Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Αναβίωσε το έθιμο του Κλήδωνα στην ιστορική άνω πόλη Κυπαρισσίας - Η λευκή νύχτα...της ιστορικής πολιτείας!

ME εξαιρετική επιτυχία αναβίωσε το έθιμο του Κλήδωνα που πλέον έγινε θεσμός στην ιστορική πόλη από το Σύλλογο για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης στην πλατεία της ιστορικής 'Αρκαδιάς'. Το έθιμο που προέρχεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας ανέλυσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Κύζιλης που τόνισε ότι«Το δρώμενο του Κλήδονα αποτελεί μία ιδιαίτερα εθιμική εκδήλωση, για την οποία αντλούμε πληροφορίες απ’ τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς αλλά και από τους Βυζαντινούς.


Η λέξη Κλήδονας προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κλήδων, που σημαίνει τον μαντικό ψίθυρο, την προφητική ρήση και για αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει μάντεμα.

Το έθιμο που ανάγεται στις θερινές τροπές του ηλίου συνδέθηκε με την εορτή των Γενεθλίων του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου». Στην ιστορική πλατεία νεαρές κοπέλες που εκπροσωπούν τις γειτονιές της πολιτείας ντυμένες αρχαίες Ελληνίδες μετουσίωσαν το έθιμο σε πράξη, ενώ αργότερα ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού συλλόγου και την σχολή του κ. Γ. Χρονόπουλου. Η περιοχή έσφυζε από κόσμο καθώς αργότερα προσφέρθηκε από τις γυναίκες της Άνω Πόλης η παραδοσιακή ρηγανάδα με τοπική συνταγή. Ωστόσο το έθιμο κορυφώθηκε με τις φωτιές που μας παραπέμπουν στην εορτή του Αη Γιάννη του Ρηγανά όπου νέα παιδιά τήρησαν την παράδοση. Στις εκδηλώσεις το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Παναγιωτόπουλος και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936