Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Από τις καλύτερες χρονιές για το καρπούζι στην Τριφυλία

Σε μια από τις καλύτερες χρονιές στην καλλιέργεια του καρπουζιού τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται η φετινή για τους παραγωγούς της Τριφυλίας, καθώς η ζήτηση για το προϊόν από την αρχή μέχρι και σήμερα παραμένει αυξημένη, ενώ και οι τιμές έχουν κρατηθεί σε καλά επίπεδα.

Σύμμαχος των παραγωγών παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά την διάρκεια της καλλιέργειας είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και που αυξάνουν την ζήτηση, αλλά και το γεγονός ότι στον όμορο και ανταγωνιστικό Νομό Ηλείας η φετινή συγκομιδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Οπως εκτιμάται, το 70% περίπου της παραγωγής της περιοχής έχει συγκομισθεί και σε μια εβδομάδα περίπου θα έχει ολοκληρωθεί. Στα θετικά επίσης της χρονιάς είναι οι καλές αποδόσεις και η ποιότητα του προϊόντος και όπως αναφέρουν οι παραγωγοί αυτό οφείλεται στην τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει πάνω στην καλλιέργεια του καρπουζιού. Ολα αυτά -επισημαίνουν- κάνουν το προϊόν τους ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

Από τους παραγωγούς της περιοχής, ο Λάμπρος Παπάγιωργας επισήμανε χαρακτηριστικά: «Παρόλο που ήταν μια χρονιά δύσκολη στην καλλιέργεια και υπήρχαν ζημιές στο ξεκίνημά της η συγκομιδή εξελίσσεται πολύ καλά και χωρίς προβλήματα. Τις μέρες αυτές υπάρχει ζήτηση για καρπούζια και πιστεύω ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην Ευρώπη που κυρίως πάνε τα καρπούζια της περιοχής μας έχει ζέστη και υψηλές θερμοκρασίες».

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος τόνισε: «Φέτος κινήθηκε ομαλά η συγκομιδή του καρπουζιού, οι τιμές του ήταν ικανοποιητικές και οι αποδόσεις πάρα πολύ καλές. Πιστεύω να έχουν ευχαριστηθεί όλοι όσοι έφαγαν τα καρπούζια της Τριφυλίας, γιατί πανευρωπαϊκά εμείς είμαστε οι πρώτοι που βγάζουμε υπαίθρια καρπούζια. Εχουμε μάθει εμείς οι παραγωγοί να καλλιεργούμε τα καρπούζια, δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες, ούτε είναι τυχαίο, πρέπει να γνωρίζεις την καλλιέργεια και πώς θα την κάνεις. Πλέον έχουμε φτάσει στο 70% της συγκομιδής, οι φορτώσεις γίνονται εντατικά και οι απαιτήσεις από τις αγορές είναι μεγάλες, θα έλεγα ότι είναι αφύσικες οι φορτώσεις που γίνονται, δεν τις περιμέναμε ούτε εμείς. Αν συνεχίσουμε έτσι, σε μία εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη ήταν υψηλές μας βοήθησε -όταν στη Γερμανία έχει 25 βαθμούς είναι καλοκαίρι εκεί- και σήκωσε πολλά καρπούζια. Η Ιταλία δεν δούλεψε πολύ γιατί είχε δικά της, μας ανακάτεψε λίγο με τις τιμές γιατί τα καρπούζια της δεν ήταν ποιοτικά, αλλά κρατηθήκαμε εμείς και έτσι δεν έγινε ζημιά. Αυτή τη στιγμή οι τιμές κυμαίνονται από 30-40 λεπτά».

Ο Κυριάκος Λατάνης τόνισε: «Συνεχίζεται η συγκομιδή και για περίπου 10 μέρες ακόμη με τιμές μέχρι τώρα ικανοποιητικές. Είναι μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς, μπορεί να μην βοήθησε ο καιρός κατά την διάρκεια της χρονιάς στην καλλιέργεια, αλλά μας βοηθάει πολύ τώρα στο μάζεμα».

Ο Μιχάλης Μπακούρος ανέφερε: «Η φετινή χρονιά ήταν μια από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη, στα όσα χρόνια καλλιεργώ. Αυτό όμως οφείλεται στη μεγάλη διαφορά που υπάρχει με τον διπλανό Νομό Ηλείας και τις ζημιές που υπήρχαν εκεί, αλλά και στην έλλειψη καρπουζιών, για αυτό οι τιμές έχουν κρατηθεί σε καλά επίπεδα. Εχει μαζευτεί το 70% περίπου των καρπουζιών και την εβδομάδα που μας έρχεται θα ολοκληρωθεί, οι αποδόσεις ήταν πολύ καλές, αλλά και η ποιότητα άριστη».

Ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος από την πλευρά του μας είπε: «Η συγκομιδή πλέον φτάνει στο τέλος της, ένα 30% έχει μείνει πίσω. Αυτό που έκανε καλή τη χρονιά είναι ότι η Ηλεία είναι πολύ πίσω φέτος, ενώ είχαμε σύμμαχο τον καλό καιρό που υπήρχε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, καθώς εκεί είναι οι αγορές που απευθυνόμαστε. Επίσης τα καρπούζια της περιοχής μας είναι εξαιρετικής ποιότητας».

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online