου.

Η δηλητηρίαση ζώων είναι ποινικά αξιόποινη πράξη, αποτελεί αυτόφωρο αδίκημα βάσει των νόμων 1197/1981, 3170/2003 και 4039/2012 και διώκεται αυτεπάγγελτα. Η πράξη αυτή καθεαυτή θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή και ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες ενδέχεται να έχει μοιραία αποτελέσματα, καθώς δηλητηριάστηκαν ζώα και σε ώρες αιχμής. Έχει ανοιχθεί φάκελος στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυπαρισσίας. Τηλέφωνα: 27613-60772, 6982985586, 6974800578».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Δήμος Τριφυλίας, όπως και ο κάθε Δήμος σύμφωνα με το νόμο για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό, υποχρεούται να μεριμνά για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας από τις 25 Οκτωβρίου 2012 έχει πάρει απόφαση (αρ. Απόφ. 334/2012) και έχει συγκροτήσει επιτροπή για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Τριφυλίας που έχει ως βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, την περίθαλψη και, τέλος, την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο! Τι έχει κάνει και τι κάνει ο Δήμος Τριφυλίας για τα αδέσποτα;


Πηγή : tharros news